rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Відзначення 200-річчя з Дня народження Т. Г. Шевченка в осередку Mитрополії УПЦ

Хто б колись міг уявити, що через два сторіччя Шевченкові слова будуть звучати так актуально і реалістично! Вся Україна, весь український народ готувалися до цієї знаменної дати, присвяченої 200-річній пам’яті Тараса Григоровича Шевченка. Ми повинні були виповнити його заповіт – згадати нашого поета «незлим, тихим словом» «в сім’ї великій, сім’ї вольній, новій», натомість, за свою волю доводиться ще боротись. Сьогодні неможливо слухати шевченківські вірші без сліз і гіркоти...

 Title  Title   Title 
        

23 березня 2014 року річниця з дня народження українського поета, художника, громадського діяча та великого патріота Тараса Григоровича Шевченка об’єднала українців у Культурному центрі, в осередку Митрополії Української Православної Церкви США в м. Саут-Баунд-Брук, Нью-Джерсі. Концерт, присвячений цій події, відбувся за сприяння Консисторії УПЦ США та за ініціативою Історико-Наукового центру Нью-Джерсі.
Програма розпочалася привітанням пані Наталії Гончаренко-Андрець, котра є куратором музею імені Патріарха Мстислава при Науковому й Освітньому комплексі УПЦ США, та презентацією «Шевченко – митець», яка ще раз нагадала всім нам про життєвий та творчий шлях письменника.
Відтак, пролунала пісня-молитва «Боже великий, єдиний», яку виконав ансамбль «Промінь» разом з усіма присутніми в залі. Тоді Високопреосвященніший владика Антоній – митрополит Української Православної Церкви США – виголосив молитву за Україну. Гостем концерту також був поет та есеїст Василь Махно, він розповідав про Шевченка в сучасному світі і продекламував свій власний вірш, в якому провів паралель між епохою Шевченка та сучасним Майданом.
У святковій програмі взяли участь такі колективи, як вокальний ансамбль «Промінь» під керівництвом Богдани Волянської, хор «Дзвін» під керівництвом Нестора Кизимишина, а також вокальний ансамбль «Доміне» з Івано-Франківська під керівництвом Віталія Мулярчука. Ці колективи виконали найкращі Шевченкові твори, покладені на музику, які хвилюють до самого дна людської душі. Вірші поета пролунали у виконанні Світлани Махно, Христини та Василя Слупських, учнів школи українознавства при церкві-пам’ятнику св. Андрія. Своїм талантом вразила бандуристка та вокалістка Оксана Телепко, яка досконало та емоційно виконала «Плач Ярославни» Шевченка та інші твори.
На завершення Преосвященніший єпископ Даниїл запропонував усім взятися за руки, створити своєрідний ланцюг єднання з Україною і спільно помолитися до Всевишнього Господа за мир і волю українського народу та єдність нашої Батьківщини. Таким чином люди мали можливість збагатитися не тільки культурно, але й духовно, що на теперішній час так необхідно всім нам!
У свій час Тарас Шевченко в свої твори вкладав увесь свій біль та жаль за рідну Батьківщину і часто проливав промінчики надії на світле майбутнє свого народу. Сьогодні ми, у важкий для України час, об’єднуємося всі разом, згадуємо нашого великого митця, передаємо його творчість нашим нащадкам і просимо у милосердного Господа, що страждав на хресті, щоб допоміг і нам та нашим близьким пережити страждання, за нашу матір-Україну!

 

Title  Title
  
Title  Title
  
Title  Title
  

 

Звернення Собору єпископів Української Православної Церкви США

Майбутнє СУА в наших руках

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers