rss
05/08/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Україна скерувала запит країнам НАТО про надання їй військово-технічної допомоги

В. о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця підтвердив, що Україна надіслала запит країнам-членам НАТО про надання їй військово-технічної допомоги.
«Цей список був переданий кілька днів тому. Він був переданий через штаб-квартиру НАТО, але насправді адресований країнам-членам», – сказав він перед засіданням комісії Україна-НАТО у вівторок, 1 квітня, у Брюсселі, передає «Інтерфакс-Україна».
За словами в. о. міністра, кожна з країн-членів повинна прийняти індивідуальне рішення, яку матеріально-технічну та військово-технічну допомогу можна надати Україні.
Він додав, що йдеться, зокрема, про військово-технічне обладнання, облаштування кордонів, іншу допомогу.
Дещиця повідомив, що Київ сподівається на якнайшвидше прийняття рішення за цим запитом.
«Ми сподіваємося, що рішення з цього списку буде прийняте якомога швидше, але це не буде предметом обговорення або затвердження на засіданні комісії Україна-НАТО», – підкреслив він.
Київ і НАТО обговорять можливі шляхи інтенсифікації двосторонньої співпраці, повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен у своєму вступному слові на відкритті засідання Північноатлантичної ради у вівторок, 1 квітня.
Рассмусен вважає, що Росія «продемонструвала, що готова використовувати силу, щоб перемалювати кордони і знову створити розділові лінії в Європі».
«Це підриває міжнародні зобов’язання Росії і міжнародне верховенство права. Це – серйозна стурбованість для тих з нас, хто прихильний до Європи – цілісної, вільної і мирної. Це – серйозний виклик, на який ми повинні реагувати», – зазначив генсек НАТО.
У цьому зв’язку він підкреслив, що НАТО підтвердить свої зобов’язання колективної оборони. «Ми готові і здатні захиститися від будь-якої загрози. Ми протягнемо руку Україні і нашим східним партнерам, щоб підтримати їх та їхніх вільний політичний вибір», – додав генсек Альянсу.
Разом з тим, він висловив переконання, що співпраця з Росією – це «правильне просування вперед». «Але дії Росії підірвали фундамент нашого партнерства. Тому ми не можемо продовжувати наші відносини, як це було раніше. Ми обговоримо, як захистити безпеку і стабільність євроатлантичного простору», – уточнив Расмуссен.
Нагадаємо, 31 березня НАТО отримало від України документ з переліком обладнання в рамках запиту про допомогу у зв’язку з конфліктом з Росією.

 


 

 

Щодо дій львівського «Беркута» на Майдані відкрито 97 проваджень

 

Прокуратура Львівської області відкрила 97 кримінальних проваджень щодо дій львівського спецпідрозділу МВС України «Беркут» на Майдані Незалежності в Києві.
Про це повідомив під час виступу на сесії Львівської облради заступник прокурора Львівської області Юрій Грицко, передає «Інтерфакс-Україна».
«Слідче управління розслідувало 97 кримінальних проваджень щодо незаконних дій співробітників спецпідрозділу «Беркут» зі Львова під час подій на Майдані в Києві. 95 проваджень вже передані в Київ», – сказав він.
За словами заступника прокурора області, провадження порушували за скаргами людей, за ними проведено допити і задокументовані факти. Після цього матеріали передані до Києва для подальшого розслідування Генпрокуратурою.
Крім того, тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника ГУМВС у Львівській області Олексій Душейко повідомив, що бійці «Беркута», що проходять по кримінальних провадженнях, не пройшли переатестацію, а їхній начальник – Ростислав Пацеляк – звільнений.
Нагадаємо, один з бійців львівського «Беркута» розповів в інтерв’ю, як силовикам на Майдані роздавали патрони.
Раніше в. о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов під час 21-го засідання Комітету з парламентського співробітництва Україна – ЄС заявив, що більшість людей на Майдані було вбито зі зброї, яка перебувала в руках представників силових структур.


 

У рамках акції «Підтримай Українську армію» українці
перерахували військовим близько 70 млн. гривень

 

Станом на 31 березня на рахунки Міністерства оборони України в рамках акції «Підтримай Українську армію» надійшло вже понад 70 мільйонів гривень від юридичних і фізичних осіб як допомога Збройним Силам України.
З цієї суми 6,773 млн. гривень – грошові перекази на матеріально-технічне, решта – на медичне забезпечення Збройних Сил України, повідомляє прес-служба Міноборони.
За допомогою дзвінків на єдиний мобільний номер «565» на підтримку української армії перераховано 17 млн. 631 тисяча гривень (усі – на матеріально-технічне забезпечення ЗС України).
Крім того, на рахунки Міноборони надійшло 22,2 тисячі доларів США і 21,2 тисячі євро. Після обов’язкового продажу іноземної валюти (50% загальної суми), залишок іноземної валюти на рахунках Міністерства оборони України становить 11,1 тисячі доларів США (гривневий еквівалент – 117,4 тисячі грн.) та 10,6 тисячі євро (гривневий еквівалент – 155,4 тис. грн.). Міністерство оборони, Збройні Сили України висловлюють щиру подяку всім небайдужим громадянам, які приєдналися до благодійної акції «Підтримай Українську армію» і продовжують надавати допомогу вітчизняним Збройним Силам з метою підвищення їхньої боєготовності та зміцнення обороноздатності держави.
Особовий склад Черкаського гарнізону міліції перерахував одноденну зарплату – близько 100 тис. грн. – на потреби військовослужбовців. За ці кошти придбають 25 бронежилетів для прикордонників.
Як повідомили кореспонденту УНІАН у секторі зв’язків з громадськістю УМВС у Черкаській області, особовий склад Черкаського гарнізону міліції одностайно підтримав пропозицію допомогти прикордонникам в отриманні засобів індивідуального захисту, перерахувавши одноденний заробіток для їх придбання.
У вівторок, 1 квітня, зібрані кошти правоохоронці передадуть представникам Навчального центру підготовки молодших спеціалістів Держприкордонслужби «Оршанець» у Черкасах. А через кілька днів військові отримають нові сучасні бронежилети «Корсар М3» IV класу захисту.
Раніше Українська православна церква Київського патріархату заявила про перерахування на рахунок Міністерства оборони 500 тис. гривень для підтримки Збройних сил.

 

До Харкова за запитом Києва прибули спостерігачі ОБСЄ

 

Спостерігачі ОБСЄ на чолі з чинним главою моніторингової місії в Україні послом Адамом Коберацьки прибули до Харкова.
«Ми розміщуємо місію спостерігачів на запит уряду України. Сьогодні двоє людей приїхали до Харкова, через кілька днів приїдуть останні, щоб спостерігати за розвитком подій в країні», – зазначив Коберацьки на зустрічі з керівництвом області, передає «Укрінформ».
«Ситуація складна, слід вивчати і спостерігати обстановку, дізнаватися факти. Сподіваємося, місія допоможе всім країнам-учасницям ОБСЄ дійсно з’ясувати, що відбувається на території України, а також допомогти вийти з кризи, стабілізувати ситуацію», – додав він.
За словами посла, всі спостерігачі місії – цивільні особи.
«Члени місії проведуть моніторинг соціально-політичних подій у регіоні та шляхів виходу з кризи. Висновки будуть викладені у доповідях», – додав Коберацьки.
За словами в. о. заступника голови ХОДА Юрія Георгієвського, у регіоні працюватиме офіс для системної роботи спостерігачів ОБСЄ.
«Ми сприятимемо місії у складанні актуальних планів роботи, чи стосується це вивчення діяльності правоохоронців, судів чи мобілізаційної підготовки – в тій частині, яка не суперечить законодавству. Ми теж зацікавлені в тому, щоб склалося об’єктивне уявлення про роботу ЗМІ та перебіг виборчого процесу», – додав Георгієвський.
Нагадаємо, 22 березня в Україну прибула перша група зі 40 експертів Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Місією експертів, яку відряджає в Україну ОБСЄ, тимчасово керуватиме польський дипломат, директор Центру запобігання конфліктів ОБСЄ – Адам Коберацький.
Напередодні повідомлялося, що ОБСЄ скерує до України спочатку 100 цивільних осіб, а згодом – 400. Місія спостерігачів повинна тривати півроку, її метою є створення докладного рапорту про ситуацію з безпекою в Україні. Представники ОБСЄ побувають у східних і західних регіонах України, проте, не поїдуть до Криму.
Проведення такої місії найбільше вимагали США та Європейський Союз.


 

Кабмін призначив нового гендиректора «Укрзалізниці»

 

Кабінет міністрів України призначив Бориса Остапюка генеральним директором Державної адміністрації залізничного транспорту України («Укрзалізниця»), йдеться в розпорядженні, розміщеному на веб-порталі уряду.
«Кабінет Міністрів призначив Бориса Остапюка генеральним директором Державної адміністрації залізничного транспорту України», – йдеться в повідомленні.
Згідно з даними прес-служби Донецької залізниці, Остапюк Борис Ярославович народився 31 березня 1961 року в с. Слобода, Коломийського району, Івано-Франківської області. У 1987 році Остапюк закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту за фахом «Вагонобудування та вагонне господарство». У 2001 році закінчив Дніпропетровський державний технічний університет залізничного транспорту за фахом «Пересувний склад і спеціальна техніка залізничного транспорту». У 2003 році закінчив Інститут спеціальної освіти Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна за фахом «Менеджмент організації».
У 2000-2002 роках обіймав посаду першого заступника директора, директора державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України «Укрзалізничпостач», у 2002-2005 роках – посаду першого заступника начальника Головного пасажирського управління «Укрзалізниці», начальника Головного управління матеріально-технічного забезпечення «Укрзалізниці», з 2005 року по січень 2010 року – заступника генерального директора «Укрзалізниці». Пізніше Остапюк також обіймав посаду голови Донецької залізниці.
Нагадаємо, 24 березня 2014 року Кабінет міністрів України звільнив Сергія Болоболіна з посади генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту України за власним бажанням. Болоболін подав прохання про відставку 6 березня, а був призначений на посаду гендиректора «Укрзалізниці» в січні 2013 року.


 

Меджліс відправив «розвідників» у Радмін Криму

 

Меджліс кримськотатарського народу дав згоду на входження до складу Ради міністрів Криму Ленуру Іслямову на посаді першого заступника голови Ради міністрів Криму, а Зауру Смирнову на посаді голови республіканського комітету у справах національностей та депортованих громадян.
Про це повідомляється на сайті Меджлісу у вівторок, 1 квітня.
Відповідне рішення ухвалено «з метою вирішення практичних питань, пов’язаних з облаштуванням кримськотатарського народу».
Крім того, меджліс взяв до відома заяву Смирнова про припинення ним із 1 квітня 2014 року повноважень члена меджлісу з наступним їх складанням на найближчій сесії курултаю кримськотатарського народу.
За результатами двотижневої діяльності делегованих до складу Ради міністрів Криму на засіданні меджлісу буде розглянуто питання про доцільність подальшої участі представників кримських татар у діяльності Ради міністрів Криму.
Голова меджлісу Рефат Чубаров пояснив, що таке рішення меджлісу «не є визнанням політичних, правових, економічних та інших змін, що здійснюються в Криму без згоди та поза бажанням кримськотатарського народу – корінного народу Криму».
Більше того, голова меджлісу звернув увагу, що меджлісом кримськотатарського народу представлено лише дві кандидатури, і цього поки що достатньо, щоб зрозуміти спрямованість дій і намірів влади у сфері облаштування кримських татар.
«Ці люди не політики, і вони у виконавчій владі не нестимуть політичного навантаження. Ухвалення політичних рішень та оцінок залишається за меджлісом і курултаєм кримськотатарського народу», – зробив висновок Чубаров.
Раніше повідомлялося, що Курултай кримськотатарського народу 29 березня постановив починати створення в Криму національно-територіальної автономії. Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров заявив, що цей документ не визнає анексію Криму і втрату Україною території півострова.
Він також припустив, що кримські татари можуть провести національний референдум, щоб підтвердити своє прагнення мати автономію.


 

СБУ закрила справи проти Турчинова, Тягнибока і Луценка

 

Служба безпеки України (СБУ) закрила кримінальні провадження стосовно народних депутатів України Олександра Турчинова, Олега Тягнибока, Миколи Катеринчука, Олега Ляшка та політика Юрія Луценка за фактами закликів, спрямованих на захоплення державної влади. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).
Як пояснюють у ГПУ, під час мирних акцій протесту на Майдані Незалежності у Києві Головним слідчим управлінням Служби безпеки України розслідувалися кримінальні провадження стосовно зазначених політиків за фактами дій та закликів, спрямованих на захоплення державної влади та таких, що загрожують громадському порядку.
Упродовж лютого 2014 р. кримінальні провадження були закриті процесуальним прокурором на підставі ст. ст. 1,3,4 п.4 ст. 5 закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».
Заступником генпрокурора України зазначені рішення були скасовані, оскільки в діях вказаних осіб відсутній умисел на вчинення кримінального правопорушення.
Цього ж дня Головним слідчим управлінням СБУ ці кримінальні провадження були закриті за відсутністю у діях політиків складу кримінального правопорушення на підставі п. 2 ст. 284 КПК України.


 

«Межигір’я» знову відкрили для відвідування, але вхід тепер платний

 

«Межигір’я» знову відкрили для відвідувачів, але вже за гроші.
Як повідомляє ТСН, віднині вхідний квиток для дорослих коштує 10 грн. у будні і 20 грн. – у вихідні. Для дітей вхід поки що лишається безкоштовний.
Таке рішення ухвалила самооборона, яка охороняє територію резиденції екс-президента Віктора Януковича.
Комендант резиденції колишнього гаранта каже, що гроші підуть на утримання території, догляд за тваринами та зарплатню понад 80 робітникам, які за всім цим доглядають. Адже інших коштів на утримання «Межигір’я» немає, у держави нині є інші проблеми.
Так триватиме, поки держава офіційно не передасть «Межигір’я» на баланс на якогось міністерства.
Зараз у резиденції панує чистота і порядок. Самооборонівці кажуть, що інвентаризація закінчилась і до прийому великої кількості гостей вони готові. Для відвідин відкрили навіть зоопарк.
Перші платні гості «Межигір’я» зізнаються, що за таку екскурсію грошей не шкода.
В. о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов, доручив забезпечити інтереси держави при відчуженні деяких об`єктів державної власності, зокрема, «Межигір`я».
Відповідне розпорядження оприлюднене на президентському сайті.
З метою забезпечення відновлення правомірного використання об`єктів права власності українського народу та запобігання порушенню економічних інтересів держави запропоновано Генеральній прокуратурі України провести разом із Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України та Фондом державного майна перевірку додержання вимог закону під час прийняття рішень щодо відчуження майна комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір`я» (урядова резиденція «Межигір`я»), управління державним пакетом акцій приватного акціонерного товариства «Президент-Готель», а також щодо управління Державним управлінням справами іншими об`єктами державної власності та вжити за результатами перевірки відповідних заходів реагування.
Як відомо, після того, коли екс-президент втік із країни, його резиденцію було відкрито для відвідувачів. Зокрема, там було знайдено безліч цінних предметів, серед яких ймовірні роботи Айвазовського та Шишкіна.


Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Чикаго за тиждень

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers