rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ США проти окупації неньки-України!
Вставайте усі, в кого серце болить!
Вставайте усі, в кого в грудях щемить!
Бо втратим Вітчизну і землю батьків,
Й зневагу заслужим в майбутніх віків!
Піднімемо ввись Українськії стяги!
Згадаємо предків славетні звитяги!
Державу спасем, захистім Україну,
І дітям своїм збережем Батьківщину!
Вставайте, старі, молодії і діти!
Повстань же, увесь Український світе...


  Title
  
Минулої неділі у приміщені Українського культурного осередку відбулась зустріч нашої громади з представником уряду США, Сенатором від штату Іллінойс – Річардом Дурбіном. За активною ініціативою Українського Конгресового Комітету, відділ Іллінойс, вже вкотре ми мали можливість долучитись до процесу творення сучасної історії України і дійсно вплинути на нього.
Здавалось, що цьогорічна зима мала б закінчитись, одна з найдовших, найсуворіших зим в історії нашого народу – зима, яка стала символом нашого національного єднання й пробудженням української патріотичної свідомості. Зима Майдану надій, Майдану самосвідомості і самоствердження, Майдану любові, відданості й милосердя.
Холодний й пронизливий вітер ніяк не розвіяв гарячого запалу людських сердець, що так масово зійшлись на зустріч зі сенатором, організаторами якої були голова Іллінойського відділу УККА пан Олесь Стрільчук, замісник Павло Бандрівський, секретар – пані Марія Коркач-Грошко й пані Марта Фаріон, Юліан Куляс. У залі панувала тиша, коли Павло Бандрівський, подякувавши за чисельну присутність представникам громади, представив почесних гостей. Ними були:
Stanley Balzekas – Honorary Consul of the Republic of Lithuania, President of Balzekas Museum, Vice-President of Lithuanian American Council,
Saulius Kuprys, President of Lithuanian American Council and Member of the Central and East European Coalition,
Rimus Dirivonis, Lemont Lithuanian Community,
Al Kazlauskas, Vice-President of Lithuanian American Counc,
Janis Vilcins, Latvian Community,
Dr. Ana Gil-Garcia, Venezuela Community of Chicago,
Henryk Marciniak, Polish Congress of America,
Ted Palka, Polish Congress of America and Candidate for Cook County Sheriff,
Natela Sanishvili, Chair of the Georgian Cultural Center of Illinois,
Alderman Proco Joe Moreno, Chicago 1st Ward,
Alderman Robert W. Fioretti, Chicago 2nd Ward.
Title  
  
Головним доповідачем був сенатор Dick Durbin, демократ, який щойно повернувся з України й поділився своїми враженнями:
«Куди б ми не приїхали, представники України, і тут, у Сполучених Штатах, і в самій Україні, нас дуже радо зустрічають – це справді тішить. Свою поїздку у столицю ми розпочали з Майдану. Там побачили ще свіжі сліди насильства над людьми і демократією. На майдані Незалежності Сенатори John McCain, Республіканець з Аризони, Richard Durbin, демократ зі штату Іллінойс, Jeff Flake – республіканець, представник штату Аризона поклали квіти на барикади, що служать меморіалом слави загиблих синів України, які ціною життя повалили корупційний режим Януковича».
«Я бачив сліди від свіжих куль на будівлях і деревах, а також – неймовірну впевненість, переконливість на обличчях ваших співвітчизників, яка буде всім потрібна протягом поточного місяця», – сказав Mr. Durbin.
США підтримують легітимність українського уряду, легітимність українського прем’єра, і готові до співпраці. Ми стали на бік України з перших днів російської окупації Криму. Державний секретар Джон Керрі закликав Росію до дипломатичного вирішення тих першопричин, що формально стали початком кримської кризи. Дискусія в Лондоні Джона Керрі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим закінчилась безрезультатно; криза між двома державами, якої ми не спостерігали з часів Холодної війни, загострилася. Американська сторона запропонувала низку компромісних заходів щодо Криму:
1) безпечне проживання російськомовного населення на території Кримської автономії;
2) бути посередником у вирішенні будь-яких питань.
Міністр закордонних справ Росії не мав жодного наміру йти на компроміс й додав, що позиція президента Путіна щодо анексії Криму – остаточна, а щодо інтервенції у південну чи східну частину України, у Росії жодних намірів нема. Хоч насправді ми всі розуміємо, що президент Російської Федерації шукає різні причини і способи реконструкції Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Сенатор Дурбін пригадав, що на запитання: «Що ви вважаєте найбільшою катастрофою двадцятого сторіччя?» Володимир Путін відповів: «Розпад Радянського Союзу – це найбільша геополітична катастрофа минулого сторіччя!» Це при тому, що саме у двадцятому сторіччі мали місце перша 1914-1918 й друга 1939-1945 світові війни, жертвами яких стали мільйони людей всього світу.
  Title
  

Далі Сенатор погодився відповісти на питання членів громади міста Чикаго. Щоб не губити дорогоцінний час, всі питання зі залу надходили у письмовій формі.
– Чи готові Сполучені Штати надати Україні фінансову допомогу?
Так, коли Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк приїжджав до Вашингтона, він обговорював це питання з керівництвом Міжнародного валютного фонду та представниками Світового банку.
– Про яку конкретно суму йдеться, і в який термін Україна зможе отримати її?
Фінансова допомога передбачає два етапи: у першому йдеться про один більйон, у другому – ще п’ятнадцять.
Щоб ця сума була надана Україні, ми повинні зібрати в Сенаті 60 голосів. Я впевнений, що всі Демократи голосуватимуть – «за»! Ще п’ять голосів пообіцяв John McCain – представник Республіканців. Хто-хто, а він уміє переконувати. Насправді надіюсь на більше голосів.
Тепер прохання до вас: шановні друзі, щоб фінансова допомога була затверджена, звертайтесь до членів House of Representative, до ваших обранців, бо вони чомусь інертні.
– Чи допоможете Україні зі зброєю, адже в умовах окупації – це перша необхідність?
Так, збройні сили України у вкрай сумній ситуації. Не уявляю, куди витрачав колишній президент Янукович півтора більйона щорічно? Ukraine does not have anything that can run, shoot or fly!
– Згідно з Будапештським меморандумом, ми маємо гарантію територіальної цілісності України, задекларовану США і Британією. Чи допоможуть ці країни у випадку війни?
Ми обговорювали це питання з моїми колегами. На жаль, ні. Я розумію вас, адже у 1994 році, на час підписання меморандуму, Україна за кількістю атомної зброї була на третьому місці у світі після Росії і США. Проблема у тому, що Будапештський меморандум – це більше декларація, ніж офіційний документ.
– Можливо, Україна мусить повернутись до атома, оскільки Росія не зупиниться на окупації Криму.
О, ні! У сучасному світі існує безліч стратегій, які мали би переконати колишніх імперіалістів щодо невтручання у територіальну цілісність колишніх колоній. Зокрема, це економічні санкції, які діятимуть терміново.
– У випадку війни, як проводитиметься Північно-Атлантичний блок?
Україна не є членом НАТО, але так, як Грузія і Молдова, може дати своє прохання на вступ.
Кілька місяців тому, коли в Сирії була загроза використання хімічної зброї, я особисто віддавав свій голос за введення військ, але абсолютна більшість Конгресу – проти. Після Ірану й Афганістану США та Європа шукають не менш ефективні шляхи розв’язання різних конфліктів.

 

Title  Title
  Title
     
Title  Title
  
Title  Title
  

 
 
  

Вшанування світлої пам’яті Великого Кобзаря у школі українознавства в м. Палатайн

Вшанування 200-ї річниці з Дня народження Кобзаря у Соборі святого князя Володимира

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers