rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Російські митці по обидва боки барикад у війні, розв’язаній Путлером

Війна, яку кремлівський фюрер Путін нав’язав Україні, розділила у самій Росії на два табори все суспільство. Через нього пересварилися поміж себе й митці та діячі культури. Лише окремі з них дотримуються нейтральної позиції, вважаючи, що не варто через онучу чи такого одіозного політика, як Путлер, збивати бучу.

В Інтернет-мережі постійно оновлюються два списки, до яких мають можливість додати свої імена російські митці, проголосувавши таким чином за підтримку агресивної політики Путіна чи проти неї. Пропутінський список уже сягнув за позначку півтисячі «підписантів». У заспіві до нього мовиться про «нашу спільну історію і спільне коріння, нашу культуру та її духовні джерела, наші фундаментальні цінності й мову, які об’єднали нас назавжди». А щоб ця «єдність наших народів і наших культур мала міцне майбутнє», російські митці фактично благословляють Путіна на війну проти братнього народу.
Підписали це звернення мало кому відомі художники, режисери, директори книгозбірень та музеїв, але є і прізвища, які у всіх на слуху. Серед таких – Сергій Безруков, Михайло Боярський, Олексій Баталов, Федір Бондарчук, Олег Газманов, Геннадій Хазанов, Лев Лещенко тощо. Серед них є й вихідці з України. Це, зокрема, музикант Юрій Башмет, кінорежисер Володимир Бортко, актор Василь Лановий.
Режисер Станіслав Говорухін не лише підписав звернення діячів культури РФ на підтримку політики Путіна в Україні та в Криму, а й виступив із публічною заявою, якою добряче насмішив одеситів, які знають цього депутата Держдуми й очільника передвиборного штабу Путіна на президентських виборах 2012 року як облупленого. На Одеській кіностудії він працював з 1967 по 1987-й роки. Згадуючи ті радянські часи, тепер він каже: «Добре знаю, що таке український націоналізм. На собі неодноразово відчував». Бевкнути таку галіматью про «бандерівців» у той час можна було, хіба що впавши у старечий маразм.
Одночасно оприлюднений і список російських митців, які підтримують Україну та засуджують дії президента Росії щодо війни у Криму. Серед них – популярні музиканти та актори: Лія Aхеджакова, Армен Джигарханян, Едуард Рязанов, Михайло Жванецький, Марк Захаров, Володимир Гостюхін, Андрій Кончаловський, Леонід Бронєвой, Леонід Куравльов, Наталя Фатєєва та інші. Раніше група російських кінематографістів (понад 120 осіб) відповіла на лист українських колег зі закликом до миру. Ці прихильники злагоди між українським і російським народами у своєму колективному листі написали: «Ми, як і ви, категорично проти брехні у висвітленні доленосних для України подій, і тим більше, проти російської військової інтервенції в Україну».
Як і слід було чекати, пропутінських «підписантів» підтримав найзапекліший російський українофоб Володимир Жириновський, який називає Євромайдан збіговиськом алкоголіків на гроші США і навіть пообіцяв надати бойові патрони для його розгону. Водночас, він закликав заборонити в Росії виступи українських артистів з антиросійською позицією. На догоду Путіну та Жириновському вже були зірвані концерти української рок-групи «Океан Ельзи» у Санкт-Петербурзі та Владивостоці. У Пскові скасували концерт білоруського гурту «Ляпіс Трубецькой». Тут місцеві комуністи назвали музикантів «приспішниками фашистів», які своїм виступом на Євромайдані у Києві підтримали «державний переворот в Україні».

  Title
  

Список російських митців, які підтримують загарбницьку політику Путіна, оприлюднили у середмісті Києва. Прикро бачити на цій «дошці ганьби» імена своїх кумирів. Письменник Віталій Капранов досить влучно сказав про своїх колег з Росії, які підтримали агресію Путіна у Криму: «Яке їхало – таке й здибало». На його думку, вони засліплені брехливою путінською пропагандою, яка виправдовує бандитський напад Росії на Крим облудним твердження про захист росіян, російської мови й культури. Така злочинна мораль ніяк не личить митцям.
А вже нині митці різних країн закидають одне одного петиціями, скасовують виставки й гастролі на знак протесту проти дій російської влади. Палата культури Грузії вирішила скасувати заплановані на травень гастролі московського театру Сергія Безрукова в Тбілісі у зв'язку з їхньою підтримкою Путіна в окупації території сусідньої України. «Це те ж саме, що підтримати окупацію Абхазії і Цхінвальського регіону», – заявив президент Палати культури Давид Окіташвілі.
Не виключено, що Верховна Рада України невдовзі ухвалить законопроект свободівця Ігоря Мірошниченка і зобов’яже МЗС, МВС, Державну міграційну службу та Державну прикордонну службу України заборонити в'їзд на територію України російським артистам та іншим представникам культури, які відкрито підтримують військову агресію Росії та дії В. Путіна, спрямовані на знищення цілісності держави Україна та проти українського народу.
Тим часом, не очікуючи якихось вказівок «згори», вчена рада Львівської національної музичної академії імені М. Лисенка постановила: позбавити колишнього львів’янина, відомого альтиста й диригента Юрія Башмета, який підтримав російську агресію в Криму, титулу почесного професора академії. У Національній опері України скасували виступ російського піаніста Дениса Мацуєва, який мав відбутися 27 березня. Як пояснив художній керівник Київської опери Мирослав Скорик, театр отримав безліч листів від шанувальників мистецтва, які засудили моральну ницість Дениса Мацуєва та інших, відзначених високими нагородами й званнями, російських митців, які підтримали дії Путіна в Криму.
Кубанському козачому хору відмовили у концерті в Чернігові, бо люди не хочуть бачити тих, хто схвалив путінську агресію проти України. До речі, не виключено, що хтось із родичів чи близьких друзів цих співаків нині бере безпосередню участь у війні на території Криму в складі кількатисячного, озброєного до зубів, загону кубанського козацтва.
Як бачимо, російські митці опинилися по різні боки барикад у війні, розв’язаній у Криму одержимим імперськими амбіціями Путіним. На думку багатьох аналітиків, нашими головними союзниками у боротьбі за встановлення миру є саме росіяни. Це вони влаштували 15 березня у Москві, Санкт-Петербурзі, Самарі, Єкатеринбурзі, Магадані багатотисячні марші миру під гаслом: «Росія без Путіна, Україна без Путіна». Учасники йшли з прапорами Росії та України, скандуючи: «Україно, ми з тобою» та «Ні – війні». Відомий музикант Андрій Макаревич цього дня заявив журналістам, що прийшов на марш проти того, щоб «завтра прокинутися в країні, яка перебуває у стані війни з Україною – я просто собі навіть уявити цього не можу». Тож марно гер Путін покладається на танки і чекістські спецоперації, коли вже й росіяни його не підтримують. А Україна була й залишиться неділимою.

Фото зі соціальних мереж

Маккейн: Обама показав Америку слабкою

Мавпа з атомною бомбою: чи врятують політичні ігри від психопатів?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers