rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 Рада захистить право татар
на самовизначення, а також дозволить кримчанам голосувати і вступати до вишів

В. о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов, доручив профільним парламентським комітетам терміново обробити звернення Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради і внести відповідні пропозиції, повідомляє прес-служба українського парламенту.
Згідно з інформацією прес-служби, у зверненні Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради України, до всього українського народу – громадян України всіх національностей – за підписом голови Меджлісу Рефата Чубарова, зокрема, йдеться про підтвердження визнання України як суверенної і незалежної держави в нинішніх кордонах; рішуче засуджується акт агресії з боку Російської Федерації та план анексії Криму; не визнається легітимним кримський референдум 16 березня, який «проводився з метою змінити територіальну належність Криму»; категорично відхиляються будь-які спроби визначити майбутнє Криму без вільного волевиявлення кримськотатарського народу.
У зверненні зазначається, що реалізація права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній Батьківщині повинна здійснюватися у складі суверенної і незалежної Української держави.
Меджліс також звертається до парламенту зі закликом приєднатися до Декларації ООН про права корінних народів і закріпити законами та іншими правовими актами України статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму.
Крім того, Меджліс закликає Верховну Раду та інші вищі органи державної влади негайно і спільно з ООН, ОБСЄ, Радою Європи, Європейським Союзом забезпечити «вільне волевиявлення на здійснення кримськотатарським народом невід’ємного права на самовизначення на своїй історичній території – в Криму».
Раніше Меджліс засудив акт агресії з боку РФ і план з анексії Криму і категорично відкинув будь-які спроби визначити майбутнє Криму «без вільного волевиявлення кримськотатарського народу».
Верховна Рада України ухвалить пакет законів, що забезпечують кримських татар правовими інструментами для самовизначення, заявляє міністр юстиції України Павло Петренко.
«За нашою ініціативою на найближчих засіданнях Верховної Ради України буде прийнято пакет законів, який дозволить кримським татарам самостійно визначитися щодо свого правового статусу, і найголовніше – історичної волі народу, який проживає в Криму, і який має всі законні права, історичні права на цю землю», – сказав він.
Водночас, міністр запевнив: «Україна не залишить жодного громадянина без захисту. Ми будемо вживати всіх можливих заходів захисту наших громадян. Я сподіваюся, що кримські татари також висловлять свою активну позицію щодо того, чи бажають вони бути частиною Російської Федерації в рамках анексії з боку військового агресора».
Він нагадав, що Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон щодо забезпечення прав корінних народів.
«Цей закон зараз доопрацьовується, зокрема, зі залученням фахівців Міністерства юстиції. Він буде презентований на найближчому засіданні в парламенті. Фактично ми надамо всі необхідні правові інструменти кримським татарам для того, щоб вони самовизначились, і щоб вони вирішували свою долю», – розповів Петренко.

 


 

 

Київ виділив на проведення військових зборів 13,5 мільйона гривень

 

Кабінет міністрів України виділив МВС 13,473 млн. гривень на проведення військових зборів з громадянами, які проходять службу у військовому резерві внутрішніх військ МВС.
Про це йдеться в урядовому розпорядженні № 200-р від 12 березня, зазначає «Економічна правда».
Згідно з документом, зазначені витрати будуть здійснені за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.
Кабмін також доручив МВС затвердити в одноденний термін, за погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Міністерством фінансів, перелік витрат, пов’язаних з проведенням військових зборів зі службовцями.
Крім того, уряд зобов’язав МВС до 26 грудня подати Мінекономіки, Мінфіну і Державній казначейській службі звіт про використання коштів, виділених згідно з цим розпорядженням.
Нагадаємо, раніше Рада додатково виділила 6,882 млн. гривень до резервного фонду держбюджету з подальшим скеруванням Міністерству оборони і МВС на підвищення обороноздатності.

 

МЗС: Україна має право претендувати на 16,37%
активів колишнього СРСР

 

Україна має право претендувати на 16,37% активів колишнього Радянського Союзу, повідомили в Міністерстві закордонних справ України.
«Ми маємо право претендувати на 16,37% активів Радянського Союзу. Це і нерухомість за кордоном, золотовалютний запас, алмазний фонд, активи за боргами, які мали інші держави перед Радянським Союзом. Тобто, на всі ці активи ми маємо право претендувати», – повідомив на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.
За його словами, вже понад 20 років Росія, незважаючи на неодноразові звернення української сторони, так і не надала чіткого списку всіх активів, які були в Радянському Союзі на момент розпаду.
«Ми досі не знаємо, який був золотовалютний запас Радянського Союзу на період розпаду, які були активи в алмазному фонді і т. д.», – сказав представник МЗС України.
За його словами, цю інформацію російська сторона завжди приховувала і не розкрила дані жодній з країн колишнього СРСР.
«Тому для того, щоб вести предметну розмову з цього приводу, РФ вчора озвучила суму в 20 млрд. (доларів), які Україна повинна заплатити, так нехай РФ озвучить суму і обсяги тих активів, які були в СРСР на момент розпаду для того, щоб ми могли порівняти, на що саме ми претендуємо», – сказав Перебийніс.
Нагадаємо, 16 березня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству закордонних справ України підготувати правову позицію щодо захисту національних інтересів країни при розділі коштів та майна СРСР.

 

Росія може побудувати в Криму АЕС

 

Росія може побудувати в Криму атомну електростанцію, повідомив заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий.
«Росатом зробив запит на уряд Криму про можливість відновлення будівництва атомної електростанції в Щолкіно», – сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».
Як зазначив експерт, цей об’єкт планувався, і відповідний аналіз проводився ще в радянські часи.
«Там є бетонна основа, проте місце обрано неправильно – біля води», – сказав експерт.
При цьому Чалий наголосив, що кримчани можуть зіштовхнутися з тим, що «Росія придумає їм атомний об’єкт», що негативно вплине на рекреаційні перспективи півострова.
На його думку, це вимагатиме відповідних міжнародних рішень.
«На сьогодні ми ще не усвідомлюємо повністю комплексу проблем, які можуть виникнути – досвід Абхазії, Північної Осетії показує, що замість процвітаючих моделей, які обіцяє Росія, там панує корупція, нелегальний трафік наркотиків, розгул кримінальних елементів», – вважає Чалий.
Крім того, за його прогнозами, утримання Криму дорого обійдеться Росії.
Так, на сьогодні Москва вже витратила на кримську кампанію близько $100 млрд., втрати України склали близько $10 млрд., а самого Криму – близько $1 млрд., навів Чалий економічні дані групи під керівництвом екс-заступника голови Нацбанку України Олександра Савченка.

 

У МВС проведуть люстрацію

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розробив нову, публічну модель кадрових призначень на рівні областей.
«Радикальне рішення щодо кадрів в МВС... Дискусії з кадрів, обурення, критика і зустрічний лобізм не вщухають.
Розробив принципово нову модель кадрових рішень у системі. Вчора пізно вночі завершили обговорення концепту комплексного вирішення з главою Люстраційного комітету Єгором Соболєвим. Від сьогодні запускаємо публічну процедуру кадрових призначень по областях», – написав міністр у вівторок на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
Аваков підкреслив, що така процедура є незвичною. «Але це – частина шляху, як повернути довіру до МВС, зокрема, через виразні кадрові призначення. Цей шлях треба пройти», – зазначив він.
Глава МВС повідомив, що 18 березня підписав наказ про початок публічної процедури кадрових призначень.
Зокрема, за його словами, всі призначені раніше в областях керівники міліції та ДАІ звільняються з посади і переходять у статус виконувачів обов’язків.
«Люстраційний комітет, спільно з кадровою комісією МВС, організовує аналіз роботи керівних кадрів на місцях – виробляє пропозиції для вирішення міністру. На наявні і новостворені вакансії Люстраційний комітет і кадрова комісія МВС проводять публічний відбір кандидатів за участю громадськості», – пояснив міністр.
Аваков підкреслив: «Механізми відкритого обговорення, консультацій з громадськістю, критерії оцінки, фільтри для лобізму, чорного і білого піару – все це обговорюємо і стверджуємо прозоро в короткий термін».
Глава МВС також повідомив, що до участі в процедурі кадрових призначень буде залучено голову Люстраційного комітету Соболєва, від «журналістського цеху» – Юрія Бутусова, від правозахисних організацій – Євгена Захарова.
«Це не буде розтягнута процедура, у країни немає часу для зволікань – починаємо прямо сьогодні пізно ввечері», – підсумував міністр.

 

УГКЦ через небезпеку вивезла з Криму
чотирьох з п’яти священиків

 

Українська Греко-Католицька Церква вивезла з Криму чотирьох із п’яти своїх священиків через побоювання за їхню безпеку після початку військової операції Росії на півострові. Про це заявив єпископ УГКЦ для Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу отець Борис Ґудзяк.
«УГКЦ мала у Криму п’ять священиків. Ми готувалися створити екзархат УГКЦ у Криму в майбутньому, але зараз ми вивезли чотирьох священиків з міркувань безпеки», – заявив Ґудзяк на прес-конференції.
«Є ознаки небезпеки для священиків Греко-Католицької Церкви в Криму – надто – в останні 72 години», – додав отець Борис.
За його словами, священик УГКЦ Микола Квич був викрадений минулої суботи, 15 березня, і його утримувала протягом 12 годин так звана самооборона Криму». На дверях приміщень інших священиків з’явилися написи «Геть звідси, шпигуни Ватикану!», – додав Ґудзяк.
«Щоразу, коли Росія окупує Україну, виникає загроза для української церкви, і вона зазнає гонінь. Так було протягом останніх трьох з половиною століть, і зараз те ж саме бачимо в Криму», – сказав отець Борис.
Три священики Української Греко-Католицької Церкви, про зникнення яких раніше, 16 березня, повідомили в УГКЦ, вийшли на зв’язок і наразі вони у безпеці.

 

На Львівщині сформують батальйон територіальної оборони

 

У Львівській області формуватимуть 3-й батальйон територіальної оборони.
Про це у вівторок, 18 березня, повідомив Львівський регіональний медіацентр Міноборони України з посиланням на військового комісара Львівської області, полковника Володимира Щура.
«На сьогоднішній день основними завданнями є формування батальйону та забезпечення його матеріально-технічними ресурсами, озброєнням та технікою», – цитує Щура медіацентр.
За його оцінками, для забезпечення діяльності батальйону потрібно близько 5 млн. грн. Для збору коштів на потреби військових створено благодійний фонд.
Обласна рада має намір надати на потреби батальйону 1 млн. грн. Відповідний проект рішення внесено до порядку денного поточної сесії Львівської облради.
Зазначимо, серед цивільного населення України останнім часом зросли військово-патріотичні настрої. Люди, не маючи жодного досвіду військової підготовки, самотужки організовують вишколи та тренування, зокрема, з ведення вогню з бойової зброї.

 

Кримська «влада» визнала, що відбиратиме землі у татар

 

Частина земель, зайнятих кримськими татарами шляхом самозахоплення, доведеться звільнити для соціальних потреб, частина землі буде легалізована. Про це заявив в інтерв’ю РІА «Новости» перший віце-прем’єр Криму Рустам Теміргалієв.
«Справді, ми хочемо з кримськими татарами провести легалізацію всіх земельних ділянок на договірній основі. Частину земель ми попросимо звільнити, тому що ці землі потрібні для соціальних потреб», – сказав Теміргалієв.
За його словами, зокрема, у районі об’їзної дороги міста Сімферополя багато «самозахоплень», а ці землі потрібні для розвитку інфраструктури міста.
«Але ми готові надати й легалізувати дуже багато інших земельних ділянок для нормальної життєдіяльності кримських татар», – зазначив він.
3 березня Меджліс попереджав, що триває підготовка російської сторони до знищення кримських татар у Криму.
7 березня верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс заявив, що ситуація на Кримському півострові становить загрозу місцевим кримськотатарським та українським громадам.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers