rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ «Бийте, рвіть кайдани, Доки дух не вмер»

У кожного народу є великі поети, письменники, яких знають всі: дорослі і діти. Для українського народу таким поетом був Тарас Григорович Шевченко. У суботу, 8 березня 2014 року, учні школи українознавства товариства «Рідна школа» м. Чикаго провели святковий захід, присвячений нашому пророку, генію, вірному синові України Т. Г. Шевченку, творчість якого знають і люблять всі народи світу. Літературно-музична композиція була приурочена світлій пам’яті Тараса Шевченка і проходила в рамках підготовки святкування 200-річчя з дня народження геніального поета, драматурга, прозаїка, етнографа, фольклориста, художника зі званням академіка гравюри, знавця декількох мов та відомого всьому світові борця за кращу долю багатостраждального українського народу.

  Title
  

Свято розпочала директор школи Галина Баран словами:
Покоління поколінню об Тобі розкаже,
І Твоя, Кобзарю, слава не вмре, не поляже!
Вшановуючи пам’ять великого Кобзаря, вклоняємося до землі за його безсмертне слово, за безмежну любов до рідної мови, за віру, за надію, що над Україною ще зійде світанкова щаслива зоря волі й добробуту, зоря свободи і розквіту. Шевченко жив Україною, за неї страждав, для неї гартував свою волю, для її пробудження і визволення писав своє безмірне слово, утверджуючи віковічне прагнення до волі. Шевченкове зерно правди дало рясні плоди – народився Майдан, усіх українців він згуртував, відродилась нація. Україна повстала.
Духовним батьком, творцем і рятівником української мови й усієї нації став Великий Кобзар! Шевченко – це українець, рівних якому наша земля не мала, і невідомо, чи матиме в майбутньому. Доля Тараса і доля України – невіддільні. Пошли нам, Боже, Шевченків полум’яний дух, мудрість, віру у щасливе майбуття рідної України. Урочисто й одностайно вся школа виконала національний гімн України «Ще не вмерла…»
Далі учні 6-8 класів виступали з груповою декламацією віршів. Учні 6 класу (Гамонд Соломія, Демидяк Ярослав, Калинюк Назар, Лучан Андрій, Мельник Олександр, Олійник Наталя, Пастернак Соломія, Передрук Арсен, Стадник Кароліна, Стеник Олександр, Третяк Христина, Троян Софія, Чорна Анастасія, Ярова Софія), 7 класу (Блажкевич Ірина, Бусько Максим, Конопка Артур, Кривокульська Єлизавета, Мамчур Вікторія, Меленчук Юрій, Петрик Ірина) і 8 класу (Бойчук Уляна, Бусько Остап, Петриків Адріан, Угрин Ліля, Куріца Юрій, Гілеспі Ніна, Ястрембський Оріян, Брендес Лариса, Німет Александра, Паверс Данило) підготували чудову програму. Ведучими свята були учні 8 класу Джуль Тарас і Гудима Юля.
Завдяки наполегливій праці батьків і учительського колективу, а також вчителів музики Краснюк Людмили і Лесик Віри, свято пройшло на високому рівні. Учні 1-3 класів заспівали пісні на вірші Т. Г. Шевченка «Зацвіла в долині...», «Тече вода…» Потішили своїм мистецтвом і учні 4-5 класів, у супроводі Віри Лесик вони виконали пісні «Зоре моя вечірняя», «Тече вода в синє море» та «По діброві вітер виє».
Ми всі слухали прочитані напам’ять невмирущі твори Т. Г. Шевченка: «І мертвим, і живим...», «Було колись в Україні, ревіли гармати», «Мені однаково, чи буду...», «Не називаю її раєм» та інші, а також надзвичайне виконання вірша Володимира Сосюри, присвяченого Т. Шевченкові, «Спи спокійно, Тарасе».
Завершилося свято виконанням безсмертного «Заповіту» Шевченка, який співали всі разом – діти, вчителі, батьки і гості. Безумовно, цей день залишиться в пам’яті дітей надовго і допоможе зберегти зерно любові до рідного краю в душах маленьких українців.

 

Title Title 
  

Вчитель Люба Галатима

Поклін тобі, Тарасе, Великий наш Пророче!

І мертвим, і живим, і ненародженим…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers