rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 США готові до нових санкцій проти РФ і не визнають результатів кримського референдуму

Крим є і повинен залишатися частиною України. Про це в Києві, 10 березня, на прес-конференції, присвяченій конфліктній ситуації в Криму, заявив посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт.
«Будь-яке збільшення автономії Криму має бути зроблено не під дулом пістолета, але ясним, прозорим і конституційним методом. Сполучені Штати не готові визнавати будь-який результат референдуму 16 березня. Ми розглядаємо Крим як невід’ємну частину України», – заявив посол Пайєтт, його слова цитує «Український кризовий медіа-центр».
За словами Джеффрі Пайєтта, сьогодні не існує «військового вирішення ситуації в Криму»: «Цю кризу необхідно вирішувати дипломатичним шляхом. Я був вражений мужністю і рішучістю, які продемонстрували українські сили, уникаючи існуючих провокацій».
Він сказав, що зараз з боку Сполучених Штатів є три напрямки для підтримки України. «Перший – це мільярд доларів фінансової допомоги. Рішення з цього питання швидко просувається через Конгрес і Сенат. Другий – ми працюємо на технічному рівні з Національним банком України. Нарешті, ми готові до роботи з розслідування автократії Януковича. Команди ФБР, Міністерства юстиції та Міністерства фінансів вже є на місцях в Україні, вони співпрацюють з українськими колегами для того, щоб розкрити фінансові злочини режиму», – підкреслив Джеффрі Пайєтт.
Генсек РЄ попросив Венеціанську комісію оцінити законність референдуму в Криму.
Райс і Кваснєвський придумали, як зупинити Путіна: повний бойкот та ізоляція. Країни Бенілюксу виступили за територіальну цілісність України. Посол додав, що США «готові йти і далі, якщо ситуація буде ускладнюватися».
Він нагадав, що Сполучені Штати зобов’язалися докладати всіх зусиль, щоб досягти успіху в дипломатичному процесі врегулювання конфлікту, щоб забезпечити територіальну цілісність України.
Референдум у Криму призначено на 16 березня. На голосування винесено два питання: «Ви за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта РФ?» і «Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?»
Центральна влада України і міжнародне співтовариство заявили про незаконність референдуму. Крім того, українські суди зупинили рішення про проведення референдуму в Криму.
Також міністр юстиції Павло Петренко розповів, чому рішення Верховної Ради АР Крим про проведення референдуму в автономії є незаконним.
«Питання про референдум є незаконним, оскільки питання про зміну статусу Криму не підлягає розгляду на місцевих референдумах, це питання загальнонаціонального референдуму», – сказав він.

 


 

 

Пожвавлення на ринку праці

 

У США оприлюднили нову статистику щодо стану ринку праці.
Кількість робочих місць в економіці США минулого місяця зросла на 175 тисяч. Це краще, ніж прогнози аналітиків, які очікували на 149 тисяч.
Щоправда, рівень безробіття у країні у лютому зріс на 0,1% до рівня 6,7%, а таким чином посунувся з 5-річного мінімуму.
Поліпшення ситуації на американському ринку праці – ключовий фактор для Федеральної резервної системи США, згідно з яким вона визначить темпи згортання програми стимулювання економіки. З грудня ФРС скорочувала її на 10 мільярдів доларів на місяць. Наступне засідання з питань кредитно-грошової політики відбудеться 18-19 березня.
У лютому на 2 тисячі скоротилась кількість американців, що звернулись по допомогу з безробіття – Міністерство праці повідомило про 338,5 тисяч заявок.
За січень у США було створено 129 тисяч вакансій, а у лютому – на 46 тисяч більше. Головним роботодавцем країни залишається приватний сектор – за останні 4 тижні корпорації працевлаштували 162 тисячі людей, а держава – лише 13 тисяч.
Пожвавлення ринку праці позитивно позначилось на споживчій активності американців. За прогнозами, після рекордно холодних зимових місяців внутрішній попит у країні почне зростати вже у березні.
На Волл-стріт не очікують несподіванок: на тлі нової статистики основні індекси завершили торгову сесію п’ятниці у «зеленій зоні».

 

«Маріхуанні» прибутки штату Колорадо

 

Американський штат Колорадо зібрав у січні 2 мільйони доларів від оподаткування нещодавно легалізованого продажу марихуани.
Колорадо став найпершим штатом, який дозволив комерційний продаж конопель протягом 2012 року, а крамниці з марихуаною відкрили 1 січня цього року.
Загалом, 59 компаній, що торгують марихуаною, подали податкові звіти на суму 14 мільйонів доларів прибутків від продажу.
Решта штатів США пильно стежать за досвідом Колорадо.

 

США мають намір скерувати до Польщі більше винищувачів F-16

 

США мають намір у найближчі дні скерувати до Польщі більше американських винищувачів F-16.
Згідно з повідомленням прес-служби Міністерства оборони США, обговорення цього питання пройшло під час зустрічі міністра оборони Чака Хейгела з міністром оборони Польщі Томашем Семоняком.
«Жодного конкретного рішення щодо кількості винищувачів ще немає», – сказав представник Пентагону полковник Стів Уоррен, якого цитує Телеканал 24.
У повідомленні також наголошується: тільки-но відповідне рішення буде прийнято, винищувачі будуть надані командуванням США в Європі. За словами Уоррена, рішення було прийнято з метою збільшити чисельність авіаційного загону США в Польщі.
«У даний час на авіаційній базі Ласк у Польщі перебувають 10 осіб американського персоналу, але постійної присутності там немає. Ми хочемо запевнити наших союзників, що вони можуть на нас розраховувати у цей важливий для нас час, ми повинні чітко сказати всім нашим союзникам і партнерам у регіоні, що США їх підтримають», – додав він.
У Пентагоні зазначили, що це «лише одна з видимих дій, які були зроблені США після того, коли Росія здійснила вторгнення в Україну».
Нагадаємо, раніше США вирішили запровадити візові обмеження щодо громадян Росії й України, дії яких, на думку Білого дому, загрожують цілісності України.

 

У США знали про плани Путіна за тиждень до подій у Криму

 

Високопоставлені американські чиновники були попереджені про плановані військові дії Росії в Криму приблизно за тиждень до початку пересування військ РФ. Про це заявив глава військової розвідки Майкл Флінн, повідомляє NPR.
За його словами, приблизно за сім днів до переміщення російських військових його відомство надало керівництву країни досить детальний звіт про ситуацію.
Коментуючи зауваження, що дії Кремля застали американське розвідвідомство зненацька, Флінн зазначив: розвідка спостерігала за діяльністю навколо військово-морських ключових баз.
Також Флінн зазначив, що спостерігачі ретельно стежать за перебігом навчань з метою переконатися, що це дійсно навчання.

 

Сі Цзіньпін попросив Обаму зберігати холоднокровність
і впливати на Росію шляхом дипломатії

 

Китай вважає, що всі сторони, пов’язані зі ситуацією в Україні, повинні проявляти стриманість, щоб уникнути нагнітання напруженості, заявив голова КНР Сі Цзіньпін, передає «Інтерфакс-Україна».
«Китай займає об’єктивну і справедливу позицію в українському питанні. Ситуація в Україні надзвичайно складна, в цих умовах всі сторони повинні проявляти холоднокровність і стриманість, щоб не допустити виходу напруженості на новий виток», – сказав глава китайської держави в телефонній розмові з президентом США Бараком Обамою.
Сі Цзіньпін зазначив: «Необхідно вирішити кризу політико-дипломатичним шляхом. Сподіваюся, що всі зацікавлені сторони належним чином розв’яжуть протиріччя за допомогою контактів і консультацій, докладуть зусиль до того, щоб просунути політичне рішення проблеми».
«Китайська сторона відкрита для підтримки всіх пропозицій і проектів, які допоможуть пом’якшити ситуацію в Україні, готова продовжувати контакти зі США та іншими зацікавленими сторонами», – зазначив голова КНР.
6 березня китайська влада заявляла, що підтримує територіальну цілісність України та сподівається на врегулювання конфлікту між Україною та Росією без запровадження санкцій проти Російської Федерації.

 

Райс розповіла, як зупинити Путіна: повний бойкот та ізоляція

 

США необхідно якнайшвидше показати Росії, що ми не будемо миритися з подальшими кроками з її боку, і що територіальна єдність України священна. Про це пише екс-держсекретар США Кондоліза Райс у статті для The Washington Post.
За її словами, Америка може використовувати дипломатичну ізоляцію, замороження активів і заборону на в’їзд до країн Заходу для російських олігархів.
«Оголошення про проведення спільних військово-повітряних навчань із країнами Балтії та переміщення американського військового корабля в Чорне море підтримає наших союзників, так само як і економічна допомога лідерам України, яким слід відкласти вбік всі розбіжності і почати керувати своєю країною», – пише вона.
На думку Райс, рух Києва у напрямку Заходу сприймається президентом Росії Володимиром Путіним як образа.
«Вторгнення та ймовірна анексія Криму через надумані побоювання за його російськомовне населення є його відповіддю нам», – стверджує екс-держсекретар.
«Ми повинні проявляти стратегічне терпіння, якщо хочемо його зупинити. Москва теж зазнає тиску», – переконана Райс.
Вона також зазначила, що скоро північноамериканська нафта і газ можуть позбавити Москву її економічного потенціалу.
«Якщо ми дамо дозвіл на будівництво газопроводу Keystone XL і станемо лідерами з експорту природного газу, це буде доказом того, що ми маємо намір зробити саме це. А Європа повинна, нарешті, диверсифікувати свої поставки енергоресурсів і створити газопроводи, які не проходять через територію Росії», – вважає політик.
Райс підкреслила, що події в Україні мають стати тривожним дзвінком для американських політиків.
«Якщо цей заклик не буде почуто, це додасть сили диктаторам і екстремістам по всьому світу. А нам доведеться заплатити високу ціну, тому що з їхньою активністю постраждають наші власні інтереси і цінності», – підсумувала вона.

 

США планують постачати газ в Україну, щоб звільнити
від енергетичної залежності від Москви

 

Конгрес США запропонував доповнити обговорюваний зараз пакет санкцій проти Росії скасуванням обмежень на експорт американського газу, повідомляє «Комерсант».
Законодавці вважають, що цей крок дозволить «звільнити Україну від енергетичної залежності від Москви» і позбавить РФ важелів тиску на європейські країни.
Як наголошується, з пропозицією про скасування обмежень на експорт газу виступили члени обох палат Конгресу. У середу, 5 березня, республіканець Тед По вніс до нижньої палати законопроект, що пропонує Міненерго застосовувати особливу процедуру для затвердження заявок на поставки енергоносіїв в держави колишнього СРСР та ЄС.
А республіканець Майкл Тернер і сенатор-демократ Марк Юдалл запропонували прискорити процес отримання дозволів для експорту газу в країни-члени СОТ. Ці пропозиції можуть бути включені в обговорюваний зараз у Конгресі пакет економічних і візових санкцій проти РФ, що, як вважають законодавці, повинно «назавжди звільнити Україну від диктату Москви».
«Сланцева революція дозволила США різко збільшити видобуток нафти і газу. Проте заборона на експорт енергоносіїв, запроваджений ще в 1970 роки, діє до цих пір. Наразі він дозволений тільки в країни, що мають зі США угоду про свободу торгівлі», – пише видання.
Також наголошується, що в останні роки найбільші нафтові компанії безуспішно намагалися скасувати ці обмеження: з 2011 року Міненерго схвалило лише шість заявок на будівництво експортних терміналів, ще 20 звернень – в стадії розгляду.
Невдачею закінчувалися і спроби пролобіювати скасування заборони. Торік сенатор Джон Баррасс запропонував дозволити поставки енергоносіїв державам-членам НАТО, але цей законопроект так і не був винесений на обговорення палати.
«Повернутися до обговорення цього питання нас змусила криза в Україні. Скасування заборони на експорт допоможе нашим союзникам протистояти агресії Москви», – заявив глава підкомітету Конгресу з енергетики Ед Уітфілд.
Втім, за оцінкою Міненерго США, ініціатива Конгресу навряд чи буде реалізована в найближчі роки.
«Почати зараз такі поставки фізично неможливо», – заявив глава відомства Ернест Моніз.
Як наголошується, будівництво першого експортного ЗПГ-терміналу Cheniere Energy’s Sabine Pass у штаті Луїзіана буде завершено лише наприкінці 2015 року, а інші п’ять можуть почати роботу не раніше, ніж 2018 року. Будівництво терміналів для прийому американського газу вже почали Литва, Польща і Хорватія.
«Ми розуміємо, що цей процес триватиме не один рік. Але для США та європейських країн це реальний шанс почати боротьбу з впливом Росії на енергетичному ринку», – вважає член сенатського комітету з міжнародних справ Тім Кейн.

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

Як Америка порушує права і свободи своїх громадян

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers