rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ 200-річчя Шевченка: Кобзаря у Каневі вшанували тисячі українців, поляків і росіян

Є таки Божа воля на цій благословенній українській землі! Як інакше можна оцінити той факт, що святкування 200-річчя Тараса Шевченка відбулося без участі вже колишнього президента України. Без будь-якого офіціозу. Без вінків, які падають. Зате з неймовірним всенародним піднесенням. Люди йшли до Чернечої гори, на якій похований Кобзар, безперервним потоком. Вшанувати Тараса приїхали не лише українці, але й поляки, американці, канадці та навіть росіяни.

  Title
 

 Вшанувати поета йшли і старі, і малі

Офіційно
Попри те, що новий уряд скасував проведення урочистостей з нагоди 200-ліття Тараса Шевченка, могилу поета у такий день не могли не відвідати офіційні особи. У Канів приїхали міністр культури України Євген Нищук, нардепи В’ячеслав Кириленко та Леонід Даценко, голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко. На цьому офіціоз і завершився.
Натомість кожен, хто прийшов на могилу, міг виступити із своїм словом. Люди приходили і йшли. Від ранку до заходу сонця. Приходили зі своїми священнослужителями, читали спільно молитву. Приходили цілими хорами і співали Тарасові пісні. Кажуть, під час одного із таких молебнів над могилою Тараса пролетів журавлиний ключ.
Йшли старенькі бабусі із паличками, котрим допомагали внуки. У візочках молоді татусі та матусі везли зовсім маленьких діточок. І так – на саму Чернечу гору.
Приходили втомлені майданівці, від яких ще досі пахне димом і революцією. Приходили, молилися на могилі. Мовчки стояли і йшли. Потім стояли на площі перед могилою і довго-довго дивилися на Дніпро. Десь там, у піднебессі на них дивилися їхні друзі. Мужні воїни із «Небесної сотні»…
Вони виконали головну заповідь Тараса: «Поховайте і вставайте!». Втім, кожен розуміє, що головний бій – ще попереду.

Митці – з Шевченком
Під час святкових днів у виставкових залах музею Тараса Шевченка кожен міг побачити унікальні експонати із фондів музею. Тим часом українські митці організували виставку, присвячену 200-літтю поета, у галереї «Червоне і чорне».
На Майдані художники напередодні святкування ювілею Тараса провели пленер. Усі роботи згодом кожен міг побачити біля музею Тараса Шевченка.
Скільки б колишня влада не намагалася знівелювати значимість Шевченка для українців, вкласти його у рамки офіціозу, він все одно вийшов до народу. У картинах, у молитві кожного прочанина, у пісні, у журавлиному «курли»…

Дорога до Тараса
У такий день не можна сидіти вдома. У такий день я залишила Львів левам, які надійно його охороняють, і рушила до Канева. Сісти на автобус із Києва до Канева виявилося складною справою. Довелося буквально втискатися в автобус. Люди їхали, стояли майже на одній нозі і… читали Шевченка.
Дорогою видивляли весну села, якими колись, імовірно, ходив Тарас. Багато сіл шокували своїми хатами-руїнами, розламаними парканами. Так, ніби якесь безчасів’я пронеслося над людськими оселями.
Сам Канів справляв неоднозначне враження. Один Канів – для туристів. Чистий, охайний. Із багатоповерхівками та відкритою ще за Ющенка «Тарасовою алеєю». Із синьо-блакитними стягами та потужним комплексом на Чернечій горі. А є інший Канів. Із будинками-халупами, із купою сміття на набережній, яке місцева влада чомусь так і не додумалась прибрати бодай на час святкування.
Втім, усі ці негативні враження розвіялись від усвідомлення, що Тарас продовжує жити у нашій пам’яті. Від усвідомлення, що люди подолали тисячі кілометрів, аби вклонитися Тарасу. Від почутого мимоволі привітання, яким маленький канівчанин вітався із рідними: «Слава Україні!». Від Шевченкових слів, які чиясь неслухняна рука вивела на стінах будинку.
Хіба Шевченкове слово не живе? Хіба воно не живе віднедавна у кожному з нас? Тарас – живий. Бо герої – не вмирають…

 

Title  Title
  
Title  Title  Title  
  Хатина, у якій мешкав І. Ядловський    
 Title Title  Title  

 Могила Івана Ядловського, який майже півстоліття доглядав могилу поета

 Заповідь, викарбувана на могилі поета

  

 Синьо-жовті стяги майоріли повсюди...

 
Title Title Title 

 До Тараса із паличкою, зате із національним стягом

 Дорогою до хатини та могили Івана Ядловського

 Сучасні козарлюги також прийшли вклонитися Тарасу

 

Україна повинна бути вільною!!!

Світова дипломатія проти агресії Російської Федерації в Криму. Прес-конференція Представника України при ООН Посла Юрія Сергеєва для американської англо-української та російськомовної преси

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers