rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 МЗС України вкотре вручило РФ ноту з вимогою вивести з України десантні кораблі Балтійського флоту

Міністерство закордонних справ України вкотре вручило ноту Посольству РФ в Україні, в якій вимагає, щоб десантні кораблі Балтійського флоту Російської Федерації невідкладно залишили територію України.
Про це повідомив на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, передає УНІАН.
«До МЗС було викликано представника Посольства Російської Федерації в Україні для вручення чергової ноти», – сказав Перебийніс.
За його словами, у ноті наголошується, що діяльність зазначених кораблів створює загрозу силою суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України, у зв`язку з чим не може розцінюватися як реалізація мирного проходу, передбаченого ст. 17 Конвенції ООН з морського права 1982 року.
Перебийніс нагадав, що раніше МЗС вже передало ноту російській стороні щодо виведення з території України великих десантних кораблів Балтійського флоту Російської Федерації, які порушили державний кордон України, зайшовши у Севастополь без погодження з компетентними органами України, і продовжили протизаконне ввезення на територію України бойової техніки та військовослужбовців Збройних сил Росії, що використовуються для розширення інтервенції на території Криму.
«Україна вимагає, щоб кораблі невідкладно залишили територіальне море України», – підкреслив Перебийніс.
Він зазначив, що наявність військової техніки, перебування кораблів та Військово-морських сил Російської Федерації в Україну поза межами угоди між Україною і Росією про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ від 1997 року та інших договорів порушують положення чинного законодавства України, двосторонніх українсько-російських договорів та міжнародних правових актів, в яких проголошується принцип територіальної цілісності держави і непорушність її кордонів.
Нагадаємо, 6 березня Міністерство закордонних справ України вручило ноту МЗС Російської Федерації щодо заяв про відсутність російських військових поза межами Чорноморського Флоту Росії.

 


 

 

Рада попросила США і Британію застосувати проти
Росії всі можливі санкції

 

Верховна Рада звернулася до держав-гарантів безпеки України зі закликом збереження незалежності, суверенітету та чинних кордонів України. За схвалення звернення проголосували 263 депутати.
Яценюк заявив, що Крим не заслуговує долі Абхазії, Осетії і Придністров’я.
Нардепи визнали майбутній референдум у Криму незаконним і просять його бойкотувати. «Верховна Рада України звертається до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучених Штатів Америки як країн-учасниць Міжнародного меморандуму гарантій безпеки в зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї з проханням виконати свої зобов’язання відповідно до його положень», – сказано в документі.
ВР закликала «застосувати всі можливі дипломатичні, політичні, економічні та військові заходи для негайного припинення агресії та збереження незалежності, суверенітету та чинних кордонів України».
Верховна Рада також звернулася до Росії з вимогою негайного виведення військ з території України та припинення агресії проти української держави та гарантування її територіальної цілісності та незалежності.


 

На сході України СБУ затримала диверсанта-росіянина і лідера
радикальної «Молодої гвардії»

 

Служба безпеки України затримала 37-річного громадянина РФ, причетного до однієї з російських спецслужб. На сході України він створив збройну диверсійно-підривну групу для виконання спецзавдань для дестабілізації ситуації в державі. Про це пише «Інтерфакс-Україна».
Глава СБУ Валентин Наливайченко розповів, що в Україні є «загроза діяльності диверсійно-підривних груп, які організовуються і фінансуються для того, щоб стравлювати між собою людей».
Він повідомив, що СБУ припинила діяльність груп, які організовувалися диверсантом, громадянином РФ.
«Ми чітко розуміємо, що він мав причетність до однієї зі спецслужб РФ. Докази ми надаємо для того, щоб люди, які беруть участь у мітингах, незалежно від їхніх політичних поглядів, допомагали нам і надалі інформацією, хто є за їхніми спинами, хто має наміри використовувати вибухівку чи інший небезпечний пристрій для вчинення злочинів», – зазначив він.
За словами Наливайченка, слідство дасть відповідь, до якої саме спецслужби затриманий належав. «Хто саме і на якій посаді віддавав злочинні накази... Сподіваюся, що ця людина буде співпрацювати з українським слідством», – додав голова СБУ.
Своєю чергою, керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко розповіла подробиці затримання диверсанта.
Вона підкреслила, що в даний час СБУ перевіряє інформацію «про підготовку іноземцем вибухів у громадських місцях з масовим скупченням людей».
«У східних областях України цей іноземний диверсант організовував підпільні осередки для провокування антидержавних настроїв серед населення і здійснення насильницьких дій для повалення конституційного ладу шляхом збройної змови. До своєї протиправної діяльності він планував залучити співробітників, військовослужбовців підрозділів спеціального призначення МВС України», – розповіла керівник прес-центру спецслужби.
Остапенко також підкреслила, що СБУ встановлює причетність затриманого до розгортання в березні цього року «негласної антидержавної кампанії в східних областях України».
За словами Остапенко, затриманий мав досвід роботи в гарячих точках РФ, таких, як Дагестан, Осетія.


 

Нацрада з телерадіомовлення зобов’язала українських
провайдерів припинити мовлення низки російських телеканалів

 

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення України вимагає від провайдерів програмних послуг припинити ретрансляцію в своїх мережах передач низки російських телеканалів.
Як повідомляє прес служба Нацради України з питань телебачення і радіомовлення України, у заклику до провайдерів зазначається, що вони повинні припинити ретрансляцію в своїх мережах передач російських телеканалів «Вести», «Росія 24», ОРТ (Перший канал, всесвітня мережа), «РТР Планета», «НТВ-Мир».
Разом з тим, за даними прес-служби, станом на 12.00 11 березня вже близько 50 відсотків провайдерів по всій Україні вимкнули мовлення цих іноземних каналів, інші готуються до вимкнення.
Національна рада звертається до об’єднань провайдерів програмної послуги – Спілки кабельного телебачення, Всеукраїнської асоціації операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Асоціації «Укртелемережа», Телекомунікаційної палати України, Асоціації «Західноукраїнська гільдія операторів кабельного телебачення», Асоціації правовласників і постачальників контенту, Асоціації телевізійно-інформаційних мереж Криму і керівництва кабельних операторів, таких, як «Воля», Укртелеком, «Тріолан», «Датагруп», «Фарлеп Інвест», «Інформаційні технології», «Віасат» та інших виконати цю вимогу».
«Така ситуація в інформаційному полі України спричинена необхідністю забезпечення інформаційної безпеки відповідно до рішення РНБО України від 1 березня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України» та постановою Ради національної безпеки й оборони України від 6 березня 2014 року № 242/2-5-1 до Національної ради», – пояснили в прес-службі Нацради з питань телебачення і радіомовлення.
Разом з тим, Нацрада рекомендує забезпечити ретрансляцію в мережах України передач телеканалів ATR, ДТРК «Крим» та Чорноморської ТРК.
Також Національний регулятор скликає термінову нараду з керівниками об’єднань провайдерів програмної послуги та найбільших провайдерів України на 14.00 12 березня 2014 року.
Зазначимо, раніше Нацрада з питань телебачення та радіомовлення закликала провайдерів тимчасово утриматися від ретрансляції у своїх мережах передач телеканалів «Вести», «Росія 24», ОРТ, «РТР Планета» через порушення українського законодавства.
Нагадаємо, в Криму, в неділю, 9 березня, було повністю відключено аналогове мовлення всіх українських телеканалів. При цьому, на частотах деяких з них ведеться мовлення російських телеканалів.


 

Кримські татари евакуюють жінок і дітей з півострова

 

На тлі конфлікту в Криму, який розпочався після рішення Ради Федерації Росії про можливість введення російських військ на територію півострова, деякі кримські татари почали виїжджати з АРК, пише ВВС-Україна.
Втім, наразі не йдеться про масову евакуацію, а радше про вивезення з Криму жінок та дітей. Переважна більшість кримськотатарських чоловіків налаштовані рішуче і не мають наміру залишати Крим.
У поїздах, що прибувають до Києва з Криму, переважають пасажири, що їдуть у своїх буденних справах. Співрозмовник, який працює в Сімферополі і приїхав до Києва у відпустку, розповів, що загалом у Криму ситуація «нормальна, прапори українські висять». За його словами, в Криму є росіяни, але він особисто не зіштовхувався з утисками чи агресією з їхнього боку.
Водночас, до Києва приїжджають дедалі більше кримських татар, яких напружена ситуація на півострові і присутність російських військових змусила покинути свої домівки і шукати прихисток у столиці. Згідно з повідомленням, розміщеним на сайті Держаної прикордонної служби України, «за минулу добу (9 березня – ред.) із Криму виїхало 265 осіб, переважна більшість із них є представниками кримськотатарського народу». Деякі з них відчули наслідки кримського конфлікту на собі.
Мешканець Криму – Микола – розповів, що безпосередньо зіштовхнувся з проявами агресії «росіян». За його словами, фірму в Ялті, на якій він працював, змушені були закрити після того, коли на неї приїхали «люди в шкіряних жилетах, на одязі людей було написано «Москва», і вигнали працівників з об’єкту.
У результаті, за словами пана Миколи, фірму було евакуйовано разом з усім обладнанням, і керівник сказав усім 36 працівникам, що їм «краще поїхати». Пан Микола каже, що найближчим часом повертатися до Криму він не має наміру.
Ще одна співрозмовниця, кримська татарка на ім’я Альме, розповіла, що привезла до Києва онука, але сама планує одразу ж повертатися назад, до чоловіка. За її словами, наразі «весь Крим окуповано російськими військами, бійцями якоїсь самооборони, озброєними до зубів», однак поки що жодних сутичок не було.
Водночас, пані Альме зазначила, що вона особисто не зіштовхувалась із жодними проявами агресії чи утисків, але додала, що «феодосійською трасою постійно їздять бронетранспортери». За словами жінки, більшість кримських татар не хочуть залишати півострів, утім, багато хто з них за можливості намагаються вивезти з Криму дітей.
Представниця Громадського Об’єд­нання «Сабир» («терпіння» – ред.) Гайде Різаєва підтвердила, що нині кримські татари вивозять з півострова, здебільшого, жінок і дітей.
«Чоловіки лишаються там (в Криму – ред.). По-перше, кримські татари – дуже войовнича нація, вони не покинуть територію Криму. Здебільшого, намагаються виїхати жінки з дітьми. Знову ж таки, побоюючись кровопролиття або ж провокацій з боку інших національностей, зокрема, Російської Федерації», – зазначила пані Різаєва.
За словами активістки, їхня організація проводить у Києві акції з метою привернути увагу громадськості до ситуації, в якій опинилися кримські татари внаслідок конфлікту на півострові. Пані Різаєва каже, що багато киян відгукнулись на їхній заклик про допомогу.
«Нами була створена акція, дуже багато людей підійшли, ми взяли їхні номери телефонів. Близько 400 кримських татар на сьогодні кияни готові в себе прихистити, розмістити, допомогти матеріально, одягом, їжею тощо», – каже пані Гайде.
За її словами, організація координує свої акції з Меджлісом кримськотатарського народу.


 

Ахметов готовий взяти Добкіна на поруки і внести
«будь-яку необхідну заставу»

 

Олігарх Рінат Ахметов звернувся до нової української влади у зв’язку з затриманням екс-голови Харківської обласної державної адміністрації (ОДА) Михайла Добкіна зі закликом не розпалювати ситуацію на Південному Сході України. В опублікованому зверненні сказано:
«Я звертаюся до нової влади. Сьогодні дуже складна політична і психологічна ситуація на Південному Сході країни. І коли влада бере під варту одного з лідерів Сходу, це не заспокоює, а ще більше розпалює ситуацію в регіоні. Винен чи не винен Михайло Добкін, має визначити незалежний суд після всебічного слідства.
А допоки йде слідство, політик повинен залишатися на волі. За ним стоять сотні тисяч людей. Я готовий внести будь-яку необхідну заставу для цього й особисто поручитися за Михайла Добкіна. У нас одна мета – незалежність і цілісність країни. Якщо ми цього хочемо, з такими популярними лідерами регіонів, як Михайло Добкін, треба вести діалог, а не садити їх по тюрмах».
Нагадаємо, 10 березня Добкіна затримали у харківській Генеральній прокуратурі. Зараз він перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. 11 березня, у Шевченківському райсуді Києва, розглядатиметься питання про обрання запобіжного заходу щодо Добкіна у вигляді утримання під вартою.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers