rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 Корабель ВМС України «Славутич» відбив абордажну атаку окупантів у Криму

Екіпажеві корабля управління «Славутич» Військово-морських сил Збройних Сил України у вівторок в Криму вдалося уникнути захоплення озброєними людьми.
Про це у вівторок, 4 березня, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.
«Озброєні люди на буксирі підійшли до борту корабля, але екіпаж дав силову відсіч. Була спроба висадити абордажну команду, захопити корабель, зброю і моряків», – цитує прес-служба командира бригади надводних кораблів ВМС ЗС України капітана 2-го рангу Віталія Звягінцева.
На даний час кораблі Чорноморського флоту Російської Федерації продовжують блокувати кораблі ВМС ЗС України у Криму, підкреслили в українському Міноборони.
«Усі військові частини й кораблі Збройних Сил України, дислоковані на території АР Крим, виконують накази Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України», – йдеться в повідомленні.
Раніше представники командування ВМС України в Севастополі повідомляли, що жодна військова частина, жоден гарнізон або корабель не виконав ультиматуму російських військових здати зброю і присягнути самопроголошеному «урядові Криму» або ж покинути службу.
Нагадаємо, особовий склад корвета «Тернопіль» та корабля управління «Славутич» заявив про вірність українській присязі. Так, повідомлялося, що представник командування Чорноморського флоту Російської Федерації висунув ультиматум особовому складу корвета «Тернопіль» та кораблю управління «Славутич» скласти зброю до 18.00 3 березня й покинути кораблі. Моряки однозначно заявили про вірність українській присязі.

 


 

 

ЄС готовий допомогти Україні виплатити борг «Газпрому»

 

Європейський союз готовий надати Україні допомогу у виплаті боргів за поставки російського газу, заявив член Єврокомісії з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.
«Питання про виплату колосального українського боргу включено в пакет допомоги Єврокомісії», – цитують Еттінгера західні ЗМІ.
У повідомленнях йдеться, що цей пакет, як очікується, буде затверджено в середу. Наразі не уточнюється, яку суму в Брюсселі готові виділити на погашення заборгованості України.
«Газпром» з квітня 2014 скасовує пільги на поставку газу Україні, про це повідомив глава російського газового холдингу Олексій Міллер на зустрічі з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим. «Газпром» прийняв рішення не продовжувати дію знижки з початку наступного місяця», – сказав він.
За його словами, українські партнери не виконують домовленостей, які були досягнуті під час підписання доповнення до контракту про надання знижки. Розмір заборгованості за постачання російського газу в «Газпромі» оцінили в 1,549 млрд. доларів.
«Ті рішення, які ви приймаєте про скасування пільгових форм поставок, у цих умовах вони виглядають абсолютно правомірно», – заявив своєю чергою Медведєв.
«У будь-якому випадку, звичайно, «Газпром» повинен наполягати на повному погашенні боргів з боку українського контрагента», – підкреслив він.
У той же час Дмитро Медведєв доручив Мінфіну проаналізувати можливість надання кредиту Україні на 2-3 мільярди доларів для оплати російського газу.

 

Німецька RWE готова замість «Газпрому» постачати в Україну газ

 

Німецька RWE в рамках підписаної угоди з НАК «Нафтогаз України» може постачати газ в Україну у випадку скорочення обсягу постачань в країну з Росії.
Про це повідомив головний фінансовий директор RWE Бернхард Гюнтер, слова якого наводить агентство «Bloomberg».
Як наголошується, Україна в 2012 році почала закуповувати газ в Європі. З листопада 2012 року почались поставки газу через Польщу за угодою з RWE, з кінця березня 2013 року – через Угорщину. Однак на початку поточного року «Нафтогаз» повідомила про намір зберегти постачання тільки російського газу у зв’язку з його дешевизною.
Цьому передувала досягнута наприкінці 2013 року домовленість «Нафтогазу України» і російського «Газпрому» GAZP +8,59% про зниження ціни на російський газ для України на третину – до 268,5 долара за тисячу кубометрів. На початку січня сторони підписали відповідне доповнення до газового контракту на перший квартал 2014 року, пише видання.

 

 

США допоможуть Україні шукати вкрадені активи
і готові надати кредит у розмірі 1 млрд. доларів

 

США допоможуть Україні у виявленні виведених із країни корупційним шляхом активів, заявляє глава Держдепартаменту США Джон Керрі.
«Ми також працюємо з тимчасовим урядом у боротьбі з корупцією для того, щоб знайти вкрадені активи», – сказав Керрі на прес-конференції у вівторок, 4 березня, за підсумками свого візиту до Києва, передає «Інтерфакс-Україна».
Вашингтон, за його словами, сприятиме українській стороні у вирішенні проблемних питань економічного співробітництва з Російською Федерацією. «Допомагаємо Україні для того, щоб впоратися з маніпуляціями, які робить Росія, – чи це стосується шоколаду, чи ціни на газ тощо», – сказав Керрі.
Також Джон Керрі заявляє про готовність США надати кредит Україні у розмірі $1 млрд.
«Ми працюємо над підтримкою України, наскільки нам це вдається. Ми намагаємося зараз визначити, які є потреби. Ми заявили про гарантовану позику Україні на суму $1 млрд.», – заявив Керрі.
За його словами, президент США Барак Обама дав відповідні інструкції «знайти всі способи надання прямої економічної допомоги Україні».
Держсекретар США додав, що американський конгрес готовий ухвалювати рішення, спрямовані на економічну підтримку України. «Він (Обама – Ред.) попросив конгрес розробити економічний пакет допомоги Україні, і ми хочемо, щоб це сталося негайно, оскільки розуміємо, що це невідкладна справа», – сказав Керрі.
Джон Керрі додав, що американська сторона тісно працює з Міжнародним валютним фондом для того, щоб підготувати пакет допомоги Україні з метою забезпечити її економічну стабільність.
За його словами, США надають експертну допомогу Україні для того, щоб підтримати економіку на шляху її відновлення.
Нагадаємо про те, що Конгрес готує двопартійну ініціативу законодавчого акту для надання Україні кредитних гарантій на суму, щонайменше, один мільярд доларів на підтримку економіки, раніше повідомляв голова Комітету з закордонних відносин Сенату США Роберт Менендез

 

У Севастополі виявили 20 підводних диверсантів

 

У Стрілецькій бухті Севастополя, де дислокуються кораблі севастопольської військово-морської бази Військово-морських сил Збройних сил України, сьогодні вранці українські військові моряки виявили близько 20 підводних диверсантів. Про це 4 березня УНІАН повідомило поінформоване військове джерело у Севастополі.
Підводні диверсанти або «бойові плавці», не приховуючись, кілька хвилин пробули на водній поверхні, після чого зникли.
На думку співрозмовника агентства, метою подібних дій, вочевидь, була спроба психологічного тиску на особовий склад кораблів і суден українських ВМС.
Разом з тим, у Севастополі представники екстремістських громадських організацій зі застосуванням підручних засобів було вчинено дві безуспішні спроби проникнути через паркан на територію штабу Командування ВМС України.
Вже кілька днів у Криму російські військові чинять психологічний тиск на українських військовослужбовців: настійливо пропонують добровільно віддати зброю під їхній контроль і перейти служити в начебто новостворювані ВМС Криму під командуванням звільненого за зраду екс-комадувача Військово-морських сил України Дениса Березовського.

 

Майже 100% мешканців України вважають її своєю Батьківщиною

 

92,6% мешканців усіх регіонів України сприймають її своєю Батьківщиною і 84,5% українців вважають себе патріотами.
Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова.
За даними дослідження, переважна більшість мешканців усіх макрорегіонів (від 86% на півдні до 97,7% на заході, по Україні в цілому – 92,6%) сприймають Україну як свою Батьківщину.
84,5% респондентів вважають себе патріотами України (в західному регіоні – 94%, у центральному – 88,5%, у східному – 81%, у південному – 72%).
Згідно з опитуванням, більшість громадян України негативно ставиться до ідей федерального устрою (негативне ставлення висловили 61%, позитивне – лише 16%).
Ще нижчу підтримку отримали ідеї відокремлення області (регіону) від України та приєднання до іншої держави (не підтримують – 81%, підтримують – 6,5%), створення незалежної держави на основі південно-східних областей України (відповідно, 80% і 6%), відокремлення південно-східних областей від України і приєднання до Росії (відповідно, 80% і 7,5%), утворення на території України двох незалежних держав – на основі південно-східних областей і на основі західних і центральних областей (не підтримують таку ідею 77% опитаних, підтримують – 7%).
Негативне ставлення до цих ідей висловила більшість мешканців усіх макрорегіонів України.
Також наголошується, що лише 5,5% респондентів хотіли б, щоб їхня область вийшла зі складу України і приєдналася до іншої держави (таке бажання висловлюють 2,5% опитаних у Західному регіоні, 0,5% – в Центральному, 9% – у Східному, 13% – у Південному регіоні).
При цьому 4,5% респондентів хотіли б, щоб їхня область вийшла зі складу України і створила свою незалежну державу (таке бажання висловлюють 3% опитаних у Західному регіоні, 1% – в Центральному, 5% – в Східному, 13% – у Південному регіоні).
61% учасників опитування не вважають, що між західними і східними регіонами України є надто глибокі політичні суперечності, мовні та культурні відмінності, економічні диспропорції, що в перспективі вони можуть роз’єднатися і (або) створити свої власні держави, або ж увійти до складу різних інших держав.
Дослідження проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 25 грудня 2013 року. Було опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багаторівнева, випадкова з квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.
Опитування проводилося в рамках проекту «Децентралізація в Україні: можливості та ризики», який здійснюється Центром Разумкова за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

 

Луценко хоче потрапити до Ради і думає про нову партію

 

Колишній очільник МВС Юрій Луценко у президенти балотуватися не має наміру, проте на потенційні дострокові вибори до парламенту зібрався рішуче.
«Я не планую балотуватися в президенти – це я заявляю з точністю 99%. Я виступаю за проведення дострокових парламентських виборів у найкоротші терміни. Упевнений, що суспільство вимагає повного перезавантаження всіх гілок влади, щоб відновити довіру. Участь моєї команди в дострокових парламентських виборах буде пов’язана з тим, чи підуть політичні партії на повне оновлення», – заявив Луценко «Коммерсантъ-Украина».
Водночас, він зазначив, що має намір формувати нову політичну силу у випадку подальшого процвітання вождізму в існуючих партіях. «Третя українська республіка» не є тією силою, на платформі якої можна формувати політичну партію – це об’єднання експертів й інтелектуалів, які працювали над ідеями нашої революції», – уточнив Луценко.
3 березня виконуючий обов’язки президента, спікер парламенту Олександр Турчинов підписав закон про реабілітацію, який дозволяє Луценку брати участь у виборах.

 

Верховна Рада повернула Власенку депутатський мандат

 

Верховна Рада України повернула депутатський мандат Сергієві Власенку. «Ми відновили роботу депутатів, яких через суди позбавили цього права незаконно», – сказав голова Верховної Ради України, в. о. глави держави Олександр Турчинов на засіданні Верховної Ради у вівторок.
При цьому він оголосив: «Відповідно до постанови Вищого адміністративного суду України від 28 лютого 2014, Сергій Власенко є народним депутатом».
Він уточнив, що раніше достроково склав повноваження народного депутата Арсеній Яценюк у зв’язку з обранням його прем’єр-міністром України, таким чином, з’явилося вільне місце в парламенті і фракції для Власенка.
Як відомо, Власенко був обраний 28 жовтня 2012 року до Верховної Ради за списком «Батьківщини». Однак 6 березня 2013 року ВАСУ позбавив Власенка депутатського мандата, задовольнивши позов у той час спікера Ради Володимира Рибака (позов аргументувався суміщенням Власенком депутатських повноважень та адвокатської діяльності). 12 березня Власенко подав заяву про перегляд рішення ВАСУ Верховним судом України, проте отримав відмову.
Власенко був адвокатом екс-прем’єра України Юлії Тимошенко.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers