rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Дим над Печерськом

Вівторок 18 лютого розпочався грізно і бурхливо. Хочеться якомога пізніше відправити статтю до редакції, бо новини надходять щохвилини.

План на вівторок: що задумувалося?
Перед вівторком 18 лютого настрої на Майдані гуляли, як хвилі. Напередодні одні звільняли адмінбудівлі, зокрема, і Київраду, інші були цим незадоволені і намагалися туди прорватися знову. Свободівці їх переконували вийти і, врешті-решт, наполягли.
Дехто вважав звільнення зрадою, дехто поспішним кроком, тому що не було оголошення від Генпрокуратури про закриття усіх справ. Лідери опозиції 4 години в кабінеті Генпрокурора Пшонки за присутності Глави Адміністрації Президента А. Клюєва, міністра МВС Захарченка та голови СБУ Якименка наполягали, кричали, лаялися і, врешті-решт, отримали рішення про амністію. Хоча юристи застерігають, що закриття усіх справ не відбулося, тож вони можуть бути поновлені знову, і їх скеровуватимуть до суду з обвинувальними актами.
Своє поліно у вогонь прихованого невдоволення майданівців підкинув в ефірі телеканалу «112 Україна» народний депутат від «УДАРу» Сергій Куніцин, заявивши: «Єдина реальна перемога Майдану в тому, що уряд пішов у відставку. Бо закони 16 січня – це повернення до нульового варіанту: їх прийняли, а потім скасували. Майданівці вам скажуть, що ситуація й досі не вирішилася».
Враховуючи гостро невдоволені настрої у таборі протестувальників та зважаючи на принципову важливість питання про повернення до Конституції-2004, опозиція та Майдан вирішили наступне:
1. Рада Всеукраїнського об’єднання «Майдан» обговорила можливість блокування урядового кварталу 18 лютого: «Ми обговорювали план наступу на вівторок. Ми будемо блокувати урядовий квартал», – сказав комендант Євромайдана, нардеп Андрій Парубій.
2. Лідер організації «Правий сектор» Дмитро Ярош наказав на 18 лютого всі підрозділи у Києві та областях України привести у стан повної готовності: «У зв’язку з оголошеним Штабом національного спротиву на вівторок 18 лютого «Мирним наступом», всі підрозділи «Правого сектора» в Києві та областях України привести у стан повної готовності», – написав активіст.
3. Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, виступаючи на Майдані, закликав українців прийти у вівторок під ВР: «У вівторок, о 8:00, формуємо колони і йдемо під парламент… Нас має бути більше. Опозиція наполягатиме на поверненні до Конституції 2004 р. Нагадую, що Президент Янукович обирався з повноваженнями відповідно до Конституції 2004 р.».
4. Про намір взяти участь у вівторковому «мирному наступі» заявили і студентські організації.

Ранок вівторка 18 лютого
Напередодні владі було послано мирний месседж. Голова комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, народний депутат від фракції «УДАР» Віктор Чумак під час ефіру на телеканалі ICTV заявив: «УДАР» до останнього врегульовуватиме конфлікт в країні мирним шляхом… Сьогодні влада усіма можливими методами намагається перетворити поміркований український народ на радикалів, але «УДАР» продовжує закликати протестувальників лише до мирного протесту.
Якщо політики не можуть домовитися між собою, то вони звертаються до єдиного можливого джерела своє влади – народу, і оголошують вибори. Чомусь сьогодні у нас йдеться лише про парламентські вибори, і аж ніяк не про президентські, в результаті чого відбувається зсування акцентів відповідальності. В країні є всього лише одна людина, яка взяла на себе цю відповідальність у 2010 році, коли вчинила конституційний переворот», – наголосив політик.
Він нагадав, що у 2010 році Конституційний суд не прийняв жодного рішення про зміну Конституції. Жодного указу Президента щодо повернення до Конституції 1996 року немає, так само як і немає аналогічного рішення Парламенту. І жодного рішення уряду щодо повернення до цієї Конституції немає.
«Уявіть собі, що є лише рішення Міністерства юстиції – навіть не Міністра – щодо друку контрольного примірника Конституції в редакції 1996 року у Віснику нормативних актів Міністерства юстиції. У 2010 році Конституцію України змінила друкарня, і це була величезна афера. І зараз влада з усіх боків «галасує» про те, щоб міняти Конституцію в законний спосіб, тоді як останню її редакцію прийняли цілком незаконно», – підкреслив Чумак.
«Я хочу звернутися до людей зі східних регіонів: сьогодні кожен день такого протистояння декапіталізує ваші підприємства. Через півроку з Росії прийдуть люди, які за копійки скуплять ці підприємства, і ви залишитеся ні з чим, бо у них з’явиться власник, який буде захищати інтереси іншої країни. Не мовчіть!», – закликав «ударівець».
У вівторок, з 8-ї ранку, люди почали збиратися. Колони протестувальників для походу до Верховної Ради почнуть формуватися на Майдані Незалежності, – повідомили у прес-службі ВО «Майдан». Планувалося, що о 8:30 сформовані колони вирушать у бік парламенту.
У ВО «Майдан» закликали усіх небайдужих приєднатися до «мирного наступу» на депутатів з вимогою негайно ухвалити всі необхідні рішення для виходу з кризи і врегулювання ситуації.
Зокрема, йдеться про повернення до Конституції 2004-го року, яка б унеможливила концентрацію влади в руках однієї особи.
Вишикувавшись, колони протестувальників вирушили з Майдану Незалежності у похід до Верховної Ради, де о 10:00 мало початися пленарне засідання Верховної Ради України,
Наразі активісти закликали «усіх небайдужих» приєднатися до «мирного наступу на депутатів» з вимогою ухвалити всі необхідні рішення для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні.
За даними опозиції, на прилеглих вулицях та під Верховною Радою, зранку зібралося 200 тисяч мітингувальників. У той же час під стінами ВР, у Маріїнському парку, мітингують прихильники Партії регіонів.

Перша сутичка
Впершись у вантажний автомобіль, яким було перекрито рух по вулиці Шовковичній у бік Верховної Ради, мітингувальники вантажівкою намагалися зламати кордон міліції на Грушевського. МВС заявило, що при цьому травмовано троє бійців ВВ, у одного з яких підозра на перелом. Усіх трьох госпіталізовано.
Потім автомобіль підпалили. У відповідь правоохоронці відкрили вогонь, застосували проти мітингувальників травматичну зброю. Активісти почали кидати у правоохоронців димові шашки, натомість, міліція застосувала світло-шумові гранати.
Гранати кидали прямо у натовп людей з дахів ближніх будинків.
Як повідомлялося, на місце масових протестів прибули спеціалісти вибухотехнічної лабораторії та криміналісти.
За повідомленнями з місця подій, правоохоронці озброєні помповими рушницями «Форт 500», за ними кучкуються тітушки з битками та залізними трубами, постійно тим і іншим підвозять поповнення живою силою і набоями.

 

Title   Title 
    


Зброя мітингувальників
Перш за все, заходилися виколупувати і кидати бруківку. Допомагають всі, хто може стояти на ногах і перебуває там, навіть жінки.
Повідомлялося, що з іншого флангу наступу, у Маріїнському парку, де зосередилися беркутівці та тітушки, лунали постріли, до місця подій прибувають карети «швидкої». Є поранені. Попри зусилля правоохоронців, які заявляють, що намагаються забезпечити охорону громадського порядку, кілька десятків активістів проникли до Міністерства охорони здоров’я у Маріїнському парку та намагаються штурмом взяти офіс Партії регіонів на ближній вулиці Липській.

 Title
  

Врешті-решт, центральний офіс Партії регіонів захопили, у будівлю кинули коктейль Молотова і підпалили; з офісу винесли якісь папери, портрети Януковича, прапори. Якомусь «Мерседесові» біля офісу розбили вікно, прорубали його сокирою.
Ось як описує це нардеп Леся Оробець:
«Також зайняли підвал, де у регіонів був паркінг. З будинку виносять документи. Частину палять, частину складають для подальшого вивчення. За решту поверхів ще триває боротьба», – повідомила Оробець.
Станом на 12:21, на Липській, «Беркут» з боку вулиці Пилипа Орлика пішов у наступ.
У перших лавах «Беркута» – силовики з рушницями з гумовими кулями. За ними йдуть тітушки зі залізними трубами. «Беркут» жене людей, декого захоплює».
На той час кількість правоохоронців, які постраждали в результаті сутичок на вул. Грушевського, збільшилася до семи, а потім і до 37 постраждалих міліціонерів.
У МВС України заявляють про вогнепальні поранення військовослужбовців внутрішніх військ: «Медики витягли кулю з тіла одного бійця та зупиняють кровотечу іншому. Всього на цей момент постраждало 37 правоохоронців», – йдеться у повідомленні.
Від зброї протестувальників фіксують поки що тільки травми та поранення.

 

Title  Title
  



 Title 

 Граната зі шурупами всередині

 

Зброя силовиків
Протестувальники проти влади організували медпункт у Центральному будинку офіцерів Збройних сил в на вулиці Грушевського, 30/1 в Києві, що міститься на відстані 200 метрів від епіцентру подій.
Вхід у медпункт охороняють 5 активістів народної самооборони Євромайдану.
Журналістів у будівлю вони не пропускають.
За їхніми даними, в медпункті зараз перебувають близько 10 поранених активістів.
Вони уточнили, що медпункт розташовується в холі будівлі, на 1 поверсі.
За їхніми словами, ніхто зі співробітників Будинку офіцерів не перешкоджав організації даного медпункту.
Своєю чергою, відомий лікар і громадський активіст Ольга Богомолець закликає лікарів-волонтерів допомогти у медпунктах, куди привозять постраждалих протестуючих.
Після двох десятків поранених почали з’являтися свідчення про те, що силовики використовують бойову зброю. Так стверджували у прес-службі «Батьківщини». Прилетіла звістка, що командувач внутрішніми військами генерал Шуляк наказав видати бойові патрони.

Title  

 Бойові набої, що використовувалися проти них, показують мітингувальники

 

Трагічні наслідки не забарилися.
Незабаром народні депутати від опозиції Леся Оробець і Олег Медуниця повідомили, а О. Богомолець підтвердила загибель трьох протестувальників від вогнепальних поранень: «У нас, у медпункті в Будинку офіцерів, уже троє загиблих. Багато поранених, десятки тяжкопоранених… люди загинули через те, що їм не вдалось надати вчасно допомогу.
До нас не пропускають швидкі ні на в’їзд, ні на виїзд. Люди гинуть від того, що їм не можна надати своєчасну допомогу», – пояснила вона.
«Три трупи в Будинку офіцерів. Наших. Ще 7 – при смерті. Швидкі не пускають!!!!» – підтвердила Оробець.
Координатор медичної служби Майдану Олег Мусій заявляв, що у трьох медичних пунктах Майдану наразі перебувають близько 25 поранених.
Уже почався відлік загиблих від зброї силовиків. Мартиролог Майдану трагічно розширюється.
Боротьба різко загострилася. Активісти знову захопили КМДА, яку звільнили в неділю для виконання закону про амністію, і разом зі силовиками перебувають всередині будівлі.
У той же час, за їхніми словами, у дворі будівлі перебувають беркутівці, яких заблокували мітингувальники.

  Title
 

 Перші загиблі на підлозі в Будинку офіцерів 18 02.2014

На виході з двору будівлі підпалили шини, щоб не дати силовикам можливості вийти звідти.
І наостанок. Станом на 16 годину 13 хвилин за київським часом Глава СБУ Олександр Якименко і т. в. о. міністра внутрішніх справ Віталій Захарченко дають протестувальникам час до 18 години для припинення безладу в Києві. Про це йдеться в спільній заяві відомств: «Екстремісти з опозиції перейшли межу – вони вбивають на вулицях столиці ні в чому невинних людей, знущаються над жінками, палять і підривають будинки та автомобілі. У центрі Києва розпочинається хаос, а лідери опозиції по телефону здійснюють режисуру цих злочинів. Ми не можемо допустити подальшого нагнітання конфлікту. Пересічні громадяни звертаються до влади зі закликами навести порядок, повернути стабільність і мир в Україну. Закликаємо лідерів опозиції негайно заспокоїти протестуючих, припинити збройне протистояння і повернутися за стіл переговорів».
Та гранати ящиками на Грушевського
Силовики також попередили, що «будуть змушені вдатися до жорстких дій, якщо буде продовжуватися безлад.
«Треба дати режисерам безпорядку рівно годину часу. У випадку, якщо о 18.00 безчинства не припиняться, ми будемо зобов’язані навести порядок всіма засобами, передбаченими законом»,– йдеться в повідомленні.
У відповідь опубліковано термінове звернення Центрального штабу «Правого сектора»: «З’явилася підтверджена інформація про високу ймовірність розгону Майдану за допомогою бронетехніки та вогнепальної зброї. У зв’язку з цим закликаємо всіх власників вогнепальної зброї зібратися на Майдані і сформувати загони для захисту людей від прислужників злочинної влади».
Тягнибок також закликав чоловіків їхати на Київ. Львів і Тернопіль уже почали відправки.
Закінчую писати з тяжким серцем – пора відсилати матеріал. Поки вийде друком наша газета, невідомо, що може статися в Україні. Репортажі з фронту не мають закінчення.
Але усі війни влади з власним народом закінчувалися перемогою народу.

 

Title  Title
 

 Рушниці

Title  Title
  

 

Дві моралі, два погляди на одну і ту ж проблему про виконання Закону про амністію

За ким б’ють дзвони Михайлівського Золотоверхого?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers