rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка заплановане в ООН у Міжнародний день рідної мови

У календар Організації Об’єднаних Націй з 1999 року внесено на місяць лютий відзначення Міжнародного дня рідної мови. У цей день світова громадськість звертає увагу на важливість плекання лінгвістичного багатства мовної скарбниці світу і відзначає велике значення рідної мови для розвитку освіти і культури, консолідації суспільства, формування нації та зміцнення держави.

Цього року відзначаємо 200-річчя з дня народження національного пророка та улюбленого народного поета України Тараса Шевченка (1814-1861). Світовий Конгрес Українців (СКУ) та Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) стали співспонсорами заходу, яким планується вшанувати життєвий шлях, творчість та пророче слово Тараса Шевченка в приміщенні ООН широким громадським зібранням під гаслом Міжнародного дня рідної мови. За підтримки Постійного Представництва України при ООН 27-го лютого 2014 р. відбудеться вперше таке свято української мови і культури в ООН під назвою «Тарас Шевченко: борець за українську мову, самовизначення народів, людські права та соціальну справедливість».
СКУ (від 2003) та СФУЖО (від 1991) працюють як недержавні організації з представниками до ООН. Д-р Марта Кебало, яка очолює представництво від СФУЖО до Економічної та Соціальної Ради ООН, увійшла до комітету планування вищезгаданого заходу. Вона надіється на численну участь представників української громади всіх хвиль еміграції та на розуміння важливості їхньої присутності для підтримки України. Вона заявляє: «Значення міжнародного дня рідної мови нам, українцям, є зрозуміле та близьке серцю. Але цього року вперше українці відзначатимуть це свято у стінах ООН для того, щоби продемонструвати наше ставлення до своєї рідної мови і розповісти про її багатостраждальну історію. Ми знаємо, що в ООН маємо підтримку – сам Генеральний секретар Пан Ґі Мун ставиться прихильно до нашої справи, а також журналісти при ООН добре розуміють ситуацію в Україні. Ця імпреза дає нам чудову нагоду висвітлити на фоні нашої історії, як давно українці борються за демократичну державу. Шевченкове питання – «Коли ми діждемося Вашингтона з новим і праведним законом?» – звучить пророчо, свіжо і влучно для українського сьогодення».
У програмі передбачено вітання від очільних провідників ООН, Президента СКУ Євгена Чолія та голови СФУЖО Орисі Сушко, виступ науковця д-ра Максима Тарнавського – професора Торонтонського Університету, виступи хору «Прометей» з Філадельфії, братів Добрянських, вокального дуету «Лісова пісня» Людмили Грабовської, бандуристки Алли Куцевич, Шевченківські читання та виставку Шеченківських видань. Ведучим програми буде Петро Фединський – журналіст, кореспондент «Голосу Америки» та перекладач недавнього видання «Кобзаря».
Захід запланований на четвер, 27-го лютого 2014 р., у великій залі ЕКОСОЦ Економічної і Соціальної Ради з 15-ї до 18-ї години. Вхід вільний, але потрібно повідомити про участь до 16-го лютого 2014 р. на електронну пошту [email protected] для того, щоб одержати перепустку. У день імпрези просимо прибути до ООН не пізніше, ніж о 14.30. Увійти до будинку ООН можна буде від Першої авеню при 43-й або при 47-й вулиці.
До виконавчого комітету свята, окрім представниць СФУЖО (Софійки Зєлик, Наталки Соневицької) також увійшли Маріянна Заяць – Президент Союзу Українок Америки; Марта Кокольська – радник з діаспорних справ при Постійному Представництві України при ООН; Ірина Форостян – Фонд Досліджень Стародавніх Цивілізацій. Комітет висловлює свою подяку за підтримку численним громадським організаціям, українським культурним центрам та за фінансову підтримку низці провідних українських установ.
Дату 21-го лютого прийнято 17-го листопада 1999 р. на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО як Міжнародний день рідної мови. Цей день встановлений з метою вшанування пам’яті загиблих студентів-демонстрантів, захисників бенгальської мови, яких 21-го лютого 1952 р. було жорстоко розстріляно під час маніфестації за визнання офіційного статусу їхньої рідної мови на землях тодішнього Пакистану. Бенгальською мовою зараз користується як офіційною країна Бангладеш, з ініціативи якої саме був визнаний цей день.
На веб-сторінках ООН і ЮНЕСКО наголошують на те, що мова є найбільш могутнім засобом для збереження і плекання видимої і невидимої спадщини – за кожною з них є цілий світ традицій, народної музики, обрядів і звичаїв, фольклору народів усього світу. Цим відзначенням підтримуємо багатомовність та наголошуємо, як важливо берегти, плекати та розвивати рідну мову кожної спільноти. Міжнародна громада при ООН також підтримує багатомовність як джерело солідарності, бо вона сприяє взаємному порозумінню, толерантності і діалогу між людьми світу.

Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) заснована в 1948 році десятьма жіночими організаціями у США, в місті Філадельфії, й об’єднує 27 організацій зі 17 країн на чотирьох континентах. Центр СФУЖО є в Канаді, в місті Торонто. Організації, що входять у склад СФУЖО, спрямовують свою роботу у різноманітних напрямках – громадських, релігійних, культурних, освітніх, імміграційних та гуманітарних. СФУЖО відображає діяльність місцевих українських громад по всьому світу, а також на міжнародній арені через свій консультативний статус в Економічній і Соціальній Комісії ООН (UN/ECOSOC) від 1993 року, акредитацію при Департаменті Публічної Інформації ООН (UNDPI) від 1990 року, та членство в Комітеті по ЮНІСЕФ (NGO Committee on UNICEF) від 1997 року. Основною місією СФУЖО є захист гідності й недоторканності жінок в Україні та українських жінок у емігрантських громадах, з дотриманням міжнародних стандартів у галузі прав людини і підвищення громадської обізнаності з проблемами та порушеннями, збереження української мови і культури, виховання свідомості української ідентичності, вивчення історії України та українських сімейних і соціальних традицій, а також – спрямування зусиль на підтримку розвитку в незалежній Україні стабільної демократії при повазі до верховенства закону.

Творчий вечір Романа Коваля

Музеї проти кітчу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers