rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Обама заявив, що готовий поліпшувати життя американців в обхід Конгресу

Під час щорічного звернення «Про стан держави» президент США заявив, що ставить за мету зміцнення середнього класу та створення для менш забезпечених верств населення можливостей поліпшити їхнє становище.
Виступаючи на спільному засіданні обох палат Конгресу, Барак Обама дав зрозуміти, що на шляху до цієї мети він готовий діяти в обхід законодавців у тих випадках, де це можливо.
За словами Обами, протягом його президентства економіка США зростає. Проте у той час, коли прибутки корпорацій та найбагатших американців зросли, зарплати простих американців не зазнали змін. «Нерівність поглиблюється», – наголосив президент США.
«Можливості кар’єрного зростання скоротились. Незаперечним фактом є те, що навіть у розпал відновлення надто багато американців працюють більше, ніж будь-коли, лише для того, щоб просто вижити – не кажучи про те, щоб досягнути успіху у житті. І надто багато американців, як і раніше, взагалі не мають роботи», – відзначив Обама.
Обама закликав змінити ці процеси.
За словами президента США, реалізація його пропозицій вимагатиме дій з боку Конгресу, і він готовий до співпраці зі законодавцями, проте намагатиметься максимально використовувати механізми виконавчої влади.
«Америка не стоїть на місці – не стоятиму на місці і я. У тих випадках, де я здатен буду розширити можливості американських родин без законодавчої підтримки, я діятиму самостійно», – зазначив президент США. Водночас, Обама закликав політиків до співпраці.
«У найближчі місяці давайте подивимося, де ще ми зможемо досягти прогресу разом. Давайте зробимо цей рік роком дій. Це те, чого хочуть більшість американців, – щоб політики зосередилися на їхніх життях, надіях та сподіваннях», – закликав президент США.
Обама висловив переконання, що об’єднавчою ідеєю для всього американського суспільства є «віра у можливості для всіх – принцип, що важка праця та готовність брати на себе відповідальність приносять плоди».
Президент США також згадав ситуацію в Україні.
У блоці промови, який стосувався міжнародної політики США, Барак Обама заявив: «Наш альянс з Європою лишається найпотужнішим у світовій історії. Від Тунісу до Бірми ми підтримуємо тих, хто готовий до важкої роботи з побудови демократії. В Україні, США підтримують принцип, суть якого полягає в тому, що всі люди мають право на вільне та мирне самовираження та вплив на майбутнє своєї країни».

 


 

 

Помер кіноактор Сеймур Хоффман, володар «Оскара» за гру у фільмі «Капоте»

 

2 лютого у Нью-Йорку, у ванній кімнаті власної квартири, був знайдений мертвим актор Сеймур Хоффман, який знявся у багатьох кінофільмах та телесеріалах, та у 2005 році отримав «Оскара» за роль у фільмі «Капоте». Відомий голлівудський актор пішов з життя у віці 46 років. Медиків та поліцію викликав його друг.
Як повідомляють американські ЗМІ, актор, можливо, помер від передозування наркотиків – поруч з ним знайшли шприц із речовиною, схожою на героїн. Відомо, що Хоффман страждав від наркотичної залежності і лікувався від неї.
Сеймур Гоффман дебютував у кіно в 1991 році у польському фільмі «Cheat». Знімався у голлівудських фільмах «Втеча», «Смерч», «Цілитель Адамс», «Великий Лебовські», «Одержимий» (головна роль) – загалом – у шістдесяти кінофільмах та серіалах, зокрема, майже у всіх фільмах Пола Томаса Андерсона.
У 2005 році Сеймур Гоффман отримав «Оскара» за кращу чоловічу роль у фільмі «Капоте». Номінувався на цю нагороду ще за гру у фільмах «Війна Чарлі Вілсона» та «Майстер».

 

Мінфін попереджає: до кінця лютого
в США буде досягнута стеля держборгу

 

 Title 
  

Міністр фінансів США Джейкоб Лью закликав конгрес негайно підвищити стелю державного боргу і підтримати відновлення економіки. За його словами, ліміт запозичень буде досягнутий до кінця поточного місяця.
«Вкрай важливо, щоб конгрес негайно підвищив ліміт запозичень, – сказав Лью. – Буде помилкою чекати останнього моменту для вирішення цього питання». За його словами, економіка США стоїть на порозі зростання в 2014 р., і конгрес повинен уникнути можливої кризи, пов’язаної з питанням державного боргу.
«Проста затримка з підвищенням ліміту може заподіяти шкоду нашій економіці, падіння зазнають фінансові ринки, що позначиться на платниках податків», – додав міністр.
Дію стелі держборгу було призупинено до 7 лютого в рамках угоди між президентом США Бараком Обамою і республіканцями. Міністерство фінансів використовує надзвичайні заходи або ж бухгалтерські маневри, щоб виграти час і отримати додаткове фінансування.
Лью також сказав, що деякі заходи, які міністерство використовувало раніше при затримках вирішення питання з держборгом, будуть недоступними цього разу.
Зараз у розпорядженні казначейства немає великих цільових фондів інвестицій, а через необхідність повернення податків буде зафіксований чистий відтік грошових коштів, який швидко зруйнує кредитоспроможність.
«У даний час ми прогнозуємо, що, швидше за все, вичерпаємо всі кошти до кінця цього місяця», – сказав голова міністерства.
Він також заявив, що представники обох політичних партій не повинні ставити під загрозу кредитоспроможність США, а загроза дефолту не є прийнятним способом боротьби з підвищенням ліміту державних запозичень.
При цьому зараз очікується, що за збільшення ліміту держборгу в сенаті голосуватимуть не тільки демократи, але й частина республіканців, і цих голосів має вистачити для підвищення стелі без будь-яких додаткових умов.
Починаючи з 1 жовтня 2013 року, федеральні органи влади США частково призупинили роботу більш, ніж на два тижні через відсутність бюджету.
Однак незабаром Конгрес США схвалив тимчасові заходи фінансування уряду, які спливали 15 січня, втім законодавці встигли продовжити їх ще на три дні. Крім того, до 7 лютого необхідно узгодити збільшення або скасування верхньої межі держзапозичень США.

 

Новій голові ФРС належить зупинити друкарський верстат у США

 

  Title
  

Новій голові Федеральної резервної системи Джанет Йеллен доведеться вжити низки заходів, щоб уникнути утворення «бульбашок» на фінансових ринках і при цьому не зашкодити функціонуванню економіки, з чим не вдалося впоратися її попередникам, пише агентство Bloomberg.
Інвестори побоюються, що згортання програми стимулювання, яке вже негативно позначилося на ринках, що розвиваються, і корпоративних боргових паперах, перетрусить фінансову систему США і завдасть шкоди зростанню найбільшої економіки світу.
«Йеллен належить зробити те, що ніхто до неї не робив, – зазначив колишній економічний радник Банку міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS) Стефен Кечетті. – Їй необхідно переконливо продемонструвати, що гнучка монетарна політика не створює значних ризиків для фінансової стабільності».
Першій жінці – голові ФРС в 100-річній історії цієї структури – буде необхідно завчасно виявити диспропорції у фінансовій системі і виправити їх таким чином, щоб не спровокувати вибухи цих «бульбашок», які могли б зашкодити фінансовим ринкам і економічному зростанню.
Як зазначає агентство Bloomberg, проблема полягає в тому, що більшість інструментів для вирішення цих завдань, зокрема, посилення вимог до капіталізації банків і збільшення початкового внеску по іпотеці в США слабо випробувані. Їх складно реалізувати, враховуючи необхідність отримання схвалення безлічі наглядових органів. Крім того, ці заходи, найімовірніше, будуть непопулярними з політичної точки зору.
Йеллен прийняла присягу як новий голова ФРС у понеділок, 3 лютого, о 9:00 за місцевим часом. Перший виступ Йеллен в якості голови ЦБ відбудеться 11 лютого, вона представить піврічну доповідь фінансовому комітету Палати представників Конгресу США. Виступ Йеллен у банківському комітеті Сенату відбудеться 13 лютого.
Ні колишній голова ФРС Бен Бернанке, ні його попередник Алан Грінспен не змогли впоратися з «бульбашками». У період головування Грінспена ЦБ шість разів за час з червня 1999 року по травень 2000 підвищив базову процентну ставку, щоб запобігти перегріву економіки. Однак у березні 2000 року сталося суттєве зниження котирувань технологічних компаній на біржі NASDAQ, а потім в економіці почалася рецесія.
Крім цього, при головуванні Грінспена відбулося різке підвищення цін на ринку житла до рекордних рівнів, яке досягло піку в 2006 році, коли біля керма американського ЦБ встав Бен Бернанке. Під керівництвом Бернанке ФРС не надала належного значення негативним тенденціям на ринку житла і сигналам, що вказували на розвиток загрозливих явищ на фінансових ринках. У 2007 році в економіці США почалася широкомасштабна фінансова криза, яка призвела до найбільшої рецесії з часів Великої депресії.
У 2013 році президент США Барак Обама неодноразово заявляв про необхідність уникати ризиків створення «бульбашок» на ринках діями регуляторів. Обама також зазначив, що Йеллен була однією з тих, хто попереджав про небезпеку бульбашки на ринку нерухомості ще на ранніх етапах.
«Вона – не провидиця, але вона розуміє, як влаштовані ринки і як працює економіка», – зазначив Обама при висуненні на посаду голови ФРС Йеллен, що стала першим представником демократичної партії на цій посаді з 1987 року, коли ЦБ залишив Пол Волкер.
Йеллен народилася 13 серпня 1946 року в Брукліні, закінчила Університет Брауна, працювала професором у Гарварді, потім економістом у ФРС, викладачем в Лондонській школі економіки і політичних наук. У 1971 році Йеллен була єдиною жінкою на потоці, котра захистила докторський ступінь в Єльському університеті. У 1994 році вона стала одним з керівників ФРС, у 1997-1999 роках очолювала групу економічних радників Білого дому, потім стала головою Федерального резервного банку Сан-Франциско, в 2010 році – заступником голови ФРС.

 

Майкл Макфол залишає Росію

 

Посол США в Росії Майкл Макфол у вівторок оголосив, що одразу після Олімпійських ігор у Сочі він залишить свою посаду і роботу в адміністрації президента Барака Обами.
Макфол є архітектором політики «перезавантаження» між Росією і США в 2008-2012 роках, спрямованої на поліпшення відносин між двома країнами. Однак за час його дворічного перебування в Москві і на тлі напруження у двосторонніх відносинах він зіштовхнувся з критикою з боку російських офіційних осіб.
Пояснюючи своє рішення, Макфол назвав бажання проводити більше часу зі сім’єю в своєму будинку в Каліфорнії, а також – працювати в Стенфордському університеті, де він викладав до переїзду в Вашингтон у 2009 році, як причини відходу зі своєї посади.
«Після понад п’яти років роботи в адміністрації Обами настав час повернутися додому, – написав Макфол у своєму блозі. – Я покину Росію неохоче. Я люблю цю роботу».
Його приїзд до Росії був затьмарений антиамериканською риторикою, яку використовував Володимир Путін у своїй передвиборчій кампанії в 2012 році, коли Вашингтон часто звинувачували в організації антиурядових протестів.
У перший тиждень на своїй посаді в якості посла США Майкл Макфол провів зустріч з громадськими активістами і лідерами опозиції, що викликало хвилю критики, передусім, з боку російських ЗМІ, які часто звинувачували його у спробі спровокувати революцію.
 

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

У фокусі – Америка

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers