rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ В Автомайдану і «тітушків» маршрути різні

Нині не лише в столиці, а й по всій Україні, жодного дня не буває без політичних подій. Одеса, як і завжди, не пасе задніх. Тут у вихідний, 1 лютого, відбулася ціла низка політичних акцій. Розповім лише про дві найколоритніші події – традиційний Автомайдан та призов «тітушків», який влаштували активісти провладних і проросійських організацій.

  Title
 

 Активістка одеського Євромайдану Вікторія Сибір

Стартував Автомайдан опівдні, на засніженому Куликовому полі. Цей головний майдан Одеси комуністи в час свого панування перейменували на площу Жовтневої революції і поставили там ідола Леніна, а в роки незалежності їй повернули історичну назву, а пам’ятник «вічно живому» відправили у своєрідний паноптикум тоталітаризму, влаштований у парку Ленінського комсомолу. Цього дня Куликове поле стало своєрідним символом нинішньої революції. Учасники акції, серед яких були активісти «Батьківщини», «УДАРу», ВО «Свобода» та патріотичних громадських організацій, закріпили на автомобілях прапори України та Євросоюзу, червоно-чорні знамена ОУН, додали до них написи «Одесо, вставай!» та «Вперед, до перемоги!», фотографії загиблих героїв Євромайдану та портрет незламного столичного автомайданівця Дмитра Булатова.
Перед від’їздом усіх насторожила поява автоінспектора, але він пояснив, що жодних претензій до учасників автопробігу не має, буде супроводжувати колону і фіксуватиме, коли хтось дозволить собі порушення правил дорожнього руху. Серед водіїв мене зацікавив літній чоловік із червоним козацьким башликом, прикрашеним тризубом. Виявилося, що це завсідник Автомайданів, активіст Чорноморського козацького з’єднання В’ячеслав Ювченко. На запитання, чи не боїться він репресій з боку правоохоронців або провокацій «тітушків», козак відповів приказкою: «Вовків боятися – у ліс не ходити!»
Не боязкого десятку і добре знайома всім активістка одеського Євромайдану Вікторія Сибір. Це вона, всупереч забороні влади, вже двічі перефарбовує свій балкон на Дерибасівській вулиці, прикрашаючи його малюнками соняшників і квітів та гаслом «Слава Україні!» Сьогодні Вікторія допомагала водіям прикрашати свої автівки власноруч виготовленими написами «Одесо, вставай!», а потім – разом із ними – вирушила в дорогу. Загалом, колона налічувала близько тридцяти автомобілів, тож місця в них вистачило і для всіх бажаючих долучитися до цієї мирної акції протесту.
Проїжджаючи Фонтанською дорогою, учасники автопробігу зробили зупинку навпроти пляжу, де побудовані особняки нардепів-регіоналів Сергія Ківалова та Юрія Крука. Вони посигналили, нагадавши цим українофобам про недавнє пікетування їхніх обійсть. Ще одну зупинку учасники акції зробили біля приміщення облдержадміністрації, в якому з переляку замурував себе бетонними плитами губернатор Одещини Микола Скорик. Посміявшись із цієї витівки ставленика Януковича, Автомайданівці повернулися знову на Куликове поле.
А в цей час у затишному, просторому і теплому приміщенні палацу культури Політехнічного університету представники «Молодежного единства», «Сопротивления», «Дозора» партії «Родина» і подібних до них проурядових і проросійських організацій улаштували призов «тітушків» до так званих «народних дружин». Головними натхненниками нового поповнення провокаторів стали лідер «Молодежного единства» Антон Давидченко та справжня зірка місцевих регіоналів – Ніна Качановська, яку всі знають за прізвиськом «Одеська барикада». У своїх виступах вони поливали брудом Євромайдан і опозиційні партії, вимагали від облради заборонити ВО «Свобода», «Правий сектор», «Тризуб ім. Степана Бандери», «Соціал-національну асамблею», «Патріот України», «Сокіл» та інші партії і громадські організації, назвавши їх «екстремістськими». Знову звучала брехня про те, що в Одесу прибуло близько трьохсот «бандерівських радикалів» для штурму ОДА.

Title  

 Старт Автомайдану на Куликовому полі

 

Характерно, що, вербуючи «тітушків» для захисту правлячої влади від майданівців, їхні супротивники водночас критикували й Януковича, який, нібито, зрадив «русскій мір» і, замість Митного союзу та Євразії, взяв курс на євроінтеграцію. Представник «Дозора», красуючись у футболці з написом «Новороссия», зображенням російського триколора і герба царської імперії, виголошував гасла за «братній союз слов’янських народів». Тут же мені випало побачити й емблему з подібними символами, яку «дозорівці» виготовили для своєї майбутньої «народної дружини». Та особливо мене вразив священик, що, забувши про гріх, поклявся долучитися до примноження бандитських лав «тітушків». Він запевнив, що в усіх церквах УПЦ Московського патріархату святоші проповідуватимуть «народну мобілізацію на боротьбу з бандерівцями».
Прикро було бачити, як кількасот молодиків по закінченні мітингу юрбилися, щоб записатися до загонів так званої «самооборони». Антон Давидченко попереджав їх про можливі сутички і побоїща, радив озброюватися, запрошував відвідувати тренування у спеціально створених секціях, де заняття проводяться тричі на тиждень. Фактично ці «тітушки» повинні захищати місцеве чиновництво. Щоправда, воно вже опеклося на їхніх послугах. «Тітушки», яких тиждень тому було розміщено у приміщеннях мерії та ОДА, за своєю хуліганською звичкою пограбували кабінети, поцупили оргтехніку й добряче насвинячили там. Тож довелося їх виставити на вулицю, але від моральної підтримки і фінансування цих бандформувань за рахунок держбюджету очільники міста й області не відмовилися.
Аби обілити свої формування погромників, ініціатори призову навіть заявили, що члени їхніх «народних дружин» нічого спільного не мають із «тітушками», що вже добряче дискредитували себе. Вони, мовляв, не владу захищатимуть, а одеситів, оберігаючи їх від штурмів, погромів та провокацій з боку екстремістських угруповань, стоятимуть на сторожі порядку й закону. Та все це лише лицемірні слова, а правда вилізла, мов шило з мішка, коли Давидченко хвалькувато заявив, що його орли покажуть столичній владі приклад, як слід «заспокоїти протестний рух». Ось така прозвучала погроза майданівцям.
Як бачимо, в учасників мирного Автомайдану і войовничо налаштованих формувань «тітушків» маршрути різні. Але вони можуть перетинатися, виливаючись у полювання за майданівцями, у нові спроби розігнати Євромайдан, у сутички з ультрас «Чорноморця», які стали на його захист… Тож і українській патріотично налаштованій громадськості слід більше дбати про нарощування своїх сил у цій гострій революційній боротьбі.

Фото автора

Осоромивши Харків, «тітушки» Гепи й Допи ганьбитимуть Україну перед усім світом

Перемовини з вбивцями. Тонкощі процесу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers