rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Тимошенко вимагає не повертати Конституцію 2004 року і готуватися до дострокових виборів президента

 Тимошенко вимагає не повертати Конституцію 2004 року і готуватися
до дострокових виборів президента

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко вимагає від фракції «Батьківщина» відмовитись від повернення Конституції 2004 року.
Відповідний лист прочитав на засіданні фракції захисник екс-прем’єра Сергій Власенко, повідомляють джерела «Української правди».
Також Тимошенко вимагає вийти з усіх переговорів із Віктором Януковичем та не погоджуватись на будь-які конфігурації уряду за участі опозиції.
За даними джерела, Тимошенко просила не розповідати про суть листа пресі.
«Вона вважає переговори безглуздими і неприйнятними. Вони можуть привести тільки до сумнівних компромісів. Влада просто хоче виграти час. Моя мама проти якихось напівзаходів», – сказала Євгенія Тимошенко в інтерв’ю австрійському виданню Die Presse.
Тимошенко, за словами її доньки, вважає, що незабаром «громадяни переможуть», а президент України Віктор Янукович втрачає контроль над ситуацією в країні.
Своєю чергою, Тимошенко позитивно оцінила той факт, що Європа заговорила про санкції щодо української влади.
«Однак про це треба було говорити набагато раніше. Санкції необхідно запровадити вже впродовж найближчих днів, щоб вони нарешті зачепили тих, хто несе відповідальність за насильство. Колишньому прем’єру Миколі Азарову необхідно заборонити в’їзд до ЄС після того, коли його міністр внутрішніх справ не зробив нічого, щоб зупинити насильство з боку правоохоронців», – вважає донька екс-прем’єра.
Як відомо, опозиція внесла у парламент Конституційний акт, яким передбачається повернення країни до Конституції 2004 року.
За цю ідею висловлювались усі опозиційні фракції, частина позафракційних та, за словами Кличка, частина регіоналів.

 

Депутати вирішили запитати в австрійського
посла про громадянство Азарова, Арбузова і Клюєва

Низка депутатів Верховної Ради звернулися до посла Австрії Вольфа Дітріха Хайма з проханням – надати інформацію, чи володіють Сергій Арбузов, Микола Азаров і Андрій Клюєв австрійськими паспортами.
Відповідне звернення оприлюднив на своїй сторінці в Facebook депутат Володимир Ар’єв. Депутати нагадують послу, що подвійне громадянство заборонене законодавством України.
Під листом підписалися 8 депутатів.
Інший депутат-опозиціонер Володимир Яворівський вимагає від Януковича позбавити Арбузова, Азарова і Клюєва громадянства і звільнити їх від обійманих посад.
Депутат надіслав президентові відповідний лист.
Як відомо, у вівторок євродепутат Ребекка Хармс заявила, що у неї є інформація, що в Арбузова, Клюєва і Азарова можуть бути австрійські паспорти.

 

На Майдані з’явилася жіноча сотня Самооборони

 

У Києві створено жіночу сотню Самооборони Майдану. Крім того, уже понад місяць існує також жіноча чота як підрозділ іншої сотні, де революціонерки несуть варту на барикадах разом із чоловіками, пише Радіо Свобода.
Зараз у загін Самооборони записалися лише кілька десятків жінок.
За словами координаторки цієї спільноти Ніни Потарської, попри те, що «сотня» асоціюється з військовими утвореннями, її учасниці планують займатися лише мирним спротивом і зосередитися на освітніх заходах.
За кілька днів до ініціативи долучилося десятки жінок, постійно з’являються нові учасниці, зазначає активістка.
Вона стверджує, що активістки будуть чинити тільки мирний опір і вчити одна одну оборонятися.
«Були дівчата-спортсменки, є юристки, є правозахисниці, є просто жінки, які приходили на Майдан, і не знайшли собі взагалі жодного місця, бо альтернатива: або кухня, або вдягнути шолом і піти на барикади», – розповідає вона.
Комендант Майдану Андрій Парубій каже, що з новоствореною сотнею поки що не спілкувався, а діяльність чоти схвалює.
Каже: жінки можуть і мають допомагати у захисті Майдану.
«Вони виконують свої функції: надають медичну допомогу, допомагають, чим можуть, добровольцям самооборони, але насправді в самообороні є і дівчата.
Ці підрозділи ми ніколи не пошлемо на першу лінію фронту, на сутички, але вони знаходять інші способи, як допомагати Самообороні у захисті Майдану», – зауважує він.
Нині для жінок проводять майстер-класи зі самозахисту для жінок. Їх проводить громадська активістка Олена Шевченко у фойє Українського дому.

 

Євросоюз не наполягає на проведенні
в Україні дочасних виборів президента

 

Європейський Союз не наполягає на проведенні в Україні дострокових виборів президента, а лише наголошує, що вони мають бути вільними та справедливими. Про це 4 лютого на брифінгу в Єврокомісії заявила Майя Коч’янчич, речниця Верховного представника ЄС зі зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон, передає УНІАН.
«Про що ми говоримо дуже наполегливо, то це про потребу політичного рішення. І є чіткі елементи, які є складовими такого рішення. Ми говорили про вибори. Вони мають бути вільними та справедливими. Але коли вони мають відбутися – це те, що мають вирішувати самі українці», – сказала Коч’янчич.
Нагадаємо, представники української опозиції та Майдану наполягають на проведенні дострокових президентських виборах. Чергові вибори президента мають відбутися в Україні на початку 2015 року.

 

У Німеччині розповіли, коли заговорять про санкції

 

У випадку, якщо опозиція та президент найближчим часом не досягнуть домовленостей щодо розв’язання конфлікту в Україні, Німеччина вдасться до погроз санкціями. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, пише Українська правда. Цю заяву дипломату було так важливо зробити, що він, власноруч тримаючи мікрофон, включався в підсумковий випуск громадського телеканалу ARD прямо зі злітної смуги аеропорту в Берліні, куди повернувся з Лондона. За словами голови МЗС Німеччини, у понеділок «впродовж дня відбувалися контакти між представниками опозиції та президентом», «йшлося про можливість випустити в’язнів».
«Але найважчий етап ще не досягнуто, йдеться про зміни Конституції, щоб урізати права президента й надати більші права уряду, повернутися в Україні до Конституції 2004 року. Це той найважчий шматок роботи, який ще треба зробити всім причетним до ситуації. Не хочу бути занадто оптимістичним, але є маленькі рухи, які означають надію», – заявив Штайнмаєр.
Він висловив сподівання, що в Росії правильно оцінюють ситуацію, і що конфлікт в Україні не повториться, що не буде нових убитих та поранених.
«На щастя, останні дні й ночі цього не повторилося. Вдалося навіть досягти дозволу на виїзд для одного з поранених й, очевидно, катованих активістів, зокрема, пана Булатова...» – зазначив дипломат.
«Але порохова діжка залишається такою, і я сподіваюся, що з жодних сторін більше ґнота не підпалюватимуть – ні зсередини самої України, ні деінде, де зацікавлені в тому, щоб конфлікт залишався таким, як є нині», – додав він.
«Ми не повинні вступати в перегони (з Росією), хто більше заплатить. Ми маємо бути зацікавлені в тому, щоб країна повернулася до нормального стану, щоб з переговорів між протестувальниками й президентом постало щось, що стало б основою для політичного майбутнього країни», – зазначив Штайнмаєр.
Голова МЗС висловив думку, що Німеччина мусить стати на чітку позицію щодо українського керівництва.
«Санкції ми повинні зараз продемонструвати, як погрозу. Ми маємо бути готові до відповідного моменту (аби заявити про погрозу санкцій), якщо упродовж наступних днів не буде досягнуто прогресу в переговорах, якого ми очікуємо й вимагаємо», - заявив він.
«Я сподіваюся, що всі сторони в Україні знають, що ніщо не поліпшиться, якщо зараз відвернутися від роботи над політичним виходом із ситуації», - додав дипломат.
«Україна – це той випадок, в якому ми повинні діяти, щоб допомогти на місці усім сторонам знайти політичне рішення й не допустити більше застосування насильства. Ми цим займаємося, я цим займаюся. Сподіваюся, що, зрештою, – успішно», – підсумував Штайнмаєр, відповідаючи на запитання, чи відмовилася Німеччина від «політики невтручання» у питанні України.
Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель після переговорів з прем`єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Берліні підтвердила, що запровадження санкцій проти представників української влади все ще неактуальне.

 

У мережу виклали фото дружини сина
Азарова – поціновувачки сумок зі страуса

 

Український журналіст Сергій Лещенко опублікував у своєму Twitter фото дружини сина колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова.
«Дружина Олексія Азарова – нарешті вдалося знайти фото. Дякую активістам з Відня. В руках – сумка зі страуса. Це – заразне?» – йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, за даними ЗМІ, Азаров-старший, звільнений 29 січня з посади прем’єр-міністра, тепер перебуває в Австрії з рідними. Його син має посвідку на проживання, будинок і активи у Відні.

 

Українська митниця заблокувала 10 тонн
гуманітарної допомоги для Майдану

 

Українська митна служба заблокувала контейнер з десятьма тоннами гуманітарної допомоги з Польщі. Теплий одяг, спальні мішки, розкладні ліжка, бинти та інші речі, зібрані впродовж тижня у різних польських містах, хоч і перетнули польсько-український кордон у Дорогуську, але на Майдан досі не потрапили, повідомляє «Польське радіо».
Митна служба України заблокувала контейнер.
Ініціатори надання допомоги здивовані українськими митними процедурами і стверджують, що, організовуючи перший офіційний транспорт з гуманітарною допомогою Майдану, дотримувалися всіх правил української сторони.
«Тому ми поки що не можемо роздати зібраних речей протестувальникам на Майдані», – повідомив організатор транспорту священик Стефан Батрух з Фонду духовної культури прикордоння.
«В Україні – блокада гуманітарної допомоги. Є вказівки, щоб не отримувати жодної гуманітарної допомоги. Тепер – це тільки добра воля чиновників: митників та чиновників з Міністерства соціальної політики – чи вони це робитимуть (розмитнення гуманітарної допомоги) швидко, чи через місяць, два, чи півроку», – додав він.
Гуманітарну допомогу перевезено до складу українського благодійного фонду, на який заадресовано транспорт.
Транспорт з гуманітарною допомогою, щоб потрапити до людей на Майдані, має, крім митної перевірки, отримати згоду восьми українських міністерств.
На складі, куди відправили дари з Польщі, на розмитненні (вже 5 місяців) чекає гуманітарна допомога з Голландії.

 

Україна і Росія визначили терміни зняття обмежень у торгівлі

 

Україна і Росія визначили терміни зняття обмежень у торгівлі, що дозволить істотно збільшити обсяг двостороннього товарообігу.
План зняття обмежень (дорожня карта) був підписаний під час зустрічі президентів України та Росії 17 грудня 2013 року, проте досі не опублікований.
Згідно з дорожньою картою з врегулювання торговельних обмежень 2013-2014 рр., текст якої є у розпорядженні видання Корреспондент.net, більшість обмежень планується зняти у березні та жовтні поточного року.
Так, у період від 1 березня до 16 квітня будуть зняті обмеження на торгівлю сталевими трубами, після 17 березня планується зняття обмежень з машинобудівних кріплень.
До 1 березня Росія повинна буде зняти обмеження на торгівлю кондитерськими виробами, зокрема, компанії Roshen, і знайти варіант для того, щоб не стягувати утилізаційний збір у торгівлі легковими автомобілями.
Крім того, після 7 липня сторони повинні будуть вжити заходів для лібералізації умов постачання до країн Митного союзу української карамелі.
У жовтні буде розглянуто питання про зняття обмежень на деякі види продукції металургійної галузі.
До кінця 2014 року очікується відкриття російського ринку для української порцеляни. Також Україна протягом 2014 року не буде запроваджувати квоти на постачання з Росії вугільної продукції та коксу.
Нагадаємо, в грудні 2013 року повідомлялося, що всі обмеження, що існували в торговельно-економічних відносинах між Україною і Російською Федерацією, будуть зняті до березня 2014 року в рамках імплементації «дорожньої карти», підписаної в Москві.

 

Голова Рівненської обласної ради Кичатий подав у відставку

 

Голова Рівненської обласної ради Юрій Кичатий подав заяву про складання зі себе повноважень. Про заяву Кичатого, яку він написав у лікарні, повідомив 4 лютого на засіданні сесії Рівненської обласної ради голова обласної держадміністрації Василь Берташ, повідомляє УНІАН.
Після оголошеної перерви депутати обласної ради приступили до обрання нового керівника.
У бюлетень для таємного голосування було запропоновано внести кандидатури керівника міжфракційного об’єднання «Народна рада» в Рівненській облраді Михайла Кирилова і депутата обласної ради Романа Василишина. Однак Василишин взяв самовідвід.
У бюлетень внесли єдину кандидатуру – Кирилова.
Після підрахунку голосів на сесійному засіданні було оголошено, що в голосуванні взяли участь 69 депутатів. За Кирилова проголосував 31, що не достатньо для позитивного рішення.
Нагадаємо, 30 січня голова облради Юрій Кичатий, після спілкування з опозиціонерами, був госпіталізований до реанімації з підозрою на інсульт. Раніше, після народного віча, яке відбулося в четвер, 23 січня, кілька тисяч мешканців Рівного захопили Рівненську ОДА.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers