rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Впертися у стіну

Маю невелику можливість поділитися враженням від подій 4 лютого.

Цього дня чекали як відповіді на головне питання – з чим підійшли влада й опозиція до початку нової сесії Верховної Ради України?
Чи почнеться сесія з якісного прориву, й у чому він полягатиме?
Чи внесе Президент на розгляд парламенту кандидатуру нового Прем’єра, і хто це може бути? Чи дійсно ціла група нардепів з провладної більшості готова проголосувати разом з опозицією за повернення до Конституції-2004 і за інший Уряд – технічний, коаліційний чи навіть опозиційний?
Ось минуло уже півдня, і дещо прояснюється. Що ж саме?
По-перше, ціла низка заяв напередодні відкриття сесії виявилися неточними, неправдивими, а то й відвертим блефом.
Наприклад, заява голови Комітету ВРУ Д. Жванії, що є вже голоси за повернення до Конституції зразка 2004 року. Якби вони були, то й це питання було б внесено до порядку денного нової сесії. А воно станом на 16.00 4 лютого – не внесено.
Більше того, навіть не вдалося домовитися про порядок денний першого пленарного тижня – зі сьогоднішнього вівторка до п’ятниці, 7 лютого.
Лідери двох провладних та трьох опозиційних фракцій сперечалися, гарячкували, звинувачували одне одного, потім перейшли з парламентської зали до кабінету Голови ВРУ В. Рибака і сварилися вже за закритими дверима.
Не досварилися ні до чого.
Ще виявилося, що стосовно кандидатури ймовірного нового Прем’єра також компромісу не досягнуто. Дехто з опозиції дозволив собі вислів, що нам, мовляв, все одно, хто ним буде з владної команди – Арбузов, Клюєв чи Вілкул.
Звичайно, кожен з членів команди Януковича був би суто його – слухняним і навіть кишеньковим – Прем’єром.
Але де ж обіцяна опозицією битва за кандидатуру Прем’єра, яка б дозволила спочатку сформувати більш менш демократичний або технічний Уряд, а потім скерувати його на фахову ефективну роботу з виповзання з глибокої фінансово-економічної прірви, куди зіштовхнув Україну Кабмін «папєрєдніка» Азарова?
Битви за неї поки що не видно, а Янукович жодну кандидатуру нового глави Уряду до Верховної Ради не подав, як це мав би зробити. Чому?
Тривають напружені перемовини з опозицією щодо такої кандидатури? Виявляється, ні. Опозиція пожалілася, що останніми днями не може потрапити до Президента – то він, мовляв, хворіє, то зайнятий.
От тобі й на! Оголосили про перемир’я у вуличних сутичках, щоб провести перемовини, а їх, виявляється, з опозицією ніхто проводити не хоче.
Кличко сьогодні розсердився і войовничо заявив, що їде з Верховної Ради прямо до Президента: «Щодо конституційного акту, який ми пропонуємо ухвалити, реакції Януковича наразі немає. Я вчора намагався зустрітися з ним. Відповіді не було. Сподіваюся, що сьогодні буде можливість з ним зустрітися. Якщо ми не зможемо зараз знайти спільну позицію тут, в сесійні залі, то я впевнений, що це питання має обговорюватися з людиною, яка безпосередньо ухвалює рішення і має всю повноту влади», – наголосив лідер «УДАРу».
Оце приїхали! Вдумайтеся, шановні читачі – Кличко сподівається, що Янукович добровільно й охоче допомагатиме опозиції відібрати у нього всю повноту влади, яка передбачена нинішньою Конституцією, і без спротиву скомандує регіоналам проголосувати за повернення до Конституції-2004, за якою у нього буде позиція слабкого Президента проти сильного Прем’єра і самостійної Верховної Ради. Ви у це вірите?
Кличко вірить, що йому вдасться вмовити чинного Президента добровільно врізати свої повноваження і різко ослабнути напередодні президентських виборів-2015.
Тож чи розуміє опозиція, що має справу з жорстким, впертим, непоступливим, достатньо хитрим політиком, який без тієї самої повноти влади не уявляє собі власного функціонування у ролі глави держави і зробить усе можливе, щоб не віддати її нікому і за жодних обставин, окрім крайніх?
Недарма Юлія Тимошенко застерегла опозицію від подібних ілюзій щодо відступу Януковича. За словами доньки Євгенії, пані Юлія вважає переговори безглуздими і неприйнятними: «Вони можуть привести тільки до сумнівних компромісів. Влада просто хоче виграти час. Моя мама проти якихось напівзаходів, вона вважає, що незабаром громадяни переможуть, а Президент України Віктор Янукович втрачає контроль над ситуацією в країні», – сказала Є. Тимошенко в інтерв’ю.
Тож бачиться, що опозиція у питанні підтримки конституційного акту про повернення до Конституції-2004 вперлася в стіну.
Хоча Віталій Кличко зауважив, що в особистих розмовах депутати від Партії регіонів заявляють про свою підтримку пропозиції щодо повернення до попередньої редакції Конституції: «Але я не виключаю, що на них знову будуть тиснути, як під час позачергової сесії, коли в парламент приїхав президент. Тоді їх дотиснули до того, що депутати злякались і дали свої голоси за так званий закон про амністію», – сказав опозиційний політик.
У перерві засідання Верховної Ради Ганна Герман сьогодні підтвердила, що до повернення від В. Путіна В. Янукович жодних розмов про повернення до Конституції-2004 ні з ким не вестиме.
Треба розуміти, що з главою Росії він про це поговорить у Сочі, куди й відбуде через два-три дні. І, можливо, отримає від нього пораду протриматися до кінця Олімпіади, коли у Росії будуть набагато більше розв’язані руки.
Закінчую найсвіжішою на даний момент інформацією – після переговорів в адміністрації Президента лідер партії «УДАР» Віталій Кличко зізнався, що питання призначення прем’єр-міністра України в розмові з Президентом України Віктором Януковичем не обговорювалося і, більше того, – ні про що Кличко з Януковичем не домовились.
Цього треба було очікувати. Опозиція у переговорному процесі вперлася в стіну.
Перед Кличком В. Янукович у вівторок зустрічався з в. о. міністра оборони України П. Лєбедєвим і той, окрім іншого, повідомив, що у лютому підвищує виплати військовикам на 20%. Стінку підперли ще більше?
Тож Україну, можливо, чекає повернення до набагато більш драматичних подій. Радикальне крило опозиції зі стіною може не змиритися. Силовики влади можуть не змиритися з радикалізмом частини опозиції.
Отже, загострення є невідворотнім? Україну чекають тривожні часи…

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор «Час і Події»


 

Шановні пані і панове!
7 лютого має відбутись Національний молитовний сніданок у Вашингтоні, який організовується Президентом США та американськими конгресменами, і в якому беруть участь представники понад 130 країн.
У цьому сніданку мають взяти участь спікери Партії регіонів Ганна Герман та Олена Бондаренко, відомі своїми скандальними заявами щодо подій в Україні в листопаді 2013 – січні 2014 року, фактично захищаючи бандитські методи влади та виправдовуючи президента в його жорстоких діях проти мітингувальників, коли в Україні є загиблі, зниклі безвісти, закатовані та побиті. Понад півтори тисячі постраждалих! Сотні тисяч протестуючих проти свавілля влади в Україні.
Враховуючи ці факти, просимо діаспору втрутитись у ситуацію та приєднатися до пікету з вимогою протесту проти участі у сніданку поряд з Президентом Обамою скомпрометованих осіб з Партії регіонів. Представників діаспори, що будуть брати участь у сніданку, просимо згадати українських героїв, кров яких – на руках представників влади, що зараз перебувають у Вашингтоні, оскільки за все свавілля, що коїться в Україні, відповідальна влада. Досі жоден представник правоохоронних органів не покараний та не притягнутий до відповідальності у той час, коли сотні мирних людей, зокрема, студентів, музикантів, письменників, дизайнерів кинуті у тюрми. Чому не покарані правоохоронці, які знущались над Михайлом Гаврилюком на лютому морозі – вже відомі їхні імена!!! Жоден з тих, хто по-звірячому бив журналістів та медиків, не відповідає перед законом.
Ми вважаємо аморальною присутність головних спікерів Януковича та Партії регіонів на сніданку з Обамою у такий час.
ДУЖЕ ПРОСИМО ВІДРЕАГУВАТИ!
Майдан, Київ
 

Відставка Прем’єра як політико-психологічний ексцес

Українці Болгарії пікетували Посольство та закликали відмежуватися від незаконних дій уряду

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers