rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Діаспора тисне на всіх сенаторів та урядовців США

Українська діаспора у США намагається натиснути на всіх американських сенаторів на урядовців з тим, щоб вони зрозуміли ситуацію в Україні і зробили позитивні кроки для допомоги українцям витримати тиск з боку влади.
Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив юрист Мирослав Смородський, який входив до групи, яка минулого тижня зустрілась із впливовим сенатором-демократом Робертом Менендесом, головою комітету Сенату зі закордонних справ.
«Українці у США вимагають, щоб американський уряд ухвалив санкції проти уряду Януковича, порушників прав людини», – зазначив Смородський.    Мирослав Смородський також відзначив, що діаспора просить уряд США ухвалити план надання економічної допомоги Україні, який дозволив би країні вийти з економічної кризи.
Під час зустрічі зі сенатором Менендесом представники української діаспори наполягали на тому, щоб уряд США зайняв сильну позицію щодо тиску Москви на Україну, через який президент України змушений був відмовитись від підписання угоди про Асоціацію з ЄС – розповів Смородський.    За словами Смородського, Роберт Менендес виявив повне розуміння ситуації в Україні.

 


 

 

Американського журналіста не пустили на територію Росії

 

Американському журналістові Девіду Сеттеру відмовлено у в’їзді на територію Російської Федерації. Про це повідомляє британська газета The Guardian.
Автор кількох популярних книг про Росію та Радянський Союз проживав у Москві з вересня минулого року. Він переїхав для роботи консультантом на радіостанції «Свобода».
Місяць тому американець попрямував до Києва, де спробував продовжити візу. І там співробітник російського посольства Олексій Грубий зачитав йому підготовлену постанову: «Компетентними органами прийнято рішення про небажаність вашого перебування на території Російської Федерації. Вам заборонено в’їзд до Росії».
При цьому Сеттер попередньо отримав повідомлення, що його віза схвалена. Правда, як йому тоді сказали, це повідомлення він повинен пред’явити в російському посольстві в Києві, пише на своєму сайті «Радіо Свобода».
Посольство США в Москві заявило протест і звернулося по роз’яснення про причини такого жорсткого рішення до МЗС РФ. Посол Майкл Макфол порушив це питання під час зустрічі зі заступником глави МЗС Сергієм Рибаковим. Але російська влада відмовилися дати будь-які пояснення, інформує Guardian.
У 1976-1982 роках Сеттер працював московським кореспондентом газети Financial Times. Потім він став спеціальним кореспондентом Wall Street Journal з питань СРСР. Зараз він є науковим співробітником Університету Джонcа Хопкінса.
Нагадаємо, в серпні 2012 року учасникові української делегації в Карелію журналісту Сергієві Шевченку також не дозволили в’їзд на територію Російської Федерації. На яких підставах відмовили у в’їзді Сергієві Шевченку, досі невідомо. На всі запитання прикордонники відповідали, що не зобов’язані нічого пояснювати.

 

Через витік хімікатів майже 800 мешканців
Вірджинії звернулися до лікарень

 

Майже 800 мешканців штату Західна Вірджинія звернулися до лікарень по допомогу після того, коли у місцеву річку Елк потрапили хімікати.
Як повідомила представник департаменту охорони здоров’я штату Елізабет Шерман, п’ять осіб госпіталізовані, повідомляє Reuters.
«В екстрені служби зі скаргами на нездужання звернулися 787 осіб. Також ми відзначили 54 звернення, пов’язані з поганим самопочуттям домашніх тварин. В усіх постраждалих спостерігається нудота, блювота, розлад шлунка, висип на шкірі та запаморочення», – уточнила вона.
Витік хімікатів стався у четвер, у місті Чарльстон, на хімзаводі Freedom Industries. Частина речовини – метилциклогену – потрапила в річку, а звідти – у міські водопровідні системи.
Губернатор Західної Вірджинії Ерл Рей Томблін оголосив у дев’яти округах штату режим надзвичайної ситуації. Їхнім мешканцям дозволено користуватися водою з крана лише для технічних потреб. Заборона стосується, в цілому, близько 300 тисяч людей.
Президент США Барак Обама проінформований про ситуацію. Він дав доручення Федеральному агентству з управління у надзвичайних ситуаціях надати мешканцям міста та місцевій владі всю необхідну допомогу.
«Ми працюємо над усуненням загрози. За нашою оцінкою, вода у кранах буде безпечною для здоров’я людей через кілька днів», – заявив Джеф Макінтайр – президент компанії West Virginia American Water, яка займається водопостачанням штату.
Нагадаємо, через витік хімікатів 300 тисяч мешканців Вірджинії залишилися без питної води.

 

Аномальні холоди коштували США 5 млрд. доларів

 

Збиток від сильних морозів, які встановилися на початку січня на більшій частині території США, оцінюється приблизно у 5 мільярдів доларів.
Про це повідомила в середу компанія Planalytics, яка спеціалізується на оцінках впливу погоди на бізнес, передають CBS News.
Протягом багатьох днів центральні і східні штати США перебували під впливом фронту холодного повітря з Арктики. Морози зачепили території, на яких проживають більше, ніж 200 мільйонів осіб. Серйозних пошкоджень інфраструктури відзначено не було, проте з негодою пов’язують загибель, щонайменше, 21 людини.
П’ятимільярдні збитки є порівняно невисокими. Так, за оцінками Planalytics, тижнева хвиля холодів у 2010 році коштувала 25-30 мільярдів доларів. Також експерти не вважають, що холоди можуть призвести до уповільнення зростання 17-трильйонної економіки США. Економісти вважають, що багато збитків, такі, як відкладений попит у роздрібній торгівлі та сфері послуг, вдасться компенсувати, принаймні, після поліпшення погодних умов.
Тим часом, хвиля холодів поступово сходить нанівець. За оцінками Національної метеорологічної служби США, практично на всій території країни найближчим часом очікується істотне потепління.

 

Американські експерти пояснили, яка
катастрофа чекає на світ через дефолт у США

 

Вашингтон наразі не може вирішити проблему бюджету.
Дефолт США, який може настати 17 жовтня за умови збереження бюджетних розбіжностей між Білим домом і Конгресом, зіштовхне світову економіку в хаос.
Про це свідчать результати дослідження Bloomberg, в якому брали участь десятки інвесторів, економістів, банкірів, трейдерів і високопоставлених чиновників.
За їхніми прогнозами, для глобальної економіки така ситуація призведе «до катастрофи, з якою світ ще ніколи не зіштовхувався», а за масштабами це не порівняти навіть з крахом Інвестбанку Lehman Brothers.
Нездатність Штатів виконувати зобов’язання з виплати зовнішньої заборгованості зруйнує фондові ринки від Бразилії до Цюріха, заморозить механізм кредитування за допомогою держоблігацій США обсягом 5 трлн. дол., призведе до падіння курсу долара і приведе Америку, а услід за нею і весь світ, до нової рецесії, що, з великою часткою ймовірності, перетвориться в депресію.
Політичний глухий кут ризикує спровокувати більш серйозну кризу, заявили в коментарях Bloomberg респонденти в діапазоні від мільярдера-інвестора Воррена Баффета до колишнього співробітника Мінфіну Тіма Бітсбергера. «Це як ядерні бомби – наслідки можуть бути дуже жахливими», – стверджував «оракул з Омахи».
Як і у випадку з Lehman, криза стрімко пошириться на ринок угод, за якими закладено держоблігацій на 2,8 трлн. дол. Якщо інвестори втратять довіру до боргових цінних паперів уряду, лавиноподібне падіння котирувань неминуче. На балансах Китаю та Японії тримаються американські бонди на 1,3 трлн. дол. і 1,1 трлн. дол. відповідно.
Незважаючи на те, що більша частина респондентів не вірить у катастрофічний сценарій, ймовірність його, на думку багатьох з них, вже не дорівнює нулю. Якщо дефолт США буде оголошений, це буде перший подібний випадок з 1790 року. Тоді уряд переніс виплати за власними борговими зобов’язаннями на 11 років.
Цього разу дефолт буде технічним, тобто, пов’язаним з небажанням, а не з неможливістю держави затвердити підвищення стелі держборгу, зазначив аналітик JPMorgan Chase & Co. Алекс Ровер.
Нагадаємо, президент США Барак Обама закликав нижню палату Конгресу США схвалити бюджет на 2014 рік. У регулярному відеозверненні глава Америки назвав парламентську кризу фарсом і поклав відповідальність за закриття державних установ на консервативне крило Республіканської партії.

 

У США найнижче безробіття за останні п’ять років

 

У місяці грудні минулого року кількість безробітних у Сполучених Штатах різко зменшилася до 6.7% робочої сили. Це – найнижче безробіття за останні понад п’ять років, хоча кількість нових робітників збільшилася лише на 74 тисячі.
Уряд США повідомив у п’ятницю, що безробіття зменшилося зі семи відсотків у листопаді, однак цей відсоток включає також тих людей, які припинили пошуки нової роботи, і тому не були взяті до уваги урядом як частина безробітних, повідомляє «Голос Америки».
Рівень безробіття сягав понад сім відсотків з часу перших ознак різкої рецесії наприкінці 2008 року, але зменшився на 1.2% протягом 2013 року.
Економісти передбачали, що ринок праці додасть 191 тисячу місць праці минулого місяця після активного приймання на роботу у жовтні і листопаді минулого року. Однак обмежена кількість нових робітників показала, що в завершальних тижнях 2013 року темп розвитку американської економіки дещо сповільнився.
Американська економіка розвивалася постійно, навіть якщо інколи неоднаковим темпом, роблячи чималий поступ протягом останніх кількох місяців.

 

Ціна політичної помсти по-американськи

 

Мешканці міста Форт-Лі у штаті Нью-Джерсі та сусідніх міст подали спільний позов проти губернатора штату республіканця Кріса Крісті та кількох його підлеглих. З 9-го по 13-е вересня цього року, у результаті закриття кількох автомобільних смуг на мості Джорджа Вашингтона, який щодня перетинає триста тисяч автомобілів, утворилися величезні затори, повідомляє «Голос Америки».
А нещодавно стало відомо, що зроблено це було навмисно – аби покарати мера міста Форт Лі за його політичну позицію. В країні вибухнув величезний скандал, який може коштувати Крісті кар’єри, а, можливо, і губернаторської посади.
Кріс Крісті – популярний політик. Не так давно він був переобраний на посаду губернатора зі значним відривом від свого опонента. І це, незважаючи на те, що Крісті – республіканець, а більшість мешканців штату Нью-Джерсі – демократи. Крісті називають одним з ймовірних кандидатів у президенти на наступних виборах. Цей скандал для нього – дуже недоречний.
Кріс Крісті має репутацію поміркованого політика, орієнтованого на результат і здатного знаходити спільну мову з людьми з іншого політичного табору. Крісті також відомий і як жорстка людина, що не боїться казати правду в очі.
Тепер ця репутація може обернутися проти нього. Цієї середи стало відомо, що до закриття двох смуг автотраси на мосту Джорджа Вашингтона, що поєднує Нью-Джерсі з Нью-Йорком, причетна його працівниця Бріджет Енн Келлі. Причина – аби помститися меру міста Форт Лі за відмову підтримувати Крісті на виборах.
«Хто, маючи здоровий глузд, закриє міст з найбільшим дорожнім рухом у світі, аби послати мені сигнал?» – дивується мер міста Марк Соколич.
Губернатор наполягає, що він нічого про це не знав, а дізнавшись правду – негайно звільнив Келлі.
«Я не мав жодної інформації щодо планування чи виконання цього плану. Я просто шокований неймовірною тупістю, яка тут продемонстрована. Людина з близького кола мене зрадила», – каже Крісті.
Ще у грудні втратив свою посаду представник Крісті у транспортному управлінні, який розпорядився закрити смуги. Народ розлючений.
«Це просто мерзенно так робити зі звичайними людьми, які тут живуть», – обурюється мешканка штату Нью-Джерсі Мері Елізабет Барбарісі.
Затори і справді були велетенськими. Саме в цей час відкрилися школи. Проїхати не могли ані пожежні, ані швидкі.
«Я почуваюся збентеженим та приниженим через поведінку деяких людей у моїй команді. В мене не має жодних сумнівів, що поведінка, яку вони продемонстрували, абсолютно неприйнятна та демонструє брак поваги до прийнятної ролі уряду та людей, яким ми маємо служити», – сказав Крісті.
Під час прес-конференції у четвер, яка тривала майже дві години, Крісті вибачався та брав вину на себе. У той же час він намагався донести, що хоча і має репутацію прямолінійної людини, таких речей він, в принципі, робити не може: «У мене особливий характер, але я не є задирою. Я думаю, що люди, які пропрацювали зі мною багато років, погодяться, що я є жорстким керівником, але водночас, що і показав за останні чотири роки, – я здатний йти на компроміси та працювати з іншими».
Чи готовий Крісті подати у відставку? – поцікавився один з журналістів.
«Абсолютно ні. Це – божевільне питання», – різко зреагував губернатор.
Також Крісті особисто вибачився перед мером міста Форт Лі, особисто приїхавши до нього. Соколич йому повірив та вибачення прийняв.
Але чи втримається Крісті на губернаторській посаді? Політологи вважають, що це залежить від того, чи каже він правду про те, що нічого не знав про дії своїх підлеглих. І чи відповідають його слова дійсності – має встановити слідство. У сенаті штату Нью-Джерсі тривають слухання щодо закриття смуг на мосту. Розпочала розслідування і прокуратура штату. Лунають заяви про те, що розслідування має розпочатися і на федеральному рівні.

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers