rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 У Китаї провели випробування гіперзвукової ракети, здатної прорвати американську систему ПРО

Китайські військові провели перші випробування гіперзвукової ракети, здатної проривати американську систему ПРО, пише американське видання Washington Free Beacon з посиланням на представників Пентагону.
Випробування ракети, яку в американському військовому відомстві позначили WU-14, відбулися 9 січня, проте США стало відомо про це аж тепер, зазначає газета.
Гіперзвукова частина відокремлюється від балістичної ракети на висоті близько 100 кілометрів і летить до мети на швидкості, що в 10 разів перевищує швидкість звуку.
Видання зазначає, що така ракета цілком може прорвати американську систему протиракетної оборони.
«Перевага такої ракети полягає в тому, що вона може завдавати точних ударів на гіперзвуковій швидкості на порівняно невеликій висоті і по пласкій траєкторії, що робить її набагато менш уразливою для системи ПРО», – цитує газета експерта з китайським озброєнь Ріка Фішера.
Видання вказує на те, що голова комітету у справах збройних сил Палати представників Конгресу США Говард Маккеон і ще два члени комітету висловили стурбованість проведеними в Китаї випробуваннями.
«У той час, коли скорочення оборонного бюджету відкинули назад технологічну перевагу США, Китай та інші країни просуваються до військового паритету зі Сполученими Штатами. У деяких випадках, як-от цей, здається, що вони нас випереджають», – йдеться в заяві конгресменів.
Нагадаємо, у травні в США пройшли успішні випробування гіперзвукової ракети X-51A Waverider.

 


 

 

У Таїланді опозиція почала перекривати дороги Бангкока

 

У Бангкоку опозиція почала масову акцію «закриття» столиці. У плани мітингувальників входить перекриття дорожнього руху в усьому середмісті й «паралізація» Бангкока.
Демонстранти вимагають відставки тимчасового уряду країни та скасування позачергових виборів, призначених на 2 лютого, повідомляє РІА «Новости».
Перекрито перехрестя на площі біля Монумента перемоги, який вважається географічним центром міста.
Охоронці розставляють на площі навколо Монумента перемоги металеві бар’єри і розміщують автомобілі як заслін на випадок спроб поліції очистити площу.
Площа біля пам’ятника стає основним майданчиком опозиції.
На трибуні, побудованій тут зранку, виступають лідери протесту, серед них генеральний секретар НСДР Сутхеп Тхіаксубан.
Напередодні в Бангкок ввели танки, проте до сутичок між учасниками протестів і силами правопорядку не дійшло. Близько 20 тисяч солдатів і поліцейських намагаються зупинити демонстрантів у різних частинах міста, не дозволяючи підвести матеріали для будівництва барикад.
Однак кілька пригод все ж було зафіксовано. Вночі проти понеділка невідомі з автомобіля зробили кілька пострілів по штаб-квартирі опозиційної демократичної партії. Також після сварки з невідомими чоловіками був застрелений 30-річний член власної служби безпеки протестувальників.
Міністерство транспорту Таїланду повідомило про скасування рейсів до Бангкока низкою великих авіакомпаній. Зокрема, від польотів в охоплену протестами тайську столицю відмовилися «Сінгапурські авіалінії», «Гонконгські авіалінії» і Cathay Pacific. Для мандрівників відкрито спеціальний інформаційний центр, де можна отримати оперативну інформацію про ситуацію в Бангкоку.
Нагадаємо, масові заворушення в Таїланді тривають з кінця листопада.
Протестувальники вимагають відставки прем’єр-міністра країни Їнглак Чинават, яку вони вважають маріонеткою її старшого брата – поваленого екс-прем’єра Таксіна Чинавата, що живе нині у вигнанні за кордоном.
Під тиском демонстрацій Їнглак Чинават раніше достроково розпустила парламент, а її уряд автоматично став тимчасовим до проведення нових виборів, які призначені на 2 лютого 2014 року.
МЗС рекомендує українцями утриматися від поїздок до Таїланду.

 

Турецькі депутати, аби подолати корупцію, билися,
кидалися айпадами й обливалися водою

 

Турецькі політики побилися під час обговорення наслідків корупційного скандалу. Як повідомив учасник наради, бійка сталася під час засідання парламентської комісії, яка обговорювала закон про підвищений контроль за суддями і прокурорами з боку уряду, повідомляє РБК-ТВ.
Під час бійки один із депутатів заліз на стіл і почав штовхати своїх опонентів ногами. Інший учасник засідання кинув у суперника iPad. Також учасники конфлікту кидалися пляшками з водою й лупцювали одне одного кулаками.
Призвідником бійки став один із представників суддівського співтовариства, яке вважає закон антиконституційним. Суддя обурився після того, коли його заяву відмовилися включати у протокол засідання.
Новий закон підготував прем’єр країни Реджеп Таїп Ердоган після того, коли правоохоронні органи у грудні 2013 року затримали 50 високопоставлених чиновників і бізнесменів, зокрема, синів трьох тодішніх міністрів.
Глава уряду звільнив у зв’язку з цим кількох членів свого кабінету, проте водночас назвав антикорупційне розслідування суддівською змовою, спрямованою на скидання уряду. Через скандал своїх посад також позбулися кількасот поліцейських, які брали участь у розслідуванні проти чиновників.

 

70% молодих людей у Росії помирають від наркотиків

 

Щорічно в Росії від наркотиків помирає до 70 тисяч молодих людей віком від 15 до 34 років, повідомив глава Федеральної служби РФ з контролю за обігом наркотиків (ФСКН) Віктор Іванов.
«У рік 100 тисяч всього вмирає, 70 тисяч – з причини вживання наркотиків», – сказав Іванов.
«70% померлих у молодому віці, за моїми даними, померли через відмову внутрішніх органів з причини регулярного вживання наркотиків», – додав глава ФСКН, посилаючись на дослідження, яке служба провела спільно зі службою судмедекспертизи, повідомляє Росбалт.
«У віці від 15 до 34 років смертність в Європі у 8 разів є меншою, ніж у Росії», – констатував Іванов.
За даними ФСКН, від наркозалежності потерпає 8 мільйонів росіян.
Нагадаємо, у вересні минулого року повідомлялося, що 6% населення РФ є наркоманами.

 

Мексика кине війська проти громадських патрульних

 

Уряд Мексики вирішив відрядити армійські підрозділи в штат Мічоакан, де протягом останніх тижнів загони самооборони місцевих мешканців протистоять бійцям наркокартелю «Лицарі ордену Тамплієрів». Громадські патрулі з’явилися в штаті Мічоакан близько року тому, передає BBC News.
Міністр внутрішніх справ країни Мігель Анхель Осоріо Чонг закликав діючі в регіоні групи громадських патрульних – так званих вігілантів – припинити самостійну збройну боротьбу з картелем і посприяти військовим, пообіцявши застосувати жорсткі заходи до громадян, які відмовляться виконувати це розпорядження.
Лідери вігілантів, своєю чергою, заявили, що не мають наміру здавати зброю владі, принаймні доти, доки не будуть арештовані лідери угруповання «Лицарі ордену Тамплієрів», оскільки побоюються за свою безпеку.
Громадські патрулі з’явилися в штаті Мічоакан близько року тому. Причиною їхнього створення стало невдоволення місцевих мешканців діями влади, нездатної, на їхню думку, впоратися з бойовиками картелю.
В останні тижні активність вігілантів істотно підвищилася. Так, у неділю, 12 січня, вони взяли під свій контроль місто Нуева-Італія, роззброївши місцевих співробітників поліції.

 

У Південному Судані під час аварії порома
близько 300 осіб загинули, рятуючись від повстанців

 

Кількасот людей потонули внаслідок аварії порома в Південному Судані. Трагедія сталася ще минулої неділі на річці Білий Ніл, але звістка про неї поширилася зі затримкою. «За наявними даними, загинули від 200 до 300 осіб, зокрема, жінки і діти», – повідомив у вівторок, 14 січня, Інтернет-виданню Ahram Online представник південно-суданської армії.
Він уточнив, що пором був перевантажений людьми, котрі прагнули покинути місто Малакал. Це сталося після того, коли надійшли повідомлення про те, що на місто готується напад. Повстанці, очолювані колишнім віце-президентом країни Рієком Машаром, які ведуть боротьбу з владою, заявили, що нападуть на місто і захоплять його протягом 24 годин.
Згодом місцева влада заявила, що ця інформація була помилковою. Проте в місті виникла паніка, люди спробували рятуватися втечею на поромі, проте у результаті всі біженці загинули. Врятуватися, за наявними даними, вдалося лише двом дітям.
Міністр інформації штату Верхній Ніл Філіп Жібен підтвердив журналістам, що жодної атаки на місто не було: «У місті все абсолютно спокійно, жодних бойових дій ніде не ведеться».
Тим часом BBC повідомляє, що запеклі бої ведуться наразі одразу в кількох районах Південного Судану, зокрема, і в Малакалі, який є столицею нафтовидобувного штату Верхній Ніл. Починаючи з 15 грудня 2013 року, коли в країні почався міжнаціональний конфлікт, місто Малакал вже двічі переходило з рук в руки, опиняючись під контролем то урядових сил, то бунтівників.
У даний час за місто знову ведуться бої, повідомив журналістам представник ООН Тобі Ланцер. За його словами, миротворча база переповнена людьми, які шукають укриття. Нині кількість місцевих мешканців, які шукають на ній притулку, збільшилася вдвічі – з 10 тисяч до 19 тисяч осіб.
Окрім того, військові повідомляють, що важкі бої тривають на південь від міста Бор – столиці штату Джонглей. На даний момент це найбільше місто, захоплене повстанцями, й урядові сили намагаються повернути його під свій контроль. Утім, поки що їм це не вдалося, однак армія запевняє, що контролює розташований між Бором і столицею країни Джубою річковий порт Монгала. Також бої тривають на південь від столиці – в околицях міста Раджаф, сказав представник армії в понеділок.
Держава Південний Судан утворилася в 2011 році у результаті відокремлення від Судану після довгого і кровопролитного конфлікту. 15 грудня 2013 року в країні почалися заворушення. Чинний президент Сальва Киїр Маярдіт звинуватив свого колишнього заступника – віце-президента Рієка Машара – в спробі влаштувати державний переворот. Суперечка переросла в сутички між представниками народності дінка, до якої належить Маярдіт, і нуер, вихідцем з якої є Машар.
За оцінками ООН, з початку конфлікту загинули понад 1000 людей. Тим часом інші джерела вважають, що жертв уже кілька тисяч. Так, Міжнародна кризова група стверджує, що кількість загиблих унаслідок боїв у Південному Судані наближається до 10 тисяч. Ще близько 400 тисяч мирних мешканців, за оцінками ООН, були змушені покинути свої будинки протягом останнього місяця.
3 січня представники сторін конфлікту у Південному Судані почали в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі переговори про припинення вогню.

 

За 20 років в Молдові стало втричі менше бджіл

 

Молдавські сади і виноградники скоро нікому буде запилювати. Кількість бджолиних сімей у Молдові зменшилася майже втричі порівняно з дев’яностими роками минулого сторіччя і становить сьогодні 150 тисяч.
Такі дані оприлюднив голова молдавської Асоціації бджолярів Штефан Кондратюк, передає Укрінформ.
«Для ефективного запилення дерев на початку дев’яностих років минулого сторіччя у Молдові існувало близько 400 тисяч бджолиних сімей, проте їхня кількість значно зменшилася, до 150 тисяч», – зазначив Кондратюк.
Голова асоціації також додав, що урядова фіндопомога трохи покращила ситуацію, проте для повного відновлення «бджолиної рівноваги» потрібна масштабніша підтримка.
За оцінками учених, дефіцит бджіл в Європі становить близько 13 млн. сімей. У Молдові за цим показником справи йдуть найгірше.
Особливо гостро нестача відчувається також у Британії, де популяція бджіл, що скорочується, становить вже тільки чверть від необхідної.
Головними причинами такого спаду називають використання пестицидів і хвороби комах.
Втім, як показують дослідження, в цілому, в Європі кількість медоносних бджіл за п’ять років – з 2005 по 2010 – збільшилася на 7% (дані по 41 країні).
Проте площі посівів сировини для біопалива – зокрема, рапсу, соняшнику і соєвих бобів – за той же період збільшилися майже на третину.

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers