rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Тест на українськість для нового очільника Одещини

Днем зради національних інтересів і днем ганьби слід назвати нам 29 листопада 2013 року, коли наш «гарант конституції» Віктор Янукович на саміті Східного партнерства у Вільнюсі під тиском Москви відмовився підписати угоду про асоціацію Євросоюзу з Україною, відклавши це на «найближчу перспективу». І одразу ж регіонали, колінкуючи перед Кремлем, почали бити себе в груди й заходилися на всі лади доводити учасникам Євромайданів і всій громаді, що вони залишаються безмежно відданими курсу на євроінтеграцію. Новоспечений голова Одеської облдержадміністрації Микола Скорик 29 листопада присвятив цій темі аж два заходи і виступив із промовами на форумі громадських організацій області та на засіданні за круглим столом.

Ніхто у дискусію з губернатором не вступав, бо він фактично виконував роль рупора Партії регіонів і Банкової, яка призначила його на цю посаду лише двадцять днів тому. В Одесі Микола Скорик – людина не нова. Тут народився й виріс, здобув освіту інженера-економіста, у 2006-2010 роках був обраний головою Одеської облради, потім працював міністром фінансів АР Крим. Повернення його до рідного міста всі розцінили як спробу регіоналів, престиж яких тут опустився нижче плінтуса, врятувати ситуацію. Добре, що це – не нова мітла для області.
Цими днями пану Миколі виповнився 41 рік, йому не бракує ні знань, ні досвіду, не випадково ж він став єдиним представником України в Міжнародній гільдії фінансистів. Мешканці області пам’ятають, як, працюючи головою облради у період президентства Віктора Ющенка, цей регіонал плідно співпрацював із тодішнім губернатором Миколою Сердюком. Обидва Миколи були людьми діловими, не захоплювалися піаром і самовихвалянням на білбордах, як їхні наступники. Є надія, що й нині Микола Скорик зарекомендує себе не декларативністю, а реальними результатами роботи.
Слід відзначити, що спічами про позицію правлячої нині партії у ставленні до Європи й Росії губернатор цього дня не обмежився. Він обмінявся думками з представниками профспілок, багатьох громадських організацій, уважно вислухав чи не вперше запрошених на таку розмову очільників місцевих осередків опозиційних партій.
Під час круглого столу в облдержадміністрації голова обласної організації ВО «Свобода» Андрій Маляс порушив низку проблемних питань щодо необхідності підтримки у вкрай русифікованому південному Причорномор’ї української мови й культури. Попередній губернатор Едуард Матвійчук – разом з мером Одеси Олексієм Костусєвим та очільником партії «Родіна» Ігорем Марковим – у своєму українофобському запалі чимало шкоди завдали місту і області, прагнучи перетворити їх на форпост русского міра. Матвійчук почав свою роботу з антиукраїнського наступу, що згодом увінчався нагнітанням антиукраїнської істерії та провокаціями в міжнаціональних відносинах. Місцева влада робила все можливе, аби організації, які захищали інтереси української громади в регіоні, опинилися на вулиці, а то й узагалі припинили свою діяльність.
Невдовзі, після приходу до влади в 2010 році, Матвійчук вивів облдержадміністрацію зі складу співзасновників єдиної обласної української газети «Чорноморські новин». Одночасно він позбавив одну з найстаріших газет України і фінансової підтримки. Він сподівався, що це видання зачахне й припинить своє існування. Але читачі, а це, здебільшого, мешканці сільських районів Одещини, не дали загинути газеті. У своєму виступі націоналіст наголосив на необхідності відновлення фінансової підтримки газети.
Водночас Андрій Маляс акцентував увагу губернатора на необхідності продовження терміну дії договору оренди приміщення на пільгових умовах для Одеського обласного об'єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка. На його переконання, потужний творчий потенціал активістів цього товариства повинен мати можливість для самореалізації. Напередодні відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка культурно-просвітницька організація, названа його іменем, що в період бездержавності пробуджувала національний дух та була одним з осередків національної боротьби, з боку держави мала би, нарешті, отримати відповідну допомогу та сприяння. Свого часу активними діячами «Просвіти» були Михайло Грушевський, Леся Українка, Іван Франко та багато інших видатних діячів української культури. Нині членами одеської «Просвіти» є 16 кандидатів наук, 2 доктори наук, 4 заслужені працівники культури України. За їхньою участю в приміщенні просвітян відбулись десятки культурницьких та наукових заходів, різноманітних виставок, ним користуються молодіжні студентські організації.
Микола Скорик у присутності громадськості та журналістів пообіцяв ретельно вивчити дані питання та вирішити їх. По суті це буде своєрідний тест на українськість для нового очільника області. Для ілюстрації цієї статті я поєднав у спільній композиції фото Андрія Маляса та Миколи Скорика в одній композиції. Здається, ніби свободівець веде безпосередній діалог із губернатором області й прагне привернути його увагу до плаката в себе за спиною. А на ньому, якщо подати світлину в необрізаному вигляді, можна прочитати: «Україна починається з Одеси». На цьому, до речі, наголошували в ці дні й учасники одеського Євромайдану, скандуючи: «Одеса – Україна», «Україна – це Європа».

Фотокомпозиція автора

«Соцмережевий Майдан»

«Люди барикадували ворота лавками»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers