rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Стефан Романів: Росія шантажує світ, аби той не визнавав Голодомор

20 листопада, в книгарні «Є», відбулася презентація книги «Людяність у нелюдяний час. Благочинність під час Голодомору». Книга є збіркою документів та спогадів про те, як українці допомагали одне одному під час Голоду 1932-33 рр., ділилися їжею, ризикуючи своїм життям.

У презентації книги взяли участь її упорядник, історик Володимир Тиліщак, Голова Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Стефан Романів, літературний діяч Тетяна Шептицька та народний депутат України Юрій Сиротюк.
«Попри нелюдські обставини, в які потрапив наш народ під час Голодомору, у людей знаходилася сміливість допомагати ближнім, навіть під страхом голодної смерті й покарання з боку радянської влади. Наприклад, один голова колгоспу на Кіровоградщині нагодував людей під час голоду, за що його відправили до концтабору. Був випадок, коли один з експропріаторів, що забирав у людей хліб, у 1933 році усвідомив, що він наробив і почав власноруч писати і розповсюджувати листівки зі закликом до опору діям влади. Допомагали голодуючим українцям і відомі в країні особистості, зокрема, сім’я Павла Тичини», – розповідає упорядник книги.
«У часи Голодомору знаходилося місце героїзмові, існував опір та виступи проти дій влади, 70% всіх антирадянських виступів у СРСР за той період припали саме на Україну», – веде далі історик.
Тиліщак також розповів, що була ініціатива знаходити доброчинців, що допомагали людям під час Голодомору, або їхніх дітей та онуків, щоб, відповідно, віддячити за подвиги їх або їхніх батьків. «Але дуже важко встановити всі прізвища – серед документів, які допомогли б встановити імена благочинців, є, здебільшого, матеріали карних справ і спогади очевидців», – додав дослідник.
Голова ОУН (б) Стефан Романів вкотре наголосив на необхідності визнання Голодомору геноцидом з боку світової спільноти і пообіцяв, що в тих 45 країнах, де є осередки українців, буде систематично вестися робота зі сприяння цьому визнанню.
«Чому так довго світ визнає Голодомор? А хіба може бути по-іншому, якщо сучасна влада України сама не визнає голод 1932-33 рр. геноцидом, попри те, що діє відповідний закон?! Крім того, існує жорсткий супротив з боку Росії. Я неодноразово чув від парламентарів різних країн, що Росія ці країни шантажує, аби вони не визнавали Голодомор. Були випадки навіть у нас, в Австралії, коли агенти впливу Кремля намагалися зривати вшанування пам’яті жертв Голодомору, розсилаючи брехливу інформацію, що ці вшанування проводять «фашисти», і що Голодомор є їх вигадкою», – наголосив Голова ОУН (б). Народний депутат України від ВО «Свобода», автор постанови про відзначення 80-х роковин Голодомору – Юрій Сиротюк – оголосив, що 21 листопада у Верховній Раді відкрилася виставка «Вбивство голодом», яка висвітлює в деталях ситуацію 1932-33 рр. За задумом організаторів, ця виставка потім буде показана в кожному районі у всіх областях України.

Сергій Багряний, УІС

Перша маніфестація в пам’ять про Голодомор. 1948 рік

Політичні протести і сила

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers