rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Спільна панахида в пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-33 рр. у Катедрі св. отця Миколая

У суботу, 16 листопада, була відслужена спільна Панахида за невинними жертвами сталінського режиму у Голодоморі 30-х років в рамках світового відзначення 80-х роковин Голодомору. До акції відзначення долучилися майже в кожному великому місті різних країн світу, де проживають українці.

У Чикаго, в Катедрі св. отця Миколая, відбулася унікальна служба, яку провадили священики з усіх українських парафій у Чикаго та околицях. Пам’ять про мільйони загиблих ні в чому неповинних людей об’єднали християн в єдиному обряді – молитві за душі замордованих українців. Службу правили такі високоповажні духовні особи, як гість з України – Патріарх Київський і всієї Русі-України – Філарет, котрого зустрів очільник українського католицтва в Чикаго – єпархіальний єпископ Ричард Стефан Семенюк.
Щороку Фундація Українського Геноциду – США, під головуванням пана Миколи Міщенка, проводить різні заходи вшанування пам’яті жертв, зокрема, восени – скорботні молитви у різних парафіях, «Голодні обіди». Цього року, як ми писали раніше, поминальна служба та «Голодний обід» відбулися наприкінці вересня у церкві святого Йосафата, в містечку Манстері, що в штаті Індіана.
І щороку близько сімдесяти українських організацій та приватних осіб роблять пожертви на Фундацію у розмірі 50 доларів. Це – мала лепта за право почепити чорну стрічечку на терновий вінок, який вносять на поминальні літургії як символ страждань нашого народу.
У суботу хлопці та дівчата з танцювального колективу «Громовиця», одягнені у народні строї, внесли у заповнений храм хрест та вінки, де вже священнослужителі очікували на початок літургії. Всією церемонією, як і останні 15 років, провадила Тамара Кузик-Сторрі, член управи Фундації, організаційний референт. Передні лави були заповнені учнями «Рідної школи», вчителями, членами молодіжних організацій – ПЛАСТу, СУМу, ОДУМ з вихователями. Поряд з ними – члени Фундації Українського Геноциду – США, зокрема, її голова – пан Микола Міщенко, свідки Голодомору. Присутній був Генеральний консул України пан Андрій Праведник зі сім’єю. У храмі також було багато очільників українських громадських організацій у Чикаго.
Панахиду провадили Патріарх Філарет, єпископ Ричард Семенюк, настоятель Катедри о. Богдан Налисник, ще один гість з України – проректор Київської православної богословської академії протоієрей Олександр Трофимлюк, а також священики українських греко-католицьких і православних церков у Чикаго. Скорботна служба супроводжувалася надзвичайним співом хору, під керівництвом Богдана Кулешка. У храмі особливо відчувалася присутність Молитви, сповненої смутку – старші похилили голову, діти принишкли.
Після слова, яким розпочав службу владика Ричард, та Панахиди, всі присутні зайняли місця на лавах, щоб послухати виступ Патріарха Філарета. У проповіді Святійший виказав свій людський і духовний біль за втраченими людськими життями. Він пригадав історичний контекст цієї трагедії, оперуючи цифрами та фактами. Також акцентував увагу на тому вичікувальному політичному станові, який панує зараз в Україні та навколо неї. Відомий своїми категоричними судженнями, Святійший безапеляційно протиставив два геополітичні вибори нашої держави – Європейський та Євразійський Союзи.
По завершенню Панахиди Патріарх попростував до виходу, оточений натовпом бажаючих отримати благословення.
Багато бажаючих, охоплені особливим настроєм, залишилися у храмі для подальшої молитви. Інші, залишивши храм, домовлялися про зустріч наступного дня для запалення «Свічки пам’яті» в центрі Чикаго – у Міленіум парку. Але всі разом відчули себе ближче до українців у всьому світі, які об’єдналися в ці дні заради виконання важливого духовного обв’язку нашої нації – вшанування пам’яті жертв Голодомору.

 

 Title Title
  
Title  Title
  
Title  Title
  
Title Title
  
Title  Title Title    
       
Title  Title Title 
    

Фото Галини Угриної та www.sefreliance.com

«Свіча Пам’яти» до 80-річчя Голодомору та зустріч з Мирославом Мариновичем в Українському Культурному Центрі в Чикаго

Зустріч в Українському Інституті Модерного Мистецтва зі Святійшим Патріархом Київської і всієї Русі-України Філаретом

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers