rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Мін’юст видав «інструкцію» з хабарів для чиновників: квіти – зась, а коньяк з цукерками – будь ласка

Міністерство юстиції готує чиновників до посилення антикорупційного законодавства з 1 січня 2014 року: відомство видало для держслужбовців методичку на 60 сторінок з розгорнутим поясненням чинного антикорупційного законодавства.

У документі, зокрема, назвали список дозволених подарунків. Чиновники мають право отримувати одноразові презенти на суму до 609 гривень (50% мінімальної місячної зарплати – ред.), тобто, хороший коньяк і коробка цукерок хабарем не вважаються, пишуть «Вести».
Законними, згідно з інструкцією, вважаються і регулярні пожертвування, але одна людина може протягом року обдаровувати держслужбовця максимум на 1218 гривень (один місячний прожитковий мінімум – ред.). При цьому у роз’ясненні зазначено, що подарунки і прояви гостинності (на кшталт запрошення на чай або каву) не мають відбуватися постійно.
У антикорупційній інструкції також пояснюють, як поводитися з підкинутими подарунками. Після знаходження презенту служителям влади Мін’юст рекомендує негайно звернутися до керівництва, запросити колег як свідків, написати пояснювальну записку і передати знайдене правоохоронцям. Що стосується офіційних пожертвувань, то всі подарунки, прийняті чиновниками на заходах, є власністю держави і не повинні використовуватися в особистих цілях. Тобто, додому держслужбовцям не можна забирати навіть квіти, отримані на діловій зустрічі.
Ні для кого не секрет, що Україна – найбільш корумпована держава в Європі. Згідно з Індексом сприйняття корупції, який щороку публікує міжнародна антикорупційна організація Transparency International, у 2012 році Україна в ньому посіла 144-те місце – разом з Бангладеш, Камеруном, Центральноафриканською Республікою, Республікою Конго і Сирією.
Відзначимо, незабаром в органах виконавчої влади України з’являться підрозділи з протидії корупції
Типове положення зобов’язує керівників центральних органів виконавчої влади та державних адміністрацій сформувати уповноважені підрозділи з питань протидії та виявлення корупції. Цей документ був розроблений Міністерством юстиції. Такі ж підрозділи будуть створені на державних та комунальних підприємствах, а також – за рекомендацією уряду – у складі органів місцевого самоврядування.
Згідно з документом, такі підрозділи будуть займатися профілактикою корупції, перевіркою фінансових звітів та достовірності викладених у них даних. Якщо під час перевірки будуть виявлені порушення, то співробітники таких підрозділів мають право вимагати у декларанта письмових роз’яснень. А у разі виявлення посадових порушень, у тому числі за результатами перевірок декларацій, про це будуть проінформовані керівники органів влади або підприємств, а також правоохоронні органи. В обов’язки підрозділів також входитиме облік співробітників органів виконавчої влади та підприємств, які вже були притягнуті до відповідальності за корупційні правопорушення.

Екс-радник Путіна Андрій Ілларіонов: «Путін вважає, що частина України має належати Росії»

ОПОРА презентувала сайт, на якому можна відслідковувати роботу депутатів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers