rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Парафія Непорочного Зачаття в місті Палатайн: історія та розвиток

Півсторічний ювілей відсвяткували парафіяни церкви Непорочного Зачаття, що в Палатайні. Звичайно, ця парафія не є такою давньою, як св. о. Миколая чи Різдва Пречистої Діви Марії, що в Пейлос Парку, але півсторіччя – це солідна дата. Парафія має свою цікаву історію.

  Title
  

У зв’язку з тим, що українці з Чикаго переселялися на околиці міста, створювалися нові парафії. У 1958 р. о Йосиф Шарий заснував парафію св. Йосифа на Камберленд. Кількома роками пізніше українці «третьої хвилі» переселилися в околиці м. Палатайна. Серед перших родин були такі активні люди, як: п. М. Тихий, п. Т. Комар, п. Яхно, п. В. Райтер, п. Т. Стефанів, п. В. Гедзик, п. С. Гедзик, п. А. Петрик та інші. Загалом, коли в Палатайні було 30 родин, виникла потреба мати Служби Божі тут. Восени 1959 року п. Євгенія Яхнів і п. Олекса Васьків були уповноважені звернутися до отця Йосифа Шарого з проханням, щоб отець відправляв Святі літургії в м. Палатайні хоч один раз в місяць. Отець погодився, і 33 родини було повідомлено, що 25 серпня 1960 року в РКЦ св. Терези в Палатайні буде Свята Літургія в нашому обряді. Участь у цій Літургії взяли 55 українців. Служби Божі відправлялися щомісяця, а З 1962 року Служби Божі відправлялися щотижня в приміщенні місцевої школи. Стало очевидним, що виникла потреба мати свою церкву. Новий церковний комітет уповноважив п. І. Коцко і п. А. Петрика знайти відповідну ділянку землі під забудову.
15 травня 1962 року була оформлена угода про купівлю землі, і документ про власність передано до уряду Єпархії св. о Миколая. Отець Йосиф Шарий 17-го червня посвятив земельну ділянку, і на місці, призначеному під будівництво церкви, закопали хрест. У 1963-му році організувалось Братство, головою якого став п. Гасюк, а замісником І. Коцко.
До парафії в цей час належало 30 родин. Взявши позику в «Самопомочі», третього вересня розпочалось будівництво церкви. До кінця року зовнішні роботи було закінчено, і в церковній залі на Різдво була вже відправлена перша Літургія. Це було особливе Різдво для українців Палатайна. Внутрішні роботи закінчились в 1965-му році, і о. Йосиф Шарий 25 березня відправив Святу Літургію на Благовіщення в новій церкві.
Минуло півсторіччя! Багато дечого змінилося. Відійшли у вічність старші парафіяни, прийшли і поселилися в Палатайні нові сім’ї. Парафія розширилась, церкву заповнили нові парафіяни. Люди завжди тягнуться до Бога, передусім, тут, далеко від рідного краю. А що може бути розрадою у важкі хвилі життя, як не щира розмова з Богом? І приходимо ми до Святої Христової Церкви, просимо Матінку Господню взяти під свій Покров нас, наших дітей, наші родини і нашу Україну. Тут нашим наставником є священик, який завжди готовий порадити і допомогти.

 

 

Title  Title
  
Title  Title
  

 

Святкування 50-річного ювілею Української Католицької Церкви Непорочного Зачаття Парафіяльний бенкет як завершення святкувань та поповнення фонду для будівництва нової церкви

У празник Покрови Богородиці – 45-річчя парафії св. Володимира й Ольги

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers