rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Стрілянина у Вашингтоні. Стрілок страждав синдромом посттравматичного стресу після терактів 9/11

Аарон Алексіс, який влаштував стрілянину у військово-морському командному центрі у Вашингтоні, в результаті якої загинули 12 осіб, був свідком терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку і страждав синдромом посттравматичного стресу, з’ясували місцеві ЗМІ.
З 2007 по 2011 роки Алексіс числився в активному резерві ВМС США. Він був звільнений зі збройних сил у зв’язку з нестабільною поведінкою, яка стала причиною численних інцидентів і арештів.
У 2004 році Алексіс був заарештований в місті Сіетлі, штат Вашингтон, після того, коли прострілив шини автомобіля, що належав робітникові-будівельникові, з яким у нього був побутовий конфлікт. Після арешту Алексіс заявив поліції, що у нього сталося «затьмарення свідомості».
За його словами, події 11 вересня 2001 року гнітюче вплинули на його психіку.
Батько Алексіса, який живе в Нью-Йорку, розповів поліції, що в результаті душевної травми його син періодично втрачав здатність керувати своєю поведінкою.
За відомостями The Washington Post, чотири місяці тому Алексіс перебрався до столиці США. До цього він проживав у штаті Техас.
Як розповів CNN приятель стрілка – Майкл Рітровато – останнім часом Алексіс був незадоволений своєю зарплатою. Разом з тим, він жодного разу не виявляв у присутності Рітровато ознак агресії щодо цього або бажання вирішити конфлікт шляхом насильства. Правда, він багато грав у комп’ютерні ігри, зазначив друг Алексіса.
Тим часом, американським журналістам вдалося поспілкуватися з керівником приватної компанії, в якій працював 34-річний Алексіс, після чого з’ясувалося, що Алексіс мав перепустку на цей та низку інших об’єктів.
За даними ЗМІ, Аарон у минулому числився в активному резерві ВМС США, а потім влаштувався на роботу у фірму Experts, що спеціалізується у сферах консалтингу та інформаційних технологій. Ця компанія є субпідрядником у виконанні контракту на модернізацію обладнання, що використовується для забезпечення роботи внутрішніх комп’ютерних мереж ВМС і Корпусу морської піхоти США. Даний контракт підписано з підрозділом корпорації Hewlett-Packard.
Стрілянина на базі Navy Yard забрала життя 13 людей, включаючи Алексіса. Ще 14 людей отримали поранення.
Як повідомляє CNN з посиланням на главу фірми Experts Томаса Хошко, Алексіс працював техніком з погодинною оплатою. У нього була ідентифікаційна картка (перепустка), що дозволяє відвідувати об’єкти американських військово-морських сил.
Допуск на такі режимні об’єкти, а також до відомостей, які мають гриф секретності, Алексісу продовжили в липні. Цьому, певно, повинно було передувати «ретельне розслідування», зазначив Хошко. За його словами, «під час цих розглядів нічого (підозрілого) виявлено не було».
Тим часом, за даними ЗМІ, раніше Алексіс, як мінімум, двічі привертав увагу правоохоронних органів, зокрема, був затриманий за порушення правил зберігання зброї.
За свідченням Хошко, Алексіс щойно закінчив роботу для компанії Experts в Японії. Він повинен був розпочати роботу на базі Navy Yard, на якій сталася перестрілка, уточнив керівник Experts.
Своєю чергою, корпорація Hewlett-Packard підтвердила, що Алексіс працював на фірму Experts. Представник Hewlett-Packard також запевнив, що корпорація «повною мірою співпрацює з правоохоронними органами».
Navy Yard колись була корабельнею. Закладена вона була ще в 1799 році. Наразі на базі розташовані служби ВМС, що виконують, здебільшого, адміністративні та церемоніальні функції. Крім того, там розміщується ставка начальника штабу військово-морських сил США, їхній музей. Navy Yard розташована на березі річки Анакостія, біля місця її злиття з Потомаком.
Тим часом, правоохоронні органи продовжують розшукувати ймовірного спільника – афроамериканця віком близько 50 років. Він, як і Алексіс, підозрюється в причетності до стрілянини на об’єкті ВМС США Navy Yard у Вашингтоні.
Проте, за словами шефа вашингтонської поліції Кеті Ланіер, головним винуватцем кривавої бійні вважається Аарон Алексіс. Він загинув у Navy Yard, попередньо застреливши 12 людей і поранивши 14.
У понеділок, 16 вересня, поліція оголошувала в розшук двох осіб, але одного з них пізніше заочно виправдала. Потім з’явилися повідомлення і про те, нібито, розшук другого також припинений, але Ланіер тепер їх спростувала.
Таким чином, версія про те, що розстріл міг бути влаштований злочинною групою, як і раніше, розглядається слідством. За словами Ланіер, слідство має записи з камер відеоспостереження та інші дані, але наразі не планує оприлюднити ці матеріали.
Відтак, мер Вашингтона Вінсент Грей повідомив, що жертви трагедії наразі не впізнані. Стан співробітника поліції і двох жінок, які перебувають в лікарні, не викликає побоювань. Відомо, що вони вже дали свідчення.
Нагадаємо, у понеділок, 16 вересня, озброєний чоловік відкрив стрілянину в будівлі Адміралтейства у Вашингтоні. В результаті – загинули 12 людей. Всі вони були цивільними особами. Ще 14 людей отримали поранення. Стрілянина велася в їдальні і коридорі будівлі; будівля цілодобово перебуває під посиленою охороною.
В Адміралтействі – командному центрі ВМС США – служить близько 3 тисяч осіб. Вони займаються розробкою, закупівлею, будівництвом і обслуговуванням кораблів і підводних човнів американського флоту.
Президент Обама розпорядився приспустити державні прапори на Білому домі і Капітолії в пам’ять про жертв стрілянини в Naval Yard.
Мер Вашингтона Вінсент Грей назвав подію «жахливим нападом», але додав, що наразі немає жодних підстав говорити про теракт.

 


 

 

Сирія: американсько-російський план допоможе «уникнути війни»

 

Один зі сирійських міністрів заявив, що американсько-російський план щодо Сирії допоможе «уникнути війни». Президент США назвав план «важливим кроком».
Раніше президент США Барак Обама привітав план, за яким хімічна зброя Сирії має бути знищена до середини 2014 року, однак застеріг щодо його невиконання.
Рамковий документ, розроблений США та Росією, містить умову про те, що Сирія упродовж тижня повинна надати деталі щодо її складів зі зброєю.
Якщо Сирія не зробить це, буде ухвалена відповідна резолюція ООН. Документ вже підтримали Китай, Франція, Британія, ООН та НАТО.
У Сирії також назвали документ «перемогою».
Заява сирійського міністра примирення Алі Хайдара, озвучена російській агенції РІА Новости, стала першою реакцією Дамаска на план США та Росії.
«Ми вітаємо домовленість, – заявив Хайдар. – З одного боку, вона дозволить Сирії вийти з кризи, а з іншого, вона вбереже країни від війни проти Сирії, позбавивши тих, хто хотів її розпочати, аргументів для цього».
Міністр також сказав, що домовленості вдалося досягти завдяки «нашим російським друзям».
При цьому, сирійський уряд відкидає звинувачення у використанні хімічної зброї та покладає провину за це на повстанців.
Крім того, нещодавно Сирія погодилася приєднатися до Конвенції з хімічної зброї. ООН заявляє, що вже з 14 жовтня Сирія стане учасницею Конвенції.
У заяві Білого Дому сказано, що Барак Обама назвав схвалений план «важливим та реальним кроком до того, щоби передати сирійську хімічну зброю під міжнародний контроль».
Однак, президент США застеріг, що у випадку, якщо президент Сирії Башар Асад не виконає вимоги плану, слід очікувати наслідків.
«На випадок провалу дипломатії, США лишатимуться готовими до дій», – заявив Обама.
Пентагон підтримав президента США, заявивши в суботу, що Сполучені Штати залишаються готовими завдати військових ударів.
Напередодні стало відомо, що США та Росія домовились на двосторонніх переговорах, що Сирія має надати повний доступ інспекторам до хімічної зброї.
Переговори, які вели дипломати, тривали три дні. Сторони також домовились, що запаси хімічної зброї Сирії повинні бути повністю знищені.
Утилізація хімічної зброї має завершитись до середини 2014 року, вважають учасники переговорів.
План, узгоджений Росією та США, передбачає шість пунктів:
– кількість та типи хімічної зброї мають бути звірені та швидко передані під міжнародний контроль;
– Сирія повинна впродовж одного тижня надати повний перелік своїх хімічних озброєнь;
– Конвенція щодо заборони хімічної зброї дає можливість негайного знищення хімічних арсеналів;
– Сирія повинна надати інспекторам негайний та безперешкодний доступ до всіх об’єктів;
– вся хімічна зброя повинна бути знищена, а також попереджена можливість вивозу хімічної зброї з території Сирії;
– логістичне забезпечення всіх заходів здійснить ООН.
З березня 2011 року, коли в Сирії розпочався громадський конфлікт, загинули понад 100 тисяч людей.
Мільйони сирійців стали біженцям. За цей час сирійська опозиція кілька разів заявляла про те, що президент Асад застосовує хімічну зброю.
Втім, найрезонансніший випадок стався 21 серпня, коли, як припускають, внаслідок хіматаки загинули кількасот людей.
Опозиція та уряд Сирії звинуватили у нападі одне одного.

 

Гейтс удвадцяте очолив список найбагатших американців

 

Білл Гейтс, засновник Microsoft, знову очолив список 400 найбагатших американців, складений журналом Forbes. Про це пише Associated Press.
Цього року його статок склав $72 млрд., збільшившись, порівняно з попереднім роком, на $6 млрд.
На другій позиції опинився інвестор Уоррен Баффет з $58,5 млрд. – на $11,5 млрд. більше, ніж у 2012 році. Третє місце зайняв засновник софтверної компанії Oracle Ларрі Еллісон, чий статок за рік не змінився і склав $41 млрд. Далі йдуть брати Чальз і Девід Кох (по $36 млрд.). Всі п’ятеро зберегли свої позиції в рейтингу порівняно з торішнім звітом.
Сукупний обсяг статку 400 найбагатших людей США збільшується з кожним роком: у 2013 році він досяг порога в $2 трлн. проти $1,7 трлн. минулого року. Експерти вважають, що причиною цього є зростання фондового ринку і ринку нерухомості.
Нагадаємо, що цього року, після того, коли Білл Гейтс став найбагатшою людиною світу за версією Bloomberg, він також очолив список найбагатших людей світу за версією журналу Forbes, обігнавши мексиканського телеком-магната Карлоса Сліма, котрий утримував цей титул протягом чотирьох років.

 

Титул «Міс Америка» вперше в історії
отримала дівчина індійського походження

 

  Title
  

Володаркою титулу «Міс Америка-2014» стала представниця американського штату Нью-Йорк. 24-річна Давулурі стала першою дівчиною індійського походження в історії конкурсу, відзначеною титулом.
Як повідомляє Associated Press, фінал конкурсу відбувся в Атлантік-сіті увечері, 15 вересня. Під час конкурсу талантів вона виконала класичний боллівудський танець. Крім корони, Давулурі отримала чек на 50 тисяч доларів, які вона зможе витратити на навчання. Сама переможниця заявила, що в майбутньому планує стати лікарем, як її батько.
У конкурсному інтерв’ю у фіналі організатори поставили запитання дівчині про те, як вона ставиться до того, що відома телеведуча Джулія Чен зробила пластичну операцію, змінивши свій азіатський розріз очей.
«Я вважаю, що краса не має стандартів, і етнічні особливості лише роблять різноманітнішим образ краси. Але кожна людина має право на трансформацію, якщо вона допомагає почуватися більш комфортно», – відповіла Давулурі.
Кришталеву корону Давулурі вручила володарка звання «Міс Америка» за нинішній рік Меллорі Хейган, яка також представляла штат Нью-Йорк.
Друге місце посіла представниця Каліфорнії китайського походження Крістал Лі, а третьою виявилася дівчина з Оклахоми Келсі Грісволд. Всього в конкурсі брали участь 53 дівчини: по одній з усіх 50 штатів США, а також – представниці округу Колумбія, Пуерто-Ріко і Віргінських островів.
Конкурс «Міс Америка» проводився 87-й раз. Торік володаркою титулу також стала представниця штату Нью-Йорк, 23-річна Меллорі Хейган.
Міс Америка за перемогу отримає премію в розмірі $50 тисяч.
Конкурс «Міс Америка», до участі в якому допускаються дівчата від 17 до 24 років, проводиться в США з 1921 року. Однак, сам титул «Міс Америка» запроваджений у 1951 році. За право називатися першою красунею США змагаються представниці 50 штатів, федерального округу Колумбія, Пуерто-Ріко та американських Віргінських островів.
Нинішній конкурс вперше за останні шість років проходив в Атлантік-Сіті, а не в Лас-Вегасі (штат Невада). У змаганні вперше в історії брала участь дівчина з татуюванням – 22-річна Тереза Вейл зі штату Канзас. Крім того, цього року серед учасниць конкурсу «Міс Америка» була 23-річна Ніколь Келлі, яка народилася без лівого передпліччя. Вона представляла на конкурсі штат Айова.
Найважливішим конкурентом «Міс Америки» в Сполучених Штатах є конкурс «Міс США». Різниця між ними зводиться, здебільшого, до того, що «Міс Америка», як запевняють організатори, – це не тільки демонстрація зовнішніх даних, але і змагання особистостей.

Підготувала Світлана Іванишин-Угрина
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

Криза професійної кваліфікації у США

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers