rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Цистит у дітей: симптоми та лікування

Як же визначити цистит у дитини і що допоможе швидко усунути неприємні прояви захворювання?

Цистит починає розвиватися під впливом інфекційного збудника, який потрапляє в порожнину сечового міхура. Однак коли з сечостатевою системою малюка все гаразд, то мікроби, які потрапляють в неї, відразу гинуть. Сеча є агресивним середовищем для безлічі шкідливих бактерій. Також усередині сечового міхура функціонують численні захисні механізми, які знешкоджують мікроби, що випадково потрапляють. Крім того, процес сечовиділення не дозволяє інфекції закріпитися: її збудник виходить із сечового міхура разом із сечею. Таким чином, щоб розвинувся цистит, одного влучення мікробів мало. Цей процес має підкріплюватися негативними умовами і впливами, такими як:
– ослаблення імунітету;
– наявність ниркових захворювань, проблем з сечоводами або сечівником;
– вроджені вади розвитку сечовивідних органів;
– хронічні захворювання ШКТ.
На замітку! Вірогідність розвитку циститу у дитини підвищується і під впливом переохолодження, через нестачу вітамінів, унаслідок тривалого прийому певних препаратів і після різних травм та оперативних втручань.

Симптоми циститу
Болі внизу живота. Біль зазвичай загострюється в момент сечовипускання та іноді віддає в промежину, ділянку прямої кишки або лобкову ділянку.
Прискорене сечовипускання. Цистит викликає запалення стінок сечового міхура, посилюючи їх роздратування, унаслідок чого помітно частішають позиви до сечовипускання, які перетворюються на виснажливі. Наступний позив може з’явитися вже через 10 хв. після останнього. Чим сильніше запалення, тим частіше позиви з’являються. У дітей при цьому часто виникає нетримання сечі.
Помутніння сечі. Батьки мають стежити не тільки за частотою сечовипускання, але і за кольором сечі: якщо вона стала темнішою і помутніла, це може вказувати на розвиток циститу. А червоний відтінок сечі має насторожити батьків, оскільки ця ознака свідчить про патологічний процес, що відбувається у нирках.
Температура тіла підвищується до 39 градусів. Хоча ця ознака і не характерна для захворювання, однак вона доводить, що в організмі відбувається гострий процес запалення.

Лікування циститу
Здача аналізів. Спочатку треба здати на аналіз сечу. При цьому перед її відбором слід простежити за чистотою статевих органів малюка (у хлопчиків треба добре вимити крайню плоть, а у дівчаток –
статеві органи у напрямку до анального отвору). Середню порцію ранкової сечі збирають у стерильну посудину, яку видають в лабораторії.
Дотримання постільного режиму. Протягом всього терміну лікування дитині слід дотримуватися постільного режиму. Спокій мінімізує подразнювальний вплив на стінки сечового міхура. Корисні зігріваючі процедури – теплі ванночки з трав’яними розчинами, що мають протимікробні та протизапальні властивості (звіробій, шавлія, календула та ін.). Однак при геморагічному циститі (за наявності крові в сечі) такі процедури заборонені.
Дотримання дієти. Слід дотримуватися дієти: виключити з раціону все жирне, смажене, солоне і копчене. Малюка краще годувати кисломолочними продуктами, нежирним м’ясом, овочами та фруктами. Також треба хоча б в 1,5 раза підвищити обсяги вживаної рідини (бажано спочатку усунути біль). Це можуть бути компоти, морси, фруктові соки, тепле молоко, мінералка без газу і неміцний чай. Правильний питний режим сприяє вимиванню хвороботворних бактерій і допомагає одужати.
Що стосується лікування медикаментами, при циститі найчастіше використовують антибіотики, але препарати і дозування має визначати тільки лікар. Таким чином, якщо у вас з’явиться хоч найменша підозра на цистит у вашої дитини, треба скоріше відвідати педіатра, який визначить правильне лікування і допоможе уникнути ускладнень.

Джерело: http://zdorovia.com.ua

Чим шкідливі навіть якісні фруктозні сиропи. Нектар агави: користі менше, ніж ви думаєте

Як полегшити біль під час пологів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers