rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Корисні властивості оливкової олії

За останній час оливкова олія стала досить «модним» продуктом. Про неї говорять у багатьох телепередачах, присвячених правильному харчуванню. І напевно кожен, хто турбується про своє здоров’я, хоче перевірити на собі її цілющий ефект.

Більшість істориків і археологів стверджують, що люди дізналися про цілющі властивості оливкової олії дуже давно, близько 6000 років тому. Саме тоді в Середземномор'ї навчилися культивувати оливи, названі пізніше благословенними деревами. Всупереч думці більшості наших сучасників, першими навчилися вирощувати оливкові дерева зовсім не греки, італійці або іспанці, а жителі Єгипту і Малої Азії. Згодом оливи потрапили в інші країни, а оливкова олія стала одним з найцінніших продуктів тих часів, символом економічного добробуту багатьох держав і народів. «Рідке золото» - так називали оливкову олію не тільки кулінари, але і банкіри, торговці, древні медики та косметологи.
Якими ж особливими властивостями володіє цей вид рослинної олії?
1. Потужний антиоксидант. Вільні радикали — молекули, які пошкоджують і змінюють клітини, щодня впливають на наш організм. Антиоксиданти здатні нейтралізувати ці молекули, перешкоджаючи окисленню. Антиоксиданти виробляє і сам організм, але ми можемо допомогти йому, отримуючи їх з їжею. Оливкова олія містить поліфеноли — найбільш дієві антиоксиданти.
2. Середземноморська дієта. Відомо, що жителі Середземноморських країн мають більшу тривалість життя і менше хворіють на серцеві захворювання, ожиріння і рак. Причина цього — «здорове» джерело жирів, а саме — оливкова олія. Жителі середземномор’я не тільки готують на оливковій олії, але й заправляють нею супи і салати, а також використовують замість вершкового масла.
3. Косметологія. Маски і креми з використанням оливкової олії тонізують шкіру і знімають запалення.
Цінні властивості олії оливи відомі вже давно. У XIX столітті її використовували для профілактики серцевих захворювань і поліпшення травлення. Оливкова олія містить мононенасичені жири, які знижують рівень холестерину — цим пояснюється більшість її корисних властивостей.
Покращити своє травлення можна, випиваючи натщесерце ложку олії, а також використовуючи її в приготуванні їжі.
Для очищення кишківника за півгодини до сніданку потрібно випити 1 ст. л. нерафінованої олії оливи і запити стаканом теплої кип’яченої води (можна підкислити воду соком лимона).
Живильну маску для чутливої шкіри можна приготувати, змішавши ½ банана і ½ подрібненого огірка і додавши 2 ст. л. оливкової олії. Через 30 хв. змити прохолодною водою.
Вибираючи оливкову олію, зверніть увагу на наступне:
1. Кислотність — основний показник високої якості оливкової олії: менша її кислотність підвищує якість олії. Масло з оливи вищої якості має в основному кислотність від 0,8 до 1%. Підвищення цього значення говорить про погіршення якості олії.
2. Крім цього, оливкова олія має обмежений термін зберігання — не більше 1 року. Стара олія починає гірчити.
3. Країна-виробник: найбільш якісну олію виробляються в Іспанії, Італії та Греції.
4. Колір олії залежить від часу збирання врожаю і кольору оливок. Він може змінюватися від темно-золотого до світло-зеленого.
5. Купуйте олію в скляній тарі, в непрозорій або напівпрозорої упаковці, герметичній або з мінімальною кількістю повітря всередині.
6. Вибирайте тільки таку олію, на якій є напис «натуральна оливкова олія» (нерафінована). Рафінована олія підходить для смаження і містить менше корисних речовин.
7. Якщо на етикетці є напис «перший холодний віджим» — вона не має ніякого сенсу: вдруге оливки не віджимають.
Щоденне вживання якісної оливкової олії захищає від інсультів, інфарктів, остеопорозів, депресії, раку шкіри, хвороби Альцгеймера.
Необхідно відзначити, що додавання оливкового масла в їжу на постійній основі приблизно на 45% скорочує ризик формування злоякісної пухлини грудей. Оливкові екстракти з успіхом використовуються в боротьбі з раковими утвореннями.
Оливки також корисні і для травної системи. Олія з оливок і вони самі дуже легко засвоюються нашим організмом, а за допомогою своєї низької кислотності мають благотворний вплив на стан шлунку, крім того регулюють засвоєння солей та жирів.
Жирні кислоти, які присутні у складі оливкової олії, протидіють утворенню пухлин в кишковому тракті і зовсім не дають можливості формуватися вже існуючим. Мало хто знає те, що оливкова олія має легкий проносний ефект для шлунка.
Оливки корисні для кісткової системи. Через високий вміст вітамінів А, Д і Е вони є важливим і корисним продуктом, який регулює фіксацію кісткової системи, що перешкоджає втраті кальцію, а також формує і зміцнює кісткову тканину як дорослих, так і дітей.
Оливкова олія знижує тиск. Зверніть увагу на те, що практично весь спектр засобів, які допомагають при зниженні тиску, зроблені на основі корисних листочків дерева оливи.
Однак потрібно мати на увазі, що оливкова олія має яскраво виражений жовчогінний ефект, тому її вживання протипоказано при холециститі.
Гарна олія може пахнути зеленою травою, свіжими фруктами.
Усі хороші олії дають невелику гіркоту і поколювання у горлі. Так себе проявляють антиоксиданти – найцінніші компоненти олії
На оливковій олії можна і смажити. Це одна з найкращим олій для приготування їжі, бо містить мононенасичені жири, і має високу точку диміння – 250 градусів Цельсія. При цьому середня температура смаження – 160 градусів. Соняшникова олія уже при такій температурі починає руйнуватися, утворюючи кіпоть. Проте двічі використовувати не варто будь-яку олію.

Лікар-напрапат
Володимир Мельничук
Тел.: 1 (773) 282-5409

«Допоможіть отримати мені мою пенсію!» – «Допомагаємо!»

Петрушка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers