rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Арія про українське «бидло»: нестерпно фальшива нота

Найгучнішим скандалом останнього тижня в Україні став інцидент із вкрай образливими висловлюваннями щодо української мови і освіти солістки Національної опери України Катерини Абдулліної.
На її сторінці у Facebook з’явилося таке ось висловлювання російською мовою: «Віддала дитину в російську гімназію і ще ні разу не пошкодувала. Всі предмети російською, все вкрай ясно і зрозуміло. А найбільше сподобалася урочиста лінійка, я навіть плакала. Російською дуже гарно говорили старшокласники. Співали і читали вірші. Та взагалі-то контингент батьків і дітей різко відрізняється від бидлячих українських шкіл… Я рада, що моя дочка навчається серед морально здорових дітей. А не серед бидла».
Розгорівся величезний скандал. Цей антиукраїнський коментар передрукували ледь не всі вітчизняні Інтернет-сайти. На їхніх форумах, навіть російськомовних, з’явилися десятки відгуків, повних вкрай негативних емоцій.
Генеральний директор Національної опери України Петро Чуприна відреагував моментально: «Шокуючий коментар солістки опери Катерини Абдулліної на її сторінці у соціальній мережі Facebook щодо її ставлення до національних цінностей України викликав у нас відверте обурення. Вочевидь, що це недолугі спроби хоч якимсь чином привернути до себе увагу, хоча б шляхом скандалу.
Сподіваємося, що справжні поціновувачі оперного мистецтва зможуть відокремити хворобливу спробу пані Абдулліної довести свою належність до митців високого ґатунку від реальних настроїв і уподобань наших співаків, їхнього ставлення до рідної української мови і культури… А насамкінець, хотів би запитати Катерину: як же вона надалі уявляє собі роботу в Національній опері України, в такому ненависному для неї україномовному оточенні?»
Міністерство культури також не залишилося осторонь – воно опублікувало вимогу публічного вибачення за образливі висловлювання щодо українських шкіл: «Дуже прикро, що у сфері культури працює людина з таким низьким особистим рівнем культури. Солістка Національної опери, яка мала би бути носієм духовності на національного культурного багатства, натомість, постала перед громадськістю як аморальна, не толерантна особа…
Абдулліна представляє Україну на міжнародному рівні, зокрема, і виконуючи українські народні пісні… Тож Абдулліна мала б, на нашу думку, щонайменше, поважати ту культуру, носієм якої вона виступає у своїй професійній діяльності. Натомість, вона дозволила собі відкрито висловити зневагу до мови та її носіїв…
Ми вимагаємо прилюдного вибачення від Абдулліної. Вона має публічно перепросити не лише учнів і освітян україномовних шкіл, а й усіх громадян України, оскільки своєю заявою образила все суспільство».
Група народних депутатів від ВО «Свобода» за традицією зреагувала найбільш гостро і принципово: скерувала звернення до глави Служби безпеки України, генерального прокурора, міністра внутрішніх справ і міністра культури з вимогою притягнення Абдулліної до кримінальної відповідальності у зв'язку з розпалюванням міжнаціональної ворожнечі та поширенням українофобських висловлювань.
Зрозумівши, що справа набрала дуже серйозних обертів, Абдулліна включила «задній хід» – спочатку вона заявила, що це не її висловлювання, що це хтось спеціально зламав її аккаунт і замість неї написав ці слова, щоб, мовляв, підставити.
Але прискіпливі користувачі соціальних мереж тут же покопалися в архівних записах і знайшли ось такий запис російською Абдулліної від 13 серпня: «Моя дитина не буде позбавлена можливості вивчати «Великую русскую литературу», а не читати ваших бидлячих письменників про село».
В іншому місці вона ось таким чином обґрунтовує небажання віддавати доньку в українську школу (цитую згідно з оригіналом): «Мову у себя дома я не вынесу».
Частина особливо гарячих хлопців не обмежилася лайкою на Інтернет-форумах і вирішили діяти: на виході з Оперного вони кинули у Абдулліну декілька пакетів із майонезом.
На телекадрах, показаних у новинах, Абдулліна розгублено витискує зі свого пишного чорного волосся майонезну масу. Потім вона заявила, що їй погрожують.
Коли ж з осудом виступив і Художній керівник Опери, син покійного геніального співака Анатолія Солов’яненка, то відповідь Абдулліної була вражаюче скандальною.
Вона у стилі жовтої преси заявила, що Солов’яненко-молодший був у неї закоханий, пропонував руку і серце, але вона його відкинула, ось він тепер, мовляв, і мститься, не дає їй провідних партій у репертуарі.

 Title 
  

У відповідь Художній керівник Опери заявив, що пропонував руку і серце тільки одній жінці – своїй дружині Мирославі.
Тоді артистка заявила, що подібні записи на її сторінці – це справа рук її колишнього чоловіка, росіянина Кучерова, якого вона, мовляв, теж вигнала, і ось так він тепер її дошкуляє.
Словом, цирк, якби не було так гірко і противно на душі.
А серйозність цієї ситуації у тому, що ставлення і думки, подібні до записів Абдулліної, є у багатьох громадян України, які тут живуть, вважаються українцями, але все українське зневажають, гірше того – люто ненавидять.
Та ж Абудулліна народилася і все життя проживає у Києві. Тут вона ходила до школи (правда, російської), тут закінчувала просте музичне училище, потім – знамените академічне Училище ім. Р. Глієра і Національну музичну академію ім. П. Чайковського по класу видатної співачки Євгенії Мірошниченко, потім почала працювати у Національній Опері України.
Здавалося, звідки у неї таке презирство до українського?
Адже постійне повторювання слів «бидло», «бидлячі» з головою видає її ненависть до українського, її перли про мову, яку вона вдома не витерпить, підтверджують, що виконання нею українських пісень є суто механічним і вимушеним, зумовленим вимогами репертуару.
Фальшивість вибачень Абдулліної з головою видає ось ця її відповідь якійсь Юлії: «Що ви їм доводите, для їхніх дітей є школи «чорношкірих районів» у Києві))) вони на своїх Позняках і Харківському живуть і світу не бачать. Для них – це межа мрій))), залиште божевільних у спокої – нехай захлинуться у своїй правоті…»
Зайве додавати, що всі висловлювання Абдулліної російською мовою містять купу помилок і є зразком малограмотності, але на її пиху це не впливає.
У центрі столиці України солісткою Національної опери взята люто-антиукраїнська фальшива нота, яка одразу ж різонула слух усім українцям.
Виникає питання – а як боротися з подібним? Перевиховувати? – Пізно і не вдасться. Висилати з України, карати, садити до в’язниці, освистувати на виставах, відмовлятися виходити з нею на сцену, кидати майонезом – як це пропонують робити і частково вже зробили щодо неї?
А що з цього приводу думаєте ви, шановні читачі?
Якою виховає свою доньку ця корінна киянка-антиукраїнка?

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор «Час і Події»

Георгій Касьянов: «Держава розколота на бюрократів і населення»

Завдання креативного класу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers