rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Юктоберфест на парафії св. Йосифа Обручника

Уп’яте розгорнула обійми гостям парафія св. Йосифа Обручника на передосінньому святкуванні своїх духовних і душевних «жнив». Стартувавши не так давно, регулярна вже акція змінила світогляд людей, наближених до парафії.

Унікальний храм підспудно чекав на особливого пароха, який би володів мужньою рукою керівника, гнучкістю політика, силою інтелектуала, гумором здорового чоловіка. Отець Микола Бурядник виявився саме таким. Очевидний розквіт непростого господарства церкви, її живе функціонування – результат регулярних дотацій з боку фінансових установ та збору коштів на ремонт, відновлення храму у час свят та фестин. Реалізація таких завдань потребує чіткого розподілу великих сил, які знаходяться завдяки особистому прикладу отців Миколи Бурядника, Володимира Кушніра зі сім’ями та жертовності парафіян і прихожан, кількість яких стрімко зростає!
Культурна програма рік від року росте у професійному сенсі. У минулому номері нашого часопису ви, наші шановні, мали змогу дізнатися з інтерв’ю з отцем Миколою про те, що місцеві творчі сили заохочуються до роботи у численних гуртках, театрі, студіях, товариствах на благо українства за кордоном. Проте гості з материкової України – це свіжий ковток підтвердження ідентичності! Професійні співаки, музичні гурти є завжди бажаними на святах українців. Рівень запрошених росте з року в рік, і це – новий підхід у формуванні святкових програм. Думається, що всі гості: народна артистка України Марія Бурмака з Києва, Ольга Фриз з Нью-Йорка, гурт «Патриція» зі Львова та канадсько-український гурт «Зрада» з Вінніпегу були піднесені прекрасною зустріччю господарів, глядачів і слухачів наших радіо, де вони встигли побувати, даючи інтерв’ю, зрештою, – прекрасною чиказькою погодою, м’яким літечком!

  Title
  

Тільки в кіно буває такий збіг людських побажань і здійснень!
Оскільки святкування почалися в суботу, кухня винеслася під тенти зі спеціальним посудом для приготування та збереження свіжості і температури страв на майданчик за церквою, різноманітний бізнес кольорово тріпотів рекламними полотнищами наметів, Кредитівка пропонувала продаж лотерейних квитків на святі, а також мініатюрні ключики для проби нашого льосу у приміщенні філіалу «Самопоміч» тут-таки, на Cumberland, залучала нових членів товариства. Школа при Катедрі св. Миколая ознайомлювала молодих батьків з умовами навчання у католицький школі, яка є досить шанованою серед етнічних шкіл, надаючи дітям прекрасну базу для майбутнього навчання в американських коледжах та університетах.
Пані Марта Фаріон, Президент Фундації Києво-Могилянської академії в Америці, працювала від Українського Інституту Сучасного Мистецтва. Серед гостей були священики з інших парафій: Ярослав Миндюк, Олег Кривокульський, Ігор Кошик. Пан Микола Міщенко – голова Фундації Голодомору – ніколи не минає таких свят, тому і до себе, у Блумінгдейл, чекатиме нас на важкий цьогорічний ювілей. Як найбільші спонсори українських свят, Кредитівка «Самопоміч» та Фундація «Спадщина» подарували парафії чеки на $10.000 та $20.000! Крім того, багато призів було виграно і подарунків зроблено від нашої Кредитівки.
Чекаючи гостей на свято, парафіяльна рада і багато прихильників та волонтерів тільки приблизно могли уявити, який «гаргантюанівський стіл» доведеться готувати. Адже щороку всього береться зі запасом, який щоразу необхідно збільшувати, тому що викуповується все дощенту, з’їдається все до крихти! Тільки у перший день «пішло» 1000 фунтів м’яса на шашлик, 6 величезних каструль борщу, 2000 голубців, 3000 налисників, а кількість вареників, ковбасок, гарнірів взагалі неможливо порахувати! Мушу сказати, що бджолами трудилися всі, хто поофірував себе на ці два дні як до, так – під час і по завершенні свята – дивовижні людські руки!!! Окремий намет торгував водами – пивом, можна було купити солодке до вибОру і чай-каву. Другий день підібрав скупеньким дідком все до трісочки!

 Title 
  

Парафія св. Йосифа – територія, здебільшого, молодих. Більшість теперішніх парафіян – ровесники наших священиків. Спільну мову знаходять швидко, бо ж інтереси не різняться. Діток на фесті було дуже багато, і потрібно було подбати про їхнє дозвілля. Ціле містечко з надувними гірками для малих і найменших виставлено було подалі від сцени, розгорнуто майстер-класи боді-арт. Віриться, що не тільки батьки та старше покоління відпочило, а й наша малеча. Обігнула подумки навколо великого шатра, а тепер, власне, черга за тим, що діялося на сцені...
Два дні поспіль ведучими концертної програми були дві красиві сценічні пари: Леоніда Митничук – Віталій Штим та Мар’яна Балаш-Сташко – Сергій Михайлюк. Їхній настрій та чудово підібране вбрання позначалися на настроях акторів та глядачів. Жінки з кожної пари, крім чудової вроди, володіють талантами: Леоніда – декламаторським, Мар’яна – співочим.
Виступи місцевих гуртів «Водограй» та «Троїсті музики» розминають «мускулатуру» святкової атмосфери народними мелодіями Галичини, тими, що ми звикли чути на батьківщині як зі сцени, так і на весіллях по селах. Дехто не втримується та й пускається вже до танцю! Проте більшість розм’якло насолоджується, власне, музикою, склянкою пива після ситних ковбасок, шашлику чи вареників, неспішним дефіле поміж наметами, зустрічами зі знайомими. На питання «Що очікуєте від свята?» більшість відповіли, що зустрічей зі знайомими та української музики. Учасниця свята Марія Мерена любить спостерігати розмаїття вишитих сорочок, особливо тішиться дитячим вишиттям. Це викликає у неї дитячі спогади галицького дитинства, коли батьки виховували у традиціях греко-католицької (закритої на той час) церкви, чистоти і сталості звичаїв, старовинної народної пісні... Молода пара зі Закарпаття, Іван та Інга, чекають дитинку. Їхнє недавнє перебування в Америці переконало, – Україна там, де є українці! Бойовий дух і напруження м’язів викликає виступ школи Бойового Гопака. Хлопці різного віку голіруч та зі шестом, булавою і шаблею показали силу духу й спритність, бойову готовність і командну згуртованість.

 Title 
  

Актор комедійного жанру театру «Гомін», а за сумісництвом – шеф від шашликів – Михайло Бойчук розказав декілька власних гуморесок, чим дуже потішив публіку!
Цілих три танцювальні ансамблі виступали на фесті: «Вишиванка» – зі школи танцю при парафії св. Йосифа, «Дніпро» з міста Мілуокі, «Громовиця» від парафії св. Володимира і Ольги. Барвисті костюми, запальна музика, феєричні танці притягнули людей до сцени! Є українське мистецтво на чужих теренах і буде завжди!
Викупали нас у літеплі української поезії читці з поетичного театру «Істина», що таки від парафії Йосифа Обручника (керівник – Леоніда Митничук). Корифеї й сучасні молоді українські поети ошляхетнюють наше буття вдалині від землі й води України...
Знаком поваги стали виступи на святі Mike Quigley, конгресмена від 5-го округу штату Іллінойс, Dan Patlak, Cook County Commissioner Board of Review, Steve Demitro – адвоката українського походження, доктора Юліана Куляса – Президента Фундації «Спадщина», Тараса Яворського, спортивного тренера від СУМу. Вони і вітали українців, і приймали вітання, бо працюють на спільну справу у галузі політики, культури, спорту. Наприклад, Тарас Яворський возив у літній табір братів Кличків 14 дітей з Чикаго, і більшість з них – з парафії св. Йосифа Обручника!
Справжньою рекламною родзинкою була демонстрація фото бізнесів, фрагментів свята на задній стінці шатра позад сцени. Технічне обладнання, відео і фотозйомки залишать море спогадів перебігу свята для вас, шановні учасники! За це – спеціальна подяка – Сашкові Хрипливому.
Багато парного було на дводенному святі: дві пари ведучих, дві запрошені співачки, два рок-гурти... Тому все вдалося, бо збалансовано чудово! Як Ольга Фриз, так і Марійка Бурмака мали два відділення своїх виступів: для маленьких, з груповими танцями, та дорослих. Марійка і перед виступом мала напружений час з прихильниками, автографами, фотосесіями. А вже коли взяла гітару до рук, то співала практично у хорі, оскільки багато присутніх дуже добре знають творчість співачки.
Один з організаторів свята – місцевий гурт «Ефіра» (керівник – Марко Крутяк) відкрив рок-відділення, бо за ним виступили львівська «Патриція» та канадська «Зрада», кожний зі своїм творчим почерком. Молоді львів’яни показали чудову гармонію та й зміст пісень Остапа Панчишина, вокаліста гурту. Хто придбав диск ансамблю, матиме, їдучи у авто, справжній фан! Не забудьте, шановні прихильники, почитати у конверті з диском, кому і за що вдячні ці хлопці...
Несподівані інтерпретації українських народних пісень гурту з Вінніпегу дуже припали до душі нашій молоді. Гопака кресали всі, як хто вмів!
Отак гуляють українці, коли приходить пора жнивна – здавна. Через тиждень – День Незалежності України, і нова радість від зустрічей з друзями та пишними гостями з нашої Батьківщини!
Всі ми, гості свята, висловлюємо щиру подяку організаторам, волонтерам, парафіянам та прихожанам парафії св. Йосифа Обручника за велику працю, видиму і невидиму, за душевне Ваше тепло, вкладене у кожну пісню, танець, слово, порцію вареничків чи шашликів, за час, коли ми гуляли, а Ви, любі наші, працювали! Хай Бог віддасть Вам сторицею за наше щастя і задоволення!

Title Title 
  
Title  Title
  
Title  Title
  
Title  Title  Title    
        
Title  Title
  
Title  Title
  
Title  Title
  
Title  Title
  
Title Title 
  
Title Title 
  
Title  Title
  
Title  Title
  
Title  Title
  

 

Title  Title
  
Title  Title
  
Title  Title
  
Title  Title
  
Title  Title   Title Title 
       
Title Title 
  
Title  Title
  

Фотографії автора

Відновлення школи святого Миколая в Чикаго. Розмови з членами шкільної Ради

Ірина Ткачук: «Хоча я мешкаю в американському середовищі, я далі чуюся українкою. Так мене виховала ця школа, ця громада»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers