rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ «Антарес» – зірка українсько-американської космічної співпраці

Непересічність цієї події відзначили як фахівці, так і широкий загал зацікавлених космічними подорожами.

21 квітня ц. р. з Випробувального центру на острові Воллопс у штаті Вірджинія було здійснено успішний запуск ракетоносія «Антарес». Ця подія відкрила шлях регулярним польотам ракетоносія в космос. До 2016 р. планується здійснити, щонайменше, вісім запусків ракетоносія з метою постачання вантажів на Міжнародну космічну станцію (МКС).
Прикметно, що перший ступінь ракети розробили й виготовили українські підприємства – «ВО «Південмаш» і «КБ «Південне». Ці компанії уклали відповідний довготерміновий контракт (на період до 2018 р.) з американською корпорацією «Орбітал Саєнс». Фінансування програми здійснює Національне управління аеронавтики і дослідження космічного простору США (НАСА). Всього на її реалізацію виділено 1,9 млрд. дол.
Успішний випробувальний запуск ракетоносія «Антарес» став важливим кроком на шляху подальшого розвитку українсько-американських відносин у ракетно-космічній сфері як складової політики стратегічного партнерства між Україною і Сполученими Штатами. Наступний запуск ракетоносія для постачання невеликого вантажу на Міжнародну космічну станцію відбудеться, як планується, у серпні цього року.
Співпраця в галузі освоєння космічного простору між Україною і США здійснюється фактично з перших днів незалежності нашої держави. Варто зауважити, що саме на американському космічному кораблі багаторазового використання «Коламбія» в космос у 1997 р. полетів перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк. США були одними з ініціаторів і головним джерелом фінансування в рамках створення проекту «Морський старт».
Україна – визнана у світі космічна держава – входить до п'яти провідних країн на ринку космічних послуг і технологій. Українська ракетно-космічна галузь – це понад 40 підприємств. Серед них – всесвітньовідоме «Конструкторське бюро «Південне» й «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод» у Дніпропетровську. Там створюють і серійно виробляють ракети-носії, космічні апарати, системи управління, орієнтації та траєкторних вимірювань. Великими досягненнями українських фахівців стало створення космічних апаратів «Січ-1», «Океан-О», «АУОС» та «Мікрон», ракетоносіїв «Зеніт-3SL», «Дніпро», «Циклон-3».
Сьогодні Україна відома на світовому ринку своєю космічною продукцією: апаратурою стикування «Курс» для Міжнародної космічної станції; системами прицілювання ракет, апаратурою систем керування для космічних комплексів «Союз», «Прогрес», «Протон»; унікальними об'єктами наземної інфраструктури: радіотелескопом РТ-70, контрольно-коригувальними станціями для глобальних навігаційних супутникових систем, мережею спостережень геофізичних явищ. Космічна галузь стала однією з ключових у національній економіці, а космічна діяльність України є складовою частиною міжнародних проектів із дослідження та використання космічного простору.
Наша держава постійно бере участь у найважливіших міжнародних подіях у космічній галузі і є членом більшості міжнародних організацій у сфері космосу, таких, як UNCOPUOS (Комітет ООН з мирного використання космічного простору), COSPAR (Комітет з питань космічних досліджень), IADC (Координаційний міжвідомчий комітет з питань забруднення в космосі).
Важливу роль у розвитку ракетно-космічної галузі відіграло створення в Україні 29 лютого 1992 р. Указом Президента центрального державного органу – Національного космічного агентства України (з 2011 р. – Державне космічне агентство України – ДКАУ). З часу свого створення ДКАУ підписало 38 міждержавних і міжвідомчих угод із 16 країнами.
Ведеться значна робота з підвищення ефективності використання космічного потенціалу України для вирішення актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, культурного, інформаційного та науково-освітнього розвитку суспільства, гарантування національної безпеки і захисту геополітичних інтересів держави. З цією метою 30 березня 2011 р. розпорядженням Кабінету міністрів України ухвалено важливий документ – Концепцію реалізації державної політики у сфері космічної діяльності на період до 2032 р.
Реалізація концепції дасть змогу забезпечити формування економічно стійкої, конкурентоспроможної, диверсифікованої ракетно-космічної галузі національної економіки. Зокрема, концепцією передбачено забезпечити: розвиток космічних технологій та їх перенесення в реальний сектор національної економіки і сферу національної безпеки і оборони, удосконалення ракетно-космічної техніки та технологій її створення, одержання нових знань, підвищення науково-технічного потенціалу держави та освітнього рівня суспільства, реалізацію ефективної промислової політики та модернізацію виробництва, комерціалізацію космічної діяльності, поглиблення міжнародного співробітництва в космічній сфері.
Серед практичних результатів реалізації концепції – створення та підтримка функціонування на орбіті впродовж великого терміну угруповання космічних апаратів дистанційного зондування Землі та телекомунікаційних супутників, проведення широкого спектра наукових космічних досліджень (зокрема, й Місяця та навколомісячного простору), створення перспективних систем виведення (зокрема, комплексу «Повітряний старт»), забезпечення присутності українських підприємств на світовому ринку космічних послуг, міжнародна активізація космічної діяльності в Балтійсько-Чорноморському басейні. Документ такого рівня схвалено вперше за роки незалежності.
Реалізація концепції дасть можливість Україні й надалі посідати гідне місце серед космічних держав світу. Практичний досвід співпраці зі Сполученими Штатами є тому наочним підтвердженням.
Напередодні тестового запуску «Антареса» я зустрівся з керівником НАСА Чарльзом Болденом, керівництвом компанії «Орбітал Саєнс», делегацією Державного космічного агентства України, державних підприємств України «КБ «Південне» і «Південний машинобудівний завод». Під час цих зустрічей ми обговорили подальші перспективи реалізації програми «Антарес» за участі українських ракетобудівних підприємств, а також – нові напрями розвитку українсько-американського співробітництва у космічній галузі.
Сподіваємося, що наступний запуск ракетоносія в серпні стане гарним подарунком українським інженерам і вченим космічної галузі до 22-ї річниці незалежності нашої держави.

Довідка
Ракетоносій «Антарес» розробила американська компанія «Орбітал Саєнс» за участі компаній підрядників: державних підприємств України «Конструкторське бюро «Південне» і «Південний машинобудівний завод», «Аероджет» (США), «АТК» (США) та низки інших.
Основним призначенням ракетоносія «Антарес» має стати постачання вантажів НАСА на МКС. Вартість контракту зі створення програми «Антарес» становить 1,9 млрд. дол. США.
«Антарес» є двоступінчатим рідкопаливним ракетоносієм, що призначений для запуску корисних вантажів масою до 7000 кг на низькі навколоземні орбіти.
Перший ступінь «Антареса» спроектувало КБ «Південне» і виготовило ДП «Південмаш» відповідно до контракту, укладеного з «Орбітал Саєнс» 2008 р. терміном до 2019 р. Обсяг робіт КБ «Південне» – розробка та контроль виготовлення ємностей для палива, баків високого тиску, клапанів, датчиків системи подачі пального та живлення, труб, дротів та іншого пов'язаного з ними обладнання першого розгінного ступеня ракетоносія.
Перший ступінь ракетоносія обладнаний двома ракетними двигунами AJ-26-62, доопрацьованими американською компанією «Аероджет» на основі двигуна НК-33, наданого російською компанією «Объединенная двигателестроительная корпорация», що був розроблений у 70-і роки минулого сторіччя для проекту надважкої ракети Н-1 нереалізованої радянської Місячної програми. Другий ступінь оснащено твердопаливним двигуном «Castor-30», який розробила американська компанія «ATK».
Технічні параметри ракетоносія «Антарес»: висота – 40 м, діаметр корпуса – 3,9 м, загальна стартова маса – 290 тис. кг, компоненти палива – рідкий кисень, гас.

Фото Посольства України в США
Автор: Посол України в США Олександр Моцик
Джерело: Дзеркало Тижня

 


 

 

Шановні читачі! Навіть посада журналіста такого поважного видання, як Chicago Tribune не є запорукою професіоналізму та елементарної ерудиції. В одній зі статей цього видання було вказано геополітичний абсурд – Київ, Росія. («Court session for rights group in Russia» від 29 липня 2013 року). Столицю нашої Батьківщини американський журналіст знає як місто Російської Федерації!
Це стало приводом для керівництва відділення УККА в Іллінойсі для того, щоб надіслати лист редактору. У даному листі висловлювалося обурення з приводу такого непрофесіоналізму працівників видання. Якщо не тільки одна організація, але й ціла громада висловить незадоволення з приводу таких помилок, то тим самим попередить їх повторення в майбутньому. Всі, хто небайдужий – пишіть на ім’я редактора, щоб американські журналісти відчули сильну і активну позицію української громади в Чикаго.

 


 

 

Український Конґресовий
Комітет Америки
Відділ Ілліной
Ukrainian Congress Committee
of America
Illinois Division
2247 West Chicago Avenue
Chicago, Illinois 60622

1 August 2013
Gerould W. Kern
Editor
Voice of the People
Chicago Tribune
435 N. Michigan Avenue
Chicago, IL 60611

Dear Editor:
I was stunned with disbelief when I saw the article in Monday July 29, 2013 issue of the Chicago Tribune captioned “Court session for rights group in Russia” followed by the dateline address: Kiev, Russia.
My first thought was that the Copy Editor has been in a deep coma for the past two plus decades and was not aware of the fact that this August 24th Ukraine will be commemorating the 22nd anniversary of the renewal of its’ independence from the Soviet Union which occurred on August 24, 1991. 
My second thought was a bit more cynical: that the Chicago Tribune had been taken over by the Kremlin and was being used as a tool for Russian propaganda.
The facts are thus: Kyiv (not the Russian preferred Kiev) is the capital of Ukraine. Kyiv is not and never has been located in Russia.
Second: Femen is a human rights group (not simply a women’s rights group) primarily comprised of Ukrainian women and their court session was in Ukraine and not in Russia.
Third: Ukraine is a separate and distinct country from Russia, with its own language, traditions, culture and religions, which significantly predates Russia. The very name of Russia comes from Kyivan Rus, appropriated by the Duchy of Muscovy in the 16th century along with the spiritual heritage.
The Ukrainian American community of Illinois would like to see that a correction be published clarifying these grievous errors. Furthermore, we expect that future articles related to Ukraine’s capital Kyiv (which is the preferred spelling by Ukrainians) or articles about Ukraine be carefully reviewed for factual accuracy. 
After surviving centuries of totalitarian oppression by the Russian Tsars, followed by decades of terroristic occupation by the genocidal communist dictators based in Moscow, Ukraine has emerged in the twenty-first century as a nascent democracy struggling to find its rightful place among western nations. Let’s not let sloppy writing and editing relegate it to Russia’s gulags.
The Ukrainian Congress Committee of America (UCCA) is the oldest and largest civic organization uniting the Ukrainian community in Illinois since 1974. On August 24 and 25th UCCA will present the 30th consecutive Ukrainian Festival held in Chicago’s Smith Park (Grand & Campbell streets). Sunday August 25th at 1:30 the 22nd anniversary of Ukraine’s renewal of its independence will be commemorated with cultural presentations and proclamations read by elected officials. The Chicago Tribune is highly encouraged to send a journalist to report on the events.
Should you need additional information, I can be reached at 773-848-6886 or [email protected].
Cordially,
Pavlo T. Bandriwsky
Vice President
Ukrainian Congress Committee of America
Illinois Division

Посол України в США Олександр Моцик здійснив робочий візит до штату Род-Айленд

«Відкриті двері» філії Кредитівки «Самопоміч» при парафії св. Йосифа Обручника

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers