rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Обама заявив, що скоротить програму стеження американських спецслужб

Президент США Барак Обама під час прес-конференції у Білому домі заявив, що має намір провести кілька реформ, що стосуються нових норм прозорості роботи служб, що займаються інформаційною безпекою, серед яких і скандально відоме Агентство національної безпеки (АНБ).
Заява Обами була пов’язана зі скандалом через публікації екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена, який розсекретив інформацію про стеження за абонентами найбільших мобільних операторів, а також користувачами Інтернету.
«Як президент, я довіряю цим програмам, але необхідно, щоб і американські громадяни їм довіряли, – повідомив Обама. – Наша розвідка сконцентрована насамперед на пошуку інформації, яка необхідна, щоб захистити наших громадян і в багатьох випадках – наших союзників».
Глава США запропонував чотири реформи, які повинні заспокоїти американців. По-перше, Обама планує змінити розділ 215 Закону про патріотизм, який є частиною закону, що дозволяє АНБ записувати телефонні розмови всіх абонентів американських компаній стільникового зв’язку.
Президент планує ініціювати реформування Наглядового суду зовнішньої розвідки (Foreign Intelligence Surveillance Court), що схвалює запити АНБ на телефонне та Інтернет-стеження. Обама вважає можливим залучення до роботи суду адвокатів з боку громадськості, які контролюватимуть коректність запитів.
АНБ і ЦРУ підготують інформаційний ресурс, на якому будуть публікуватися звіти про те, якими видами діяльності займаються ці управління.
Обама також пообіцяв розсекретити максимально можливий обсяг інформації про програми стеження спецслужб. Для оцінки всієї секретної системи стеження та збору даних буде створена група незалежних експертів, в яку увійдуть сторонні фахівці з повноваженнями перевіряти урядові дії зі стеження і видавати публічні звіти кожні два місяці і річний звіт.

 


 

 

Регулятори США почали перевірки
фактів шахрайства з цифровою валютою

 

Управління фінансових послуг Нью-Йорка (DFS) зацікавила велика кількість махінацій, пов’язаних з віртуальними валютами, в результаті воно надіслало запити у понад 20 компаній, що працюють з Bitcoin.
Експерти вважають, що активність банківського регулятора пов’язана з бажанням поступово підпорядкувати Bitcoin стандартним вимогам, проте сумніваються, що валюту можна буде вписати в традиційну фінансову систему.
За даними The Wall Street Journal, зокрема, голову управління Бенджаміна Лоускі зацікавило, чи відповідає діяльність фірм фінансовим законам про боротьбу з відмиванням коштів та захисту споживачів.
«Якщо віртуальна валюта залишиться справжнім Диким Заходом для злочинців, то це не тільки загрожує національній безпеці країни, а й викликає сумніви в легальності всієї галузі віртуальних валют», – сказав Лоускі.
Серед тих, ким зацікавився регулятор, компанії Coinbase, BitInstant і Coinsetter.
«Цей запит – крок у бік діалогу між компаніями і регулятором. Більшість компаній зацікавлена в тому, щоб зробити віртуальну валюту легітимною», – прокоментував дії DFS гендиректор Coinsetter Ярон Лукасевич.
Крім того, запити були скеровані до фірм, які вкладають гроші в Bitcoin, розраховуючи заробити на спекуляціях віртуальною валютою. Зокрема, регулятора зацікавили брати Вінклвосси, які вже акумулювали 1% від усіх «біткойнов» в обігу і мають намір запустити біржовий фонд, прив’язаний до віртуальної валюти.
Відзначимо, що інтерес регуляторів, а також правоохоронних органів до Bitcoin не випадковий. Вважається, що нерегульована сфера віртуальних валют користується великою популярністю серед злочинців. Так, у липні була розкрита фінансова піраміда американця Трендона Шеверса, який запустив інвестсхему Bitcoin Savings and Trust і витрачав залучену віртуальну валюту на власні потреби. У розпорядженні техасця опинилося 700 тис. Bitcoin, що, виходячи зі середнього курсу віртуальної валюти в 2011 і 2012 роках, еквівалентно $4,5 млн.
Нагадаємо, в липні вперше віртуальна валюта Bitcoin була оголошена поза законом.

 

Податковий прес змушує американців
відмовлятися від громадянства

 

Дедалі більше американців відмовляються від громадянства США, щоб уникнути уваги податкових органів країни, відзначають експерти.
У квітні-червні на такий крок пішли 1130 осіб, що в шість разів перевищує минулорічний показник, свідчать дані Федеральної податкової служби США (IRS). Жорсткі вимоги до звітності про банківські рахунки і висока вартість дотримання всіх бюрократичних вимог роблять американський паспорт дорогим задоволенням, відзначають аналітики.
Уже в першому кварталі кількість американців, які відмовляються від громадянства США, досягла максимальної межі за останні 15 років – 679 осіб. У другому кварталі цей показник збільшився ще майже вдвічі. Для порівняння, у другому кварталі 2009 року був зафіксований історичний мінімум з кількості відмов від американського паспорта: всього 15 бажаючих.
США – єдина з 34 країн ОЕСР, яка оподатковує доходи своїх громадян незалежно від їхнього місця постійного проживання. На думку експертів, саме податкова політика штовхає американців відмовлятися від громадянства. Закон про оподаткування іноземних рахунків з 2010 року зобов’язує іноземні фінансові компанії детально доповідати IRS про всі рахунки громадян Сполучених Штатів. Приховування даних загрожує штрафом до 50% суми на рахунку.
Зростання кількості бажаючих позбутися американського паспорта почалося кілька років тому. Приміром, у 2011 році один зі засновників Facebook Едуардо Саверін змінив американське громадянство на сінгапурське, щоб уникнути податку на приріст капіталу. Пом’якшення податкової політики в США малоймовірне, оскільки вона є одним з основних факторів скорочення дефіциту бюджету. Так, згідно з розрахунками об’єднаного комітету з оподаткування конгресу США, протягом десяти років податки з американських експатів (близько 6 млн. осіб) принесуть скарбниці країни $8,7 млрд.
Відмовлятися від громадянства американців змушує і те, що зі жорсткістю законодавства проживання за кордоном стає занадто витратним. «Через нові правила щодо податкової звітності лише самі витрати на бухгалтерський облік для американця, який постійно проживає за кордоном, можуть становити близько 2 тис. дол. А якщо врахувати, що не всі іноземні банки обслуговують американців, то знайти виправдання громадянству вкрай важко», – розповів агентству Bloomberg американський юрист Меттью Ледвіна з цюріхського відділення Anaford AG.

 

Новий проект надшвидкого транспорту – гіперлупа

 

  Title
  

Підприємець Елон Маск запропонував концепцію нового майже надзвукового транспортного засобу, що має з’єднати Лос-Анджелес та Сан-Франциско.
Винахід Маска, засновника компаній SpaceX, Tesla та Paypal, базується на використанні магнітів і потужних вентиляторів, що зможуть розганяти капсули на повітряній подушці та рухати їх по величезній трубі.
За словами винахідника, якщо таку «магістраль» колись збудують, то з Лос-Анджелеса можна буде доїхати до Сан-Франциско лише за півгодини.
Водночас, Маск каже, що наразі його завантаженість на роботі не дозволяє йому розробляти проект самотужки.
У технічній специфікації проекту винахідник вказує, що його транспортний засіб, який працюватиме від енергії сонця, зможе стати швидшою, безпечнішою та дешевшою альтернативою швидкісній залізниці, яку сьогодні будують між двома каліфорнійськими містами.
«Телепортацію ми поки що не винайшли, що, погодьтеся, було б чудово… тож єдиним способом надшвидкого пересування залишається швидкісна труба, яка проходитиме над або під землею, та всередині якої будуть створені спеціальні умови», – зазначає Маск.
20 доларів за квиток
За підрахунками винахідника, будівництво швидкісної системи між Лос-Анджелесом і Сан-Франциско, розташованими на відстані 610 км, коштуватиме близько 6 млрд. доларів.
Капсули з пасажирами вирушатимуть кожних 30 секунд. Швидкість цього транспортного засобу сягатиме 1220 км/год., що майже дорівнює швидкості звуку. Окрім пасажирів та їхніх особистих речей, «трубою» можна буде транспортувати навіть автомобілі.
Сила тяжіння, яку відчуватимуть пасажири капсул, буде трохи більшою, ніж під час спуску американською гіркою – приблизно такою ж, як під час подорожі літаком, розповідає Маск.
Автор ідеї каже, що, ймовірно, спершу збудує прототип гіперлупа, але відбудеться це не скоро, адже наразі він працює над комерційним космічним проектом SpaceX.
На будівництво демонстраційної моделі знадобиться близько чотирьох років, каже винахідник.
На думку Маска, гіперлуп найкраще будувати між містами, розташованими на відстані менше, ніж 1600 км одне від одного, адже у випадку довшої відстані найкращим транспортом будуть надзвукові літаки.
«Труба» між Сан-Франциско та Лос-Анджелесом проходитиме над землею вздовж вже наявної автомагістралі.
За словами Маска, це дозволить уникнути суперечок щодо прав на землю під час будівництва. Винахідник додає, що сама «труба» та колони, на яких вона триматиметься, будуть стійкими до землетрусів, а подорож у такому транспорті коштуватиме близько 20 доларів.

 

Присяжні визнали винним ватажка бостонської мафії

 

Суд присяжних визнав колишнього ватажка бостонської мафії Джеймса Балджера винним за 31 з 32 пунктів звинувачення, повідомляє Reuters.
Зокрема, наголошується, що Балджер був визнаний винним у бандитизмі – цей основний пункт містив у собі цілу низку епізодів, зокрема, 19 вбивств, в 11 з яких вина ватажка мафії, на думку присяжних, була доведена. Крім того, Балджера визнали винним за декількома пунктами, пов’язаними з відмиванням грошей і наркоторгівлею, а також зі зберіганням зброї. Єдиний пункт, за яким злочинець був виправданий, був пов’язаний зі здирництвом.
Відповідно до вердикту присяжних, 83-річному Балджеру може загрожувати довічне ув’язнення. Дата оголошення вироку наразі не призначена.
Як раніше повідомляло ФБР, 83-річний Джеймс Балджер в 1970-1980-х роках очолював бостонське кримінальне угруповання, до якого входили вихідці з Ірландії. У 1994 році влада планувала заарештувати його, однак він дізнався про це і втік. Балджер перебував у бігах до 2011 року, коли він був затриманий разом зі своєю подругою в Санта-Моніці.

 

Спецагенти США уточнили обсяги аналізованого трафіку в Інтернеті

 

Агентство національної безпеки США (АНБ) вивчає лише 0,00004% від усього масиву даних, які щодня передаються у мережі. Про це повідомляється в документі відомства, опублікованому 9 серпня.
Агентство вказало, що воно «стосується» лише 1,6% із 1826 петабайт даних, які проходять по Інтернету щодня. Що мається на увазі під «стосується», АНБ не уточнює, але наголошує, що лише 0,025% від цих 1,6 відбирається для вивчення. В абсолютних величинах 1,6% від світового трафіку складають 29 петабайт або 29 млн. гігабайт.
Відомство нацбезпеки наводить приклад, який повинен полегшити усвідомлення масштабів стеження – якщо щоденний мережевий трафік порівняти з баскетбольним полем, то обсяг досліджуваної інформації буде виглядати як десятицентова монета на цьому полі.
Проте американський журналіст Джефф Джарвіс дійшов висновку, що насправді АНБ аналізує половину повідомлень, переданих через мережу. Він вивчив інформацію про структуру Інтернет-трафіку у Північній Америці, з якої видно, що основну частину переданих даних становить розважальний контент та файлообмін. На частку спілкування між людьми припадає 2,9% від загального обсягу трафіку – і саме ці відомості, з точки зору Джарвіса, насамперед цікавлять АНБ.
Додамо, що дані про запити американської влади виникли на тлі скандалу через стеження Агентства національної безпеки США за Інтернет-користувачами всієї планети. Екс-працівник ЦРУ Едвард Сноуден повідомив ЗМІ, що розвідники отримували доступ до даних користувачів найбільших Інтернет-компаній, зокрема, Google, Microsoft та Yahoo! Пізніше виявилося, що робота АНБ у цій сфері була регламентована федеральним законом про контроль над діяльністю іноземних спецслужб (FISA).

Підготувала Світлана Іванишин-Угрина
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers