rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 В Ірані жінка вперше стала віце-президентом

Екс-депутат парламенту Ірану Ельхам Амінзаде призначена віце-президентом з правових питань. Відповідний указ підписав новий президент країни Хасан Роухані, повідомляє Fars news.
Амінзаде стала першою в історії Ірану жінкою, що обійняла настільки високу посаду в керівництві Ісламської Республіки.
Свій вибір Хоухані пояснив тим, що Амінзаде володіє необхідними науковими знаннями, судовою кваліфікацією і законодавчим досвідом, а також високими моральними рисами.
Амінзаде до нового призначення була членом парламентського комітету з національної безпеки і зовнішньої політики, а також викладала на факультеті права Тегеранського університету.
Також глава виконавчої влади призначив віце-президентом з планування та стратегічного нагляду Мухаммеда Багіра Нобахта - генсека Партії поміркованості та розвитку Ірану та офіційного представника президентської кампанії самого Роухані.
До цього Роухані призначив Ешага Джахангирі першим віце-президентом, Мортеза Банку - віце-президентом з виконавчим питань, а Мохаммада Нехавендіана - главою президентської адміністрації.
Нагадаємо, 4 серпня в Ірані завершилася церемонія інавгурації президента Ісламської республіки Хасана Роухані, яка проходила у парламенті.

 


 

 

Президент Румунії закликає Молдову
приєднатися до його держави

 

Президент Румунії Траян Бесеску знову закликав до об’єднання Молдови з Румунією. Про це він заявив в Літньому університеті Ізвору Муреш в румунському повіті Харгіта, передає молдовський портал NOI.MD з посиланням на румунське видання Adevarul.
При цьому Бесеску зазначив, що більшість населення Молдови не хоче об’єднуватися з Румунією. Однак молдовани таки повинні вимагати інтеграції з сусідньою державою, і вони отримають її.
За його словами, проблема полягає в Конституції Молдови, де йдеться тільки про молдован і молдовську мову. Глава сусідньої держави вважає, що “Бессарабцям потрібно проявити ініціативу”.
“Я сподіваюся і вірю в те, що молдавани почнуть виправлення цієї ситуації. Йдеться про об’єднання Молдови з Румунією. Переважна більшість молдовського населення не хоче цього. Але попросіть об’єднання, і ви його отримаєте”, - закликав жителів Молдови румунський лідер.
Він додав, що в Румунії немає жодної партії, яка не хотіла б об’єднання, у той час як у Молдові найбільша партія - Партія комуністів - є антиєвропейською і виступає проти НАТО.
Зазначимо, що президент Румунії виступив з аналогічною заявою і в ході свого нещодавнього візиту до Кишинева 18 липня. На зустрічі з представниками молдовського громадянського суспільства Бесеску закликав молдаван “попросити об’єднання з Румунією, і це станеться”.
Раніше Бесеску також заявив, що його країна підтримує підписання Угоди про асоціацію з ЄС України і Молдови в листопаді цього року на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

 

У ЦАР понад 100 тисяч дітей наражаються на секс-рабство
і вербування у збройні групи

 

Благодійна організація Save the Children повідомляє, що понад 100 тисяч дітей в Центральноафриканській Республіці мають справу з секс-рабством і вербуванням у збройні групи.
Дітям терміново необхідна гуманітарна допомога, оскільки вони були змушені тікати після повалення повстанцями уряду в березні цього року, кажуть в організації, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Багато дітей ховаються і бояться повертатися додому, повідомляє Save the Children. За інформацією благодійників, більшість з них страждають від недоїдання і малярії.
Зазначимо, що майже 40 тисяч людей втекли з Центральноафриканської Республіки з грудня 2012 року, коли повстанська коаліція “Селек” розвернула активні бойові дії і в підсумку повалила уряд президента Франсуа Бозізе, заявляє ООН.

 

У Єгипті поліція застосувала сльозогінний
газ для розгону прихильників Мурсі

 

Єгипетська поліція застосувала сльозогінний газ, щоб припинити зіткнення в Каїрі між прихильниками скинутого президента Мухамеда Мурсі та нового уряду, призначеного військовими.
Кілька тисяч прихильників Мурсі у вівторок пройшли ходою до будівель уряду в центрі Каїра. Жителі цього району почали викрикувати образливі гасла і кидати каміння і пляшки в учасників ходи. Прихильники Мурсі відповіли тим же, відбулися зіткнення, передає Радіо “Свобода”.
Єгипетські військові усунули Мурсі від влади 3 липня після масових демонстрацій з вимогою його відставки. З того часу у вуличних зіткненнях загинули понад 250 осіб.

 

 

Президент Зімбабве після сьомої перемоги
на виборах: «Вішайтесь, опозиціонери!»

 

Беззмінний президент Зімбабве Роберт Мугабе, котрий всьоме переміг на виборах, розкритикував опозицію, яка з результатами недавніх виборів рішуче не згодна, повідомляє BBC News.
“Ті, хто програв вибори, можуть піти повіситись, якщо хочуть. Навіть якщо вони помруть, собаки не стануть їсти їх м’ясо”, - гнівно заявив 89-річний президент, виголошуючи свою першу промову після перемоги. Мугабе виступив у рамках Дня національних героїв, який відзначається в країні 11 серпня.
Лідер опозиційного “Руху за демократичні зміни” і прем’єр країни Морган Цвангираї бойкотує святкування Дня національних героїв. Він подав судовий позов, що оскаржує результати виборів. За законом, конституційний суд має розглянути позов прем’єра протягом двох тижнів.
Мугабе заперечує заяви Цвангіраї про те, що він вкрав вибори. За словами президента, угоди з опозицією, як після виборів 2008 року, не буде.
Нагадаємо, що 89-річний Роберт Мугабе, котрий править в Зімбабве з 1980 року, за офіційними даними, отримав 61% голосів проти 34% у його головного опонента Моргана Цвангираї, і був оголошений президентом всьоме поспіль. Його партія ЗАНУ-ПФ у результаті підрахунку голосів отримує 158 з 210 місць в парламенті країни - це конституційна більшість.
Раніше США і Євросоюз офіційно висловили заклопотаність у зв’язку з тим, як пройшли нещодавні президентські і парламентські вибори в Зімбабве.
“У світлі серйозних порушень, про які доповідають спостерігачі, Сполучені Штати не вірять, що результати виборів дійсно відображають волю народу”, - заявив, зокрема, держсекретар США Джон Керрі.   

 

У Нігерії в мечеті влаштували бійню.
26 людей поранено, 51 вбито

 

У Нігерії невідомі влаштували бійню в мечеті міста Кондуга в штаті Борно на північному сході країни, вбивши 51 прихожанина. Ще 26 осіб госпіталізовані з пораненнями, повідомляє місцеве видання Daily Post.
Крім того, 12 людей були застрелені в селі Нгома в цьому ж штаті, пише видання.
Обидві атаки були здійснені ще в минулу неділю на світанку під час намазу з нагоди свята Ураза-Байрам, що вінчає закінчення священного для мусульман місяця Рамадан, але новини з Нігерії доходять з запізненням через пошкоджені комунікації в регіонах, включаючи Борно, де ще з травня оголошено режим надзвичайної ситуації.
У нападі підозрюють бойовиків радикального угрупування “Боко Харам”, що веде збройну боротьбу за повалення нігерійського уряду і створення ісламської держави на півночі країни.
У понеділок угруповання поширило відеозапис, на якому його лідер Абубакар Шекау бере на себе відповідальність за напади, що відбулися останнім часом, зокрема, і вбивства поліцейських і військових.
Борно - один з трьох штатів, в якому президент Нігерії Гудлак Джонатан в травні ввів надзвичайний стан, оголосивши про початок військової операції проти бойовиків “Боко харам”. У Борно знаходиться основний командний центр ісламістів.
Бойовики цього угруповання частіше атакують християнські церкви чи освітні установи. На початку липня 45 учнів і вчитель були вбиті в результаті нападу на середню школу-інтернат у місті Мамуд в штаті Йобе на північному сході Нігерії. Деякі учні були спалені живцем.
США призначили нагороду – 7 млн. доларів за голову лідера організації Абубакара Шекау.

 

Нідерландський принц, що потрапив під
лавину, помер після півторарічної коми

 

Принц Нідерландів Фрісо помер після півторарічної коми. Він потрапив до лікарні після інциденту на одному з гірськолижних курортів в австрійських Альпах, де його засипала снігова лавина. Лікарі повідомляли, що Фрісо постраждав від серйозного браку кисню, до тями принц так і не прийшов, передає Reuters.
“Принц Фрісо помер від ускладнень, які виникли через пошкодження мозку, викликані кисневим голодуванням після інциденту”, - йдеться в заяві прес-служби уряду.
Про смерть 44-річного принца повідомили представники королівської сім’ї Нідерландів. Король Нідерландів Віллем-Александер, його дружина королева Максима та їхні діти вирішили перервати свій відпочинок в Греції і повернутися в Нідерланди, щоб попрощатися з принцом.
Принц Фрисо був другим сином королеви Беатрікс, яка відреклася від престолу в січні цього року. Королем Нідерландів став його старший брат принц Оранський-Нассау Віллем-Александер. Нагадаємо, що Фрісо потрапив під снігову лавину 17 лютого 2012. Рятувальники звільнили принца через приблизно 20 хвилин після сходу сніжної маси. Фрисо потрапив у госпіталь в австрійському Інсбруку, але пізніше його перевезли в одну з лондонських клінік. Правда, лікування не дало помітних результатів, і в липні 2013-го принц був перевезений в королівську резиденцію в Нідерландах.
Фрісо навчався в Університеті Каліфорнії в Берклі і в Делфтському технічному університеті. Отримавши ступінь магістра економіки, він працював в Амстердамському відділенні консалтингової компанії Мак-Кінсі, був віце-президентом банку Goldman Sachs у Лондоні, а також працював у компанії Wolfenson & Co.

 

Коста-Ріка закриває зоопарки. Тварини гулятимуть країною

 

Влада Коста-Ріки ухвалила рішення перетворити країну на зону, вільну від зоопарків: всі тварини будуть випущені на волю, повідомляють латиноамериканські ЗМІ. Даний процес буде не одномоментним і займе досить тривалий час, однак зоопарки почнуть закривати вже з березня 2014 року.
“Ми не хочемо бачити тварин замкнутими в клітках, за винятком випадків, коли мова йде про їхній порятунок”, - сказав у зв’язку з планами влади міністр навколишнього середовища країни Рене Кастро, передають РІА “Новости”. Уряд планує перепрофілювати два найбільших зоопарки Коста-Ріки у звичайні парки. У той же час керівництво зоопарків висловлює певні побоювання у зв’язку з наміром влади, оскільки наразі незрозуміло, куди будуть випущені мешканці зоопарків, і як вони адаптуються в дикій природі.
Боротьба за права диких тварин в країнах Латинської Америки останнім часом посилилася. Так, буквально днями парламент Сальвадора заборонив використовувати тварин на арені цирку і в інших публічних виставах. Раніше аналогічна заборона була введена в Болівії, Бразилії, Перу, Парагваї та Колумбії.

 

Біля берегів Колумбії стався потужний землетрус

 

Землетрус магнітудою 6,7 стався в Тихому океані біля узбережжя Колумбії, повідомляє сайт Геологічної служби США. За даними сейсмологів, епіцентр підземних поштовхів перебував у 95 кілометрах на захід від міста Мутіс, їхній осередок залягав на глибині 10 кілометрів.
Про жертви, руйнування не повідомляється. Попередження про можливе виникнення цунамі не надходило.
Зазначимо, що нещодавно на північному сході Японії стався землетрус магнітудою 6,0. Його епіцентр перебував на схід від префектури Міягі, вогнище залягало на глибині 50 км. Було оголошено загрозу цунамі, проте через декілька хвилин після підземних поштовхів її скасували.

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers