rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Музейний бенкет – 2006

Чікаґо, 24 вересня 2006 року. Цей день був відзначений українською громадою нашого міста, як день народження Українського Національного Музею у Чікаґо. Йому виповнилося 54 роки. З цієї нагоди відбувся щорічний музейний бенкет. Організаційний комітет доклав багато праці та зусиль, щоб бенкет був успішним. Понад 250 учасників музейного свята зійшлися разом, щоби поділитися успіхами та подумати над майбутнім Українського Національного Музею у Чікаґо.

Цікавими були доповіді молодих кіномитців американської кіноіндустрії Олекси Гаврика та Всеволода Городиського. Дороги до Чікаґо привели їх з Філадельфії та Вашингтону, де молоді талановиті режисери досягли визнання та продовжують нелегку мистецьку кар'єру. Обидва гості були приємно вражені зустріччю з молодими приятелями музею, організованою напередодні в музеї. Тут, у дружній атмосфері, відбулося спілкування ровесників через презентацію відеофільмів, авторами яких є Олекса Гeврик та Всеволод Городиський. Подібні зустрічі заохочують молодше покоління продовжувати справу українського музейництва.

Відкриваючи бенкет, перший віце-президент музею доктор Юрій Грицеляк привітав громаду та представив почесних гостей, серед яких був один із основоположників музею Орест Городиський. Генеральний Консул України Василь Корзаченко нагородив пана Ореста Городиського та панство Марію і Мирослава Ковальських "Почесними грамотами" Міністерства культури України за працю в ділянці української культури.

У виступі президента музею Ярослава Ганкевича було розкрито зміст усієї роботи музею. Зокрема він сказав: "Кожен рік додає музеєві нового досвіду, допомагає ставати на професійну дорогу. Український Національний Музей у Чікаґо був і залишається Храмом української культури. Без нього годі уявити собі українське село та місто Чікаґо. Усім відомо, що Чікаґо - це центр всесвітніх конвенцій та туризму, але не всі знають, що саме організація Чікаґо Конвеншн центр визнала нас за своїх партнерів і Український Національний Музей є першим у списку відвідин цікавих та визначних місць нашого міста.

Нашим музеєм проводяться автобусні тури спільно з туристичною міською організацією Чікаґо Нейбергуд тур. Ми знайомимо туристів нашого міста з історією та пам'ятками українського села і отримуємо найвищі оцінки. Жодна стейтова чи міська визначна подія не відбувається без презентації пересувної виставки. За минулий рік, від вересня 2005 до вересня цього року - нас відвідали 3886 відвідувачів. З них 80% - це громадяни Америки та інших країн світу.

Ми пишаємося тим, що про наші з вами успіхи в музейництві знають у багатьох країнах світу, а нещодавно ми отримали грамоту від Міністерства культури України, яку вручив нам міністр культури України Ігор Ліховий. Це вперше в історії незалежної України, що український музей, створений її доньками і синами поза межами України, нагороджується урядовою грамотою.

Протягом цього року у нас відбулося 9 виставок. Нас чекає відкриття виставки фотосвітлин із музейного архіву, що охоплює час від 1906 до 1939 року. У цих світлинах, у перших українських газетах, ви побачите процес формування української громади, її духовний ріст навколо парафії святого отця Миколая, 100-ліття якої ми відзначаємо і саме цю виставку присвячуємо цій події. 20 жовтня ми запрошуємо усіх на відкриття, щоб поклонитися пам'яти тих, хто 100 років тому думали про нас з вами".

У 1952 році Музей було створено, як архів соборної української еміграції, як оберіг духовної спадщини. Роботі музею допомагають багато людей, тож на цьогорічному бенкеті грамотами за допомогу в організації та проведенні виставок, за пропагування української культури були нагороджені Ірена Демус, Ярослава Кучма та Люба Маркевич. Виступ української оперної співачки Тетяни Торжевської музейники привітали щедрими оплесками. Особливо тепло вітали маленьку семилітню скрипальку Софійку Кирилюк.

У кожній громаді культурні громадські установи тримаються на добровільних датках добродіїв та меценатській підтримці фінансових установ, у яких знаходяться збереження українців. Музей шукає за різними джерелами фінансування, і проведення бенкету є одним із них. Адже тут ми збираємо добровільні датки меценатів і спонсорів. Тож підсумовуючи зібрані під час бенкету датки, музей повідомляє, що понад 69 000 доларів поступило у його фонди. До числа найпочесніших меценатів увійшли: Фундація "Спадщина" при Першому Федеральному Щадничому Банку "Певність" - 25 000 доларів, "МБ Банк" -10 000 доларів, пані Ірка Ткачук-Ґолуб - 10 000 доларів, Українсько-Американська Федеральна Кредитова Спілка "Самопоміч" - 5 000 доларів, та доктор Юліян Куляс - 2 000 доларів.

Треба відзначити, що для наших меценатів і добродіїв у музеї створено клімат привабливості для вкладення коштів у музейну справу та культуру.

Серед тих, хто cклав по 1 000 доларів - доктор Анатолій та Ірена Суботи, Ярослав та Марія Ганкевичі, Орест та Валя Хринівські, Ігор та Оленка Матвіїшин, Володимир та Раїса Братків, фундація Українського Геноциду 1932-1933 років.

"Приклад нашої праці в царині музейництва наочно засвідчує виняткове подвижництво та допомагає усвідомленню того, що українська громада Чікаґо - це взірець добрих справ", - сказав у своєму слові президент музею Ярослав Ганкевич.

Дирекція та управа музею складають щиру подяку усім жертводавцям, також організаційному комітетові бенкету - доктору Юрію Грицеляку, Валі Хринівській, Оленці Матвіїшин, Олі Попович та Марії Ганкевич.

Український Національний Музей у Чікаґо живе крок у крок із життям нашої громади. Він ще не одній людині відкриє таїну Українського Світу. Таким є його призначення.

Пам’ятаймо заради майбутнього!

“Лис Микита” у Чікаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers