rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 Народження Первістка Кембриджського спричинило ажіотаж у Британії

Народження правнука-спадкоємця британської королеви Єлизавети II вчинило фурор у Сполученому Королівстві. Тисячі людей кинулися до Букінгемського палацу, журналісти юрмилися біля лікарні Святої Марії в Лондоні, де в понеділок, 22 липня, на очах принца Вільяма привела на світ спадкоємця герцогиня Кембриджська Кетрін Мідлтон.
Після офіційного оголошення про народження дитини події розвивалися стрімко: журналісти і просто цікаві лондонці вирушили до Букінгемського палацу, щоб побачити на свої очі, як перед резиденцією встановлять підставку з документом, який повідомляє про народження принца.
Присутні влаштували біля воріт палацу справжнє свято: люди співали, танцювали, деякі принесли подарунки.
Знаменитості «вишикувалися в чергу» у Twitter, щоб привітати принца і герцогиню з появою первістка.
На подію в мікроблогу відреагував прем’єр-міністр Британії Джеймс Кемерон, який пообіцяв, що країна буде святкувати народження принца Кембриджського, а також Архієпископ Кентерберійський, колишня учасниця групи Spice Girls Мелані Браун і десятки інших знаменитостей.
Незабаром пішли й офіційні заяви. Молодий тато – принц Вільям – заявив, що «не міг би бути щасливішими». Його батько принц Чарльз з дружиною заявили, що вони «переповнені радістю» від народження внука.
Королева також тішиться народженням правнука, повідомляється в офіційній заяві.
У Лондоні відбудуться також офіційні заходи, приурочені до народження королівського правнука.
Син Міддлтон і принца Вільяма став третім у черзі на королівський престол і отримав титул першого в історії Великобританії принца (принцеси) Кембриджського.

 


 

 

У Єгипті спалахнули нові хвилювання, є загиблі.
Поліція наводить порядок бронетехнікою і газом

 

Прихильники поваленого єгипетського президента Мухаммеда Мурсі в понеділок, 22 липня, знову вступили в сутички з його супротивниками в центрі Каїра, в районі площі Тахрір.
Кілька сотень прихильників поваленого Мурсі організували ходу у бік американського посольства в Каїрі, протестуючи проти втручання США у внутрішню політику країни, передає «Інтерфакс» з посиланням на службу сил безпеки.
Демонстранти спробували проникнути на центральну столичну площу, де зібралися противники Мурсі, в результаті між ними почалися сутички. Учасники обох протестних акцій почали закидати одне одного камінням, пляшками зі запальною сумішшю. За словами очевидців, прихильники «Братів-мусульман» пустили в хід дробовики.
Поліція прийняла рішення нормалізувати ситуацію за допомогою сльозогінного газу. Крім того, в район заворушень була скерована бронетехніка. Відтіснені прихильники Мурсі попрямували до Університетського мосту, що виходить на площу Гіза перед університетом. Вже кілька тижнів там проводять свої мітинги «Брати-мусульмани».
Як повідомили з трибуни на самій площі, три людини загинули. Однак офіційно ці відомості наразі не підтверджуються. Місцеве телебачення передає, щонайменше, про одного загиблого. Ще 26 людей отримали поранення. Затримано сім прихильників ісламістів. У двох з них вилучено вогнепальну зброю. Як розповідають ті, хто підтримує нову владу, коли з’явилася армія, їхні супротивники почали поспіхом ховати свою зброю, передає ИТАР-ТАСС.
Сутички не обмежуються столицею – на відстані 20 км на північ від Каїра, в місті Кальюб, ситуація аналогічна. Заворушення спалахнули після того, коли ісламісти перекрили головну дорогу в Олександрію. Сотні місцевих  мешканців вийшли на трасу, щоб їх розігнати. Зрештою, їм вдалося витіснити ісламістів з міста, бійки змістилися до околиць міста. Через ці сутички армія перекрила бронетехнікою низку в’їздів до столиці, побоюючись, що прихильники Мурсі підуть маршем на Каїр. Є повідомлення про трьох загиблих.
Нагадаємо, що армія Єгипту оголосила про повалення президента Мурсі 3 липня, після чого взяла його під арешт, пояснивши це міркуваннями безпеки. Мурсі переміг на виборах глави держави в 2012 році, висуваючись від ісламістської партії «Брати-мусульмани». Народні хвилювання призвели до відставки вже другого президента, першим був Хосні Мубарак, повалений у лютому 2011 року. Після перевороту було призупинено дію Конституції. Військові вибрали Адлі Мансура на посаду тимчасового президента країни до проведення нових виборів.

 

«Аль-Каїда» взяла на себе відповідальність за штурм іракських в’язниць

 

Міжнародна терористична мережа «Аль-Каїда» взяла на себе відповідальність за збройний напад на сумнозвісну «Абу-Грейб» і ще одну іракську в’язницю, який стався в ніч з неділі на понеділок 22 липня.
Хоча, в цілому, бойовики зазнали невдачі, в результаті штурму втекли близько 500 ув’язнених, передає Reuters.
Терористи іракського крила «Аль-Каїди» – угрупування «Ісламська держава в Іраку і Леванті» – заявили, що готували операцію протягом кількох місяців. Напад було здійснено терористами рівно через рік після того, коли лідер іракського відділення «Аль-Каїди» Абу Бакр аль-Багдаді оголосив про старт кампанії «Ламання стін», пріоритетною метою якої є звільнення ув’язнених членів угруповання.
«У відповідь на заклик святого воїна шейха аль-Багдаді здійснити благословенний план «Ламання стін» загони моджахедів після місяців підготовки вирушили штурмувати дві найбільші в’язниці уряду сафавідів», – сказано на одному з ісламістських сайтів. (Сафавіди – назва династії, яка правила Іраном в XVI-XVIII ст., в даний час використовується радикальними сунітами в якості принизливого терміну для шиїтських мусульман).
Облога бойовиками Центральної багдадської в’язниці в Абу-Грейбі і виправної установи в районі ет-Таджи поблизу Багдада тривала протягом декількох годин. Нападники використовували міномети і смертників з бомбами. На початку операції біля входів у в’язниці вибухнули заміновані автомобілі, якими керували смертники.
Військовим вдалося відбити атаку тільки до ранку понеділка, коли на допомогу були викликані бойові гвинтокрили. Під час зіткнень загинули не менше, ніж 20 співробітників служби безпеки і ще стільки ж арештантів. Атака виявилася не настільки вдалою, як очікували бойовики: вони не змогли прорватися на територію в’язниць і звільнити всіх ув’язнених і змушені були тікати.
Однак зі сумновідомої в’язниці в Абу-Грейбі все ж вирвалися близько 500 ув’язнених, повідомив член парламенту Хакіма Замілі. Більшість з них – високопоставлені члени руху «Аль-Каїда», багато з яких були засуджені до смертної кари. Ще до офіційного визнання участі «Аль-Каїди» в проведенні операції представники органів безпеки Іраку припускали, що мова йде саме про напад членів цього угруповання.
В інших районах Іраку також відбулися зіткнення: у місті Мосул смертник в’їхав у автоколону на начиненому вибухівкою автомобілі. В результаті – загинули 33 людини, більшість з них – співробітники сил безпеки. У цілому, за останній місяць в результаті нападів бойовиків загинули близько 600 осіб, це найбільша кількість загиблих за місяць після кровопролитного повстання в 2006-2007 роках проти американської окупації, коли кожен місяць ознаменовувався приблизно трьома тисячами жертв.
У Центральну в’язницю Багдада була перейменована в 2009 році в’язниця «Абу-Грейб», яка отримала погану славу після серії скандалів зі знущаннями американської охорони над іракськими в’язнями. У 2006 році вона була передана іракській владі і закрита. Спочатку планувалося переобладнати її під сховище і ніколи більше не використовувати за прямим призначенням. Однак через три роки її знову ввели в експлуатацію.
Раніше ця ж в’язниця стала символом звірств режиму Саддама Хусейна, тому що в ній катували і стратили, за деякими даними, понад чотири тисячі політичних супротивників колишнього іракського керівництва.

 

Новий король Бельгії відмовився помилувати в’язнів

 

Новий король бельгійців Філіп вирішив не оголошувати «колективного помилування» з нагоди свого сходження на престол, повідомили у вівторок, 23 липня, місцеві ЗМІ. Король Альберт Другий зрікся у неділю, 21 липня, престолу на користь свого сина – 53-річного наслідного принца Філіпа, який став сьомим за рахунком бельгійським монархом. Причиною цього рішення 79-річний король назвав стан свого здоров’я, пише РІА «Новости».
Востаннє «колективне помилування» ув’язнених, засуджених до тюремного ув’язнення на термін не більше, ніж шість місяців, було оголошено в 1993 році тодішнім бельгійським монархом Бодуеном з нагоди головування Бельгії в Європейському Союзі.
На думку професора з конституційного права Еммануеля Вандербоша, королівське помилування, колективне або індивідуальне, суперечить міжнародному праву, згідно з яким тільки судова влада має право ухвалювати рішення за вироком щодо злочинців.
У 2012 році король Альберт Другий помилував 96 засуджених. У Бельгії монарх формально є главою держави, але реальна влада зосереджена в руках прем’єр-міністра.

 

Французька поліція зупинила заворушення в передмісті Парижа

 

Французька поліція в ніч на понеділок, 22 липня, зупинила масові заворушення в місті Трапп (Trappes) під Парижем. За словами міністра внутрішніх справ Франції Мануеля Валля, ситуація в місті перебуває під контролем.
Уночі проти понеділка у Траппі було чутно кілька пострілів, проте поліції так і не вдалося встановити, де вони відбулися і що стало причиною. За словами Валля, увечері в неділю, 21 липня, ситуація в місті залишалася напруженою. Поліція побоювалася, що заворушення, що почалися в п’ятницю, 19 липня, продовжаться. Проте під час поліцейської операції, яка тривала до третьої ранку понеділка, жодних серйозних подій зареєстровано не було. Для патрулювання міста був задіяний вертоліт.
Приводом для заворушень у Траппі стало затримання 21-річного мусульманина, який посварився з поліцією через нікаб його дружини, який співробітники правоохоронних органів вимагали зняти відповідно до законодавства Франції. Чоловік побився з поліцейським, його затримали і привезли у відділок поліції. У той же день близько 300 людей прийшли до будівлі поліційної дільниці, де утримувався мусульманин, і закидали її камінням.
Вранці в суботу затриманого випустили, найближчим часом очікується суд у справі про напад на представника влади. Незважаючи на звільнення молодої людини, заворушення в місті продовжилися: за вихідні спалено близько 20 машин, чотирьох учасників масових заворушень затримано.

 

У Китаї – землетрус магнітудою 6,6. Є загиблі

 

На північному заході Китаю, в повіті Дінс провінції Ганьсу, у понеділок стався землетрус магнітудою 6,6. При цьому підземні поштовхи відчувалися в повітах Баоцзі, Ханьчжун і Сяньян, сусідній провінції Шеньсі. Про це повідомив Китайський сейсмологічний центр.
Щонайменше, три людини загинули. Всі вони – мешканці повіту Міньсянь. Як повідомляють китайські ЗМІ, «підрахунок загиблих триває». На місце НП виїхала робоча група.
Координати землетрусу: 34,5 градуса північної широти і 104,2 градуса східної довготи. Його осередок залягав на глибині 20 км. Землетрус стався о 07.45 за місцевим часом (2.45 за Києвом), передає ИТАР-ТАСС.
Потім о 09.12 (4.12 за Києвом) стався ще один поштовх – магнітудою 5,6.
При цьому раніше Геологічна служба США оцінила силу першого підземного поштовху в 6,1 бала. За її даними, епіцентр підземних поштовхів зафіксовано на відстані 172 км від міста Ланьчжоу, адміністративного центру провінції Ганьсу. Осередок залягав на глибині 10 км.
Як передають китайські ЗМІ, коливання відчувалися в Ланьчжоу.
Нагадаємо, у квітні 2013, в китайській провінції Сичуань, стався землетрус, магнітуда якого сягала, за різними даними, від 6,6 до 7,0; він стався о 8.02 за пекінським часом в суботу, 20 квітня. Епіцентр розташовувався біля міста Яань, вогнище залягало на глибині 12-13 кілометрів. Кількість жертв землетрусу перевищила 100 осіб.
 

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers