rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ На Одещині ще й не така є Врадіївка

Повстання мешканців Врадіївки проти вовкулаків у погонах уже переростає у всеукраїнську хвилю масових протестів. На мітингу, який провели в Одесі активісти ВО «Свобода» під стінами облдержадміністрації, головними гаслами були: «Міліція ґвалтує – ОДА кришує» та «Врадіївка повстала – повстане й Одещина».

Свободівці апелювали до голови ОДА Едуарда Матвійчука як представника Президента з вимогою припинити в області сваволю місцевих чиновників, правоохоронців, прокурорів. Націоналісти також вимагали відкриття гарячих ліній для людей, що постраждали від свавілля міліціянтів. У заході взяв участь народний депутат, уповноважений представник ВО «Свобода» на Одещині Павло Кириленко.

 Title 
 

 Застереження губернаторові Одещини

Виступаючи перед присутніми, керівник Одеської «Свободи» Андрій Маляс розповів про подібні до врадіївських факти, які мали місце на Одещині. Так, у квітні минулого року гучна справа сталася у Балті. 17-річну дівчину Анжеліку Папуру за 2 тижні до власного весілля виявили повішеною в приватному будинку, де вона проживала з нареченим. Її батьки саме його підозрюють у вбивстві. Хоч, за словами матері Анжеліки, на тілі доньки були численні синці та сліди побоїв, але правоохоронці заявили, що стався суїцид і відмовили в порушенні кримінальної справи. Байдужість міліції пояснюється тим, що у скоєнні злочину рідні підозрюють сина впливового місцевого депутата-регіонала.
Таких прикладів безліч. Учасники акції понаклеювали на вхідних дверях ОДА листівки з фото про злочини й запитаннями до влади, чи будуть знайдені й покарані їх винуватці. А на одній з листівок націоналісти заявили в ультимативній формі: «Або свавілля влади припинить обласний намісник Януковича, або це зробить громада. Як у Врадіївці!»
Активно протидіє незаконним каральним заходам з боку правоохоронних органів щодо затриманих і підозрюваних громадська організація «Центр міжнародного правового захисту», яку очолює досвідчений правник Ефтехар Хатак. Він влаштовує круглі столи й прес-конференції, де постраждалі і їхні родичі наводять факти сваволі вовкулаків у погонах, разом із ними бере участь у пікетуванні прокуратури Одеської області. Останнього разу учасники мітингу передали до облпрокуратури 10 заяв на перегляд кримінальних справ. Географія таких звернень охоплює Овідіопольський, Білгород-Дністровський, Березівський, Роздільнянський райони, міста Балту й Одесу. Мітингуючі вимагали звільнити з посад начальника Овідіопольского райвідділу міліції та прокурора цього району, взяти під контроль розгляд справ, поданих «Центром міжнародного правового захисту». А справи ці вкрай гучні й навмисне заплутані.

Title  

 Пікетування Одеської обласної прокуратури

 

В Овідіопольському районі понад три роки тривала судова тяганина у справі про вбивство 17-річної Світлани Колесникової. Тоді тіло дівчини знайшли її батьки, а поруч із нею – непритомного й побитого місцевого мешканця Юрія Крутельова, якого і звинуватили у вбивстві. Родичі й односельці юнака переконані, що над дівчиною вчинив розправу хтось інший, а його просто підставили. Адже жодна з експертиз не вказала, що злочин здійснив саме Юрій. Та залишивши без уваги докази захисту, не заслухавши свідків, суд засудив його на довічне ув’язнення.
Мешканці двох сусідніх сіл – Новоградівки й Мар’янівки Овідіопольського району – ополчилися проти місцевої міліції, звинувачуючи правоохоронців у тім, що вони створили справжню банду і тероризують навколишні села. Під їхнім заступництвом діє організація, яка вербує школярок для особливих клієнтів. Тих, хто багато знає, «прибирають». Про свої підозри селяни прийшли розповісти головному прокуророві області – кажуть, на рахунку вовкулаків у погонах понад шість жертв, здебільшого, це неповнолітні дівчата. Та нерідко такі злочини залишаються або без розгляду, або за них притягують до відповідальності непричетних до справи людей.
У цьому пересвідчилася і Лариса Самофалова з Мар’янівки. Вона розповідає: «Мою дочку, 16-річну Наталію, повісив працівник міліції, вона таємно зустрічалася з одним із членів банди, тож була в курсі її справ. Її вбили прямо у нас вдома і повісили в сараї. На шиї, окрім сліду від мотузки, є слід від удавки. Але мені сказали – самогубство».

  Title
 

 Акція протесту біля Одеської облдержадміністрації

Саме в Овідіопольському районі з’явилася і «своя» Оксана Макар. 16 листопада 2012 року, в селі Калаглія, двоє чоловіків (одному 23, другому 32 роки) зґвалтували 14-річну дівчину: перебили їй хребет і розірвали геніталії. Пообіцявши ввечері відвезти Світлану і її подругу додому, чоловіки затягнули їх у свою квартиру. Подрузі вдалося втекти, а Світлану до самого ранку насильники жорстоко били, гасили об неї недопалки і ґвалтували у розбещеній формі. Правоохоронні органи тривалий час цю ситуацію ігнорували.
У присвяченій цій темі програмі на одному з національних телеканалів виступив адвокат миколаївської жертви насильників – Оксани Макар. Микола Катеринчук закликав одеситів у випадку зі Світланою стати на захист правосуддя так само, як це зробили мешканці Миколаєва. У відповідь на це громадськість Одеси 31 січня 2012 року провела під стінами Одеського обласного управління МВС акцію протесту проти бездіяльності правоохоронних органів щодо насильників, які до того часу перебували на свободі. Врешті-решт, під тиском мас-медіа й громадськості, ґвалтівників було відправлено в СІЗО, і справа зрушила з мертвої точки. Здавалося б, можна зі спокійною душею чекати на судовий вердикт стосовно моральних виродків. Та вже через три дні, за рішенням апеляційного суду, зі СІЗО випустили одного зі звинувачених, який виявився племінником впливового місцевого чиновника. Справа враз загальмувала, і винні досі не покарані.
Подібних резонансних злочинів на Одещині хоч греблю гати, тут ще й не така є Врадіївка. Та більш ніж дивно, що досі державні інстанції чомусь не поцікавилися станом справ у Овідіопольскому районі, який вже давно претендує на першість за кількістю явних порушень у правоохоронній системі. А тим часом одесити, за прикладом миколаївців, дедалі частіше виходять на акції протесту, бо не в змозі далі мовчки терпіти міліцейське свавілля. Їхня мета – змусити правоохоронців і суддів працювати, керуючись законом.

Фото автора

 


 

 

УДАР подарував жертві врадіївських
ґвалтівників гроші та лист від нардепів

 

 Title 
  

Виконувач обов’язків голови виконкому Миколаївської обласної організації партії "УДАР" Євген Шевченко відвідав постраждалу Ірину Крашкову, яка досі перебуває у лікарні. Шевченко передав Ірині матеріальну допомогу, яку зібрали депутати Верховної Ради, члени міжфракційного об’єднання "Рівні можливості", повідомляє прес-служба партії.
 У листі нардепів Ірини Геращенко, Валентина Наливайченка та Ростислава Павленка зазначається: "Ви, Ірино, сьогодні є прикладом боротьби з насильством для багатьох жінок і чоловіків, боротьби проти безкарності і деградації правоохоронної системи. Те, що Ви не побоялися вголос назвати імена Ваших кривдників, стало для багатьох громадян прикладом боротьби проти системи".
Ірина Крашкова в свою чергу висловила подяку всім тим, хто підтримував і підтримує її зараз. "Без підтримки людей, які не залишились байдужими до мене, я б, мабуть, не змогла витримати все те, через що мені довелось пройти. І тому я дуже вдячна всім, хто залишається зі мною поруч", - сказала вона.
Нагадаємо, 11 липня лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко відвідував Крашкову і прокуратуру Миколаївської області.
Довідка
У Врадіївці 26 червня троє чоловіків затягнули в автомобіль 29-річну жінку, вивезли її в лісосмугу біля села Сирове, побили і зґвалтували. У постраждалої - відкриті переломи черепа, різані рани на голові, обличчі, множинні удари і гематоми. Жінці вже зроблено дві хірургічні операції, стан її розцінюється як тяжкий.
Жертва насильства повідомила слідчому, що її побили і зґвалтували два офіцери міліції - лейтенант Дмитро Поліщук та старший лейтенант Євген Дрижак. У побитті також брав участь місцевий таксист.
Поліщук і таксист затримані, у Дрижака, за даними правоохоронців, є алібі - він нібито в момент злочину чергував у райвідділку.
Перебування другого міліціонера на волі і викликало протести з боку місцевих жителів, які вимагали його негайного арешту. 1 липня вони протестували біля райвідділку міліції з вимогою притягнути до відповідальності причетних правоохоронців.
2 липня Дрижака перевели зі статусу свідка в статус підозрюваного у кримінальному провадженні і заарештували.
Захарченко вважає, що основною причиною резонансних подій у селищі Врадіївка (Миколаївська обл.) після зґвалтування та побиття місцевої жительки стала безвідповідальність окремих керівників місцевої міліції.
4 липня президент України Віктор Янукович закликав показово покарати винних у врадіївському злочині.

Нардепи-регіонали Марков і Ківалов чубляться, а в одеситів – волосся дибки

Зомбомобіль для влади і «азіровка» для громадян

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers