rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 У МВС пропонують заборонити учасникам мітингу приховувати обличчя

У Міністерстві внутрішніх справ (МВС) підготували доповнення до законопроекту про мирні зібрання. У МВС пропонують заборонити учасникам вуличних акцій носити зброю, а також приховувати обличчя під масками і каптурами. Відповідальність за порушення порядку під час мітингів пропонується покласти не тільки на хуліганів, а й на організаторів акцій, для чого МВС ініціює зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.
Додатки не підтримують ані правозахисники, ані представники профільного комітету Ради, передає “КоммерсантЪ-Україна”.
10 червня заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк повідомив про підготовані міністерством зміни до законопроекту про мирні зібрання. Нагадаємо, цей документ минулого тижня підтримав комітет Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Пан Ратушняк вважає термін у 48 годин “оптимальним”. “Якщо будуть подані дві однакові заявки на проведення акцій в одному місці від двох протиборчих організацій, міліція повинна мати час на підготовку, місцева влада - на те, щоб звернутися до суду з проханням заборонити конфліктні заходи, а суд - на винесення рішення”, - сказав він.
Крім того, в МВС хочуть уточнити перелік предметів, які заборонено мати організаторам та учасникам мирного зібрання.
“Це зброя, колючо-ріжучі предмети та предмети, які можуть бути використані для заподіяння тілесних ушкоджень, боєприпаси, піротехнічні вироби, вибухові, легкозаймисті та їдкі речовини”, - розповів пан Ратушняк.
Представники комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та правозахисники не підтримали ініціативи МВС з приводу відповідальності для організаторів та учасників акцій.
“Так, у законі можна уточнити перелік небезпечних предметів, однак заборону на маски запроваджувати не варто. Як і кримінальну відповідальність для учасників або організаторів мітингу. А то це буде закон, спрямований проти свободи мирних зібрань”, - заявив глава комітету Валерій Пацкан (УДАР), додавши, що вже восени законопроект буде внесено до сесійної зали.
З паном Пацканом згоден і голова Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров: “Остання пропозиція (про введення відповідальності для організаторів мітингів - ред.) є неприйнятною. Щоб ця відповідальність настала, цілком достатньо підсунути провокатора”.
У громадських організаціях також виявилися не готові до жорсткого регламентування вуличних акцій. “Це закручування гайок за російським сценарієм. Аналогічні зміни до закону внесли в РФ після заворушень на Болотній площі. І наша влада теж демонструє далеко не мирне ставлення до учасників мирних зібрань, розглядаючи їх як екстремістів. Вихід один - збирати молодь, виходити на вулиці і не допустити схвалення законопроекту”, - заявив учасник Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” Михайло Лебедь.
Нагадаємо, в квітні правозахисники запропонували узаконити спонтанні мирні збори.

 


 

 

Вже в суботу відбудеться об’єднавчий з’їзд опозиції

 

Урочистий об’єднавчий з’їзд об’єднаної опозиції “Батьківщина” відбудеться 15 червня на Михайлівській площі в Києві.
Про це “Українській правді” повідомили в прес-центрі партії.
Згідно з інформацією, до “Батьківщини” доєднаються “Фронт змін”, партія “Реформи та порядок”, “а також деякі представники “Народного руху” ( Борис Тарасюкта інші)”.
Окрім того, в прес-службі не виключили, що до об’єднання можуть долучитися представники й інших політичних сил.
У зв’язку зі злиттям з партією “Батьківщина” партії “Фронт Змін” і “Реформи та порядок” саморозпустяться. Про це 10 червня заявив депутат фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв в ефірі ICTV.
“Це буде злиття партій, без сумніву. Згідно із законом. Юридично партії зіллються”, - додав Соболєв.

 

Під Києвом розбився Як-52 – через те, що
генерал СБУ смикнув не той важіль

 

 Title 
  

8 червня біля аеродрому “Чайка” під Києвом впав навчальний літак Як-52. Трагедія трапилася з вини генерал-майора СБУ в запасі Віктора Шейбута, який летів як учень. Про це повідомило джерело в правоохоронних органах.
Як розповіло джерело, під час польоту, коли літак був на висоті 150 метрів, диспетчер передав по рації пілотові, щоб той підняв шасі. Віктор Шейбут, який у той час керував літаком, нібито перепитав, як це зробити, повідомляє НБН.
Після цього інструктор йому пояснив, що треба смикнути важіль, але генерал нібито натиснув не на той важіль і заглушив мотор. Після цього літак зірвався в піке і впав. Причому, за словами джерела, удар об землю був такої сили, що в інструктора, який загинув у катастрофі, нібито вивалилися очі.
Як повідомлялося, унаслідок катастрофи загинув пілот, пасажира у тяжкому стані госпіталізовано в одну з лікарень Києва.
Загиблим пілотом виявився 64-річний майстер спорту з вищого пілотажу Анатолій Довгопол, пілот з 40-річним стажем і тисячами годин нальоту, чемпіон України з вищого пілотажу.
Як з’ясувалося пізніше, в аварії постраждав перший заступник голови Державної міграційної служби, генерал-майор СБУ в запасі Віктор Шейбут, який перебуває в лікарні у тяжкому стані.
За фактом аварії навчального літака розпочато розслідування. Водночас у прес-службі Міністерства інфраструктури України повідомили, що розслідування події, яке здійснює комісія Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, перебуває на контролі віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула.

 

У журналістки Тетяни Чорновіл “вилучили”
авто після відвідин “Межигір’я”

 

Міліція забрала авто журналістки Тетяни Чорновіл на штрафмайданчик після акції під резиденцією Віктора Януковича “Межигір’я” 6 червня. Про це вона написала у своєму блозі на “Українській правді”.
“У День журналіста я поїхала на традиційне журналістське святкування під резиденцію “Міжигір’я” і втратила автомобіль. Його забрала міліція, і ось вже кілька днів він “закритий” на штрафмайданчику у Вишгороді”, - пише вона.
“Автомобіль, по суті, вкрадено, адже мене навіть поряд не було, коли евакуатор забирав його з майданчика біля сільського цвинтаря, де похований мій дідусь”, - уточнила журналіст.
“Я намагалася забрати авто з штрафмайданчика в суботу. Однак стосовно мене на штрафмайданчику і в міліції існує інструкція, що авто я можу забрати лише з дозволу начальника Вишгородського райвідділку. Його на роботі не було, і я не впевнена, що для мене він колись там буде...” - зазначає Чорновіл.
“Підстави вилучення авто я дізналася з акту, який мені вручили на штрафмайданчику - “затримання транспортного засобу здійснено згідно статті 265 частина 2”, - пише вона.
“Цією статтею передбачено вилучення авто у разі скоєння водієм певних перерахованих правопорушень. Я не могла їх скоїти навіть тому, що мене і близько не було. За моєї відсутності автомобіль могли вилучити у випадку, якщо “розміщення транспортного засобу у місці затримання суттєво перешкоджає дорожньому руху”. Майданчик біля цвинтаря - це тупик”, - вказує журналістка.
“Одне слово, я зіткнулася зі звичайнісіньким “безпределом”, - підсумувала Чорновіл.
Нагадаємо, що 24 серпня 2012 року журналіст Тетяна Чорновіл проникла всередину резиденції “Межигір’я” та відзняла дебаркадер Януковича.

 

Медики закликають заборонити магнітну
іграшку, через яку доводиться оперувати дітей

 

Title  
  

Тільки в київському “Охматдиті” прооперували 11 малюків, які проковтнули магнітні кульки-неокуби.
Магнітну головоломку в Україні почали продавати п’ять років тому. За цей час українці купили понад 50 тисяч упаковок неокубу. У рекламних брошурах компанії продавці іграшки розхвалюють її на всі заставки. Судячи з реклами, більш корисної штуки для розуму і дозвілля і бути не може, зазначає “КП”.
Але українські медики іншої думки. Фахівцям “Охматдиту” доводиться по кілька разів на рік оперувати діток, які стали жертвами “просунутої” гри. Всього прооперували 11 дітей.
“Ця іграшка надзвичайно небезпечна для маленьких дітей, - каже завідувач відділення хірургії “Охматдиту”, заслужений лікар України Михайло Сільченко. - Магніти в неокубі дуже сильні. Якщо їх скласти в ланцюжок, він може витримати молоток. Що відбувається, коли дитина ковтає кілька таких кульок? Магніти притягуються один до одного і протягом кількох днів у стінці кишківника виникають пролежні і розвивається перитоніт. Єдиним порятунком у такій ситуації є операція”.
Сільченко зазначає, що якби батьки відразу зверталися по медичну допомогу, наслідки були б не такими серйозними.
“Найкраще надавати меддопомогу протягом 30-40 хвилин, після того як дитина проковтнула кульки, - каже Сільченко. - Тоді чужорідне тіло можна дістати без хірургічної допомоги з допомогою ендоскопічних інструментів. Але, як правило, батьки помічають біду занадто пізно – через два-три дні, коли у дитини починає сильно боліти живіт. Я раджу батькам у жодному разі не купувати цю іграшку. А нашій владі слід заборонити ввезення неокубу в Україну”.
Нагадаємо, торік гра-головоломка ледь не призвела до смерті маленького хлопчика. У Севастополі 8-річному Данилку, який проковтнув понад 30 дрібних магнітних кульок, зробили унікальну операцію, успішно витягнувши всі чужорідні предмети.

 

Київські школярі знайшли спосіб
врятувати каштани: 72 грн. за одне дерево

 

Троє школярів Києва запропонували рішення для порятунку столичних каштанів від каштанової молі. На їхню думку, її може знищити така комаха, як трихограма. Вона бореться зі сільськогосподарськими шкідниками кукурудзи, соняшнику, капусти, перцю, помідорів, баклажанів, її навіть розводять у спеціальних лабораторіях.
Школярі пропонують поміщати комах у невеликі пластикові контейнери і підвішувати до каштанів, а трихограми будуть поступово знищувати міль.
Діти підрахували, що на одне дерево доведеться витратити всього 72 гривні: підвішувати контейнери потрібно тричі на рік, на одне дерево піде 12-14 тисяч комах, а вартість 50 тисяч таких комах становить 250 гривень.
Заступник голови Київської міської державної адміністрації Руслан Крамаренко повідомив, що КМДА оцінило пропозицію школярів.
“Ці хлопці стали переможцями у нашому конкурсі “СтратегіЯ”. Їхня пропозиція нам дуже сподобалося, і зараз разом з “Київзеленбудом” ми думаємо, як можна її реалізувати. Адже підвішувати ці контейнери можуть навіть волонтери”, - розповів він.
У Національному ботанічному саду імені Гришка на Печерську поки що до пропозиції ставляться скептично.
“Звичайно, потрібно провести експеримент. Боюся, щоб знищити міль на каштанах у Києві, де дуже велике забруднення, за допомогою цих комах буде важкувато, надто багато їх буде потрібно. Але треба спробувати”, - сказав заступник директора Ботсаду Микола Шумик.
Нагадаємо, у квітні 2013 року на Хрещатику висадили каштани сорту Бріотті, які незабаром зацвіли не червоними, як належить, а білими квітами. Лише два каштани з висаджених 289 виявилися сорти Бріотті, який стійкий до каштанової молі.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers