rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Особисте життя як фактор політики

Оголошення подружжя Путіних про своє розлучення стало інформаційною бомбою не тільки в Росії, але й у всьому світі. Чого тільки не пишуть і не говорять про цю подію, скільки коментарів, прогнозів, жартів, колажів можна побачити цими днями. Можна сказати, що звичайнісінька для пересічних людей річ – припинення шлюбу – стає суперсенсацією, якщо стосується знаменитостей, всесвітньовідомих людей, а тим більше – політичних фігур світового масштабу.

  Title
 

 Адам і Єва. Альбрехт Дюрер

Але ж політики – теж люди. І вони переживають усе те, що переживаємо й ми. Проте увага до них є настільки великою, рівень їхньої несвободи настільки значним, що часто особисте життя хоче чи не хочеш, а стає фактором політики. І цей фактор може вагомо вплинути на все…
Ось про це сьогодні і поговоримо.

Чоловіки минулого: що було?

Є стійка думка, що чоловіки за своєю природою полігамні, тобто, схильні до зв’язків не з однією жінкою. Під цей факт підводять і теорію – щоб людство вижило, перші чоловіки мали запліднювати якомога більше жінок, щоб якомога більше дітей вижили і продовжили, своєю чергою, рід.
Навіть першому чоловікові в християнській традиції – Адамові – деякі теорії (зокрема, кабалістична,і деякі християнські джерела, що не увійшли до біблійного канону) приписують двох жінок. Першою дружиною Адама, згідно з цими уявленнями, була Ліліт, а уже другою – Єва.
Не будемо втручатися у дискусії щодо таких важливих і глибинних біблійних тем. Тим більше, що Біблія називає Єву першою і єдиною жінкою Адама. Однак і тут, згідно з деякими твердженнями, вони з часом були примушені до окремого проживання, тому що Адама було вигнано з Раю, начебто, до Індії, а Єву – на Аравійський півострів.
Перейдемо до тих очільників держав, про яких маємо певні історичні дані.
З відомих державних мужів тільки князь Ігор, основоположник київської династії князів, що їх пізніше назвали Рюриковичами, мав одну дружину – легендарну княгиню Ольгу. Всі інші у цьому сенсі була набагато більш полігамними чоловіками.
Князя Київської Руси-України Володимира Святославича історія назвала Великим, але його особисте життя вражає масштабами полігамності. Відомо, що до прийняття християнства Володимир утримував великі гареми. 300 наложниць у нього було у Вишгороді, 300 – у Білгороді (зараз c. Білогородка), 200 – у Берестові. Але літописці фіксували тільки «законні шлюби» князя і нащадків від них.

Title  

 Володимир і Рогніда. Антон Лозенко

 

Перший шлюб Володимира стався, ймовірно, взимку 978/979 рр. Друга жінка – Рогніда – була зґвалтована ним на очах у батька, після чого примусово стала другою дружиною Володимира взимку 980 р.
З літа 980 р. третьою дружиною Володимира стала вдова Ярополка I Святославича, яку називали грекинею. Подальша доля «грекині» невідома. Далі були Малфріда (? – 1002) – чешка за походженням, напевно, княжого роду, Адель – донька перемишльського князя одного з хорватських князівств. Шлюб близько 981 р. Далі – безіменні 2-а чешка, 1-а болгарка – шлюб після тривалої війни проти Волзької Булгарії у 985 р., 2-а болгарка, нарешті, Анна Порфірогенета (963 – 1011), сестра імператора Василія ІІ (дочка імператора Романа II) після Херсонеської війни у 989 р.
Ну, і що б сказали про сучасного політика, якби його особисте життя було таким бурхливим? Мабуть би обмили йому всі кісточки, затаврували найгіршими епітетами. А Володимиру нічого – залишився Великим, і на купюрах Незалежної України маємо його лик.
Навіть Князь Руси Ярослав, названий Мудрим, мав двох жінок – Анну та Інґігерду (Ірину) – дочку шведського короля Олафа (Olof).
Багато хто з пізніших Рюриковичів давали приклади багатоженства і при цьому сполучали таке з державною діяльністю.

  Title
 

 Маркіза де Помпадур. Е. Буше

Довідники стверджують, що віддаленими нащадками Рюрика за жіночою лінією є всі сучасні монархи Європи, кілька американських президентів, письменники, артисти, зокрема, Джордж Вашингтон, Джордж Буш, Вінстон Черчилль, Симон Болівар, Веллінґтон, кардинал Ришельє, Отто фон Бісмарк, Рубенс, Тулуз-Лотрек, Байрон, Олександр Дюма, Джонатан Свіфт, Жан-Поль Сартр, Антуан де Сент-Екзюпері, Роберт Льюїс Стівенсон, Фрітьйоф Нансен та багато інших..
Це можна пояснити тим, що Рюрик є спільним предком європейських аристократів через трьох жінок: Анну Ярославну, королеву Франції, Марію Добронегу та Збиславу Святополківну, королеву Польщі.
За так званим генетичним паспортом представники роду Рюриковичів чоловічої статі належать до Y-хромосомних гаплогруп N1c1 та R1a1.

Title  

 Гітлер і Єва Браун із чужими дітьми

 

Славетний Богдан Хмельницький був одружений тричі, але певним чином вимушено: перша дружина його Ганна Сомківна – мати всіх його дітей. З нею Богдан взяв шлюб біля 1625 – 1627 років. Померла передчасно; другий шлюб на початку 1649 року зв’язав його з колишньою жінкою його ворога Чаплинського – Мотроною, найбільшим коханням гетьмана, яка була страчена його сином Тимошем у травні 1651 року за підозрою у зраді; влітку 1651 року Богдан Хмельницький одружився втретє з Ганною Золотаренківною, міщанкою з Корсуня, вдовою полковника Пилипа (Пилипця). Радниця Хмельницького і розпорядник сімейного скарбу, вона надовго пережила його, і в 1671 році стала черницею з ім’ям Анастасія у Києво-Печерському жіночому монастирі.
Історія монархічних правлінь різних часів також породила різні форми виходу зі ситуації, коли чоловік має офіційну дружину, але, у той же час, його серце віддано іншій, з якою він офіційно пов’язати свою долю не може. Так виник фаворитизм, який згодом отримав і зворотну форму – коли могутня і багата жінка робила своїми фаворитами чоловіків – достатньо тут згадати хоча б імператрицю Катерину Другу, яку історія іменує вінценосною блудницею.
Можливо, найзнаменитішою фавориткою середньовіччя була чарівна коханка короля Людовіка 15-го маркіза де Помпадур, чиє ім’я стало символічним – подібних жінок неофіційно називали помпадуршами, а відкрито і серйозно при дворі Людовіка – «офіційною фавориткою» (фр. maitresse en titre).
Таких «метрес», тобто, коханок, мав при живій дружині Катерині Першій – і не соромився того – імператор Росії Петро, якого в російській історії також іменують Великим.
ХХ сторіччя надає численні приклади ситуацій, коли відомі політики, очільники держав, що здавалися всемогутніми, також змушені були таїтися від оточення і громадськості.
Перший глава СРСР Володимир Ленін до кінця життя був одружений на Надії Крупській, але таємно любив Інесу Арманд, заміжню жінку і багатодітну матір, яка відповідала йому взаємністю. Соратники свідчили, що за гробом Інеси Ленін йшов з абсолютно вбитим виглядом.
Своїй другій дружині Сталін неодноразово зраджував, і є версія, що вона покінчила зі собою після того, коли якийсь простодушний охоронець відповів їй телефоном, що Сталін на дачі з дружиною одного воєначальника. Прізвище того воєначальника історикам відоме.
При всій своїй абсолютній владі Адольф Гітлер до останніх днів ретельно приховував багаторічну коханку Єву Браун, про існування якої знало лише найближче коло фюрера. І останньою милістю Гітлера їй, нагородою Єві за багаторічне її життя у тіні, стало укладення офіційного шлюбу з нею перед самим самовбивством, причому Єва добровільно розділила долю свого чоловіка, так і не встигнувши насолодитися положенням дружини глави держави.
Особисте життя керівників СРСР і радянської України було маловідомим і, по суті, нецікавим. Лише бравий полковник Леонід Брежнєв приїхав із війни додому з іншою жінкою, зайшов до хати, щоб повідомити про це дружині Вікторії, але… вийшов до коханки, яка чекала його у машині і дав їй відбій. Яка розмова між ними відбулася, і чому Брежнєв за хвилю поміняв свої наміри, залишається таємницею. Але донька Брежнєва Галина ніколи не могла пробачити батькові цієї зради і все життя робила йому на зло – і пила, і гуляла, допоки остаточно не стала алкоголічкою. А Брежнєв продовжував жити з негарною розповнілою дружиною і тільки наприкінці життя сильно прив’язався до особистої медсестри, яка й присадила його на транквілізатори.
Його охоронці і до сьогодні не називають ім’я цієї медички, але підтверджують її існування і вплив на старого Брежнєва.
Медички мали великий вплив і на радянського маршала № 1 Георгія Жукова. При живій другій дружині Олександрі Георгій Жуков мав романи з лікарками Лідією Захаровою (дев’ять років прихованих відносин) та Галиною Семеновою, яка у підсумку і стала останньою, третьою дружиною Жукова після 15-ти років таємного роману між ними.

Чоловіки нинішні: що є?

 
 Title  Title
  Антоніна і Леонід Кравчуки  Молоді Леонід і Людмила Кучми

Керівники незалежної України по-різному будували своє особисте життя. Перший Президент України Леонід Кравчук усе життя прожив з однією жінкою – дружиною Антоніною, яка була у молодості гарною.
Другий Президент Леонід Кучма чотири роки – з 1990 до 1994-го – тримав свою дружину у Дніпропетровську, поки був у Києві нардепом та Прем’єр-міністром. Ходили чутки, що вони таким чином цивілізовано роз’їхалися без розлучення. Але коли Кучма став Президентом, то у столиці з’явилася і перша леді – уроджена росіянка Людмила Талалаєва (Туманова) по чоловікові – Кучма. Вона й народила свого часу Леонідові єдину доньку Олену, нині дружину олігарха Віктора Пінчука.
Віктор Ющенко зі своє першою дружиною Світланою Колесник мав двох дітей, але зустрів Катерину Чумаченко, завів з нею роман, що тривав із 1993 року, потім у 1998 році одружився і у другому шлюбі з нею додав до своєї дітвори ще трьох. На перших порах особливо гостро, та й потім чимало, Віктор Ющенко витерпів масу атак на свій шлюб у зв’язку з тим, що певні вітчизняні діячі пані Катерину підозрювали і навіть голосно звинувачували у співпраці з ЦРУ, а, відтак, і вплив на свого чоловіка в американський бік, вперто називаючи її Кетрін-Клер.
Звинувачення у «проамериканській» політиці залишаються і по теперішній час, але, в зв’язку з політичною пасивністю Віктора Ющенка, звучать уже рідко.
Одне видно неозброєним оком, що другий шлюб Віктора Ющенка був укладений ним за покликом серця, чому підтвердженням є та активність, з якою вже не юний пан Віктор почав робити свій маленький демографічний «вибух».
Чинний Президент України Віктор Янукович свою сімейну ситуацію не озвучує. Відомо, що через 25 років після одруження Януковичі обвінчалися, і пані Людмила сказала, що «перша дружина і перший чоловік – це від Бога. Бог нас послав один одному»

 

Title Title   Title  

 Катерина Чумаченко чиказького періоду

 Віктор, Катерина, Христина, Софійка і Тарас Ющенки

   Молодята Віктор Янукович та Людмила Настенко, листопад, 1972 рік  

 

Але Бог послав її назустріч, а чоловік відіслав додому, на Донеччину. За фактом його дружина Людмила є офіційно першою леді, але ці обов’язки не виконує, бо живе окремо від чоловіка у їхньому рідному Донецьку, де має дім, помічників та можливість вести обмежену громадську діяльність, роблячи виходи у театри та до церкви.
У ЗМІ поширюються чутки, що Президента Януковича після роботи може розрадити молода 22-річна журналістка Альона Березовська.
Причому, вперше відкрито саме вона сказала фразу: «Мене називають коханкою Януковича, але ми – друзі». Непросто було читачам уявити, як юна дівчина стає другом шістдесятирічному політикові, главі держави, і про що такі друзі можуть говорити. Сама Альона відповідає на це так: «Ви знаєте, він – людина дуже розумна. Правильно відповідає на питання, все правильно говорить... Дуже хороший, дуже добрий, дуже чуйний».
Чуйний друг чомусь узяв Альону, яка не має профільної журналістської освіти, до вузького і дуже престижного президентського пулу журналістів, які з ним їздять по всіх світах, але в журналістиці юна білявка себе не дуже проявила. А заодно і покритикувала всіх українських журналістів за те, що ті пишуть «заказуху», тобто, замовні матеріали.

Title  Title
 В. Янукович і А. Березовська
 Привіт «лохам» від успішної Альони

 

Title  

 Президент Лукашенко зі сином Миколкою

 

Зате у безпосередності їй не відмовиш. Коли журналісти запитали, яким чином у неї з’явилась дорога машина, Альона вичерпно пояснила: «Я пішла в автосалон на Столичному шосе, побачила «Мерседес», він мені сподобався, я заплатила гроші і купила його».
Читачі уявляють собі вартість «Мерседеса», отож їм неважко уявити і те, як молода дівчина дістає зі сумочки цю суму і купує собі автомобіль недосяжної мрії мільйонів працюючих.
Після цього тема Альони спочатку активно мусувалася, але потім стихла. Нині ніхто не мучиться питанням, з ким живе чинний глава держави. Були якісь натяки на офіціантку з Межигір’я Лізу та її сина, але розвитку цей сюжет не отримав.
Один з Інтернет-користувачів так прокоментував цю ситуацію: «Дуже симпатична дівчинка! Цілком не дурні і розумні очі. Вона багато досягне, якщо захоче, як – це інше питання. Ну, а якщо у них з Яником відносини, радий за його вибір. Нехай вона буде музою і натхненням у роботі!»
По сусідству у Білорусі ситуація схожа. Дружина Президента Лукашенка Галина живе на батьківщині, обов’язків першої леді не має змоги виконувати, а її чоловік у столиці – Мінську. Він скрізь з’являється у супроводі маленького сина Колі, плітки твердять, що цей спадкоємець прижитий від особистої лікарки (знову знайома тема).
Отож, розлучення Путіна у контексті усього вищевикладеного не виглядає чимось особливим.
Безпрецедентним у російській історії є те, що керівник країни, як простий громадянин, оголосив про свою шлюбну невдачу. У перерві балету «Есмеральда» Путін із дружиною підійшли до телерепортера і він сказав: «Вся моя діяльність і робота пов’язані з публічністю, з абсолютною публічністю. Комусь це подобається, комусь – ні. Але є люди, які абсолютно з цим несумісні. Ось, Людмила Санна відстояла цю «вахту», вісім років уже. Навіть дев’ять. Загалом, це – спільне рішення».
Путіни з донькою

Людмила Путіна з посмішкою це підтвердила. «Наш шлюб завершено у зв’язку, дійсно, з тим, що практично ми не бачимося. Володимир Володимирович повністю занурений у роботу. Діти наші виросли. Вони живуть кожен своїм життям. У загальному, так склалося, що у нас у кожного своє життя. І я дійсно не люблю публічність. І перельоти для мене складні. І ми практично не бачимося», – сказала вона, трохи хвилюючись.

 

 

Title Title 
  
  Title
 Аліна Кабаєва у спортивній юності

періодично з’являється в ЗМІ, що його дочки живуть за кордоном. Завершуючи інтерв’ю, він висловив упевненість в тому, що з колишньою дружиною вони назавжди залишаться дуже близькими людьми. Людмила Путіна, своєю чергою, висловила йому подяку за те, що він підтримує і її, і дітей. Слово «розлучення» прозвучало в інтерв’ю всього двічі, і то один раз з вуст кореспондента. Другий раз його вимовила Путіна. «Можна сказати, це – цивілізоване розлучення», – сказала вона.
Подружжя Путіних уже разом не крокує

Чи оформлено вже розірвання шлюбу, (і коли) або це ще попереду, пара не уточнила. Путін в якийсь момент інтерв’ю змахнув правою рукою – в камері блиснула каблучка на безіменному пальці.
Чи випадковим є це зізнання? Багато хто передбачує, що наступним кроком може стати офіційне визнання Путіним стосунків з іншою жінкою. Найчастіше при цьому називають прізвище олімпійської чемпіонки з гімнастики, депутата Держдуми Росії Аліни Кабаєвої. Згідно з чутками, вона народила Путіну сина, а, може, ще і доньку.
Завершення: Колись український класик Іван Нечуй-Левицький, який прожив самотнім, а останні дні провів у так званому «шпиталі для одиноких людей», де й помер без догляду 1918 року, сказав: «Я хочу, щоб моя жінка… припадала коло мене не рабинею, а гарячою коханкою».
Його слова можуть повторити мільйони чоловіків і жінок. Зокрема, й ті, хто стоїть на вершинах владних пірамід. Вони роблять політику, впливають на долі народів, але залишаються при цьому людьми, які прагнуть почуттів, пристрасті, кохання. Якщо це не вдається у шлюбі, то вони, як і багато хто зі звичайних людей, починають шукати це поза шлюбом.
А як це впливає на політику, можна аналізувати у кожному конкретному випадку.

Розбите серце очима психолога і поета

Відставка мера Черкас: хто тасує карти?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers