rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

 Зміни у чиказькій системі продажу стикерів на автомобіль

Не так вже й багато змінилося з 1908 року, коли в Чикаго прийняли «податок на колеса» (wheel tax). Податок було прийнято тому, що новомодні автомобілі руйнували дороги, по яких рухалися поряд із каретами. Після весняної відлиги мешканці Чикаго вишикувалися в чергу, щоб купити міські таблички (сity tags). Гроші йшли на ремонт, а вартість «тегів» зростала залежно від виду транспорту: з двома кіньми, з чотирма кіньми, з шістьма кіньми або без коней.
Таблички, які розміщувались на транспорті, були замінені наклейками – стикерами. Але вони все ще розподілялися за сезонним графіком, який вже давно був недоречним. Минулого року команда міського клерка – City Clerk – Сусанни Мендоси доклала чимало зусиль впродовж майже двох місяців задля обробки 1,3 мільйона стикерів для міста.
Відома картина – маленьке вікно, довгі черги і багато понаднормової роботи, коли офіс адміністрації всіма силами намагається видати достатньо наклейок – зміниться у 2014 році, відповідно до нової пропозиції Мендоси. Наклейки будуть продаватися впродовж всього року, а не з 1 червня по 15 липня, як це було дотепер.
Крім того, що така система буде більш ефективною, вона спростить сім’ям питання балансу витрат, особливо тим, які мають більше, ніж один автомобіль. Терміни видання наклейок будуть координуватися з офісом секретаря штату (secretary of state), так, щоб між оновленням наклейок та щорічним оновленням стикерів на номерах було шість місяців різниці. Тобто, якщо ви придбаєте стикер на номери в лютому, наприклад, то вам потрібно буде купити стикер на вікно в серпні. Продаж стикерів, розділений на 12 місяців, повинен сприяти скороченню черг, швидкому обороту і зменшенню стресу для всіх.
Як очікується, спрощення процесу принесе більший дохід у бюджет. Голосування членів міської Ради очікується в квітні і не мало би спричинити додаткових перешкод.
Офіс адміністрації готується до реклами впродовж року для інформування громадськості та збирає необхідні дані. Наклейки можна буде придбати в звичних місцях, зокрема, у мерії, в додаткових офісах адміністрації, в точках обміну валют і продуктових магазинах, а також їх можна буде отримати поштою або через Інтернет.
Власники транспортних засобів віком понад 65 років і надалі будуть продовжувати оновлювати стикери щороку в червні. Але 2013 має бути останнім роком, коли більшість мешканців Чикаго купуватимуть наліпки відповідно до циклу від червня до червня.

 


 

 

Заплановано проведення нового фестивалю в Чикаго

  Title
  

 

Перший Фестиваль Великої Чиказької Пожежі (Great Chicago Fire Festival,), в пам’ять про велику пожежу 1871 року та повне переродження міста, запланований на жовтень 2014 року та, як і очікувалось, стане щорічною подією. Проводитись він буде вздовж річки Chicago між Columbus Drive та Michigan Avenue. Організатори повідомляють, що там будуть акробати, жива музика, фантастичні конструкції та палаючі платформи.
Організаторами цієї події є громадська мистецька організація Redmoon, лідери якої запевняють, що цей фестиваль має всі шанси стати «чиказьким Марді Грас (Mardi Gras)», – каже Мішель Буун, комісар управління у справах культури і спеціальних заходів. «Актори та мешканці, яких ми залучили, будуть працювати спільно з Redmoon кілька тижнів, щоб створити розважальну програму, яка стане частиною спектаклю».
За останні роки з економічних причин місто урізало багато великих фестивалів, навіть зменшивши минулого літа до 5 днів чиказький гастрономічний фестиваль Taste of Chicago, на якому воно продовжує втрачати гроші. А у 2009 місто скасувало Венеціанську Ніч (Venetian Night) – парад човнів та феєрверки, які були традицією понад 50 років.
У той же час представники міської адміністрації заявляють, що вони не можуть витрачати $100,000 на феєрверки та $200,000 на охорону громадського порядку.
Поки що місто не могло оцінити, скільки коштів піде на послуги муніципалітету для фестивалю, сказав Джемей Ландблад, директор маркетингу та комунікацій агентства у справах культури міста.
На питання, як місто може дозволити собі проведення такого фестивалю лише кілька років після закриття Венеціанської Ночі, і чи розглядається цей фестиваль як пропозиція чогось нового, Ландблад відповів, що фестиваль буде «новою захоплюючою перспективою для розвитку туризму та залученням спільноти», але не порушував тему фінансів.
Департамент повідомив, що виділить $100,000 на планування та розвиток проекту. Redmoon досить відома організація та високо цінується в плані проведення та постановки карколомних шоу, серед них жовтневі «All Hallow’s Eve» заходи у Logan Square з 1966 по 2002.
Оскільки новий фестиваль буде проводитись у центрі, він націлений привернути увагу якомога більшої кількості людей у місті. Планують, що плавучі платформи будуть спонсоруватися різними районами, сказав Джим Ласко – художній співкерівник Redmoon.
Кожний район (громада) подасть своє бачення плаваючої платформи, а Redmoon уже допоможе їх спланувати та створити.
«Ідея полягає в тому, що кожна платформа буде зображати перешкоду або те, чого хоче позбутися громада того чи іншого району», – сказав він. «Наприклад, спільнота хоче звільнитись від «жадібності».
Ласко повідомив, що оболонки створених платформ підпалять за допомогою «плаваючого механічного крану», коли вони пропливуть вниз по річці, тим самим звільняючи внутрішній дизайн, який символізуватиме звільнення від чогось поганого або метафорично втілюватиме надії на майбутнє.
Він висловив надію, що більш заможні райони не тільки візьмуть участь у фестивалі, але й фінансово допоможуть менш успішним районам міста.
«Сподіваємося, що такий район, як Lincoln Park може стати спонсором Homan Square для участі в події», – стверджує Ласко. «Ми хочемо, щоб усі мали змогу взяти участь».
Ідея щодо такого фестивалю виношувалась з 2008 року, сказала представниця Redmoon Емілі Реюсвіг. Остаточний поштовх для втілення цієї ідеї дав Chicago Cultural Plan, який оголосили минулого жовтня. У плані був пункт щодо «створення нового широкомасштабного культурного фестивалю, який би привернув увагу світу», – повідомив мер Рам Емануель у своєму прес-релізі.
«Люди будуть не тільки говорити про пожежу і згадувати історичне минуле Чикаго, але й ставатимуть ближчими і згуртованішими», – сказала Буні. «Усе це робиться для згуртування нашої спільноти».

 

Запроваджено спеціальний податок на зброю

 

Спеціальний податок на зброю в окрузі Cook, який повинен зменшити витрати платників податків, пов’язані зі збройним насильством, вступив у дію в понеділок, незважаючи на позови власників місцевих магазинів вогнепальної зброї і власників такої зброї з вимогою скасувати його.
Підтриманий Президентом Правління округу Тоні Преквінкл і затверджений комісарами округу як частина окружного бюджету 2013 року, новий 25-доларовий податок на кожну одиницю проданої вогнепальної зброї у передмістях округу Cook вступив в дію і займає центральне місце у великих національних дебатах про контроль над зброєю.
Пропонуючи податок, Преквінкл заявила, що вона шукає спосіб покрити витрати від збройного насильства стосовно платників податків округу – чи то на заклади громадської системи охорони здоров’я, де потерпілі лікуються, або на місцеву систему кримінального правосуддя.
Очікується, що податок принесе всього 600 000 доларів доходу цього року, і є більш символічним на тлі 3 млрд. доларів, які округ витрачає на роботу державних лікарень, а також тюрем й інших установ місцевої системи кримінального правосуддя. Минулого місяця група дилерів і власників вогнепальної зброї з Чикаго, зокрема, відомий магазин «Chuck’s Gun Shop» в Riverdale – подали позов до суду через податок, заявивши, що він порушує їхні конституційні права. Вони попросили суддю про судову заборону, але протоколи судових засідань округу Cook свідчать, що жодних заходів по даній справі не було вжито.
У своєму позові власники та дилери вогнепальної зброї стверджують: «Прихильники податку зізналися, що їхньою метою є зменшення кількості вогнепальної зброї в обігу. Податок, таким чином, призначений для обмеження осіб у здійсненні їхніх фундаментальних прав на зберігання і носіння зброї, гарантованих другою й чотирнадцятою поправками до Конституції Сполучених Штатів і Конституції штату Іллінойс», – йдеться у позові.
При обговоренні податку, Преквінкл та її колеги неодноразово посилалися на дослідження, яке показало, що майже 30 відсотків вогнепальної зброї, знайденої на місцях злочинів у Чикаго, було продано легально в приміських магазинах округу Cook.
Але, принаймні, один y комісар округу Cook стурбований тим, що на боротьбу з позовом може піти багато часу і грошей.
«Я підтримав його, тому що це був компроміс, щоб позбутися податку на кулі», – сказав комісар Едвін Рейес про «нікель-на-кулю» податок, запропонований Преквінкл спочатку, але потім скасований. Вона відмовилась від цього заходу після скарг, що податок на упаковку куль буде коштувати більше, ніж самі кулі.
Рейес, демократ північно-західної частини, сказав, що для юридичних радників округу, тобто, державного офісу адвокатів округу Cook, важливо проаналізувати, що може статись, якщо округ програє справу.
«Якщо прокурор штату повернеться і скаже, що це буде коштувати нам багато грошей – набагато більше, ніж 600 000 доларів, щоби боротися за цей закон – ми можемо передумати», – сказав Рейес, стурбований тим, що боротьба буде коштувати занадто багато платникам податків, щоб оплатити адвокатів та пов’язані зі справою судові витрати.
І під «передумати», сказав Рейес, він розуміє, що закон має бути скасований, якщо судовий процес стане занадто дорогим.
«Я би підтримав це – ми не можемо викидати гроші на вітер», – сказав він.
Комісар Ларі Саффердін, демократ північної частини і передмістя, сказав, що прокуророві штату вже доручили вести цю справу, і це не буде коштувати додаткових доларів платникам податків. Плюс Саффердін, адвокат, стверджує, що округ має на озброєнні тверду правову підставу.
«Я думаю, ми виграємо цей позов швидко, і (податок) буде діяти протягом тривалого часу», – сказав він.
Крістен Мак, прес-секретар Преквінкл, повідомила в заяві електронною поштою після подання позову: «Коли ми запропонували цей податок восени, ми очікували, що це буде дискусійним питанням. Президент Преквінкл стверджує, що вона не буде приймати рішення на основі того, чи хтось має намір подавати в суд на округ чи ні, в іншому випадку ми б ніколи не зробили таку сміливу пропозицію».

 

Місто отримало 100 мільйонів доларів на набережну

 

Мрія колишнього мера Чикаго Ричарда Дейлі про перетворення частини набережної в центрі у принаду для туристі і мешканців міста нарешті стане реальністю завдяки федеральній позичці, яка була схвалена минулого тижня.
Одним зі своїх останніх досягнень на посаді секретаря Міністерства транспорту США, колишній конгресмен Іллінойсу Рей Лахуд вважає схвалення надання 100 000 доларів на перебудову набережної річки Чикаго, яка стане гідним суперником за мальовничістю парку Міленіум. Як вважає Лахуд, справа за дрібницями – затвердити документацію. Крім того, на його думку, цей проект сприятиме розвиткові малого бізнесу.
На презентації проекту були оприлюднені деякі концептуальні ідеї та назви для кожного з шести блоків, вздовж яких будуть перебудовувати набережну. Йдеться про частину берега від вулиць State до Wells, вдзовж Wacker Drive та Chicago River.
Частина від State до Dearborn називатиметься «The Marina», де будуть ресторанчики та громадські лавочки, що дозволить людям відпочивати, спостерігаючи за човнами на річці.
Берег від Dearborn до Clark називатиметься «The Cove», де бутьу станції оренди байдарок та катамаранів. Від Clark до LaSalle буде ландшафтний «River Theater» із широкими сходами до Upper Wacker Drive.
Діти, які люблять хлюпатися в громадських фонтанах, матимуть таку можливість на ділянці від LaSalle до Wells, яка називатиметься «The Swimming Hole».
Блок від Wells дo Franklin називатиметься «The Jetty» – місцем, де можна буде дізнатися про «екологію річки Чикаго», що міститиме плаваючі сади та пірси для риболовлі.
І, нарешті, від Franklin дo Lake розташують «The Boardwalk», описане як місце «легендарного моста», що з’єднає Upper Wacker із берегом річки, довкола якого будуть плаваючі сади та клумби.

Підготувала Світлана Іванишин-Угрина
Спеціально для «Час і Події»

 

Квіткове царство Параски Хоми

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers