rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 Єврокомісія: у Європі набирає обертів соціальна криза

Соціальне становище громадян і рівень безробіття в Євросоюзі, за даними на останній квартал 2012 року, далі погіршуються, оголосила у вівторок Європейська комісія на основі останнього поквартального огляду.
“У Європі продовжує поширюватися соціальна криза. У багатьох державах-членах ЄС немає помітного поліпшення. Очевидно, що найбільше наслідки позначаються на найбідніших”, - визнав на брифінгу в Брюсселі офіційний представник Єврокомісії Джонатан Тодд.
Нестабільним залишається стан домогосподарств, негативні наслідки бюджетних скорочень і збільшення податків на зайнятість і рівень життя все більш гостро відчуваються у країнах ЄС. В огляді також відзначається деяке уповільнення імміграції до Євросоюзу з третіх країн і зменшення народжуваності в державах ЄС.
За заявою члена Європейської комісії з питань зайнятості та соціальних справ Ласло Андора, “уряди повинні інвестувати, щоб повернутися до всеосяжного економічного зростання, і для того, щоб запропонувати громадянам гідні умови життя”.
“Пакет заходів щодо соціальних інвестицій, нещодавно прийнятий Єврокомісією, пропонує шляхи в цьому напрямку. Але те, чого ми потребуємо насамперед, це якомога більшої солідарності одночасно між нашими країнами і всередині кожної з них. Ми подолаємо цю кризу тільки, якщо збережемо єдність”, - підкреслив член Єврокомісії.
Безробіття в ЄС продовжувало зростати в січні 2013 року. Сьогодні в ЄС - 26,2 млн. безробітних, (19 млн. - у зоні євро), тобто 10,8% активного населення Євросоюзу (11,9% зони євро). Розрив між безробіттям на півдні і півночі зони євро, як ніколи, значний, за даними на кінець 2012 року. ВВП Євросоюзу в останньому кварталі 2012 року скоротився на 0,5%.
Видатки на соціальний захист знижуються швидше, аніж під час попередніх економічних криз, повідомляється в комюніке Єврокомісії.
Зазначимо, що на початку січня 2013 року голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драґі заявив, що знижувальні ризики для економіки єврозони зберігаються, утім, економіка єврозони почне відновлюватися у 2013 році.
“Якщо подивитися на загальний пейзаж з погляду середньострокової перспективи, можна побачити істотне поліпшення умов на фінансових ринках і стабілізацію деяких важливих індикаторів... Прибутковість облігацій держав єврозони істотно знизилися, фондові ринки зростають, їхня волатильність близька до історичних мінімумів, депозити банків у периферійних країнах зростають”, - сказав глава ЄЦБ.


 

ООН евакуює своїх працівників із Сирії

 

ООН вирішила евакуювати частину своїх співробітників із Сирії, пише The Washington Post з посиланням на заяву представника організації Мартіна Несіркі.
З охопленої громадянською війною країни буде вивезені близько половини зі 100 іноземних працівників ООН, які працювали на спецпредставника ООН з Сирії Лахдара Брахімі, дитячий фонд ООН UNICEF, управління з координації гуманітарної діяльності, а також агентство допомоги палестинським біженцям UNRWA.
Таке рішення було прийнято після того, як 24-25 березня кілька вибухів прогриміло неподалік від готелю, в якому проживали співробітники організації в Дамаску. В результаті ніхто з них не постраждав, проте було пошкоджено будівлю та автомобіль, що належить ООН. Центр Дамаска зазнав мінометного обстрілу з боку повстанців, що спричинило вогонь у відповідь з боку урядової армії.
Крім іноземного персоналу, на ООН в Сирії працює 800 громадян цієї країни. Їх попросили тимчасово залишатися вдома і за можливості працювати віддалено, зазначив Мартін Несіркі.
Представник ООН підкреслив, що евакуація частини іноземного персоналу не означає остаточної втечі організації з Сирії. Він запевнив, що гуманітарні програми допомоги буде виконано, а представники ООН і далі готові сприяти мирним переговорам між протиборчими сторонами, зазначає The Los Angeles Times.
До кінця 2012 року з Сирії були евакуйовані дипломати всіх країн Євросоюзу. Останньою в грудні це зробила Угорщина. США вивезли своїх дипломатів та членів їхніх родин з країни ще на початку 2012 року.
У середині року про евакуацію частини іноземного персоналу заявив Міжнародний комітет Червоного хреста. Російське посольство в Сирії працює досі. Влада РФ організували вивіз російських громадян з країни в січні і лютому 2013 року.
Збройний конфлікт у Сирії триває вже протягом двох років. Спочатку мирні протести громадян проти політики президента Башара Асада були жорстоко придушені владою, що і спровокувало опір. В результаті сутички незадоволених громадян з поліцією і військовими, яких кинули на придушення заворушень, переросли у громадянську війну.
За даними ООН, жертвами конфлікту стали понад 70 тисяч людей. Ще понад два мільйони сирійців змушені були залишити свої будинки через безперервне насильство, причому половина з них втекла з країни.

Близько 100 тисяч людей страйкують на півдні Польщі

 

Польські профспілки проводять загальний страйк у Шльонському воєводстві на півдні країни, в акції беруть участь близько 100 тисяч робітників, повідомили у вівторок організатори, передає РІА “Новости”.
“Цей страйк - початок дій, спрямованих на зміну соціально-економічної політики уряду. Ми очікуємо, що вони почнуть новий раунд переговорів”, - сказав глава профспілки “Серпень-80” Богуслав Зентек.
Ініціатори страйку раніше висунули уряду низку вимог. Це, зокрема, податкові пільги для підприємств на час простою, компенсації для фірм, що постраждали від зобов’язань Польщі щодо обмеження викидів в атмосферу, обмеження сфери застосування договорів підряду, відмова від реформи охорони здоров’я та переходу шкіл на муніципальне фінансування.
Готовність взяти участь у страйку виявили працівники транспорту, лікарень, дитячих закладів, шахтарі. Першими акцію протесту почали працівники міського транспорту, що вийшли на роботу на годину пізніше, ніж зазвичай.
Працівники 20 лікарень будуть ретельно дотримуватися всіх процедур, уповільнивши обслуговування пацієнтів. Персонал “швидкої допомоги” не буде брати участь у страйку, щоб не наражати на небезпеку здоров’я населення. Профспілка “Солідарність” одночасно проводить пікети в шести різних містах регіону.
Представники профспілок вимагають відновлення консультацій з урядом, які завершилися безрезультатно 14 березня. У разі, якщо влада не піде на діалог, керівники спілок погрожують почати акції з вимогами відставки уряду.

У квітні Мубарака можуть звільнити
з в’язниці, якщо не знайдуть доказів його провини

 

Колишнього президента Єгипту Хосні Мубарака може бути звільнено з в’язниці 14 квітня, якщо до цього терміну його не визнають винним за іншими звинуваченнями. Про це повідомив міністр юстиції Ахмед Мекки.
У 2012 році суд засудив екс-президента країни до довічного ув’язнення за звинуваченням у загибелі 850 людей під час масових виступів у країні під час революції. Однак у січні 2013 року суд вирішив переглянути цей вердикт. Нові судові слухання у цій справі проти Мубарака призначені на квітень, передає “Интерфакс”.
Адвокат Мубарака Юсрі Абдель Раззак вважає, що перезавантаження кримінальної справи автоматично передбачає негайне звільнення екс-глави держави з в’язниці, оскільки обвинувачення анульовано, а нових свідчень не надано.
“Згідно із процесуальним законом, рішення про відновлення суду над екс-президентом можливо лише в тому разі, якщо проти нього з’являються нові докази, - заявив Раззак. - Можна вважати, що Мубарак вже перевищив всі допустимі терміни попереднього ув’язнення, перебуваючи за ґратами вже більше двох років”, - зазначив юрист.
Раніше повідомлялося, що ревізійний комітет адміністративного суду Єгипту звинуватив Хосні Мубарака і двох його синів у привласненні понад мільярда фунтів (понад 150 мільйонів доларів) коштів держбюджету.
Нагадаємо, у червні 2012 року Каїрський кримінальний суд засудив Мубарака до довічного ув’язнення за причетність до загибелі мирних демонстрантів під час революційних подій навесні 2011 року. Повторний розгляд цієї справи, після задоволення апеляції адвокатів екс-президента, буде розглянуто 13 квітня.
Раніше повідомлялося, що рахунки синів Мубарака в банку Credit Suisse на суму 227 млн. євро були заморожені, а самих братів тепер утримують у в’язниці. Їх звинувачують у використанні становища свого батька задля отримання незаконного прибутку і придбання предметів розкоші, серед яких дорогі земельні ділянки, будинки і автомобілі, а також пакети акцій в ключових єгипетських компаніях.

Члени сім’ї Каддафі отримали політичний
притулок в Омані з “гуманітарних міркувань”

 

Члени сім’ї Муаммара Каддафі, які встигли втекти з Лівії до того, як нова влада пред’явила їм звинувачення, отримали політичний притулок в Омані. Раніше повідомлялося, що вдова лівійського лідера Сафія Фаркаш, дочка Аїша і сини Ганнібал і Мухаммед разом з онуками Каддафі переховувалися в Алжирі, але тепер є неспростовні докази того, що родичі покинули цю африканську країну, пише ліванська газета Daily Star.
Оманські ЗМІ наводять слова представника МЗС країни, який підтвердив, що сім’я Каддафі дійсно отримала притулок в султанаті, повідомляє gulfnews.com. Дипломат пояснив, що це зроблено з “гуманітарних міркувань”.
Каддафі живуть в Омані з жовтня 2012 року, але ця інформація не розголошувалася, оскільки влада не хотіла хвалитися наданою гуманітарною допомогою, пояснює gulfnews.com. Уряд відшкодував сімейству всі витрати на переїзд, крім того - надав родичам убитого глави Лівії дипломатичні паспорти, щоб полегшити переїзд в країну.
Як зазначає The Guardian, крім Оману, надати політичний притулок була готова Венесуела. Однак Каддафі прагнуть жити в арабській країні. Їх переїзд, за даними gulfnews.com, був погоджений з Алжиром і чинною лівійською владою, яка поставила умову: родичі Каддафі не повинні займатися політичною або інформаційною діяльністю в Омані.
Мухаммед, старший син Каддафі, і Аїша підозрюються у відмиванні грошей, підробці валюти та контрабанді. У зв’язку з цим вони потрапили до “червоного списку” Інтерполу. Зокрема, через страх арешту Каддафі спішно покинули Алжир, зазначає ІТАР-ТАРС.
Нагадаємо, після повалення Муаммара Каддафі його син Сааді переховувався в Нігері. Дочка загиблого лідера Джамахірії, Аїша, а також його дружина втекли в Алжир. Ще один син Муаммара Каддафі - Сейф аль-Іслам, який вважався наступником полковника, потрапив в руки нової влади Лівії. Ще троє синів Каддафі - Мутаззім, Хаміс і Сейф аль-Араб - загинули під час громадянської війни. У січні 2012 року сина Каддафі Сааді взяли під домашній арешт в Нігері. У лютому 2012 року Алжир відмовився видати Лівії членів сім’ї колишнього глави Джамахірії. У січні 2013 року Сейф аль-Іслам вперше постав перед судом в місті Зінтан на північному заході Лівії. А 19 березня єгиптяни заарештували двоюрідного брата покійного лідера Лівії Ахмада Каддафі аль-Дама.

Фідель Кастро втрутився у територіальну
суперечку Болівії та Чилі

 

Лідер кубинської революції Фідель Кастро підтримав позицію Болівії в територіальній суперечці з Чилі, котра залишила її без виходу до океану. В оприлюдненому в неділю, 24 березня, посланні голові Болівії Ево Моралесу мовиться: “Війна між двома країнами зі схожою культурою мала згубні наслідки для двох народів нашої півкулі, де Симон Болівар хотів створити “найбільшу державу в світі”... Болівію силою позбавили 400 кілометрів узбережжя і 120 тисяч квадратних кілометрів території. Визволитель Америки (Болівар) ніколи б цього не дозволив”.
Фідель Кастро стверджує, що “з відібраних у Болівії земель буржуазія та імперіалізм щороку витягують (корисні копалини на) десятки мільярдів доларів”. “Нехай народ Болівії не зневіряється, Ево. Твоїй прекрасній країні ще належить боротися... на міжнародних форумах за право виходу до моря”, - пише Кастро, передає його слова РІА “Новости”.
У суботу, 23 березня, в Болівії відзначили День моря в пам’ять про окупацію Чилі болівійського узбережжя. Втім, у Болівії є власний військово-морський флот, який базується на озері Тітітака. Моралес заявив, що країна скоро подасть позов проти Чилі в суд у Гаазі.
В результаті Тихоокеанської війни (1879-1883 років) Чилі, за підтримки Лондона, завдала удару Перу і Болівії. Болівійці позбулися пустелі Атакама з багатими запасами селітри та міді, а також берегової лінії. Вони вимагають перегляду договору про мир від 1904 року, закликаючи в посередники міжнародні організації. Чилійці неодноразово заявляли, що не погодяться з “пропозиціями” Болівії, адже в результаті Чилі виявиться розділеною на дві частини (у війні була захоплена частина перуанської прикордонної території, яка за договором не може бути передана третій стороні). Розглядаються різні варіанти вирішення проблеми, навіть такі екзотичні, як прокладання 100-кілометрового підземного тунелю через Чилі і намиву болівійського острова в Тихому океані. Болівія і Чилі не мають дипломатичних відносин з 1978 року.

 

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers