rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Витинанки на яйці за допомогою… бормашини. Митець із Донеччини робить унікальні різьблені писанки

Живе в старовинному місті Артемівську дивовижний чоловік, який творить красу. Дмитро Анатолійович Денисенко – писанкар; він – Народний майстер із розпису і різьби на пташиних яйцях. Традиція розпису курячого яйця – одна з найдавніших, вона виникла, як стверджують історики, задовго до того, коли на слов’янські землі прийшла християнська релігія.

За плечима Дмитра Денисенка три освіти – музична, філологічна та режисерська. Але любов до народного мистецтва плекає з юності. Тому і життя своє поєднав із писанкарством. Дмитро Денисенко, дотримуючись народної традиції, відроджуючи її, вивчаючи, навіть створив у 2008 році в Артемівську музей писанки. Це – єдиний музей писанкарства на сході України.
Однак не тільки розписом крашанок, а ще однією дивовижною майстерністю славиться артемівський писанкар: він займається найрідкіснішим і найважчим видом мистецтва – різьбою на шкаралупі яйця. «Ажурне павутиння» або «витинанка на яйці» – саме так називають ювелірне мистецтво митця з Донеччини.
На перепелиних, курячих, гусячих та страусових яйцях він вирізьблює фантастичні узори за допомогою стоматологічної бормашини. Техніка Денисенка – унікальна. Пташині яйця перетворюються в умілих руках на унікальні і ажурні витвори мистецтва.
«Надаю перевагу яйцям страусів, адже вони дають більшу площу для творчості, – каже митець. – Заодно – малюю ескізи, наношу на яйце символічну схему і вирізьблюю. Працюю з високошвидкісним стоматологічним обладнанням, яке дає можливість вирізьблювати найтонші візерунки. Я – єдиний в Україні майстер, який працює в такій техніці. Називаю свої вироби різьбленками. Притримуюсь давніх українських орнаментів. Навчаю всіх охочих, проте мало у кого вистачає терпіння довести справу до кінця. Над одним яйцем працюю близько місяця. Продаю готові вироби по 200 доларів. З огляду на ювелірність роботи та її ексклюзивність, це мізерна сума. Але зважаю на рівень життя українців. За кордоном мої вироби можна продавати за значно більші суми. Але щоб перевезти різьбленки за кордон, потрібно зібрати купу документів. Маю пропозицію з Канади переїхати туди на деякий час і там творити».
Незвичайної краси сувеніри чудово дивляться у найрізноманітніших інтер’єрах. Витончена різьба надає дивовижної легкості роботам, які виходять з-під рук народного майстра.

Джерело: UA Modna

«Свобода» прагне «висвободити» загарбану комунальниками Білгород-Дністровську фортецю

2 в 1: вишивка + писанка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers