rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 Інтронізація Папи: Франциск закликав віруючих захищати слабких

У соборі Святого Петра і на прилеглій площі у Ватикані пройшла урочиста інавгураційна служба, що знаменує офіційний початок понтифікату 76-річного аргентинського кардинала Хорхе Маріо Берґольйо, який обрав собі ім’я на честь захисника бідних - ченця-аскета Франциска Ассизького.
Вся церемонія була скромною, і тривала лише дві години замість трьох, як було за попереднього Папи Бенедикта XVI.
Хоча церемонія офіційно розпочалася о 12.30 біля могили Святого Петра у головній католицькій базиліці, але сам Папа Римський Франциск з’явився на площі Святого Петра на півгодини раніше оголошеного часу.
До того ж він прибув у звичайному відкритому джипі, а не в закритому “папамобілі”. Він об’їхав кілька разів не тільки величезний простір, обрамлений колонадою Берніні, а й виїхав несподівано за межі державного кордону Ватикану і проїхав у бік сусідніх вулиць, теж заповнених паломниками. Кілька разів він зупинявся поцілувати протягнуту йому дитину, і навіть спустився на бруківку, щоб обійняти чоловіка в інвалідному візку.
У базиліці французький кардинал-протодиякон, найстарший з “пурпуроносців”, Жан-Луї Туран поклав на плечі 266-го понтифіка папську мантію, яку Франциск “успадкував” від свого попередника Бенедикта XVI.
Ще один символ влади суверена Ватикану - “перстень Рибалки” - Франциску вручив італійський кардинал Анджело Содано. Однак сам перстень також став церемоніальним сюрпризом. Річ у тім, що новий понтифік відмовився від золотого виконання цього традиційного символу папської влади, і прикрасу було зроблено з позолоченого срібла.
Коли понтифік вийшов з крипти, на площі Святого Петра розпочалася урочиста служба.
Сама інтронізація пройшла у День Святого Йосипа-тесляра.
Після вручення символів папської влади понтифік прочитав молитву латиною і сів на трон.
Церемонія інтронізації замінила собою акт коронації, в останній раз здійснений у Ватикані в 1963 році під час сходження на Апостольський престол Папи Павла VI, який згодом пожертвував свою тіару (потрійну папську корону) на користь бідних. З того часу понтифіки використовують замість тіари єпископську митру, а символами їхньої влади є “перстень Рибалки” і омофор.
“Ми повинні захищати людство, особливо бідних, слабких, голодних і спраглих людей”, - сказав Папа в ході меси присвяченій його зведенню папський престол.
Франциск наголосив, що потрібно особливу увагу приділяти допомоги дітям і літнім людям.
Церемонію інтронізації нового Папи Римського уперше в історії відвідав вселенський патріарх Варфоломій - архієпископ Константинопольський.

 


 

 

Парламент Кіпру відхилив законопроект про податок
на депозити. Країна опинилася на межі дефолту

 

Українські і російські олігархи на якийсь час зітхнули спокійно. Парламент Кіпру відхилив законопроект про запровадження примусового списання частини депозитів у вигляді “податку”. Запропонований законопроект припускав списати 6,75% депозитів, на яких знаходиться 20-100 тисяч євро, і 9,9% з більших вкладів.
Попереднє рішення про списання було прийнято урядом під тиском кредиторів ЄС, проте викликало паніку серед вкладників і поставило під загрозу існування фінансової системи Кіпру, повідомляє РІА “Новости”.
Жоден депутат не підтримав законопроект. 36 депутатів проголосували проти, 19 утрималися. Проти списань з депозитів проголосували всі партії, крім правлячої правоцентристської партії “Демократичний збір”.
ЗМІ повідомляють, що поряд з будівлею парламенту пройшла демонстрація, учасники якої протестували проти урізання їхніх вкладів. Серед маніфестантів були люди з російськими прапорами.
Закон, що передбачає запровадження одноразового податку в 6,75% на вклади нижче, ніж 100 тис. євро і в 9,9% на вклади понад 100 тис. євро, є умовою надання Кіпру фінансової допомоги від Єврогрупи в розмірі 10 млрд. євро.
У тому випадку, якщо парламент Кіпру не зможе схвалити законопроект, країна може оголосити дефолт.

 

У президента Румунії відібрали літак

 

 

Президентові Румунії Траяну Бесеску довелося вирушати в закордонну поїздку звичайним рейсом через те, що уряд країни відмовився утримувати президентський борт.
Бесеску висловив різке обурення ситуацією, заявивши, що урядова коаліція займається популізмом, і на засідання Ради ЄС в Брюсселі йому довелося летіти разом з пересічними пасажирами. При цьому він відмовився від чартеру компанії TAROM, передає “EUROMAG”.
“Президент Румунії повинен мати можливість у будь-який момент повернутися в країну, якщо сталася якась катастрофа, наприклад, землетрус. Я не можу сказати румунам, що приїхав тільки через 8 годин лише тому, що у мене немає літака”, - уточнив він.
У відповідь міністр транспорту Релу Фенекіу повідомив, що особисто у нього немає повноважень позбавити главу держави літака, однак президентський борт коштує бюджету 7 млн. євро на рік, які доцільніше заощадити в період кризи.
Також чиновник уточнив, що гроші на утримання літака в режимі постійної готовності до вильоту не були виділені з держбюджету, але це питання також в компетенцію міністерства не входить.

 

У Зімбабве на референдумі
ухвалили нову конституцію

 

Нова конституція Зімбабве була схвалена переважною більшістю виборців на референдумі, що відбувся в суботу, повідомляє виборча комісія країни, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Конституцію, яка забороняє президенту знаходиться на своїй посаді більше, ніж два терміни, підтримали майже 95% виборців, або більше трьох мільйонів громадян.
Конституція була підтримана також двома найбільшими політичними партіями країни. Нові президентські вибори в цьому році будуть проходити вже відповідно до норм нової конституції.
Як повідомлялося раніше, в державній скарбниці Зімбабве залишилося 217 доларів.

 

Березовський через борги продає картину Ворхола,
колекційний Rolls-Royce і лондонські будинки

 

Опальний російський олігарх Борис Березовський, який проживає у Великобританії, продає приналежну йому картину Енді Ворхола “Червоний Ленін”, а також закриває свій офіс у лондонському районі Мейфері, звільняє частину своїх підлеглих, продає кілька особняків і виставляє на торги класичну модель Rolls-Royce 1927 року випуску, пише The Times.
З посиланням на поінформовані джерела видання вказало, що Березовський розпродає власність, щоб розрахуватися з кредиторами й оплатити витрати на адвокатів. Юрист Березовського, до якого звернулося видання, від коментарів відмовився.
Березовський уже продав садибу в графстві Суррей за 25 млн. фунтів, а за два будинки на Лазуровому березі йому пропонували 180 млн. євро.
У британській столиці нагадують про нещодавні судові позови, які окреслили фінансові труднощі Березовського. У 2012 році він програв у Лондоні позов, поданий ним до власника англійського футбольного клубу “Челсі”, російського мільярдера Романа Абрамовича, з вимогами компенсацій на суму понад 5 млрд. доларів. Йому довелося оплачувати рахунки за послуги юристів на десятки мільйонів доларів. Програвши Абрамовичу, Березовський швидко закрив дві інших справи, за якими судився у Лондоні.
Крім того, на початку поточного року стало відомо про новий процес за участю Березовського. Позов у Високому суді Лондона почала колишня цивільна дружина Олена Горбунова. Вона заявила про претензії до нього на мільйони фунтів.

 

На “Фукусімі-1” три аварійних
реактора залишилися без електрики

 

Сумнозвісна атомна електростанція “Фукусіма-1” знову збоїть. Нещодавно стало відомо, що відразу на трьох аварійних реакторах АЕС було відключено електрику. У результаті зупинилися системи охолодження басейнів, в яких зберігається відпрацьоване ядерне паливо, повідомляє ИТАР-ТАСС.
Від неприємного інциденту постраждали системи охолодження на першому, третьому і четвертому енергоблоках станції. За повідомленням компанії Tokio Electric Power, причина вже знайдена, і залишилося лише довести до кінця технічні роботи.
У басейнах з відпрацьованим паливом несуттєво підвищилася температура. Фахівці запевняють, що ситуація під контролем і боятися нічого. Зараз температура складає 25 градусів, вона піднялася майже в два рази. Але показники залишаються в безпечних межах: допустимою вважається температура до 65 градусів.
Фізично басейни розташовані над проблемними реакторами. При цьому робота систем охолодження в центральних частинах першого і третього реакторів “Фукусіми-1”, на яких відбулося розплавлення ядерного палива, через неполадки не переривалася. Фахівцям, хто спостерігав за цими реакторами, вдалося оперативно переключити їх на зовнішні джерела енергоживлення.

 

Шанхайську річку заполонили мертві свині

 

Невблаганно продовжує зростати кількість мертвих свиней, що опинилися в річці Хуанпу - основному резервуарі шанхайської питної води. За останніми підрахунками, вона склала 13 тисяч.
Влада заявила, що відповідні служби вже проінспектували кілька ферм на південному сході району Сунцзян, де були виявлені перші мертві тварини, проте можливі винуватці так і не знайдені, передає портал News24.com.
У крові деяких мертвих тварин виявлено свинячий цирковірус, який не становить небезпеки для людини.
Представники Міністерства сільського господарства Китаю запевняють: річкова вода не перестала бути придатною для пиття, а інфіковане м’ясо не потрапило на прилавки. Тим не менш, почалася масштабна перевірка, фахівці беруть пробу річкової води і проводять рейди з метою виявлення можливих точок продажу зараженого м’яса.

 

Тисячі людей в Угорщині вийшли на демонстрацію проти змін конституції

 

Кілька тисяч людей вийшли 17 березня на демонстрацію проти прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, яка проходила у центрі Будапешта, повідомляє AFP.
Акція, спочатку запланована на 15 березня, була перенесена на два дні через сильний снігопад. Організаторами її став рух Milla (“Мільйон за свободу угорської преси”), що виник на початку 2011 року.
За даними AFP, 17 березня на вулиці вийшли близько чотирьох тисяч осіб, за оцінками Reuters - близько трьох тисяч. Тимчасом, згідно зі статистикою на 2012 рік, все населення Будапешта становить близько 1,7 мільйона людей.
Віктор Орбан, який у 2010 році повторно отримав посаду прем’єр-міністра, є лідером провладної партії “Фідес” (Fidesz), що ініціювала зміну Основного закону країни.
Останні поправки до конституції, були прийняті угорським парламентом 12 березня. Вони припускають, серед іншого, скорочення повноважень Конституційного суду, який тепер зможе оцінювати тільки саму процедуру внесення нових змін до конституції, не враховуючи їхнього змісту.
Крім того, поправки передбачають заборону на розміщення в ході передвиборчих кампаній політичної реклами у недержавних ЗМІ, а також накладають обмеження на студентські стипендії.
Нові поправки зазнали критики як з боку угорської опозиції, яка заявила, що вони підривають основи як демократії, так і Конституційного суду країни. Проти висловилися також представники Євросоюзу, США, в тому числі Рада Європи, яка захищає права людини. Орбан, в свою чергу, звинуватив Євросоюз у втручанні у внутрішні справи країни.
Нова конституція, також прийнята за ініціативою правлячої партії, набула чинності 1 січня 2012 року, викликавши критичні зауваження з боку опозиції і ЄС.
Єврокомісія була обурена законом, який, як вважають європейські законодавці, надасть прем’єр-міністру додаткові важелі контролю над центральним банком країни, зазначає газета. До того ж, Єврокомісію не влаштували закони, що стосуються ЗМІ.
Інцидент став причиною напруженості у відносинах між Брюсселем і Будапештом, який намагається отримати додаткову фінансову допомогу від Євросоюзу і МВФ, після того як обсяг державного боргу країни різко злетів за останні місяці. При цьому курс угорського форинта відчутно знизився.

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers