rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

 Архієпископ Чикаго Френсіс Джордж у Римі повідомив про скрутні часи в його єпархії

Напередодні конклаву кардинали, що з’їхалися до Риму, служили меси в різних парафіях.
Кардинал із Чикаго, перший уродженець міста, призначений на таку посаду Іоанном Павлом Другим, відвідав базиліку Святого Варфоломія на острові Тібру – багатовіковій парафії, присвяченій мученикам 20-го і 21-го сторіч.
Недільна меса стала останньою можливістю просити прихожан Риму та Чикаго помолитися за нього, оскільки він готувався до конклаву у вівторок, на якому виберуть наступного Папу.
«Це знаменна подія, коли воля Божа, можливо, не зовсім зрозуміла для багатьох із нас», – сказав Джордж за межами базиліки після меси. «Тому я прошу вас помолитися, щоб Святий Дух був присутній серед нас, щоб відкрилися наші серця і уми перед тим, що називають волею Божою для його людей у всьому світі».
Минулого тижня Джордж погодився – разом з іншими кардиналами США – не давати коментарів у ЗМІ щодо обрання Папи.
Колін Долан, прес-секретар кардинала, заявила, що прелатам було сказано припинити спілкування зі ЗМІ. Але кардинали з інших країн уже давали інтерв’ю, а італійські газети не припинили звітувати про подробиці перебігу засідань кардиналів, які називаються спільними.
У неділю Джордж продовжував дотримуватися заборони давати інтерв’ю, дозволивши парафіяльному священикові проводити проповіді і оприлюднити лише коротку заяву. Тим часом інші кардинали США були трохи більш багатослівними. Деякі проповідували італійською або англійською мовами, в той час, коли інші спілкувалися з журналістами.
Тим не менше, перед тим, як приступити до голосування за нового Папу,
минулої середи архієпископ Чикаго заявив про те, що римо-католики міста вступають у період жорсткої економії, у зв’язку з нестачею грошей для парафій та шкіл.
Скорочення, про які офіційно оголосили тоді, коли кардинал Френсіс Джордж та інші лідери церкви зібралися у Ватикані на виборах нового папи, включають закриття п’яти шкіл, скорочення 75 посад у штаб-квартирі архієпархії та накладення мораторію на надання банком єпархії кредитів для парафій протягом трьох років. Інші зміни включають у себе створення строгіших інструкцій стосовно отримання субсидій місцевими парафіями та скорочення кількості установ в єпархії.
Джордж, який публічно розповів про скорочення, відповідаючи на запитання журналістів у Римі, сказав, що вони необхідні для усунення хронічних фінансових проблем єпархії. Архієпархія зазнавала дефіциту на суму понад 30 мільйонів доларів щорічно протягом останніх чотирьох років, зокрема, 40 мільйонів доларів дефіциту за фінансовий рік, що закінчився в червні 2012 року.
Передбачається, що заходи допоможуть заощадити десятки мільйонів доларів протягом наступних кількох років.
«Витрати зросли, а рівень доходів майже не змінюється», – сказав Джордж після прес-конференції у Римі, присвяченій останній аудієнції Папи Бенедикта XVI у середу, на площі Святого Петра. «Ми намагалися перемогти кризу без внесення будь-яких змін, і ми не змогли це зробити. Ми даємо більше грантів парафіям та школам, які потребують більше грошей. Бюджет не збалансований. Практикуються не лише звільнення, але й багато інших способів використання ресурсів, які ми маємо».
Архієпархія продала облігацій на суму 150 мільйонів у 2012 році, що допомогло їй вирішити проблему тимчасово, але в підсумку цього не було достатньо, – сказав Джордж. Він сподівається, що скорочення дозволять архієпархії збалансувати свій бюджет протягом двох років.
Хоча оголошення кардинала викликало ажіотаж, фінансове становище архієпархії не було секретом для її священиків. Деякі священнослужителі заявили, що знали про плани єпархії згорнути кредити для парафій.
Ініціатива змінити парафію (Parish Transformation) протягом, щонайменше, двох наступних років також включатиме спроби заощадити гроші за рахунок впровадження заходів щодо забезпечення більшої фінансової стабільності, хоча в листі не повідомляється про подробиці.
Ці скорочення, як очікується, зекономлять від 13 до 15 мільйонів доларів на рік до 2015 фінансового року, йдеться в листі.
До наступного року архієпархія зменшить свою допомогу католицьким школам на 10 мільйонів доларів. Вона планує надати стипендії дітям, що постраждали від п’ятьох закриттів шкіл, щоб ті змогли ходити до прилеглих католицьких шкіл. Чиновники заявили, що ключовим фактором закриття таких шкіл, як: St. Gregory the Great High, St. Paul-Our Lady of Vilna Elementary, St. Helena of the Cross Elementary in Chicago, St. Bernardine in Forest Park and St. Kieran in Chicago Heights, стала мала кількість нових учнів.
Тепер, аби зробити навчання доступним, католицькі школи почнуть покладатися на стипендії для фінансової допомоги студентам, а не на гранти від єпархії, – сказала Superintendent Sister Мері Поль МакКой.
Вона згадала про нове партнерство з великим фондом Big Shoulders, що надає благодійну підтримку міським католицьким школам і допоможе сім’ям оплатити навчання у школі за рахунок стипендій.
МакКой не очікує різкого підвищення плати за навчання в інших католицьких школах через те, що гранти від єпархії зменшать. Близько двох третіх шкіл уже розмістили свої ціни за навчання у наступному навчальному році, додала вона.
«Хоча все стало зараз складніше, я думаю, що в Чикаго є католицька громада, яка завжди підтримувала свої школи», – сказала МакКой. «Я певна, що ця підтримка не зміниться».

 


 

 

Ніщо не зіпсувало ірландський парад на South Side

 

Минулої неділі вдруге відбувся знаменитий парад відтоді, коли поліція заарештувала 54 осіб у 2009 році після масової бійки. Цього року чиказька поліція покрила 1,5-мильний маршрут, принаймні, дюжиною офіцерів на більшості кварталів.
Суворе ставлення до вживання алкоголю і справляння природних потреб у громадських місцях спрацювало. До вечора не було зареєстровано жодного арешту. Було виписано два штрафи: один за незаконну роботу в якості постачальника, а другий – за володіння марихуаною. Після дворічної перерви минулого року скорочена версія параду повернулася до істинно ірландського району Far South Side. Кевін Коклі; один зі співорганізаторів події сказав, що 90 учасників цього року позначили зростання на майже 20% порівняно з 2012 роком, але це не порівняти з 125 групами, які пройшли чотири роки тому. За оцінками організаторів та поліції, за парадом спостерігали 150 тисяч осіб.
Серед учасників були типові для параду оркестр старшої школи, футбольна команда – переможці штату розмахували прапорами з характерним ірландським завзяттям. До початку події групи чиказької поліції і пожежників, що грали на волинках, знайшли притулок від дощу під навісом піцерії. Деякі глядачі припустили, що явка була б вищою за відсутності зловісних прогнозів погоди та години сну, втраченої для переходу на літній час. Натовп з’явився перед самим початком параду, але згодом тисячі запізнілих глядачів виринули з довколишніх барів і будинків, коли тільки перші демонстранти зійшли з 103rd Street та Western Avenue. Маккена, колишня ірландська танцівниця, сказала, що парад для її сім’ї – це зв’язок з їхнім корінням.
Шанування цих традицій є підставою для параду, сказав Коклі. 40-річний чоловік йшов на перший ірландський парад на South Side у 1979 році, ще дитиною, і, за його словами, збереження атмосфери свята для дітей – головна мета, особливо тепер, коли організатори пережили масову п’яну бійку в 2009 році. Цього року арештували лише одну людину, яка пила Miller Lite. За винятком цього, латте і Red Bulls були найсильнішими напоями на вулицях.

 

Чиказький державний університет виплатить
студентам $312 000 федеральної фінансової допомоги

 

Chicago State University зобов’язаний виплатити близько 312 000 доларів фінансової допомоги студентам які, незважаючи на те, що не набрали достатньо балів, продовжили навчання в університеті.
Відповідно до політики державного університету з South Side – не приймати студентів зі середнім балом (GPA) нижчим, ніж 1.8, яких не допускають через «низький рівень знань» – але у 2011 стало відомо, що студенти, навіть з балом у 0.0 були допущені до навчання, щоби поповнити лави студентів.
Університет було оштрафовано Міністерством Освіти США на 311 963 долари. Кошти будуть витрачені для створення державних грантів та позик, які видадуть 129 студентам, що період із 2008 по 2011 рік не склали стандартних іспитів університету, згідно з доповіддю Департаменту освіти.
Цих студентів «потрібно було виключити зі закладу», і, відповідно, університет несе повну відповідальність за недотримання політики університету, тим самим проклавши дорогу студентам для отримання допомоги, – сказано у заяві Міністерства освіти.
Неприйняті студенти мали отримати у загальній сумі 613 616 доларів фінансової допомоги, але університет домовився щодо зменшення штрафу. Університетська опікунська рада схвалила розгляд цього питання на зборах у п’ятницю.
Студенти отримали федеральні гранти та позички Pell, відомі як «Title IV program funds». Президент університету Вейн Ватсон сказав, що така діяльність почалася, перш ніж приступив до виконання обов’язків у 2009 році, до того ж, без його відома, хоча й продовжувалась під його контролем. Він зупинив її у 2011 році, і близько 300 студентів були відраховані.
Уряд надає університетам свободу дій у визначенні адміністративних стандартів, тому, якщо університет вважає рівень студента достатнім для зарахування, останній має право на фінансову допомогу. У 2007-2008 роках п’ятеро студентів Чиказького державного університету з недостатнім рівнем знань отримали фінансову допомогу, їхня кількість збільшувалася кожного року, і досягла 57-ми у 2010 – 2011 роках, як повідомляє Міністерство освіти. Міністерство почало перевірку восени 2011 року та дало свою остаточну доповідь минулого понеділка. Університет має 45 днів для виплати штрафу.
Близько 5,820 студентів зараз навчаються в університеті штату, порівняно з 7,200 кілька років тому.

 

Бізнесмени виділили майже половину зі
запланованих 50 мільйонів доларів на боротьбу з насильством у Чикаго

 

Поставивши собі за мету зупинити бандитизм, який шкодить репутації Чикаго в усьому світі, впливові керівники підприємств та некомерційних організацій уже пожертвували майже половину з 50 мільйонів доларів, завдяки яким мер Рам Емануель хоче вберегти дітей із групи ризику.
З того часу, коли мер закликав виступити та запобігти насиллю серед молоді, менше, ніж за три тижні вже було отримано приблизно 18,5 млн. долара корпоративних внесків від бізнес-спільнот, які фінансували Millennium Park, саміт НАТО та невдалу спробу відвоювати проведення в Чикаго Олімпійських ігор 2016.
Ще 5 мільйонів пожертвував фонд MacArthur Foundation на молодіжні програми. Компанія Mesirow Financial виділила 1.25 млн. долара. Wal-Mart додала 1 млн. до спільного кошика, який включає 2 млн. корпоративних внесків, що залишилися невитраченими ще з минулорічного саміту НАТО.
Loop Capital Markets внесла свій мільйон, Джим Рейнольдс, гендиректор цієї фірми та один із найбільш визначних та шанованих бізнес-лідерів у Чикаго, також очолює кампанію зі збору коштів спільно з Томом Вілсоном, генеральним директор компанії Allstate Insurance, яка перша виділила 5 млн., так, як і компанія Exelon. Мер Емануель особисто спілкувався по телефону з керівниками бізнесу, щоб пришвидшити процес. Його силова тактика зі збору коштів вже досить відома у політичних колах, саме вона допомогла зібрати мільйони для комітету політичних акцій на підтримку президента Барака Обами.
Девід Спільфогель, старший радник мера, сказав, що «зацікавленість» бізнес-лідерів пов’язана, частково, зі самою структурою, яка запроваджена для контролю ефективності молодіжних програм та впевненості, що кожний зібраний долар витрачений на дітей. Незалежний фонд «Donor Advised Fund» увійде до фонду Chicago Community Trust, а адміністративні кошти збиратимуться окремо. Фонд відмовляється від своєї стандартної плати за функціонування, щоб звільнити та інвестувати додаткові 300 тис. у молодіжну програму.
Фахівці The University of Chicago Crime Lab будуть займатися оцінкою фінансованих програм і визначать, котрі з них будуть мати найбільший вплив, щоб виправдати вклад подальших інвестицій, а котрі – потребуватимуть удосконалень.
Фінансування буде скероване на перевірені програми, які принесуть користь молодим людям, кількість яких становить близько 20.000.
Близько до половини жорстоких злочинів у Чикаго були втягнуті діти шкільного віку, а майже 7 500 з них – перебувають у групі високого ризику. Інші 12 000 молодих людей щорічно проходять через систему правосуддя з питань неповнолітніх. За оцінками, 83% повторно обвинувачують протягом трьох років.
Минулого місяця Емануель закликав бізнес-лідерів допомогти йому достукатись до «тисяч і тисяч» молодих людей, які будь-яким чином можуть бути втягнутими у бандитизм, який по-новому привернув національну увагу, коли загинула п’ятнадцятирічна дівчинка Хадіа Пенделтон.
Якщо, як і очікується, ціль мера буде досягнута, то 40 млн. доларів будуть використані на створення грантів для програм наставництва та втручання в школах та за їх межами. Ще 5 млн. будуть використані для нових перспективних програм. А ще 5 млн. підуть на роботу в громадах у районах, де вирує насилля.
Розанна Андер, директор Chicago Crime Lab, каже, що мешканцям Чикаго давно пора робити щось для подолання рівня злочинності, а не концентруватися тільки на тому, що робить поліція.
«Дуже часто, коли поліція вже залучена, ми втрачаємо багато можливостей запобігти чи втрутитись, щоби й надалі уникнути злочину», – зазначає Андер. «Ми точно знаємо, що перебування дитини у школі протягом того часу, щоб вона змогла отримати атестат про закінчення навчального закладу, значно знизить ризик стати жертвою злочину чи злочинцем. Це одна зі сфер, яка вже готова для інвестицій. Якщо ми переконаємо дітей не залишати школу і отримати диплом, ми знизимо на половину потенціал серед юнаків стати жертвою, порівняно з відсівом у вищій школі. Якщо навіть вони вступлять до коледжу, це буде приблизно 1 з 6».
Перспективна другокурсниця King College, Пендлетон, була вбита пострілом у спину 29 січня, коли вона відпочивала з друзями у парку, недалеко від школи та менше, ніж за милю від маєтку Обами. Її вбивство стало ще однією плямою, що додала негативної репутації Чикаго на міжнародному рівні. Пендлетон була студенткою-відмінницею, гравцем у волейбол та мажореткою в оркестрі, який марширував на другій інавгурації Обами. І вона втратила своє життя через той же вид насильства, який вона засуджувала у громадському відео-сервісі в 2008 році.
 

У фокусі – Америка

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers