rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 У Європі пройшло масові протести проти АЕС

Роковини аварії на Фукусімі в країнах ЄС зустріли демонстраціями супротивників ядерної енергії.
У Німеччині активісти-екологи вимагають зупинити дев’ять атомних електростанцій. За їхніми даними, з кожним роком ризик аварій на АЕС зростає.
А у Франції, в Парижі протестуючі вишикувалися у величезний ланцюжок, який протягнувся через весь центр міста. Учасники акції вимагали закрити всі атомні електростанції.
“Я тут для того, щоб виразити свій протест проти атомної енергії, тому що вона небезпечна, - говорить Анаїс Гашан, учасниця мітингу. - Ми це бачили на прикладі Фукусіми і безлічі інших інцидентів, які трапилися за минулі роки. Сьогодні пора прокинутися і сказати - ми повинні це все зупинити, ми йдемо неправильним шляхом, ми повинні усвідомити наші помилки і вибрати іншу дорогу!”
Франція отримує від АЕС майже 80 відсотків енергії, це найбільший показник в світі, і зупинка станцій просто залишить країну без електрики.
У Німеччині ця цифра значно менша, всього 17 з половиною відсотків. Але навіть така багата країна, як з’ясувалося, не може дозволити собі відмовитися від атомної енергетики.
Аварія на АЕС “Фукусіма-1” 11 березня 2011 року призвела до розплавлення ядерного палива відразу на трьох реакторах. Великі території в Японії зазнали забруднення радіоактивними речовинами. З району станції довелося евакуювати близько 80 тисяч людей.
Відзначимо, після катастрофи на АЕС Фукусіма-1 країна була вимушена відмовитися від будівництва нових АЕС, натомість почала розвиватися альтернативна енергетика. Зараз у Японії будують найбільшу на планеті вітрову електростанцію, вона буде в 5 разів слабкіше за Фукусіму.

 


 

 

Росія – європейський лідер за кількістю дитячих самогубств

 

Росія посідає перше місце в Європі за кількістю самогубств серед дітей і підлітків. Про це повідомляє УНІАН.
“Сьогодні Російська Федерація посідає перше місце в Європі за кількістю самогубств серед дітей і підлітків. За останні роки кількість дитячих суїцидів і спроб самогубств збільшилася на 35-37%. Всього ж у період із 1990 по 2010 рр. у Росії було зареєстровано близько 800 тисяч самогубств”, - йдеться в повідомленні.
У статистиці відзначається зростання дитячо-юнацького суїциду. За даними дослідження, лише в 2009 році в Росії наклали на себе руки 1379 хлопців і 369 дівчат віком від 15 до 19 років.
За даними державної статистики, якщо в 2009 році в РФ було здійснено 260 підліткових суїцидів, то в 2010-му їх було в 1,2 раза більше. У країні стається близько 19-20 випадків самогубств на 100 тисяч підлітків, що втричі більше, ніж світовий показник.
“Найбільша частота суїциду спостерігається у підлітків і молоді у віковому діапазоні 15-35 років. У цієї категорії суїцидентів на 1 смерть припадає до 200 нереалізованих суїцидальних спроб”, - зазначають у відомстві.
У ситуаціях, коли привід для самогубства встановлений напевно, статистика свідчить про те, що причиною трагедії є здебільшого конфлікти з батьками або нерозділене кохання.
Лише в 10% підлітків самогубство є справді бажання покінчити із собою, в решти 90% - це “крик про допомогу”. Часто суїцидальні дії підлітків мають демонстративний характер, робляться у вигляді своєрідного “суїцидального шантажу”.
При цьому у відомстві підкреслюють, що сайти, які містять заклики й способи самогубства, є чинниками, що впливають на прийняття дитиною рішення про самогубство. Часто ігрова форма подачі інформації, наявність обговорень і коментарів спонукають у дитини додатковий інтерес до теми самогубства і стимулюють рішення добровільно піти з життя навіть за відсутності “традиційних” причин суїциду.
В усіх країнах світу суїциди входять до кола десяти провідних причин смерті населення. Прогнозується, що до 2020 року суїцид вийде на друге місце в світі як причина смерті, обійшовши рак і поступаючись лише серцево-судинним захворюванням. За статистикою, щодня в світі добровільно йдуть з життя близько 3 тисяч осіб, щороку – приблизно 1 млн. осіб, що становить 1,5% всіх смертельних випадків.
Всесвітня організація охорони здоров’я визнала важливість проблеми самогубств для суспільного здоров’я й у 1999 році виступила з глобальною ініціативою профілактики самогубств.
Останніми роками ВООЗ констатує зростання кількості самогубств серед молодих людей у віці від 15 до 25 років. Високий рівень самогубств спостерігається в країнах Східної Європи, Індії й Китаї.

 

За 5 років у Китаї засудили 5,244 млн. злочинців

 

За минулі 5 років органи прокуратури КНР порушили кримінальні справи проти понад 30 високопоставлених чиновників і майже 13 тисяч начальників рівня керівника повіту та вищого.
За статистикою верховного судді країни, в період 2008-2012 роки було засуджено загалом 5,244 млн. злочинців, що на 25,5% більше, ніж за попереднє п’ятиріччя.
Таку статистику представив генеральний прокурор країни Цао Цзяньмін, виступаючи в неділю зі звітом про роботу Верховної народної прокуратури (ВНП) перед депутатами 1-ої сесії Всекитайских зборів народних представників 12-го скликання, передає Укрінформ.
“Було проведено розслідування у справах про корупцію та інші злочини, пов’язані з виконанням службових обов’язків, щодо більш як 30 посадовців рівня міністра та вищого”, - поінформував генпрокурор, не уточнивши конкретного числа нечистих на руку керівників.
За словами Цао Цзяньміна, з 2008 по 2012 рік органи прокуратури розслідували справи майже 13 тисяч керівників повітового та вище за рівень. За цей самий період перед судом постали 19 тисяч таких керівників.
Тривала робота з викорінювання хабарництва і в рядах самих правоохоронних, прокурорських і судових органів. З цією метою була проведена перевірка діяльності майже 37 тисяч працівників адміністративно-правової сфери і близько 13 тисяч суддів.
Про те, що неналежний стиль роботи і навіть випадки корупції і нехтування службовими обов’язками “серйозно підірвали імідж народних судів і в цілому віру в юридичну систему”, - говорив на пленарному засіданні парламенту у своєму звіті й президент Верховного народного суду (ВНС) КНР Ван Шенцзюнь.
З них майже третя частина - за тяжкі кримінальні злочини (вбивство, пограбування, викрадення і торгівля людьми, вибухи, оргзлочинність), близько 20 тис. - за злочини, пов’язані з виробництвом і продажем неякісних продуктів, у тому числі харчових і лікарських. Різко, більш як на 284% до 278 тис., підвищилась ількість цивільних справ, пов’язаних із порушенням прав інтелектуальної власності.
Ван Шенцзюнь не назвав точного числа винесених і приведених у виконання за звітний період смертних вироків, зауважити лише, що ВНС “ретельно стежить за тим, щоб до смертної кари засуджували якомога менше людей, засуджених за виключно серйозні злочини”.
Відзначимо, в 2011 році Китай скасував страту за економічні злочини.

 

Біля Ватикану феміністки влаштували
демонстрацію з вимогою надати право жінкам бути священиками

 

Жінки з організації “Жінки-католицькі священики” влаштували акцію протесту в Римі на пагорбі над Ватиканом у відповідь на початок конклаву з обрання нового Папи Римського, в якому беруть участь тільки чоловіки.
Учасниці демонстрації, одягнені в рожеві футболки з написами “Висвячування жінок”, запалили димову шашку, що випускає рожевий дим, на одному з пагорбів над Ватиканом, імітуючи сигнал про обрання нового понтифіка, повідомили у вівторок 12 березня італійські ЗМІ, передає “Интерфакс”.
Учасниці акції вимагають, щоб жінкам дозволили бути висвяченними у священики і обіймати високі церковні посади.
“Нинішній клуб старих парубків змусив церкву кружляти у вирі скандалів, зловживань, сексизму та гноблення”, - цитують ЗМІ слова керівниці руху Ерін Саїз Ханни.
За її словами, “люди втратили надію знайти лідера, який буде відкритий до діалогу і буде використовувати жіночу мудрість на всіх рівнях церковного управління”.
У Ватикані вважають, що тільки чоловіки можуть бути священнослужителями і ставати єпископами, оскільки за офіційною версією всі апостоли, обрані Ісусом Христом були чоловіками. На думку священнослужителів, “висвячення чоловіків в священичий сан - незмінний акт передачі віри, даної Христом через апостолів”.

 

У Тунісі молодий чоловік підпалив себе, повторивши вчинок Буазізі

 

У столиці Тунісу молодий чоловік вчинив самоспалення, що нагадує про вчинок Мохамеда Буазізі, який став фактичним початком “арабської весни”, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Хлопця доставили в лікарню із сильними опіками. Очевидці кажуть, що він викрикував, що продає сигарети на вулицях тому, що не може знайти роботу, після чого підпалив себе.
Подібні інциденти в Тунісі почастішали після акту самоспалення торговця овочами Буазізі в Сіді-Бузід. Вважається, що ця подія стала каталізатором “арабської весни” - радикальних змін у Тунісі та Єгипті, а також драматичних подій, пов’язаних з поваленням режиму Муаммара Каддафі в Лівії.

 

Іспанія протестує проти безробіття і уряду

 

Вихідні громадяни Іспанії відзначили протестом. Десятки тисяч демонстрантів пройшли маршем в 60 містах країни на знак протесту проти високого рівня безробіття і економічної політики уряду. Про це повідомляє The Washington Post.
У організації маршів, які відбулися в Мадриді і 60 інших містах, взяли участь 150 громадських організацій і профспілок, що об’єднують працівників автомобільної промисловості, співробітників телебачення, поліцейських, медичних працівників і працівників сфери будівництва.
Багато демонстрантів несли в руках плакати з критикою чинного прем’єр-міністра Маріано Рахоя, який опинився причетним до скандалу з регулярними незаконними переказами грошей від приватних компаній високопоставленим членам правлячої Народної партії.
За даними правоохоронних органів, тільки в Барселоні в демонстрації взяли участь 20 тисяч людей.
На початку лютого газета El Paнs опублікувала матеріал, в якому з посиланням на внутрішні бухгалтерські документи Народної партії стверджувалося, що Маріано Рахой і члени його уряду на додаток до їх офіційних зарплат регулярно отримували гроші від приватних фірм, в основному будівельних.
З документів нібито виходить, що виплати проводилися в період з 1990 по 2008 рік. Рахой вперше з’являється в звітності за 1997 рік - з тих пір і до 2008 року він отримував майже 25 тис євро в рік понад офіційну зарплату.
Прем’єр-міністр відразу ж спростував цю інформацію і пообіцяв оприлюднити податкові декларації. Тим часом петиція з вимогою відправити у відставку прем’єр-міністра і провести дострокові парламентські вибори зібрала більше мільйона підписів.

 

У Лівії понад півсотні людей померли від неякісного самогону

 

У Лівії 51 особа померла внаслідок отруєння неякісними саморобними алкогольними напоями.
Всього в лікарні з діагнозом отруєння з 9 березня потрапили 378 осіб, передає Бі-Бі-Сі.
Джерела в міністерстві охорони здоров’я Лівії повідомили, що всі постраждалі отруїлися метанолом, і в лікарнях вони проходять процедуру діалізу нирок.
38 осіб померли в лікарнях Тріполі, а ще 13 померли по дорозі до лікарні Тунісу.
Лівійські закони забороняють продаж і вживання спиртних напоїв, тому в країні процвітає чорний ринок алкогольної продукції, де продаються напої, імпортовані з сусідніх країн, а також вироблені нелегально в Лівії.
Судячи з усього, виробники спиртного додали в напої смертельно небезпечний метиловий спирт замість етилового, сподіваючись підвищити міцність.
Влада Лівії скерувала спеціальні підрозділи сил безпеки в райони, де, ймовірно, виробляють алкогольні напої. Вони вимагають від виробників негайно очистити приміщення від обладнання для виробництва спиртного, погрожуючи застосувати силу в іншому випадку.

 

У Саудівській Аравії забракло професійних катів

 

Влада Саудівської Аравії оголосила про намір замінити спосіб виконання вищої міри покарання з публічного обезголовлювання мечем на розстріл, пише The New York Times.
Спеціальна комісія, сформована з представників кількох міністерств, дійшла висновку, що країна буде змушена піти на цей крок через гострий дефіцит кваліфікованих катів.
В уряді констатували, що нині працюючі кати завалені роботою і часом не справляються з її обсягами. Їм доводиться постійно їздити у відрядження в інші регіони, що іноді призводить до запізнень і різних казусів, “що породжує нездорові чутки”.
У цьому зв’язку комісія рекомендувала владі країни розглянути можливість відходу від традиційного способу виконання покарань на користь більш сучасного, який припускає використання розстрільних команд.
Роль конституції в Саудівській Аравії виконує Коран, а кримінальним та кримінально-процесуальним кодексом слугує збір законів шаріату. Згідно з цими законами, найбільш соціально небезпечні злочини повинні каратися публічним відрубуванням голови. Однак через падіння популярності професії ката і, як наслідок, брак підготовлених кадрів, виконання цієї норми стає все більш проблематичним.
Зазвичай в Саудівській Аравії на рік страчують від 50 до 100 людей. Зокрема, у 2010 році відомого ліванського телеведучого засудили в Саудівській Аравії до смертної кари за звинуваченням у чаклунстві.

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Помер президент Венесуели Уго Чавес

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers