rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

 «Чиказька» відповідь на заклик Обами про контроль за зброєю –
нові жертви стрілянини

Минулої п’ятниці Президент США провів у Чикаго кілька годин, щоб виголосити промову, присвячену одній із найболючіших проблем Чикаго та країни – насильству та зброї. Обама висловив припущення, що проблему можна вирішити не тільки забороною носіння зброї, але й більш активним втручанням громад та покращенням економічного стану найбідніших районів.
У своїй промові Президент не вдавався в деталі щодо заборони штурмової зброї та інших заходів контролю, натомість проілюстрував ситуацію в Чикаго, використавши приклад Ньютана в Коннектикуті, де в грудні були розстріляні 20 дітей та 6 дорослих.
«Це трагічно, коли гинуть шестирічні діти, – сказав Обама під час виступу у спортзалі Hyde Park Academy High School, – менш, ніж за милю від власного дому». – «Але минулого року було скоєно 443 вбивства з вогнепальної зброї на вулицях цього міста, і 65 жертв були віком до 18 років. Це як Ньютаун через кожні чотири місяці».
Обаму представив колишній голова його адміністрації – Рам Емануель, який з усіх сил намагався зменшити насильство на вулицях, яке загрожує стати характерною ознакою його першого терміну. Вбивства і стрілянина виросли на двозначні відсотки минулого року, а минулий місяць визначений як найкривавіший січень у місті з 2002 року.

 Title 
 

 Мама і сестра загиблої Джаней МакФарлен

Візит Обами привернув увагу всієї країни до питання збройного насильства в Чикаго. Емануель намагався уникнути визначення унікальності ситуації в Чикаго, екстраполюючи проблему на інші великі міста.
«Як і будь-яке інше велике місто, Чикаго має справу з двома вкрай важливими завданнями – покращити школи та зробити вулиці безпечними. Наші вулиці можуть стати безпечнішими, якщо сильнішими будуть наші школи та сім’ї», – сказав мер.
Та Обама знову повернувся до питання насильства на вулицях Чикаго, згадавши, яке враження на нього і його дружину справила смерть 15-річної Хадії Пенделтон, яку застрелили неподалік від президентського дому, буквально через кілька днів після її повернення з інавгурації Президента. Мама дівчинки також була присутня на зустрічі і слухала виступ Обами.
Президент, який колись працював сенатором Іллінойсу, підкреслив, наскільки важко досягти запровадження в штаті контролю за зброєю, який існує на федеральному рівні. Він підкреслив специфіку ставлення до цього питання залежно від району штату – міського чи сільського, північного чи південного. Обама також додав, що жодний закон не може запобігти кожному акту насильства.
«Коли одна дитина стріляє в іншу – дірку в серці цієї дитини закон не заповнить. Тільки громада, батьки, вчителі та духовенство можуть заповнити цю дірку».
Частиною вирішення проблеми є також покращення економічного стану та становлення і зміцнення середнього класу – теми виступу перед Конгресом «State of the Union». Обама порушив питання дошкільної освіти, створення робочих місць у громадах тощо.

Title  

 Хосе Колон чіпляє кульки навпроти школи своєї загиблої доньки Франсіз

 

«Якщо дитина зростає і бачить, що її батьки працюють, мають освіту і виступають прикладом порядності, відповідальності – ця дитина матиме уявлення про власне майбутнє».
Незважаючи на промови і пропозиції, висловлені найвищими посадовцями міста і країни, насильства на вулицях менше не стало.
Через кілька годин після виступу президента одна зі школярок, що була серед слухачів, дізналася про смерть старшої сестри, котра випадково була застрелена на вулиці. Жертва – 18-річна Джаней МакФарлен, мама маленького хлопчика, була неабияк стривожена історією Хадії Педелтон і постійно поверталася до теми загибелі дівчинки. Вона щиро тішилася за сестру, котрій пощастило потрапити на виступ Президента. А за кілька годин Джаней сама стала жертвою насильства, про яке говорив Президент.
У той же день у районі Humboldt Park, що неподалік Української околиці, 46-річний Хосе Колон, разом зі своєю донькою-старшокласницею з Roberto Clemente Community Academy Франсіз, дивилися виступ Обами. Франсіз була неабияк схвильована цим виступом. Вона, маючи плани стати юристом, сказала батькові, що проблему збройного насильства на вулицях треба вирішувати негайно. Після того пішла до друзів. Більше батько живою своєї доньки не побачив. Через кілька годин він забирав свою іншу доньку від друзів і, зупинившись на червоне світло, побачив, що поліцейські перекрили прохід на тротуарі, де лежало тіло, вкрите білим покривалом. Хосе ще не зав, що це його донька. Через кілька хвилин він про це дізнався, коли поліцейські постукали в його двері. Доньку впізнала мама за формою брів. Дівчина стала випадковою жертвою стрілянини. Хтось відкрив вогонь біля магазину, до якого вона йшла.
Франсіз стала вже третьою ученицею Roberto Clemente Community Academy – жертвою стрілянини за цей шкільний рік. Рея Дорантеса, 14-річного новачка школи, було вбито 11 січня, а 16-річного Джефрі Сьюарта – 9 грудня. Учні та вчителі цієї школи ухвалили рішення провести марш для того, щоб привернути увагу до питання небезпеки на вулицях.


 

Гей-шлюби на півшляху до повної легалізації в Іллінойсі

 

Сенат штату Іллінойсу, в якому переважають демократи, зробили геям справжній подарунок на День Валентина – прийняв закон про легалізацію одностатевих шлюбів в Іллінойсі.
Цей закон уже скеровано в Палату Представників, де голосування за нього відбуватиметься значно важче. Губернатор Петрік Квін, як очікується, підпише новий закон, якщо обидві палати парламенту схвалять його. У Сенаті проголосували «за» – 34, «проти» – 21 і «утрималося» двоє. Це стало можливим після того, коли до нового складу палати увійшло більше демократів.
За новим нормативом, шлюб буде визначатися як союз не як раніше – між чоловіком та жінкою, а між двома особами. В законі нічого не говориться про «релігіїзацію» шлюбу. Особи, що уклали раніше цивільні союзи, зможуть їх перевести у статус шлюбів впродовж року.
У той час, коли прихильники легалізації знайшли чимало підтримки серед релігійних лідерів, які підтримали одностатеві шлюби, католицька та деякі інші церкви висловили абсолютну незгоду з нововведенням. Вони аргументують свою позицію тим, що одностатеві шлюби суперечать основам Біблії, в якій згадується шлюб як союз між чоловіком та жінкою.
Два роки тому в Іллінойсі було легалізовано цивільні союзи для одностатевих та гетеросексуальних пар.
Автор нового законопроекту, сенатор Хітер Стінс, вважає, що новий закон потрібен, щоб повністю елімінувати «другорядність» гомосексуального подружжя.
Чиказькі демократи підтримали колег у парламенті, стверджуючи, що одностатеві пари одружуються з тих же причин, що і гетеросексуальні, зокрема, з кохання.
Новий закон не вимагає, щоб шлюб укладав священнослужитель. Так само не буде вимагатися від церков чи парафій освячувати гомосексуальні шлюби всупереч бажанню громади. Республіканець, сенатор Тім Бівінс, колишній шериф Діксона, виступає проти легалізації одностатевих шлюбів. «Ми знищуємо одну з основ існування суспільства», – каже Бівінс. Республіканець також розкритикував мера Чикаго Рама Емануеля, котрий у відповідь на заяву президента Chick-fil-A’s проти гей-шлюбів, сказав, що позиція президента корпорації не відображає «суспільних цінностей» Чикаго.
Інший сенатор від демократів, Мартін Сандовал, назва цьогорічний День Валентина  «Днем святкування», додавши, що «легалізація є рішучим кроком до повалення бар’єрів, які утримували деяких громадян Іллінойсу від справедливості».
«Що поганого в цьому?» – риторично запитує Сандовал, якщо партнери у житті зможуть розділити бенефіти страховки і пенсійного забезпечення. У той же час він засудив католиків та інших духовних лідерів, які виступили проти легалізації шлюбів, заявивши, що головне послання Ісуса нащадкам полягає у заклику «любити один одного».
Республіканець Дейл Райтер висловив побоювання щодо того, що новий закон може сильно нашкодити церкві.

 

Поліцейським у передмістях дозволено працювати напідпитку

 

У результаті розслідування, проведеного спільно NBC Chicago та Better Government Association, було з’ясовано, що в більшості поліцейських департаментів передмість у профспілкових контрактах є пункти, які дозволяють уникати дисциплінарних покарань офіцерам, які мають значний вміст алкоголю в крові, майже до показника, який визначає, за нормами штату, стан особи як п’яної. «Мене це сильно турбує», – поділився Сем Пуля, мер містечка Westchester. Він – колишній поліцейський офіцер, який безуспішно намагався зупинити ратифікацію контракту з профспілкою та його департаментом, в якому були передбачені дисциплінарні стягнення щодо офіцерів лише у випадку, якщо вміст алкоголю в них сягнув показника 0,5.
«З таким показником я можу сказати, що ви напідпитку. До поліцейських офіцерів повинні бути вищі вимоги», – додає Пуля. Він вважає, що ніхто не має права з алкоголем у крові керувати патрульною машиною чи носити зброю. Це також створює неправильну тенденцію у визначенні в інших містах допустимої норми алкоголю в крові. Наприклад, поліція Forest Park, Glendale Heights, South Barrington має також ліміт – 0,5. В Elmwood Park та Oak Park ліміт допустимого вмісту алкоголю в крові є 0, 8 і вище!
Illinois State Police та Cook County Sheriff встановили нульову терпимість, тобто, лімітом допустимого вмісту є нуль. Однак інші поліцейські департаменти вважають, що невисокі ліміти повинні бути встановлені на непередбачені випадки, зокрема, бокал вина за вечерею перед нічним чергуванням або навіть ліки від кашлю.
На думку науковців, навіть низький вміст алкоголю в крові може призвести до різних «відхилень» – сонливості, втрати концентрації, швидкості реагування, зокрема, при керуванні автомобілем. Було досліджено, що водії віком понад 21 рік із вмістом алкоголю від 0,2 до 0,49 мали у три-чотири рази більший ризик стати учасником фатального ДТП.
Поліцейський Департамент у Чикаго встановив ліміт допустимого вмісту алкоголю в крові – 0, 2. Минулого тижня мерія міста уклала мирову угоду на суму 4, 1 мільйона доларів зі сім’єю чоловіка, котрого застрелив офіцер, який, як з’ясувалося, пив перед чергуванням.

 

Наркобарона «Ель Чапо» в Чикаго оголосили
новим ворогом народу номер 1

 

Ще з часів Аль Капоне жоден кримінальний злочинець не заслуговував звання ворога народу номер 1 (Public Enemy No. 1) настільки, як Хоакін «Ель Чапо» Гусман Лоера. Про це заявили минулого тижня лідери Комісії зі запобігання злочинності в Чикаго (Chicago Crime Commission). Досі ніхто офіційно не отримував даного титулу ще з часів Капоне у 1930 році. Але виконавчий віце-президент Комісії зі запобігання злочинності в Чикаго Артур Байлик заявив, що його цього тижня підтримало Агентство з боротьби з наркотиками США (U.S. Drug Enforcement Agency), назвавши Лоера найнебезпечнішим злочинцем, який загрожує «всім містам, та всім територіям, де він працює», – ворог народу номер 1. І допоки Лоера, як вважають, ховається у мексиканських горах, далеко від Чикаго, спеціальний агент – голова відділу по боротьбі з наркотиками у Чикаго – заявив про зв’язок Лоерового наркокартелю Сіналоа з вражаючим спалахом насильства у нашому місті.
«Ми знаємо, що більшість актів насильства, які відбуваються тут, у Чикаго, пов’язані з картелем», – сказав Джек Райлі, голова DEA. «Ми знаємо, що, здебільшого, банди роблять свої гроші, борються за свою територію, стріляють один в одного, захищаючи торгівлю наркотиками. І ми знаємо, що «Чапо» Гусман та Сіналоа постачають більшість із доступних в місті та регіоні наркотиків». Картель Сіналоа має «ділових партнерів» серед 100 000 членів вуличних банд у Чикаго та передмістях, – повідомляє комісія. Вона також заявила, що Сіналоа та інші ворожі картелі несуть відповідальність за десятки тисяч вбивств, «деяких настільки жахливих, що важко повірити».
Байлек сподівається, що таке оголошення викриє Лоера, який майже не відомий громадськості, але якого захищає справжня армія. Це могло б дати правоохоронним органам більше шансів на притягнення його до відповідальності. Байлек вважає, що Лоера, мабуть, найбільш відомий кримінальний авторитет нашого часу, безсумнівно, заслуговує на титул Капоне. А Райлі припустив, що федеральні державні та місцеві правоохоронні органи можуть підготуватися до його знешкодження.
 

У фокусі – Америка

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers