rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 Північна Корея провела третє ядерне випробування

Геологічна служба США (USGS) у вівторок вранці, 12 лютого, зафіксувала підземні поштовхи на території Північної Кореї неподалік від полігону для ядерних випробувань. Напередодні КНДР проінформувала владу США і Китаю про плани провести ядерне випробування.
Згідно з даними служби, опублікованими на її сайті, землетрус магнітудою 4,9 стався в районі Сонджінбегам на глибині 1 кілометр. Координати епіцентру землетрусу вказані як 41,299 градуса північної широти і 129,081 градуса східної довготи за 378 кілометрів на північний схід від Пхеньяна, неподалік міста Кільччу.
Супутникові знімки раніше зафіксували активність у районі ймовірного полігону для підземних ядерних випробувань на північному сході КНДР. Сама Північна Корея підтвердила, що готується до ядерного вибуху після розширення санкцій Ради Безпеки ООН у відповідь на запуск Пхеньяном 12 грудня 2012 року ракети, що вивела на орбіту штучний супутник, але потенційно могла бути використана і з військовою метою для ядерних боєзарядів.
Дипломати з Ради Безпеки ООН підтвердили, що підземні поштовхи на півночі КНДР були випробуванням ядерної зброї.
“Нам повідомили представники Південної Кореї про те, що в КНДР проведено випробування ядерної зброї”, - повідомив репортерам один з дипломатів, який попросив не називати його імені.
Офіційний представник південнокорейського уряду підтвердив, що Північна Корея ще напередодні поінформувала владу США і Китаю про плани проведення третього ядерного випробування.
“Сьогодні наші спостережні станції зафіксували ознаки незвичайної сейсмічної активності на території КНДР. Характер підземних поштовхів аналогічний до вибухів, проведених у 2006 і 2009 роках. У разі підтвердження інформації про проведення ядерних випробувань дії КНДР будуть кваліфікуватися як створення загрози міжнародній безпеці”, - йдеться в заяві організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.
За попередніми даними Сеула, нинішній вибух за потужністю перевершує попередні два. Потужність протестованого вибухового пристрою майже сягає тієї, що мала бомба “Малюк”, скинута на Хіросіму, зазначає The Washington Post.
У Японії при уряді навіть створено екстрений штаб. А в райони країни, найближчі до місця вибуху, спрямовано літаки з устаткуванням для вимірювання рівня радіації.
Раніше ЗМІ повідомляли, що КНДР найближчим часом може провести одночасно два ядерні вибухи, а через деякий час – навіть випробування водневої бомби.
На проведення Північною Кореєю ядерного випробування вже відреагували в МЗС Великобританії, Японії та в ООН. Міжнародні організації заявили про загрозу світовій безпеці.

 

 


 

 

В індійській лікарні стерилізували
106 жінок і викинули їх непритомними на пустир

 

Черговий жахливий скандал із правами жінок стався в Індії. У державній лікарні Manikchak Rural Hospital, індійський штат Західна Бенгалія, в один день були стерилізовані 106 жінок.
Після операції лікарі за допомогою персоналу лікарні й родичів прооперованих перенесли пацієнток, більшість із яких були непритомними, на пустир біля лікарні, де ті й приходили до тями після наркозу на очах у перехожих, повідомляє The Daily Mail.
Відповідно до правил МОЗ, у день дозволено проводити не більше 25 операцій стерилізації, і протягом, як мінімум, трьох годин після операції пацієнт повинен перебувати під спостереженням медиків, однак у жіночому відділенні лікарні було лише 30 ліжок.
Стерилізацію 106 жінок проводили два хірурги, доктори Амаль Крішна Пал і Джойдіп Маджумдер, яким асистував гінеколог Пурненду Ранг, викликаний із сусіднього медичного центру.

 

Екс-президента Киргизстану заочно
засудили до 24 років ув’язнення

 

Військовий суд Киргизстану у вівторок заочно засудив екс-президента республіки Курманбека Бакієва до 24 років колонії посиленого режиму, а екс-голову Служби держохорони Жаниша (Жанибека) Бакієва - до довічного позбавлення волі, передає РІА «Новости».
У квітні 2010 року в Киргизстані відбувся державний переворот, у результаті якого влада перейшла до рук тимчасового коаліційного уряду, що складається з лідерів опозиційних партій. При цьому загинули близько 90 людей, близько тисячі отримали поранення. Екс-президента Курманбека Бакієва, його брата Жаниша (Жанибека) Бакієва, які втекли з країни, а також інших наближених до них осіб, було заочно звинувачено у низці тяжких злочинів, зокрема у масовому вбивстві, пов’язаному з перевищенням посадових повноважень, і оголошено в міжнародний розшук.
Згідно з вироком суду, екс-главу держави визнано винним у злочинах, передбачених статтею КК Киргизстану “зловживання службовим становищем”. Екс-президент загалом засуджений до 24 років позбавлення волі з конфіскацією майна і відбуванням покарання в колонії посиленого режиму.
Жаниш Бакієв визнаний винним за шістьма статтями КК республіки, в тому числі про масове вбивство, і засуджений до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, його позбавили всіх військових заслуг і звання “генерал-лейтенант”.
Курманбек та Жаниш Бакієви тепер переховуються від киргизького правосуддя на території Білорусі.
На даний момент у Бішкеку проходить ще один судовий процес у справі про масовий розстріл демонстрантів під час держперевороту 2010 року. Курманбека Бакієва і його брата Жанибека також звинувачують у причетності до організації вбивства Медета Садиркулова, що обіймав в 2007-2008 роках посаду керівника президентської адміністрації.

 

Червоний хрест надасть допомогу 6,5 тисячам біженців з Малі

 

Міжнародний комітет Червоного Хреста допоможе 6,5 тисяч малійським біженцям, які були змушені втікати з міст на півночі країни під час зіткнень з бойовиками-ісламістами.
У комітеті зазначають, що у біженців мало їжі і багато хто з них змушений жити під деревами або в занедбаних автомобілях. Більшість біженців раніше проживали в містах Гао і Кідаль і під час конфлікту втекли у віддалені регіони біля кордону з Алжиром, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Десятки тисяч людей були змушені залишити свої житла, поки французькі і малійські військовики проводили військову операцію проти заколотників.
Конфлікт у Малі спалахнув у березні 2012 року, коли група військових зчинила збройний заколот у столиці країни, місті Бамако. Під час військового перевороту було повалено президента Амаду Тумані Туре.
Тимчасовим хаосом скористалися різні екстремістські угруповання. Північна частина Малі опинилася під контролем повстанців-туарегів, які захопили місто Тімбукту і проголосили незалежну державу Азавад.
Влада африканської Республіки Малі оголосила надзвичайний стан на всій території країни і звернулася за підтрикою до міжнародного товариства. На допомогу колишній колонії прийшла Франція. Її війська разом з армією Малі вже повернули під контроль уряду одне з міст.

 

В Ірані допитали і обшукали двох
дочок відомого опозиціонера Мусаві

 

Влада Ірану заарештувала двох дочок одного з лідерів іранської опозиції Мір Хосейна Мусаві, Наргес і Захру, після того як служби безпеки провели обшуки у них вдома в Тегерані.
Пізніше іранська влада відпустила дочок Мусаві. Як повідомляють офіційні джерела, жінок було відпущено після допиту, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Мусаві був прем’єр-міністром Ірану з 1981 по 1989 рік, а 2009 року брав участь у президентських виборах, але поступився своєму головному супернику Махмуду Ахмадінежаду.
Після цього по всій країні пройшли масові протести, учасники яких заявляли, що результати виборів сфальсифіковано. Акції опозиції було зупинено поліцією, в зіткненнях загинули десятки людей.
Три місяці тому було заарештовано дочку ще одного іранського опозиціонера і колишнього президента країни – Алі Акбара Хашемі Рафсанджані.

 

Літак з начальником генштабу Гвінеї на борту
розбився в Ліберії

 

Літак з начальником генштабу Гвінеї та п’ятьма іншими воєначальниками на борту зазнав аварії за 40 км від столиці Ліберії Монровії, передають місцеві ЗМІ з посиланням на джерело в адміністрації президента Гвінеї.
“На борту літака були начальник генштабу і п’ятеро інших військовослужбовців. Ясно, що всі, хто був у літаку, загинули”, - повідомило джерело, що побажало залишитися неназваним.
Начальник генштабу збройних сил Гвінеї Келефа Діалло був близьким соратником гвінейського президента Альфи Конде, зазначають у ЗМІ.
Ліберійський міністр оборони Брауні Самукай, який підтвердив присутність військовослужбовців Гвінеї на борту літака, заявив, що розслідування причин інциденту вже розпочато.

 

У Гватемалі хворіють плантації кави, країна
опинилася на межі важкої економічної кризи

 

Тривожні новини для любителів кави прийшли з Гватемали: там 70% плантацій вражені грибком, який змушує кущі скидати листя.
У результаті, як повідомляє Бі-Бі-Сі, залишається дуже мало бобів, в основному вони поганої якості.
Скорочення врожаю вплине в першу чергу на експорт, а також на економіку країни - уряду доводиться виділяти мільйони для порятунку плантаторів.
Гватемала стала вже третьою, після Гондурасу і Коста-Ріки, країною Центральної Америки, що оголосила надзвичайний стан у зв’язку з “кавової іржею”.
На порятунок індустрії, що виробляє головний експортний товар країни, уряд Гватемали виділив 13,7 мільйона доларів. Завдяки цій допомозі фермерів навчать боротися з грибком, а також закуплять пестициди, щоб запобігти захопленню “кавової іржею” нових плантацій.
За прогнозами, неврожай кави загрожує зниженням прибутків від експорту на 400 мільйонів доларів. Крім того, під загрозою скорочення опинилися 72 000 робочих місць.

 

У Бразилії пішов дощ з павуків

 

У Південній Бразилії минулої неділі, 10 лютого, з неба падали тисячі павуків. Дощ з павуків нагадував кадри з фільму жахів.
Журналісти спілкувалися на цю тему з бразильським біологом, який визначив вид павуків, які сипалися з неба. За висновками експерта, павуки, які падали на землю, належать до виду Anelosimus Eximius. Ці павуки мешкають переважно в тропічній частині Південної Америки, пише 1news.
Їх зараховують до так званих соціальних павуків. Павуки цього виду відомі своїми великими колоніями. Так, вони збиваються у величезні групи і плетуть дуже великі сіті, щоб спіймати велику жертву.
Біолог Летиція Авілес назвала дощ з павуків цілком нормальним, хоч і дещо незвичним, явищем.

 

Шотландці запрошують до Глазго інопланетян

 

Влада Глазго висловила готовність надати теплий і доброзичливий прийом прибульцям, у випадку, якщо вони зберуться приземлитися в найбільшому місті Шотландії. Таким чином чиновники відповіли на запит одного з місцевих жителів, який побажав дізнатися, які плани міста щодо можливого візиту прибульців, пише The Scotsman.
У відповіді на запит жителя Шотландії представники департаменту інформації Глазго заявили, що приліт інопланетян саме в це місто, певно, не відбудеться в найближчі п’ять років, але якщо це все ж станеться, то будь-які не вороже налаштовані представники позаземних цивілізацій можуть розраховувати на гостинність з боку влади.
За словами співробітників відомства, інопланетяни навряд чи зацікавляться Глазго, оскільки місто займає лише 0,00003 відсотка від всієї поверхні Землі і в ньому проживає 0,008 відсотка людей усього населення планети, тому прибульців цей населений пункт може й не зацікавити як місце для приземлення.
Запит був переданий владі Глазго в рамках закону про доступ до інформації. Згідно з цим нормативним актом, населення може звертатися до чиновників з найрізноманітнішими питаннями про те, які плани керівництва на той чи інший випадок. Наприклад, чиновників нерідко запитують про те, що вони мають намір робити, якщо на людей стануть нападати зомбі або вампіри.
Інопланетні явища і досі тривожать уяву землян. У жовтні 2011 року британці, які знімали в нетрях Амазонії місцеве населення, переглядаючи кадри, виявили, що їм вдалося сфотографувати істоту гуманоїдного типу, дуже схожу на інопланетянина. За словами колишнього співробітника NASA та поважного уфолога Майкла Коена, запис, який передали йому автори зйомки, справжній. І на ньому справді інопланетянин.

 

У Перу, Чилі й Болівії - сильні повені:
близько 50 тисяч осіб постраждали

 

Сильні зливи стали причиною руйнівних повеней у Перу, Чилі й Болівії, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Метеорологічні служби заявляють, що тримісячна норма опадів випала приблизно за сім годин.
“Це рекордні цифри. Подібних не було за всю історію спостережень”, - повідомив директор служби.
Щонайменше 6 людей загинули в результаті повеней у другому за величиною місті Перу - Арекіпі. Тисячі людей залишилися без електрики й питної води. Уряд Перу оголосив надзвичайний стан.
У Болівії понад 9 тисяч родин постраждали від повеней, у деяких регіонах також бракує питної води. Загалом понад 48 тисяч осіб постраждали від дощів.
 

 

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers