rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ На захист української освіти, людини і нації

Національний університет «Києво-Могилянська академія» у Окружному адміністративному суді Києва програв позов до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту про «перехресний вступ» на магістерські програми. Університет буде подавати апеляцію. І, якщо потрібно буде, звертатиметься до Європейського суду з прав людини.

Програма Магістеріюм Академії заснована ще в 1996 році за прикладом подібних програм, які діють у всьому світі, що дозволяє студентові, котрий закінчив бакалаврську програму з одної галузі науки при здачі вступних іспитів приступити на студії Магістеріюм іншої спеціалізації. В Україні натомість діє «відповідність» напрямів бакалавра і магістра, тобто, закінчуючи бакалавр фінансиста, можна вступати тільки на магістеріюм фінансиста. Не можна вступати на магістеріюм економічної теорії. Цей підхід «відповідності» заперечує Єдиний Європейський простір вищої освіти.
Історія судових процесів між Академією та Міністерством, керованим Дмитром Табачником, не починається від цього позову. В минулому впродовж двох із половиною років Табачник намагався скасувати  в Академії англійську мову як другу робочу, зневажаючи статут Академії.
Міністр Дмитро Табачник загальновідомий своїми антиукраїнськими настроями, зухвалими виступами проти української мови, запереченням Голодомору як геноциду та очорненням героїчної боротьби ОУН-УПА. Вперше від незалежності за його міністерства почала зменшуватися кількість учнів в українськомовних школах і класах. Він також почав переписувати підручники історії, зокрема, теми, присвячені Голодомору і УПА.
Табачник отримав диплом з історії в Київському державному університеті у 1986 році. Дев'ять років по тому, в 1995 році, він, нібито, отримав докторську ступінь з історії. Питання, яке приходить на розум: як Табачник отримав звання доктора? Це цікаво тому, що в 1994 році Табачник очолював президентську кампанію Леоніда Кучми і після обрання Кучми в 1994 році до 1996 року він працював начальником штабу Кучми. Яким чином при виконанні цих надзвичайно відповідальних обов'язків Табачник «заробив» доктора історії? Під час кількох виступів по телебаченню, дискутуючи на історичні теми, Табачник виглядав просто неадекватним.
Одначе, справа не тільки в історії. Табачник не має будь-яких освітніх кваліфікацій впроваджувати засади освітньої політики. Тому пошуки виправдання його дій в освітніх засадах чи в практиці не дадуть відповіді на основні питання, які на перший погляд не мають стисло національного забарвлення: чому за Табачника сталося повернення до 11-річної шкільної освіти, що альтернативно 12-річній, в той час, коли 12-річна освіта запроваджена в усьому світі, окрім Росії і Білорусі? Чому Табачник виступив проти другої англійської мови в Академії? Чому Табачник намагається скасувати в Академії «перехресний вступ» на магістерські програми?
Які є наслідки таких впроваджень? Якщо б Табачнику вдалося впровадити ці обмеження, це ізолює українську освіту і її студентів сьогодні і матиме довготермінові наслідки. Щоби вийти на світовий рівень, тобто, за межі України і Росії, український студент повинен додати 12-й рік навчання, у багатьох випадках не тільки вивчити але сертифікуватися в англійській мові та щойно тоді виходити на світові вищі освітні інституції. Окрім цього, закриваються двері українським освітнім закладам для обміну студентами на міжнародному рівні, бо українські заклади не паралельні з цілим світом. Засади українських інституцій підважать їх конкурентоздатність та, очевидно, і привабливість.
Одне просте припущення політичних наслідків ізоляції української освіти і науки – це знищення генофонду української нації, що матиме серйозні наслідки, зниження наукового і духовного рівня населення, що, відповідно, продовжить перебування при владі неуків – коритників – на кшталт Табачника і його хресного батька – проффесора Віктора Януковича.
Для тих, хто мріє про нормальну Україну, інтегровану і конкурентну з Європою, КМА – це авангардна інституція не тільки за висотою освіти, але також конечно потрібний «західний» освітній напрямок для надійного майбуття України. Академію треба підтримати у її змаганні та боротьбі проти Табачника, Януковича та Москви.
Пожертви можна і треба складати через Фундацію Академії: Kyiv Mohyla Foundation, PO Box 4009, Chicago, Il 60646-009, www.kmfoundation.com.
Людські відмінності у вигляді, темпераменті чи навіть у здібності талантів не мають остаточного впливу на вартість людини. Одначе, без сумніву, освіта – це основна характеристика людини, яка робить людину більш працездатною та корисною для суспільства. Ця аксіома переноситься у мільйони разів на націю. Не випадково колонізатори завжди намагалися втримати колоністів у примітивних відносинах. Сьогодні ворожий режим старається зробити з українців «незрячих гречкосіїв», як писав Шевченко. Представником цього режиму в Україні є сам неук Дмитро Табачник. Його найбільшим противником – свідомі та активні українські наукові та освітні інституції. Серед них – одна із перших – Національний Університет «Києво-Могилянська академія».
Кожен, кому не байдужа доля українського народу, повинен мати своїм обов’язком – підтримати Могилянку.

Аскольд Лозинський

Мордобої від «господарів» життя

Оновлений Кабмін: нові обличчя на старий лад

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers