rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Міста-побратими Чикаго і Київ – новий розвиток взаємин

Чикаго є одним із найбільших за населенням та економічним потенціалом міст США, центром української діаспори.  Поріднившись в 1991 році зі столицею України Києвом, підтримує найтісніші зв'язки з Україною на міжнародному рівні.

Підтвердженням є офіційний візит голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова і його перша зустріч з мером Чикаго – Рамом Емануелем. Цій зустрічі передували попередні домовленості між головою комітету міст-побратимів Чикаго-Київ Вірою Еліяшевською та Олександром Поповим. У рамках святкування 1530-річчя Києва, у травні цього року, Віра Еліяшевська – разом з о. Мироном Панчуком, членом комітету міст-побратимів – відвідали столицю України, де було зроблено перші кроки до майбутньої співпраці.
3 грудня 2012 року на запрошення мера Чикаго Рама Емануеля голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов із делегацією прибули до Чикаго. Цього ж дня обидва посадовці підписали Спільну декларацію двостороннього співробітництва на рівні міст-побратимів, активізувавши таким чином документ, підписаний у 1991 році. Мер Чикаго підтвердив відкритість міста до співпраці в економічній, діловій та туристичній сферах.
«Я вітаю Вас, пане Попов, у Чикаго і пишаюся тим, що ми знову підтверджуємо нашу спільну волю як міста-побратими, поновлюючи нашими підписами документ на подальшу співпрацю, економічне зростання та культурний взаємообмін», – сказав мер Емануель. «Історія Чикаго, як міста іммігрантів, збагачена українцями, які відіграли значну роль у розвитку економіки, культури та соціальних програм міста».

  Title
  

До складу делегації входили Надзвичайний і Повноважний Посол України в США – Олександр Моцик, радник прем’єр-міністра України М. Азарова – Анатолій Толстоухов, генеральний консул України в Чикаго – Андрій Праведник, представники різних департаментів міської адміністрації, бізнесмени.
На додаток до підписання Спільної декларації міст-побратимів з мером Емануелем, пан Попов і члени делегації провели низку зустрічей у Міжнародному Центрі Бізнесу (World Business Chicago), відомому з 1871 року як техно-центр «Merchandise Mart» у Чикаго, також взяли участь у церемонії почесного іменування «Honorary Kyiv-Chicago Sisters Cities Way» частини вулиці Чикаго, що проходить через «Українське село».
«Українське село» – відомий у Чикаго район культурного, громадського та релігійного життя українців, які поселилися тут на початку 20 сторіччя. Тут є культурний осередок, три церкви, Український Інститут Модерного Мистецтва, Український Національний Музей, католицька школа, Кредитівка «Самопоміч», українські магазини, ресторани, бізнес-офіси. Ще до початку церемонії іменування вулиці делегація мала нагоду відвідати Український Національний Музей, де після ознайомлення з його історією та експонатами голова Київської міської державної адміністрації – Олександр Попов – запропонував налагодити співпрацю між Музеєм історії міста Києва та Українським Національним музеєм Чикаго. Делегація побувала також в Українському Інституті Модерного мистецтва. Гості подарували культурним установам пам’ятні подарунки.
Згідно з протоколом, церемонія іменування вулиці відбувалася за участі посадовців міста Чикаго та представників української громади. В Українському культурному осередку делегацію зустріли українські американські ветерани. Учасники танцювального ансамблю «Громовиця» привітали хлібом-сіллю, п’ятирічні малюки Ореста і Руслан Голубець декламували українською мовою віршований привіт. Гостей представив о. Мирон Панчук. Серед представників міської влади були присутніми: Роберто Малдонадо, олдермен 26 Округу та Джо Морено, олдермен 1 Округу. Відтепер відрізок двох кварталів вулиці Чикаго – від бульвару Оклей (Oakley Blvd.) до вулиці Камбел (Campbell Street) – почесно іменується на честь міст-побратимів Київ-Чикаго. «Це історична подія в історії нашого міста і для майбутніх поколінь українців. Ми сподіваємося, що це побратимство сприятиме економічному та бізнесовому процвітанню наших міст», – наголосив Малдонадо, олдермен 26 Округу. «Я маю велику честь вітати пана Попова зі славного Києва у нашому 1 Окрузі. Українська громада в Чикаго є чудовим прикладом того, як зберігати і розвивати свою культуру, що додає величі нашому містові і країні», – сказав Джо Морено, олдермен 1Округу. Після того, коли було відкрито вказівник «Honorary Kyiv-Chicago Sisters Cities Way», відбувся святковий обід в Українському Інституті Модерного Мистецтва. Д-р Марта Фаріон, виконавчий директор та член Дорадчої ради з міжнародних відносин організації міст-побратимів, привітала гостей. У своєму слові вона розповіла про найважливіші проекти, які були реалізовані комітетом міст-побратимів Чикаго-Київ впродовж двох десятиріч та наголосила на важливості продовжувати співпрацю в майбутньому.

 

Title
 
Title 
  

 

Title  Title
  

 

Title  Title Title
   

 

У відповідь Олександр Попов запропонував розробити практичні заходи задля проведення Днів Чикаго в Києві у травні 2013 році та Днів Києва в Чикаго в 2014 році. Він запевнив, що в Києві також буде вулиця на честь міст-побратимів. «Нас розділяють тисячі кілометрів, але я почуваю себе тут так, як вдома. Це воістину історичний момент як для мене особисто, так і для столиці України», – заявив Голова.
Ще на початку року серед основних стратегічних напрямків розвитку міста Чикаго було визначено, що програми культурного взаємообміну будуть тісніше співпрацювати з бізнес-структурами (Chicago Sister Cities International (CSCI) and World Business Chicago (WBC)), концентруючи увагу на зміцнення іміджу Чикаго як економічного, бізнесового, освітнього та туристичного центру. Пріоритетом є також розвивати торгівлю на міжнародному рівні. Наголос сьогодення на розвиток економіки заохотив Київ стати асоційованим членом Американо-Української ділової ради (USUBC) з тим, щоб сприяти динаміці торговельних відносин між Чикаго і Києвом. Це партнерство стало можливим завдяки роботі Лева Голубця, голови бізнес-групи комітету Чикаго-Київ, та президента Американо-Української ділової ради Моргана Вільямса. Угода обговорювалася під час ділової вечері з компанією «Q & A» та місцевими бізнесменами під час візиту делегації.
Лев Голубець – партнер консалтингової компанії PwC – нещодавно повернувся з Києва, де працював чотири роки. Разом із Морганом Вільямсом вони зацікавлені у розвитку американо-українського партнерства. Вони готові поділитися своїм досвідом, щоби дати можливість налагодити співпрацю по обидва боки Атлантики зі залученням українського бізнесу до Чикаго та Середнього Заходу. Понад 15 місцевих підприємств, присутніх на зустрічі, обговорювали питання економічної співпраці та сприяння у розвитку сучасних технологій. Київ також зацікавлений, аби потужні світові компанії, які розташовані в Чикаго, мали свої офіси і в Києві, де влада створить атмосферу сприяння. Пан Попов запевнив, що така співпраця буде корисною для громад обох міст і запропонував свою допомогу підприємцям, що готові інвестувати в інфраструктуру Києва та області.
Невелика група підприємців одразу ж назначила наради щодо конкретних можливостей на реалізацію планів економічного співробітництва між містами-побратимами.
Ще одна важлива зустріч напередодні від’їзду делегації до Києва відбулася в Генеральному Консульстві України в Чикаго за участю Луїса Скотта, головного фінансового директора міста Чикаго. Було обговорено низку питань, які порушували питання розвитку інфраструктури міста, програми трастів, залучення інвестицій від приватних джерел на громадські проекти, системи оподаткування, тощо.
Голова Київської міської державної адміністрації – Олександр Попов – нагородив комітет міс-побратимів пропам’ятною медаллю з нагоди святкування 1530-річчя столиці України – Києва.
Пам'ятний вечір став можливим завдяки щедрій фінансовій підтримці з боку Фундації «Спадщина» 1 Федерального Щадничого Банку «Певність», MB Financial, Українсько-Американської Кредитної Спілки «Самопоміч».

Прес-служба комітету
міст-побратимів Чикаго-Київ
Фото: Оксана Федорук-Терлецька, Ksju Kami Photography

Свято св. Миколая в школі українознавства при парафії св. кн. Володимира

Призабутий ювілей

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers