rss
05/08/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 Меркель знову обрано головою партії ХДС

Члени консерватив­ної німецької партії “Християнсько-демокра­тич­ний союз” (ХДС) на з’їзді переважною більшістю голосів переобрали канцлера ФРН Ангелу Меркель на посаду голови партії, повідомляє місцеве телебачення.
За Меркель проголосували понад 97% делегатів з’їзду. Цей показник став її найкращим результатом на внутріпартійних виборах з 2000 року. Таким чином, канцлер ФРН в сьомий раз поспіль перемагає на виборах глави ХДС, передає “Інтерфакс-Україна”.
Раніше повідомлялось, що німецьку партію Християнсько-демократичний союз (ХДС), яку очолює канцлер Меркель, запідозрили в нечесній конкуренції у Twitter. Телеканал ZDF провів розслідування, в ході якого з’ясував, що у партії в Twitter всього за три дні у квітні з’явилося п’ять тисяч нових фоловерів.

 


 

 

Чехія, Британія та Швеція бойкотуватимуть
церемонію вручення ЄС Нобелівської премії

 

Шість держав, до яких належать Чеська Республіка, Велика Британія і Швеція, не братимуть участі у церемонії вручення ЄС Нобелівської премії миру. На відміну від представників 18 країн, серед яких - Франція, Німеччина, Італія, Польща й Іспанія. Про це повідомив секретар Нобелівського комітету Норвегії Гейр Лундестат.
Причина неучасті Чехії - притаманний президенту Вацлаву Клаусу євроскептицизм. Що стосується самої Швеції, відсутність її представника на церемонії пояснюється зайнятістю прем’єр-міністра Фредріка Рейнфельдта, передає “Радіо Прага”.
Нобелівську премію миру вручать 10 грудня голові Ради ЄС Герману Ван Ромпею, керівнику Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу і главі Європарламенту Мартіну Шульцу.
Нагадаємо, 12 жовтня Нобелівська премія миру була присуджена Європейському Союзу. Премію миру ЄС отримав “за ту роль, яку він зіграв у стабілізації континенту та зміцненні братерства між націями”.
30 листопада три лауреати Нобелівської премії миру, включаючи першого чорношкірого архієпископа ПАР Десмонда Туту, виступили проти рішення Нобелівського комітету присудити цю премію Євросоюзу.
Тим часом голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Європейський союз передасть Нобелівську премію миру в розмірі приблизно 930 тисяч євро (близько 10 млн грн) на потреби дітей, що постраждали від військових конфліктів.

 

Весь допоміжний персонал ООН покидає Сирію

 

ООН виводить із Сирії весь допоміжний персонал. Про це йдеться в заяві Бюро ООН з координації гуманітарної допомоги.
Як повідомляє “Інтерфакс”, організація також припиняє проведення всіх гуманітарних операцій за межами столиці країни Дамаску.
“ООН вирішила евакуювати з країни весь допоміжний персонал і призупинити всі операції за межами столиці”, - йдеться у заяві Бюро ООН.
У ній також наголошується, що причиною такого кроку стало зростання насильства в країні, викликане конфліктом між урядовими військами і силами опозиції.
В Бюро ООН заявили, що близько четвертини зі 100 співробітників ООН, що знаходяться у Дамаску, можуть покинути країну вже на цьому тижні. Частина співробітників буде евакуйована з міста Алеппо на півночі Сирії.
З початку конфлікту, що розгорівся в березні 2011 року, ООН була основним постачальником гуманітарної допомоги для сотень тисяч сирійців. За даними ООН, за цей час було вбито вісім співробітників цієї організації.
Зазначимо, близько двох років в Сирії не вщухає громадянська війна. Збройне протистояння влади і опозиції почалося в Сирії в середині березня 2011. Опозиція домагається відставки президента Сирії Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах щодо мирного населення.   

 

Судді КС Єгипту оголосили безстроковий страйк

 

Судді Конституційного суду Єгипту у понеділок почали безстроковий страйк на знак протесту проти проекту нової конституції, котрий пропонує істотно розширити повноваження президента країни.
Як повідомляють єгипетські ЗМІ, судді протестують проти влаштованої біля будівлі суду демонстрації прихильників президента Мухаммеда Мурсі, “які чинили на суд психологічний і фізичний тиск”.
Нагадаємо, 30 листопада цього року Конституційна асамблея Єгипту, більшість членів якої є прихильниками ісламістського руху “Брати-мусульмани”, схвалила проект нової конституції країни.
Тепер документ має затвердити президент Єгипту, після чого його винесуть на всенародне голосування. Представники ліберальних кіл і християнської громади бойкотували обговорення, заявивши, що їх “зіштовхнули на політичне узбіччя”.
Нагадаємо, в січні 2011 року єгипетська революція призвела до повалення режиму президента Хосні Мубарака. Влітку 2012 року відбулись вибори нового президента.
Мурсі, висунутий рухом “Брати-мусульмани”, здобув перемогу в другому турі з невеликим відривом від екс-прем’єра, генерала Ахмеда Шафіка.

 

Заарештовано лідера іракської філії “Аль-Каїди”

 

В Іраку сили безпеки заарештували лідера “Аль-Каїди” в країні Абу Бакра аль-Багдаді і захопили список імен і місць перебування інших членів угруповання, повідомляє “Аljazeera”.
Представники Іракської організації з боротьби з тероризмом офіційно не повідомляють ім’я затриманого, тому що все ще допитують його. У той же час вони повідомили, що підозрюваного арештовано у Багдаді після двомісячного розслідування і стеження.
Іракські ЗМІ повідомляють, що затриманим є Абу Бакр аль-Багдаді, який був призначений главою Ісламської держави Ірак два роки тому, після вбивства Абу Омара аль-Багдаді.
Прес-секретар відділу з боротьби з тероризмом Самір аль-Шуїлі повідомив, що в списку членів “Аль-Каїди” є представники інших арабських держав, і Ірак просить допомоги у їхньому арешті.
Раніше повідомлялось, що в Ємені затримали одного з лідерів місцевого осередку терористичної організації “Аль-Каїда”.

 

Військово-повітряні сили Колумбії знищили базу повстанців

 

Щонайменше 20 осіб вбито внаслідок серії ударів з повітря, завданих військово-повітряними силами Колумбії по базі повстанців з Революційних збройних сил Колумбії (РЗСК), повідомляє Agence France Presse.
Крім основного табору заколотників на кордоні з Еквадором, бомбардування зазнали ще три їхні табори.
Операцію проведено після заяви президента Колумбії Хуана Мануеля Сантоса про те, що у РЗСК залишився тільки рік, щоб досягти мирного врегулювання конфлікту, який тягнеться вже кілька десятиліть.
Заява президента і операція ВПС за часом збіглися з переговорами, які представники уряду і повстанців ведуть на Кубі. Сторони намагаються досягти угоди про переведення боротьби РЗСК в політичне русло.

 

Таджикистан частково розблокував доступ до Facebook

 

Державний інтернет-провайдер Таджикистану 4 грудня відкрив доступ до соціальної мережі Facebook, який був заблокований з 26 листопада на території всієї республіки, передають РІА “Новости”.
Про це повідомив голова місцевої асоціації інтернет-провайдерів Асомуддін Атоєв. Наприкінці листопада всі шість провайдерів Таджикистану і стільки ж операторів мобільного зв’язку заблокували своїм абонентам доступ до соцмережі після одержання письмового розпорядження глави служби зв’язку.
Пізніше глава служби зв’язку при уряді республіки Бек Зухуров заявив, що доступ до соцмережі буде відновлено в найближчі дні після вирішення низки технічних питань.
“Доступ до Facebook розблокував державний інтернет-провайдер “Таджик-телеком”, - повідомив Атоєв. За його даними, ніяких листів від служби зв’язку або смс-повідомлень про можливість розблокування доступу до інтернет-ресурсу інші провайдери та мобільні оператори поки що не отримували.
“Раз державний інтернет-провайдер розблокував Facebook, я впевнений, буде дозвіл від служби зв’язку для інших провайдерів і операторів”, - вважає Атоєв.
30 листопада Зухуров після телефонної розмови із засновником Facebook Марком Цукербергом пообіцяв, що в найближчі дні соціальну мережу в країні буде розблоковано.

 

Дівчатам з індійських сіл забороняють розмови по мобільних

 

Влада індійського штату Біхар почала розслідування, пов’язане із забороною жінкам користуватися мобільними телефонами.
Повідомляється, що чоловіки, що очолюють сільську громаду села Тупмані, винесли рішення, за яким незаміжні жінки, що користуються мобільними телефонами за межами своїх будинків, будуть оштрафовані на суму, рівну приблизно 200 доларів, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Рішення було прийнято після того, як протягом останніх місяців шість дівчат втекли з дому, щоб вийти заміж за своїх коханих.
Раніше в 2012 році аналогічне рішення було винесено в іншому індійському селі, однак те рішення залишилося на папері.

 

Охоронцю британської королеви дозволили
не голитися та носити тюрбан замість ведмежої шапки

 

У Шотландському гвардійському полку, елітному підрозділі британської армії, що відповідає за охорону королівської сім’ї, буде служити незвичайний військовий. Він буде дуже відрізнятися в від своїх колег - замість ведмежої шапки на ньому буде тюрбан, а на обличчі борода, повідомляє The Daily Mail.
25-річний послідовник сикхізму індійського походження Джатиндерпал Сингх Бхула став першим гвардійцем, якому влада Великобританії дозволила охороняти Букінгемський палац не в традиційній формі, що включає знамениту чорну шапку з ведмежого хутра, а в тюрбані.
Крім того, враховуючи вимоги його релігії, йому також дозволено носити бороду.
Рішення військових начальників викликало неоднозначну оцінку в консервативному британському суспільстві. Дехто навіть побачив у цьому загрозу віковим традиціям. Річ у тім, що ведмежі шапки є невід’ємною частиною форми шотландських гвардійців ще з 1832 року. Поява ж на черговому параді військовослужбовця в тюрбані, на думку деяких, може бути сприйнято як знущання.
Крім того, сам сикх може опинитися в безглуздому становищі. Директор філії університету Данді Девід Катхілл вважає, що на тлі інших гвардійців Бхулар у його тюрбані матиме безглуздий вигляд. Катхілл вважає, що “статут повинен бути на першому місці, релігія - на другому”, а “гвардієць, який не носить ведмежої шапки, - не гвардієць”.
Подібної думки дотримуються і однополчани небажаного сикха. Армійський священик повідомив журналістам, що той вже зізнавався, що зазнає з їхнього боку глузування.
Втім, військове керівництво непохитне. У міністерстві оборони країни заявили, що пишаються такою “різноманітністю” і мають намір надавати сикхам “усіляку підтримку”.
Як повідомлялося раніше, під час перебування дружини принца Вільяма, герцогині Кембриджської, в ірландському гвардійському полку, аж троє гвардійців через хвилювання, спеки та важких ведмежих шапок зомліли. У ЗМІ жартують, що їх звалила з ніг краса Кейт Міддлтон.

 

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers