rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 Хапають і “своїх”: у Грузії екс-міністр, якого засудили на 11 років, повернувся
на батьківщину і втрапив у буцегарню

Колишній міністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі, якого визнали винним у корупції і засудили на 11 років ув’язнення, повернувся на батьківщину після кількох років проживання у Франції. Відразу після приїзду його затримали. 20 листопада, як очікується, колегія кримінального права Тбіліського міського суду розгляне справу Окруашвілі, повідомляють “Новости-Грузия”.
У колишній партії Окруашвілі заявили, що опонент президента Михайла Саакашвілі повернувся в Грузію, щоб постати перед лицем правосуддя і взяти участь в засіданні суду: “Іраклій Окруашвілі готовий продовжити свою справедливу боротьбу з в’язниці, оскарживши висунуте проти нього обвинувачення і довівши свою невинність. Надію на це йому дають зміни, що відбулися в країні”.
Наразі, як заявили в грузинському МВС, Окруашвілі перебуває в Глдансткій в’язниці, яка відома за передвиборчим “тюремним скандалом”.
Нагадаємо, Окруашвілі після відставки з посади міністра оборони в 2007 році оголосив про створення опозиційного “Рух за єдину Грузію” і виступив зі звинуваченнями на адресу вищого керівництва країни. Зокрема, він звинуватив Саакашвілі в лобіюванні інтересів своєї родини. Через два дні після цієї заяви екс-міністр був заарештований у справі про корупцію. На допиті він повністю відмовився від своїх заяв на адресу президента і частково визнав себе винним у висунутих йому звинуваченнях. Новоявлений опозиціонер був звільнений під заставу на період слідства, але незабаром його довелося оголошувати у розшук.
Отож у березні 2008 року суду довелося засудити його заочно на 11 років - за корупцію. А в квітні того ж року Окруашвілі осів у Франції, отримавши політичний притулок і підтримку європейської судової системи: на запит Грузії про його екстрадицію в Парижі відповіли відмовою.
Не так давно комітет з прав людини парламенту Грузії підготував проект постанови парламенту, в якому оголосив 180 осіб політв’язнями, а 22 особи - політично переслідуваними, до яких був зарахований і Окруашвілі.
Нагадаємо, 15 листопада стало відомо, що під варту були взяті 12 колишніх високопоставлених співробітників МВС Грузії, дев’ять з них затримали 14 листопада. Серед них десять колишніх керівників Департаменту конституційної безпеки (ДКБ) - зокрема колишній директор департаменту Леван Кардава, вісім його заступників та двоє начальників управлінь ДКБ. Екс-начальника генінспекції МВС Тенгіза Гунаву теж затримали, його звинувачують у незаконному носінні зброї і в придбанні та зберіганні наркотиків.
Перед цим, 7 листопада, головний прокурор Грузії Арчіл Кбілашвілі підтвердив затримання екс-міністра оборони і внутрішніх справ Бачо Ахалая, начальника Об’єднаного штабу Георгія Каландадзе і командира четвертої бригади МО Зураба Шаматави у справі про перевищення посадових повноважень.
18 листопада Тбіліський міський суд засудив затриманого 15 листопада колишнього заступника голови МВС Грузії Шоту Хізанішвілі до двох місяців попереднього ув’язнення за звинуваченням у перевищенні посадових повноважень і незаконному отриманні приватної інформації.

 


 

 

В Естонії за заперечення депортації до Сибіру
хочуть давати три роки в’язниці

 

В Естонії розробили законопроект, що встановлює кримінальну відповідальність за заперечення депортацій, фактів геноциду та інших злочинів проти людяності. За заперечення таких злочинів, відповідно до документа, можна буде садити у в’язницю на термін до трьох років, повідомляє DELFI.
Законопроект підготовлений міністерством юстиції. Згідно з документом, виправдання, заперечення або визнання згаданих злочинів несуттєвими є караним в разі, “якщо з ним (запереченням) поєнаний ризик дискримінації, насильства або розпалювання ненависті”.
Як зазначили в міністерстві, законопроект буде застосовуватися лише до тих висловів, які стосуються злочинів проти людяності, підтверджених рішенням міжнародного або естонського суду (тобто, наприклад, якщо мова йде про заперечення Голокосту).
Коли документ може бути розглянутий парламентом, не уточнюється.
У самій Естонії в 1940-ті роки вчинено масові депортації, жертвами яких стали тисячі людей. Зокрема, в червні 1941 року з Естонії до Сибіру було вислано близько 10 тисяч осіб (аналогічні депортації тоді пройшли і в інших країнах Балтії, а також в Білорусі, Україні та Молдові, виселення проходило під гаслами очищення цих республік від “антирадянських і кримінальних елементів “). Річниця цих подій (14 червня) є в Естонії Днем жалоби.
Пізніше, в березні 1949 року, з Естонії були депортовані ще близько 20 тисяч осіб. За офіційною версією, під депортацію до Сибіру підпадали “куркулі з сім’ями, сім’ї бандитів і націоналістів”. У роковини цих подій в Естонії також проводяться траурні заходи.
Нагадаємо, 9 червня 2010 року угорський парламент прирівняв злочини комуністів до Голокосту і заборонив заперечувати їх під загрозою ув’язнення.
   

 

У Польщі затримали шанувальника Брейвіка,
який планував замах на президента і сейм

 

Польські правоохоронці затримали чоловіка, котрий планував замах на конституційні органи влади Польщі, повідомила у вівторок, 20 листопада, Апеляційна прокуратура у Кракові. Згідно з повідомленням, слідчі порушили відповідну справу 5 листопада цього року, а розслідування проводить Агентство внутрішньої безпеки Польщі. Представники прокуратури зазначили, що детальніша інформація в цій справі буде оприлюднена пізніше на спеціальній прес-конференції, передає польське інформаційне агентство РАР.
Джерело агентства повідомляє, що “справа є серйозною”, а ціллю нападника “могли бути, серед інших, сейм Польщі та президент”. Затриманий чоловік середнього віку є жителем Кракова з вищою технічною освітою, який працював над підготовкою замаху кілька тижнів, повідомляє RMF FM.
За даними ЗМІ, він зумів зробити професійні вибухові пристрої, які знайшли в нього дома.
Затриманий чоловік за приклад для себе обрав норвежця Андерса Брейвіка, що у липні 2011 року вбив 77 осіб, та американських терористів з Оклахома-Сіті, жертвами яких в 1995 році стали 168 людей. “На даному етапі ми не маємо підстав, аби ставити під сумнів його психічне здоров’я. Підозрюваний не погодився на обстеження психологів та психіатрів”, - сказав один із слідчих. Він також назвав затриманого типовим представником людини антидержавних поглядів, зауваживши, що чоловік не пов’язаний із жодною політичною силою.

 

У Конго повстанці взяли під контроль місто Гома

 

Повстанці з “Руху 23 березня” заявили, що взяли, не зустрівши опору, місто Гома - адміністративний центр провінції Північне Ківу Демократичної Республіки Конго (ДРК), повідомляє ИТАР-ТАСС.
“Гома в наших руках”, - оголосив 20 листопада повстанський рух.
У Гома знаходиться велика військова база миротворчої місії ООН. Раніше туди були терміново перекинуті українські бойові вертольоти для знищення позицій повстанців. У понеділок, 19 листопада, уряд ДРК відкинув ультиматум “Руху 23 березня” з вимогою розпочати мирні переговори протягом 24 годин.
Повстанці пригрозили “продовжити бойові дії до повного падіння уряду в Кіншасі”, якщо він не почне переговори і не виведе війська з Гоми і довколишнього аеропорту.
Військових М23 очолює колишній генерал армії ДРК Боско Нтаганда, видачі якого вимагає Міжнародний кримінальний суд.
Раніше губернатор провінції Північне Ківу Джуліан Палука повідомив, що армія Демократичної Республіки Конго знищила 113 повстанців з угрупування М23 на кордоні з Руандою. Зіткнення сталися в околицях міста Гома.
За даними ООН, з квітня по вересень 2012 повстанці вбили понад 250 осіб, близько третини з яких - діти. За повстанням у Конго можуть стояти Руанда і Уганда, вважають в ООН.
Зазначимо, що в Демократичній Республіці Конго досі відбуваються військові дії. Наприклад, нещодавно заколотники захопили місто Бунагана на сході країни, неподалік від кордону з Угандою. А раніше лідер повстанців в Демократичній Республіці Конго пригрозив, що повалить уряд, якщо він не піде на прямі переговори.

 

У Греції відзначали річницю студентського
повстання: арештовано 30 осіб

 

На Заході Греції багатотисячна демонстрація переросла в погроми. Понад 30 осіб було затримано в результаті заворушень, які відбулися в ніч на неділю в грецьких містах Салоніки і Патри, повідомляє AFP.
По всій Греції в суботу відзначали 39-у річницю студентського повстання в Політехнічному університеті Афін, жорстоко придушеного хунтою “чорних полковників”, що правила в Греції.
У Салоніках після багатотисячної демонстрації групи анархістів почали закидати поліцію пляшками із запальною сумішшю і громити територію міжнародної виставки в Салоніках.
Переслідуючи анархістів, поліцейські застосовували сльозоточивий газ. Зрештою поліція вторглася на територію університету Салонік, де сховалися анархісти. Було затримано 23 людини.
У Патрах на заході Греції групи молоді в масках підпалили відділення банку і декілька автомобілів.
Поліція масово застосовував сльозоточивий газ, що викликало протести мирних демонстрантів, що відзначали річницю студентського бунту. З тих, хто брав участь в заворушеннях, було затримано 10 осіб.
У Афінах багатотисячна хода пройшла без інцидентів. Протестуючі за традицією пройшли маршем до посольства США, які в Греції звинувачують в підтримці хунти 40 років тому.
Після цього демонстрація комуністів, переконавши поліцію зняти заслони на дорогах, пройшла до посольства Ізраїлю, щоб висловити протест проти військової операції в секторі Газа. Спокій в Афінах забезпечували декілька тисяч поліцейських.
Відзначимо, днями в Салоніках понад 250 осіб взяли участь в протестах проти політики строгої економії, приурочених до німецько-грецької конференції. Мітингуючі вилили каву на німецького консула і вступили в бійку з поліцією.

 

На півдні Іспанії повінь, оголошено надзвичайний стан

 

Стихія продовжує вирувати на європейський курортах. Зливи призвели до затоплення кількох міст в на півдні Іспанії, повідомляє Terra Espaсa.
Влада ухвалила рішення ввести в регіоні режим надзвичайного стану.
Найбільше постраждала Андалусія: у столиці провінції Малазі рівень води піднявся на 13 сантиметрів.
Також сильно затоплений туристичний курорт Коста-дель-Соль. Трохи менше постраждали провінції Валенсія, Естремадура і Астурія.
Становище ускладнюється тим, що дощова вода переповнила гірські річки, вода і мул з яких також попрямували у бік населених пунктів. Рух транспорту в затоплених містах утруднений.

 

У Бразилії в зоопарках з’являться клоновані тварини

 

Бразильські науковці мають намір клонувати ягуарів, чотирипалих мурахоїдів, вовків та інших тварин, що перебувають на межі вимирання. В рамках зазначеного проекту планується розводити тварин для зоопарків, проте це викликає занепокоєння в екологів, пише The Guardian.
“Клонування проводитиметься спеціально для потреб зоопарків. Ми не збираємося перетворювати його на черговий спосіб збереження рідкісних видів. Мета проекту полягає в тому, щоб випробувати технологію клонування і створити окремі популяції для зоопарків, що позбавить їх необхідності отримувати тварин з природного середовища їхнього існування”, - заявив в інтерв’ю виданню дослідник бразильської сільськогосподарської корпорації ЕМБРАПА Карлос Фредеріко Мартінс.
Протягом останніх двох років фахівці ЕМБРАПА і зоопарку міста Бразиліа займалися збором соматичних клітин і сперматозоїдів восьми видів тварин, які перебувають під загрозою зникнення, з-поміж них сірого мазами, бізона, коат, чорної левової ігрунки і чагарникової собаки.
На наступному етапі планується отримати дозвіл уряду на проведення експериментів над 420 зібраними зразками з метою відтворення тварин.
Бразилія - аж ніяк не перша країна, в якій розглядається питання клонування тих видів тварин, котрі зникають. Останнім часом з’являються повідомлення про те, що американські науковці намагаються клонувати південноафриканську чорноногу кішку. У свою чергу, їхні індійські колеги працюють над відтворенням диких буйволів, в Китаї збираються клонувати гігантських панд, а в Японії - китів і навіть мамонтів, які вимерли багато років тому.
На думку екологів, такі проекти сприяють комерціалізації та створенню ілюзії благоденства рідкісних видів, а також перешкоджають охороні середовища проживання і створюють привід для поновлення забороненої нині торгівлі органами тварин.

 

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers