rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 Євросуд відмовив Україні в апеляції: Луценка все ж затримали незаконно

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) залишив у силі рішення у справі екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, відхиливши прохання українського уряду про його перегляд Великою палатою.
“На останньому засіданні, яке відбулося 19 листопада, на засіданні колегії суддів Великої палати у складі п’яти суддів було ухвалено рішення відхилити подальший розгляд за 17 справами”, - йдеться в повідомленні прес-служби ЄСПЛ. Серед цих справ також зазначено й справу Луценка, передає “Інтерфакс-Україна”.
У прес-службі ЄСПЛ пояснили, що таким чином запит українського уряду щодо передачі подальшої справи Великій палаті ЄСПЛ відхилено, і вирок, ухвалений 3 липня, набув чинності.
Зазначимо, 3 липня Євросуд з прав людини визнав, що затримання та арешт Луценка порушують Європейську конвенцію про захист прав людини. Україна оскаржила це рішення.


 

 Опозиція подасть до Європейського суду
з прав людини позови щодо п’яти округів

 

Опозиція заявляє, що подасть до Європейського суду з прав людини позови щодо всіх п’яти округів, на яких мають намір провести перевибори. Про це з трибуни парламенту заявив один з лідерів Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк, передає “Українська Правда”.
“Ми подамо до Євросуду з прав людини позови щодо всіх округів, де Партія регіонів разом з ЦВК відмовилась встановлювати законне волевиявлення українців”, - заявив він.
“Українська опозиція категорично заперечує перевибори на тих округах, де ЦВК разом з ПР відмовилась встановлювати результати голосування”, - додав Яценюк.
“Мотивація ПР тільки одна: там, де вони програли вибори, вони будуть влаштовувати перевибори до того моменту, доки через сфальшовані протоколи не будуть встановлені результати виборів на користь Партії регіонів”, - додав Яценюк.
Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано чотири різних законопроекти про зміни до закону про вибори, які б дозволили проведення перевиборів на п’яти “проблемних” округах: на 94-му з центром в Обухові на Київщині, 194-му та 197-му на Черкащині, 223-му у Києві, 132-му у Первомайську на Миколаївщині.
Раніше “регіонали” заявляли, що зміни до закону про вибори розглядатимуться у вівторок, 20 листопада. Однак у порядку денному на вівторок цих законопроектів немає.

 

ЦВК вже не перевірятиме бізнес-інтересів депутатів

 

Центральна виборча комісія скоротила перелік необхідних для реєстрації народним депутатом документів, передає УНІАН.
Зокрема, зі списку вилучено: договір про передачу в управління іншій особі належних обраному депутату підприємств, корпоративних прав, пов’язаних з участю (членством) в управлінні поточною діяльністю господарського товариства, а також документ про вихід зі складу керівних органів чи наглядових рад підприємств, організацій, установ або закладів, що мають на меті одержання прибутків.
Про це йдеться в оприлюдненій на офіційному сайті ЦВК постанові №1961 від 15 листопада 2012 року про внесення змін до порядку розгляду документів осіб, обраних народними депутатами в загальнодержавному багатомандатному та одномандатних виборчих округах на виборах 28 жовтня. У ЦВК пояснили необхідність внесення змін до порядку реєстрації депутатів відповідним рішенням Конституційного суду. Таким чином, відповідно до рішення ЦВК, особа, обрана депутатом, для відповідної реєстрації повинна надати ЦВК особисту заяву та додати пакет відповідних документів.
Зокрема, представники Кабінету міністрів України, які визнані обраними народними депутатами на виборах 28 жовтня, для отримання депутатського мандата повинні надати Центральній виборчій комісії копію указу президента України про звільнення. У разі, якщо особа до свого обрання до ВР була депутатом місцевої ради, до заяви повинна бути додана копія особистої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, який, відповідно до Конституції та законів України, є несумісним з мандатом народного депутата.
Крім того, обрані депутати повинні надати документ про припинення діяльності, несумісної зі статусом народного депутата у разі здійснення такої діяльності. Обрані депутати, за винятком народних депутатів України попереднього скликання та непрацюючих пенсіонерів, повинні надати копію трудової книжки із записом про звільнення з роботи.
Водночас народні депутати попереднього скликання замість копії трудової книжки повинні надати довідку Управління кадрів Апарату Верховної Ради про те, що їхня трудова книжка зберігається в цьому управлінні. Для обраних депутатів, які працюють в уряді або призначалися на свої посади рішеннями парламенту, Кабінету міністрів або президента України, для реєстрації народним депутатом повинні надати копії відповідних актів про звільнення.
В інших випадках обраний депутат має подати копію чи витяг з наказу (розпорядження, рішення загальних зборів, колегіального органу тощо) про звільнення з роботи, яка є несумісною з депутатським мандатом. Особи, які до свого обрання народними депутатами займалися адвокатською діяльністю, повинні надати копію заяви про зупинення адвокатської діяльності.
Непрацюючі пенсіонери повинні надати копію пенсійного посвідчення. Копії всіх документів повинні бути засвідчені в установленому законом порядку. Відповідно до законодавства, народні депутати, визнані обраними в результатів виборів 28 жовтня, повинні в 20-денний термін подати до ЦВК документи, необхідні для його реєстрації народним депутатом.
20 березня Конституційний суд України визнав неконституційним положення Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції” щодо оприлюднення державними службовцями та чиновникам своїх витрат з 1 липня по 31 грудня 2011 року. Крім того, КС визнав, що положення даного закону щодо заборони особам брати участь у загальних зборах підприємств або організацій, що мають на меті отримання прибутку, не відповідає Конституції України.
У 2011 році нардепи підняли собі планку недекларованих витрат утричі, внісши правки до вже ухваленого закону.

 

Мораторій на продаж земель
усе ж продовжили до 2016 року

 

Верховна рада прийняла законопроект про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2016 року. “За” даний законопроект проголосувало 269 депутатів.
Згідно з документом, мораторій на продаж земель сільгосппризначення встановлений до 1 січня 2016 року.
Народний депутат Григорій Калетнік (фракція Партії регіонів), виступаючи в парламенті перед прийняттям документа, повідомив, що він приймається з урахуванням низки поправок.
Зокрема, закон забороняє внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше, ніж 1 січня 2016 року.
Крім цього, згідно з текстом закону, Кабінету міністрів доручається у шестимісячний термін з дня набрання чинності закону розробити і подати на розгляд Верховної Ради проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.
Депутати в першому читанні прийняли законопроект про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення 16 жовтня 2012 року. Тоді за даний законопроект в першому читанні проголосувало 240 депутатів.

 

ЗМІ: Партії регіонів не вистачає трьох
нардепів до більшості

 

Партії регіонів не вистачає трьох депутатів для формування однопартійної більшості у Верховній Раді. Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на джерело у політсилі.
“Партія регіонів, заручившись підтримкою мажоритарників-самови­суван­ців, може розраховувати на 223 голоси у Верховній Раді нового скликання, тоді як для формування більшості необхідно 226 депутатів”, - зазначає видання.
За словами джерела, в середу 21 листопада керівництво ПР планувало провести засідання за участю новообраних депутатів-регіоналів, на якому планувалося обговорити стратегію дій партії в парламенті нового скликання.
Однак засідання було перенесено, оскільки Партії регіонів не вдалося заручитися підтримкою самовисуванців, достатньої для формування однопартійної більшості, як того вимагає президент Віктор Янукович, зазначило джерело.
В якості офіційної причини перенесення заходу було названо візит глави Партії регіонів, прем’єра Миколи Азарова до Москви, де він 21 листопада проведе переговори з главою російського уряду Дмитром Медведєвим.
Раніше Азаров закликав керівників партій, які представлено у Верховній Раді, приступити до переговорів щодо формування “великої коаліції”. Відповідну офіційну заяву поширила 9 листопада прес-служба уряду.
“Я звертаюся до керівників тих політичних партій, які представлені у Верховній Раді України, з пропозицією приступити до переговорів щодо формування серйозної великої коаліції”, - заявив Азаров.

 

У відомстві Близнюка знайшли зайві автомобілі

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ перевищило ліміт на автомобілі і використовувало не за призначенням 7 машин із 12. Про це йдеться в результатах аудиту ефективності використання коштів держбюджету на забезпечення діяльності міністерства у 2011 році та І півріччі 2012 року, повідомляє прес-служба Рахункової палати.
“На балансі Мінрегіону перебувало 12 одиниць службового автотранспорту замість 8 за лімітом, встановленим Кабінетом міністрів. За обслуговування цих автомобілів ДП “Укркомунобслуговування” у 2011 році та І півріччі 2012 року отримало 2,7 млн. гривень”, - інформує відомство.
“Водночас апарат міністерства користувався лише 5 автомобілями, а решта 7 використовувались зазначеним підприємством у власних потребах”, - йдеться у повідомленні.
Загалом, за висновками Колегії, на результати діяльності Мінрегіонбуду і ефективність використання бюджетних коштів “негативно вплинули довготривалість реорганізації міністерства у зв’язку із запровадженням у 2010 році заходів з оптимізації центральних органів виконавчої влади, а також недосконалість чинного законодавства”.
Управлінський апарат міністерства під час організаційних і структурних змін скоротили на 26%, однак видатки на оплату праці зменшилися лише на 11,8%, а зекономлені фінансові ресурси “були використані на підвищення розмірів премій, а також щомісячні доплати окремим категоріям працівників, не передбачені чинним законодавством”.
“Обсяги інших поточних і капітальних видатків визначалися за відсутності належних економічних розрахунків і обґрунтувань. Як наслідок, наприкінці 2011 року до державного бюджету було повернено 6,6 млн. грн. невикористаних коштів”, - сказано в повідомленні.
“Комунальне обслуговування адмінбудівель, у яких розміщується Мінрегіон, здійснювали два державних підприємства, створені міністерством. Однак визначені договорами обсяги витрат за надані ними послуги не були підтверджені жодними розрахунками, кількісні показники споживання послуг не обраховувалися”, - інформує Рахункова палата.
“При цьому на відшкодування цим підприємствам включених до вартості послуг сум планового прибутку, адміністративних витрат і ПДВ витрачено майже 2 млн. грн. бюджетних коштів”, - додають аудитори.
Мінрегіонбуд очолює Анатолій Близнюк, який пройшов до Верховної Ради як №15 у списку Партії регіонів. Він планує працювати в парламенті: його прізвище входить у перелік тих міністрів, яких прем’єр-міністр пропонує президенту звільнити.

 

Вперше за 19 років в Україні зафіксовано
приріст населення - завдяки міграції

 

Станом на 1 жовтня 2012 року наявне населення України склало 45 559 235 осіб, а постійне - 45 378 880 осіб, що на 177 осіб більше, ніж за станом на 1 вересня 2012 року, свідчать дані Державної служби статистики України (Держстат), опубліковані на її офіційному сайті.
Таким чином, вперше за 19 років зафіксовано зростання кількості населення України. З 1993 року, досягнувши максимальної в історії позначки 52,2 млн. наявного і 51,7 млн. постійного, вона знижувалася з місяця в місяць.
При цьому в країні, як і раніше, зафіксовано негативний природний приріст - за вересень поточного року кількість померлих українців перевищила кількість народжених на 4060 осіб. Проте міграційний приріст у 4 237 осіб вперше за вказаний період його перевищив. Цьому сприяло як триваюче скорочення природного спаду населення, так і традиційний вересневий сплеск міграційного приросту, який пов’язаний з початком навчального року у вищих навчальних закладах України.
Крім того, у вересні традиційно зафіксовано значне зростання населення в регіонах, де сконцентровано велику кількість вузів, за рахунок внутрішньої міграції. Зокрема, за даними Держстату, у вересні значно зросло населення в Києві (на 8188 осіб) і Харківської області (на 6454 особи). Також збільшилося населення в Одеській, Львівській, Чернівецькій, Рівненській, Закарпатській областях і Севастополі, проте в цих регіонах зафіксовано позитивний природний приріст. В інших же регіонах зафіксовано зменшення кількості населення, найбільше - в Донецькій (на 3,3 тис осіб) і Луганській (на 2,4 тис осіб) областях.

 

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Слідство веде Google.com. Правила дослідження від Олексія Шалайського і «Наших грошей»

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers