rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Барак Обама змінює команду

В адміністрації Барака Обами передбачаються масштабні перестановки. Про бажання залишити держслужбу вже заявили держсекретар Хілларі Клінтон і міністр фінансів Тімоті Гайтнер. Покинути адміністрацію можуть міністри: оборони – Леон Панетта, енергетики – Стівен Чу і внутрішніх справ – Кен Салазар. Як стало відомо журналістам, відбором кандидатів на посади, що звільняються, займеться спеціальна комісія, створена в Білому домі.
Про новий склад своєї адміністрації Барак Обама оголосить тільки після інавгурації 20 січня. Проте підготовка до кадрової реформи почалася ще кілька місяців тому. Як стало відомо, на початку червня в адміністрації були створені одразу кілька груп, головним завданням яких стала розробка кадрової та економічної політики на наступні чотири роки. Одній із груп на чолі з головою адміністрації Білого дому – Джейкобом Лью – доручений відбір кандидатів на ключові посади в новому кабінеті.
У Вашингтоні подейкують, що Барак Обама піде за прикладом своїх попередників Білла Клінтона та Джорджа Буша-молодшого, які після переобрання змінили половину міністрів. Чутки про масштабні кадрові перестановки в адміністрації підтвердив і колишній радник глави Білого дому – Джон Подеста. «Кожна команда потребує оновлення і притоку нової енергії», – заявив він наприкінці минулого тижня.
Вже відомо, що свою посаду залишить держсекретар Хілларі Клінтон. «Я дочекаюся, коли президент затвердить кандидатуру мого наступника і готова допомагати йому впродовж перехідного періоду», – пояснила вона на нещодавній нараді в Держдепі. А в інтерв’ю телекомпанії АВС уточнила: після відставки вона зосередиться на «правах жінок і дітей у світі».
Посаду держсекретаря, швидше за все, буде запропоновано голові сенатського комітету зі зовнішньої політики – Джону Керрі. У список кандидатів до останнього часу входила і представник в ООН Сюзан Райс, але її шанси сильно зменшилися після скандалу навколо вбивства посла США в Лівії.
Покинути держслужбу готується і міністр фінансів – Тімоті Гайтнер. У грудні заплановано обговорення в Конгресі одразу декількох ключових економічних питань. Серед них – чергове підвищення ліміту федерального боргу США і вступ в силу закону про автоматичне секвестування бюджету. Економічний порядок денний може зіграти вирішальну роль при затвердженні кандидатури нового міністра.
Припускають, що цю посаду обійме голова адміністрації президента – Джейкоб Лью. «Він очолював бюджетне управління в уряді і володіє величезним досвідом ведення переговорів, – пояснило джерело в адміністрації. – Ще 30 років тому він був ключовим радником делегації Конгресу при обговоренні бюджету з президентом Рейганом».
Судячи з усього, список «відставників» поповнить і міністр енергетики Стівен Чу, котрий так і не зумів спрацюватися з колегами по Білому дому. Готуються також до звільнення торгпред США Рон Керк, міністр сільського господарства Том Вілсек і глава федерального Агентства з охорони природи Ліса Джексон. Залишити свою посаду має намір і міністр внутрішніх справ Кен Салазар, котрий не раз заявляв про те, що хоче повернутися додому, в Колорадо.
Наразі невідомо, хто буде міністром оборони. Днями 74-річний глава Пентагону – Леон Панетта – заявив, що має бажання «нарешті піти на пенсію» і повернутися до Каліфорнії. Відомо, що у списку претендентів є заступник міністра оборони – Ештон Картер, радник виборчого штабу президента з національної безпеки – Мішель Флурной, екс-міністр військово-морського флоту – Річард Дензіг і сенатор від штату Род-Айленд – Джек Рід.
Зміни відбудуться і в «ближньому колі» президента США. Про свій намір піти з держслужби заявив старший радник глави Білого дому Девід Плафф. У січні покине адміністрацію і прес-секретар – Джей Карні. Його місце може зайняти Джен Псакі, в останні місяці вона працювала представником передвиборного штабу президента.
Масштабні кадрові перестановки навряд чи позначаться на політиці президента США. «У Обами було чотири роки на те, щоб визначити, хто зможе проводити запланований президентом курс», – пояснив радник президентської «команди перехідного періоду» Джонатан Орсаг.

 


 

 

Губернатор штату Нью-Йорк планує просити $30 млрд. допомоги

 

  Title
  

Губернатор штату Нью-Йорк – Ендрю Куомо – має намір скерувати федеральній владі США запит про надання фінансової допомоги у розмірі 30 мільярдів доларів для ліквідації наслідків урагану Сенді.
Про це повідомляє газета The New York Times з посиланням на високопоставлених осіб в адміністрації штату.
Згідно з оцінками помічників губернатора, на штат чекають величезні витрати з відновлення: 3,5 мільярда доларів на ремонт мостів, тунелів і ліній метрополітену; 1,65 мільярда доларів на відновлення пошкодженої нерухомості; 1 мільярд доларів на виплати поліцейським, пожежникам та рятувальникам за понаднормову роботу.
Ще кілька мільярдів доларів необхідно на підтримку постраждалого від урагану бізнесу шляхом надання державних кредитів.
Загалом, збиток від Сенді влада штату оцінює в 50 мільярдів доларів, що ставить його на друге місце в списку найбільш руйнівних ураганів в історії США після Катріни. Збитки бізнесу склали 13 мільярдів доларів.
Офіційно загиблими визнано 43 особи. Понад 125 тисяч людей досі залишаються без електрики.
Видання зазначає, що Нью-Йорк буде не єдиним штатом, який попросить владу про допомогу. Претендентами на федеральну підтримку є Нью-Джерсі, Пенсільванія, Меріленд, Вірджинія, Нью-Гемпшир і Північна Кароліна.
За словами співрозмовників газети, допомога, отримана від Вашингтона, буде спрямована не тільки на поточні витрати, але й на інвестиції в довготермінові інфраструктурні проекти.
Серед них – створення нової системи забезпечення штату пальним, що запобігатиме величезним чергам за бензином на АЗС; модернізація дамб та інших захисних споруд, а також – електромереж.
Крім того, губернатор планує створити резерви пального, аналогічні до тих, що федеральний уряд тримає на випадок надзвичайних ситуацій.

 

Америці передбачили світове лідерство
з видобутку нафти і газу

 

 

До 2017 року США можуть стати найбільшим видобувачем нафти, залишивши позаду Саудівську Аравію. Про це повідомляється в прогнозі Міжнародного енергетичного агентства (IEA).
До 2015 року США посядуть перше місце з видобутку газу, випередивши Росію. Про це, як повідомляє Reuters, заявив головний економіст IEA – Фатіх Біроль. Раніше російське Міністерство економіки визнало, що у «Газпрому» з 2016 року можуть виникнути труднощі з продажем газу в Європі, оскільки до цього часу США отримають можливість активно експортувати паливо. За версією BP, Росія втратила лідерство на світовому газовому ринку ще в 2009 році.
На думку аналітиків агентства, до 2035 року Америка зможе повністю забезпечувати себе енергоресурсами за рахунок зростання видобутку нафти, сланцевого газу, а також – розробок у галузі альтернативної енергетики.
Як писала The Wall Street Journal, власне виробництво сировини в США наприкінці цього року зросте до 6,5 мільйона барелів на добу – передусім – за рахунок видобутку сланцевої нафти. Крім того, очікується спад попиту на енергоресурси за рахунок енергозберігаючих технологій. Зараз США імпортують близько 20 відсотків необхідної енергії. Зокрема, Америка споживає 18,7 мільйона барелів нафти на добу.
Два тижні тому зі схожим прогнозом виступило Міністерство енергетики США. Цього року, як очікується, видобуток рідких вуглеводнів (сира нафта, біопаливо, конденсати) у США виросте на сім відсотків – до 10,9 мільйона барелів на добу – найбільший ріст показника з 1951 року. Впродовж майбутнього року видобуток рідких вуглеводнів в Америці складе 11,4 мільйона барелів, тоді як найбільший виробник нафти – Саудівська Аравія – до того моменту буде виробляти 11,6 мільйона барелів вуглеводнів на добу. Citibank прогнозує, що нафтовидобуток у США до 2020 року може скласти 13-14 мільйонів барелів на добу.
США виходили на перше місце з видобутку нафти в 2002 році, коли Саудівська Аравія істотно скоротила виробництво після падіння цін на нафту через теракт 11 вересня 2001 року. Протягом наступних років лідерство з видобутку нафти тримали або Росія, або арабська держава.

 

Уряд підтримав об’єднану сирійську опозицію

 

Державний департамент США заявив про підтримку опозиційної Сирійської національної коаліції (РНК), яка була утворена в неділю, 11 листопада, в Катарі. З таким повідомленням виступив представник відомства Марк Тонер.
За словами Тонера, США вітає опозиціонерів з об’єднанням, а також підтримує їхню коаліцію, тому що її цілями є «закінчення кривавого правління (Башара) Асада і початок мирного, справедливого, демократичного майбутнього, на яке заслуговує народ Сирії».
Сирійські повстанці 11 листопада на зустрічі в столиці Катару – Досі – підписали угоду про створення Сирійської національної коаліції, а також – обрали лідера нового об’єднання – священнослужителя Ахмеда Муаз аль-Хатіба. До коаліції приєдналася і сирійська національна рада (СНР), що раніше відмовлялася від об’єднання з іншими групами. Новий орган повинен буде координувати військові дії проти сирійських урядових військ.
Опозиційні виступи в Сирії почалися в березні 2011 року. Влада відповіла на них жорстокими заходами, що фактично призвело до громадянської війни. За даними правозахисників, з цього часу в Сирії загинуло понад 35 тисяч осіб.

 

Ляльковода з «Вулиці Сезам» звинуватили в педофілії

Title  
  

 

Американський ляльковод Кевін Клеш, який озвучує червоного монстра Елмо в дитячій програмі «Вулиця Сезам», 12 листопада взяв вимушену безстрокову відпустку через звинувачення в педофілії, – повідомляє Agence France-Presse.
За словами представників студії Sesame Workshop, яка створила програму «Вулиця Сезам», у червні в організацію надійшло повідомлення від 23-річного чоловіка, який стверджував, що, коли йому було 16 років, Кевін Клеш вступав із ним в інтимні стосунки. Самому Клешу тоді було 45 років.
Клеш визнає, що був у близьких стосунках з обвинувачем, однак підкреслює, що на той момент молодик вже досяг повноліття. «Це були відносини між двома дорослими людьми», – заявив Клеш і додав, що взяв відпустку, щоб все з’ясувати стосовно «цих помилкових наклепницьких заяв».
Представники Sesame Workshop заявили, що вважають звинувачення «необґрунтованими», однак додали, що Клеш «порушив політику компанії в питаннях, що стосуються використання Інтернету, за що отримав дисциплінарне стягнення». У чому саме полягали ці порушення, не уточнюється.
У студії також помітили, що інцидент ніяк не вплине на долю персонажа Клеша – монстра Елмо.

 

Лос-Анджелес оголосив понеділки вегетаріанськими

 

Міська рада Лос-Анджелеса 12 листопада оголосила понеділок «Днем вегетаріанства», – повідомляє Fox News. Муніципальні депутати в цьому зв’язку випустили звернення до земляків, в якому закликали утриматися від споживання м’яса по понеділках.
Таким чином, місто стало найбільшим населеним пунктом планети, що вступило в глобальну кампанію зі скорочення споживання м’яса заради збереження здоров’я людей і поліпшення екологічної ситуації у світі.
Кампанія має суто добровільний характер – ні місцева влада, ні поліція не будуть переслідувати тих, хто вирішив дозволити собі в понеділок котлету або біфштекс. Міська рада лише висловила надію, що її рішення покладе початок традиції – відмовитися від м’яса хоча б раз на тиждень.
Депутат Джан Перрі сказала, що, за даними медиків, навіть тимчасова відмова від вживання м’яса здатна істотно поліпшити стан здоров’я людини. «Ризик серцево-судинних захворювань знижується на 19 відсотків», – пояснила вона.
«Жест, звичайно, символічний. Але, сподіваємося, люди почнуть замислюватися над тим, що і як вони їдять», – також сказала Перрі. За статистикою, США посідає перше у світі місце за кількістю людей, які страждають від ожиріння.
 

Підготувала Світлана Іванишин-Угрина
За матеріалами інформагентств

На краю прірви. Америку може охопити нова рецесія

Скандал у розвідці: «підстава» хороброго генерала чи розплата за військові та моральні гріхи

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers